De vanligaste frågorna om exfoliering

 • | Yasemin

Nu kommer vi till en av mina absoluta favoritingredienser – Syror! En hett eftertraktad ingrediens som är mer och mer vanlig i allt från masker, serum, exfolieringar och cremer. De flesta märkena har någon form av mer eller mindre aktiv syra i sina produkter. Frågorna om syror sinar aldrig. Därför har jag samlat ihop de allra vanligaste frågorna jag stöter på så det blir lite tydligare vad som gäller och vilka råd jag ger när det gäller syror i hudvård.

Syrapensling ansikte

Behandlingar med syror passar året om men vill man njuta av sol och värme så är det bättre att vänta till hösten.

Frågor och svar

 • Kan man använda syror dagligen?
  Absolut, de flesta exfolieringar är anpassade för en daglig användning. Allt utifrån vad den egna huden klarar av.
 • Kan man använda syror på sommaren?
  Det går bra, men undvik din AHA eller BHA på solsemestern och var noga med solskyddet!
 • Behöver man vänja in sin exfoliering?
  Ja, en bra start är varannan eller var 3:e natt innan man successivt ökar.
 • Kan man blanda AHA och BHA syror?
  Man kan varva dem men inte använda dem på varann. Ena på kvällen och andra på dagen brukar funka fint. Här finner du tips på AHA!
 • Kan man kombinera syraprodukter från olika märken?
  Nej, det är inget man rekommenderar. Det skiljer sig mycket i syrasammansättning, PH-värde och stödingredienser vilket gör dem mer eller mindre aktiva.
 • Är det ok att använda aktiva ingredienser som C-vitamin, retinol och niacinamide med syror?
  Ja det går utmärkt, tillsammans är de riktiga powercouples. Ett tips är successivt fasa in dem en och en så huden får en chans att vänja sig.
 • Kan man använda syror kring ögonen?
  Fram till ögonbenet brukar inte vara några problem men inte närmre än så.
 • Jag har känslig hy, kan jag använda syror?
  Absolut. PHA är en snällare och mer skonsam syra för den mest känsliga eller unga huden. Kika här för passande tips på PHA!
 • Kan man använda syror hela året?
  Ja det går bra.
 • Kan syror irritera huden?
  Absolut, använder man syror som är för aktiva för den egna huden så kan det irritera. Här gäller det att finna en syra som passar just dig.
 • Gör syror huden torr?
  BHA är den syra som inte återfuktar alls så den kan man bli torr av. Därför är det viktigt att man tillför fukt i efterföljande steg.
 • Kan min tonåring med finnar använda en syraexfoliering?
  PHA syran är den mildaste så de yngre tonåringarna kan börja med den, annars finns mildare BHA produkter som är en fin start. Här finner du en bra BHA att starta med!
 • Måste man ha solskydd när man använder sig av syraprodukter?
  Svaret är tveklöst JA! Huden blir mer blottad och utsatt om man jobbar aktivt med syror och blir således mer ljuskänslig. Solskyddet ska man aldrig tumma på och än mindre om man har syror i rutinen.
 • Jag är gravid, kan jag ha syraprodukter i min rutin?
  Vissa syror funkar fint under graviditet, där är det lite olika mellan märkena och vad de rekommenderar. Paula´s Choice samtliga BHA-exfolieringar, även PHA-syran funkar bra. Eftersom hormonerna kan trigga melasma så kan man vara lite mer aktsam under sommarperioden.

Exfolierande produkter för hemmabruk och kemiska peels på salong funkar året om, tänk bara på att anpassa din rutin eller behandling efter hur mycket du kommer vistas i starkt solljus.

Saknar ni svar på någon fråga här ovan så är det bara att ställa frågan 🙂  I nästa inlägg tänker jag gå igenom skillnaden på de olika syrorna och vilken effekt de faktiskt har i huden.

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

20 svar till “De vanligaste frågorna om exfoliering”

 • (20) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. may-britt skriver:

  Hej.
  Hur ofta kan jag använda EXUVIANCE

  SKINRISE BIONIC TONIC, PADS?
  Jag har några känslig hud med lit synliga kärl.
  Vad är vanligt för något torr / känslig hud?
  Har inte oren hud och ingen efter solen.
  Men huden blir fin med lyster och inte så torr efter att jag har använt dem.
  Kram.

  • Yasemin skriver:

   Hej May-Britt, padsen är så snälla och skonsamma att de kan användas dagligen. De är lite av ett serum och lättare exfoliering i ett så fortsätt gärna om de känns bra, de ger massor av fukt 🙂 Kram

 2. Lisa skriver:

  Hej Yasemin!

  Hur stor skillnad är det att göra syrabehandling på salong ställt mot att syra hemma (med de lite starkare produkterna)?

  Tack på förhand för ditt svar!

  Lisa

  • Yasemin skriver:

   Hej Lisa, Det är ganska stor skillnad. Salongsbehandlingarna har högre procent och koncentrationer av syror och ett annat PH-värde vilket kräver en utbildad hudterapeut eller läkare för att utföra dem. De är magiska att ha som komplement till en redan effektiv rutin hemma. Man får väldigt fina resultat på struktur, linjer, pigmentering och de ger fin lyster. Själv är jag lite besatt av denna typ av behandlingar 🙂 Kram

 3. Marie skriver:

  Hej, jag använder Neostratas Skon Care serie, allt från serum, till Retinol, dagcreme och nattcreme, även deras gel-rengöring och ögoncreme.

  Jag har under sommaren fått utslag/plitor nästan tendens till eksem, under och runt ögonen, och upplever att jag är väldigt torr. Jag har använt solskydd – ja.

  Kan jag ha fått för mycket syror eller något för nära i ögonområdet, som torkat ut, och som en följd eksem? Jag vet att man inte ska ta allt runt ögonen, men av misstag kan det nog någon gång då och då, komma för nära…speciellt dagcremen och nattcremen. Kan detta vara orsaken tror nu?

  Jag har lagt av med ögoncremen sedan ett par dagar tillbaka, och använt TOLERIANE ULTRA EYE CREAM från La Roche Posay, på inrådan av apotekspersonalen, då denna ska lugna huden något.

  Har ni något annat tips, eller beror det inte på att jag fått på något av misstag?

  Tacksam för svar.

  Mvh
  Marie

  • Yasemin skriver:

   Hej Marie, Det låter nästan som att du har hamnat lite för nära ögonen med dina produkter och det är såklart lätt hänt. Neostratas Eye cream är perfekt om huden visar tecken på eksem eller är väldigt torr och i obalans: https://skincity.se/sv/artiklar/eye-cream-2.html Tänk på att det kan ta lite tid så se till att du ger huden fukten genom ögoncremen morgon och kväll och var noga med att inte gå för nära med din övriga hudvård så ger du bästa förutsättningarna för snabb återhämtning. 🙂 Kram

 4. Eleonor Strand skriver:

  Hej,
  Min dotter på 13 har börjat få massor av knottror på ryggen, finns det någon bra produkt som hon kan använda?

  //Eleonor

 5. Malin skriver:

  Tack för bra tips!

  Kan jag använda mitt C-vitamin serum från Klairs ovanpå PB Bha gel 2% och niacinamide från PC (morgonen)? Och retinolserum till natten?

  Mvh
  Malin

  • Yasemin skriver:

   Hej Malin, Det ska funka alldeles utmärkt, inget där som krockar. Perfekt att ha C-vitaminet på morgonen och retinolet till natten. Kram

 6. Delilah skriver:

  Hej, hur blandar jag c vitamin och retinol ihop? Har hört att det är en grym blandning om man vill att den ska verka mer.
  Stämmer detta?

  • Sandra Håkansson skriver:

   Hej!
   Har en mogen hy med lite linjer . Min hy är tålig och utan några större problem förutom att den är torr och jag har genom åren fått lite pigmentfläckar och ojämn hy. Jag skulle gärna vilja använda ngn syra. Jag använder också bus nu på hösten/ vintern. Går det att kombinera syra och bus? Hur ofta tar jag syran och vilken syra rekommenderar du?

   • Yasemin skriver:

    Hej Sandra, Syra och BUS kan absolut kombineras. Många exfolieringar använder man dagligen. Kika bland annat på denna med 10% AHA som på sikt bygger upp fukten i huden och ger lyster, jämnare struktur och hudton: https://skincity.se/sv/resist-advanced-smoothing-treatment-10-aha. Tänk på att böja med att vänja in den bara. Varannan natt är en bra start. Lycka till 🙂 /Kram

    • Sandra Håkansson skriver:

     Hej igen!
     Vilket serum, ögokräm och ansiktskräm från ”Paulas” rekommenderar du till
     Paulas resist advanced smoothing treatment 10% normal/ dry skin?
     Jag har torr hy med linjer och lite pigmenfläckar. Min hy är tålig.

  • Yasemin skriver:

   Hej Delilah, Retinol och C-vitamin är en grym duo som boostar varandras effekt i huden! Det vanligaste är att ha C-vitaminet på dagen och retinolet till natten. Kram

 7. Nadia skriver:

  Hej!
  Var köper man en sådan pensel du har på bilden?

 8. Charlotte skriver:

  Vilken typ av produkt och syra skulle du rekommendera till mig som aldrig testat syra tidigare och som har lite känslig hud som lätt blir torr?