Besvärlig tonårsakne före/efter

 • | Yasemin

För några år sedan skrev jag om mina söners kamp mot aknen och deras behandlingar med Isotretinoin. Det är ett av de mest lästa inläggen och jag känner att vi behöver en uppföljning då resan inte slutade där. Inlägget kan ni läsa HÄR!

Min yngsta son har haft mer besvärande och långvarig svår akne än min äldsta. Aknen har mer eller mindre varit konstant och med ärrbildning under flera års tid. Trots den intensiva, maxade och fullföljda behandlingen med Isotretinoin så kom aknen efter några månader tillbaka men i annan form. Huden kliade och känslan var mer som eksem men med akneaktivitet. Huden var också svullen och gav obehagskänsla. Trots fokus på fukt och att lugna huden så ville det inte ge med sig och vi blev tvungna att återigen ta kontakt med hudläkaren. Det slutade då med en behandling med Epiduo.

Före

Filip med djupa ärr på kinderna

Detta är taget under pågående behandling med isotretinoin 2019 och där man tydligt ser de djupa ärren efter aknen.

Filips vänstra kind med akne

Efter avslutad behandling kom besvären krypande tillbaka och spred sig mer och mer över ansiktet. Klådan och torrheten var väldigt  jobbig.

Filips hägra kind med akne

Huden var extremt torr och kändes svullen kring ögon och mun. Det poppade ständigt upp nya finnar med sjok av rodnad. Här ser man också röda märken efter tidigare akne. Till behandlingen med epiduo så kompletterade han i början med en mer näringsrik creme för att mildra torrheten.

Efter

Filips vänstra kind efter aknen läkt ut

Nu är huden lugn med bara yttorrhet och de röda märkena efter aknen har bleknat.

De röda märkena och ärren har läkt ut otroligt fint. Han har helt undvikt solen och satsat på hög spf så fort han vistats ute.

Filips högra kind

Vilka fina resultat det blev till slut. Och kolla in hur fint de djupa ärren läkt, knappt synliga!

Den lilla rutinen

Man kan tycka att det är få produkter och med tanke på den torra huden han hade så kanske man undrar hur dessa produkter räcker rent fuktmässigt. Just nu är hans hud inte alls lika torr och han har en mer balanserad talgproduktion vilket gör att Water-Infusing Electrolyte Moisturizer räcker för att hålla huden återfuktad. Han gillar konsistensen och att den inte känns på huden. Till vintern kan det nog behövas en mer näringsrik creme. pH Hyaluron Gel Cleanser är verkligen skonsam och mild, passar därför perfekt till en reaktiv hy som behöver en vårdande rengöring.

Filips rutin Epiduo, creme och rengöring

Rutinen är numera helt utan Epiduo. En kort rutin med rengöring från Hyggee och creme från Paula´s Choice håller huden balanserad.

Tveka inte att söka hjälp

I mina söners fall så var aknen initialt så svår och med en väldigt omfattande ärrbildning så vi var tvungna att uppsöka läkare. Det är just om det blir djupa ärr som jag tycker att man ska kontakta läkare. Har man däremot utbrott av finnar som kommer och går utan ärrbildning så kan man oftast få riktigt fina resultat med en anpassad hudvårdsrutin.

Man bör veta att isotretinoin är ett läkemedel som påverkar hela kroppen och kräver regelbundna återbesök hos läkaren under hela behandlingsperioden. Epiduo är en gel som appliceras lokalt men som gör huden extremt torr. I mina killars fall så var det nödvändigt att ta till läkemedel under en period för att bli kvitt den svåra aknen som var extremt envis. Det har varit en tuff resa under 3-4 år men nu ser det ut som att vi vunnit kampen. Svår akne påverkar ofta även det psykiska måendet och alla som lider av akne: Sök hjälp! Ta kontakt med en hudterapeut, visa upp huden, beskriv huden och hur det känns med besvären så får du hjälp med en rutin. Ser hudterapeuten behovet att uppsöka hudläkare så kommer du att få rekommendationen att kontakta en mottagning eller klinik. Tveka inte och lycka till!

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

22 svar till “Besvärlig tonårsakne före/efter”

 • (22) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Kristina skriver:

  Hej,
  Min son har precis börjat med Epiduo. Finns det några hudvårdsprodukter för tvätt och återfuktning som du rekommenderar att använda samtidigt? Och – tvättar man ansiktet som vanligt på morgonen och smörjer in med dagkräm?
  Tacksam för svar, då jag tycker att det ör svårt att hitta dem någonstans!

 2. Anonym skriver:

  Hej,
  Så fint resultat!
  Min hy ser liknande ut som dins sons på första bilden, har däremot inga problem vid näsan eller pannan. Just nu använder jag också Epiduo och äter även antibiotika mot aknen men känner inte att jag fått tillräckligt mycket konsultation gällande min hud. Vilken hudterapeut/hudläkare gick ni till?

  Tacksam för svar 💕

 3. Sofia skriver:

  Vad skönt att få hjälp med sin acne!

  Min tonåring som sysslar med elitidrott vet inte hur han ska göra.
  Isotretinoin eller sluta helt med sin idrott – sa hudläkaren.

  Har du/någon erfarenhet av idrott och Iso?

 4. Anonym skriver:

  Hej Yasemin,
  Jag är 17 år och har använt Epiduo i nästan ett år nu. I början blev min hy mycket bättre och nästan helt aknefri. Nu har den däremot börjat bli mycket värre igen och det känns som om jag gått tillbaka till ruta ett. Har du några tips och rekommendationer till mig? Kanske någon hudterapeut som jag skulle kunna kontakta? 😊

 5. Lisa Lindblom skriver:

  Hej!
  Så otroligt intressant. Jag har lyssnat på podden också om detta, jättebra! Ändå blir jag så osäker och jag har en fråga. Jag vet inte om du/ni har möjlighet att svara här men jag provar. Min son har nu fått epiduo, en liten starkare sort. På apoteket sa de att han behöver en bra, passande ansiktstvätt och en fuktkräm som inte ska innehålla fett. Jag vet inte vad jag ska välja, blir så förvirrad av alla alternativ 😊😊 och jag vill verkligen ge min son de allra bästa förutsättningar. Önskar exakta tips. 😊
  Tack snälla på förhand!
  Vänligen Lisa 💕

 6. Anonym skriver:

  Wow vilket fint resultat! Inte ett spår efter någon akne. Magiskt!!
  Jag är långt mycket äldre än din son (46) och har fortfarande problem med inflammation djupt i huden pga aknebakterier (diagnos från hudterapeut) Mandelsyra verkar vara en bra ingrediens då huden också är skör.
  Skulle bli så glad om du kunde tipsa om något för mig och även något som rensar upp och ger Glow. Är så grå och ”tjock” i huden
  (Kanske epiduo?)

 7. Anonym skriver:

  Vilken produkt var det som blekte akneärren?

 8. Andrea skriver:

  Hej!
  Så fint och intressant att höra om fortsättningen! Jag undrar om han fick någon övrig hudvårdande behandling under iso-tiden eller när han behandlades med Epiduo? Alltså till exempel snäll ansiktsbehandling hos hudterapeut? Hur tänker man generellt kring det under acnebehandling med läkemedel – finns det någon vinning i att samtidigt gå på ”snälla” ansiktsbehandlingar för att tex tillföra mer fukt, isåfall vad?

  • Yasemin skriver:

   Hej Andrea,

   Vad kul att du gillar inlägget. Han gick inte på några övriga behandlingar under behandlingsperioden. Det var mest för att han själv inte ville 😉 Man kan gå på snällare behandlingar för att återfukta och mjukgöra huden men jag tycker att man ska undvika aktiva ansiktsbehandlingar helt. En liten, skonsam och mjukgörande hemmarutin i kombination med aknebehandling brukar ofta räcka bra.

   Kram 🙂

 9. Susanne skriver:

  Hej!
  Har ni möjlighet att återkomma med svar på min kommentar på inlägget ”Poddavsnitt 133 om A-vitamin” 😊

 10. elin skriver:

  Hej💗 Min 14-åriga son har haft/har måttlig problem med acne, yttrat sig som inflammationer i huden och invändande finnar. Jag vill bara tipsa om vilket fantastiskt resultat han fått genom att använda CLEAR DAILY SKIN-CLEARING TREATMENT AZELAIC ACID + BHA från Paulas Choice morgon och kväll. Ibland har jag lagt en detox mask från Estelle & Thild på kvällen på honom och sedan följt med Clear-krämen.
  Så fort han slarvar med krämen blossar acnen upp igen, men när han kör kontinuerligt morgon och kväll har det varit magi för hans hud! Förstår att detta inte funkar om man har väldigt svår acne men tycker det är värt att testa iaf☺️

  • Yasemin skriver:

   Hej Elin,

   Vad härligt att du delar! Det är ju precis så det är, man kommer ofta väldigt långt med hudvården 🙂 Underbart att höra att han fått så fina resultat av produkterna. Det är som du är inne på, just vid riktigt svår akne med ärrbildning som man kan behöva be en läkare kika på huden.

   KRAM!

 11. Dijana svederberg skriver:

  Hej Yasmine!!
  Ditt inlägg kom som ett skänk från ovan. Min son är 15 år och började med epiduo för 1 månad sen på inrådan från läkare. Jag ser inga jätteförbättringar ännu men han skulle hålla på i 2-3 månader innan vi blir kontaktade av läkaren.
  Han blir mkt torr på kinder och , runt mun och haka. Min fråga till dig är vilken kräm han ska använda för att dämpa torrheten. Just nu använder han dermatologica med SPf med gult lock. Rengöring är dermstologicas för känslig hy. Den använder nämligen jag också. Har du ngn annan rekommendation på kräm och rengöring??

  • Yasemin skriver:

   Hej Dijana,

   Man blir ofta torr av Epiduo, det har jag sett hos mina killar också så det viktiga är att försöka stötta huden med fukt. Så länge huden inte blir mycket sämre så är det bra att avvakta. Dermalogicas solskydd kan han fortsätta ha som sista steg men han behöver mer fukt. Kika på denna: Skin Smoothing Cream 2.0
   Rengöringen kan han fortsätta med om den känns bra. Rådgör med läkaren om ni upplever att huden inte alls går åt rätt håll.

   Lycka till!
   Kram

   • Dijana Svederberg skriver:

    Hej Y!

    Som jag skrev tidigare så har min son använt Epiduo nu i snart 3 mån och det ser lite bättre ut med bölderna och finnarna. Problemet nu är hans röda stora acneärr på kinderna. Vi ska till läkaren nästa vecka och tror säkert att han får tetralysal utskrivet då jag tycker att epiduo inte riktigt fungerat. Min fråga är kring behandling av acneärren. Han kör på kvällarna endast epiduo och fuktkräm. På dagen fuktkräm och solkräm.
    Dvs vi har inte fokuserat på ärren. Finns det ngt du skulle rekommendera i hans hudvårdsrutin som vi kan lägga till för att bleka ärren?

    Idag använder vi dermatologica tvätt för känslig hy. Fuktkrämen är skin smoothing. Ingen exfoliering alls. Vi byter gärna rutin och testar annat om du tycker det. Har läst om olika acnefall på er blog men svårt att veta vad vi ska ha. Skulle också vilja byta till en bra fuktkräm med spf istället för att använda två produkter. Dvs fuktkräm och solskydd om det skulle funka.

    Skulle bli så glad för ett förslag på hudvårdsrutin från dig.

   • Anonym skriver:

    Tack Y! Skin smoothing har vi hemma. 👍