Hudvårdsprodukternas olika symboler och bäst-före märkning

 • | Yasemin

Det här mer bäst-föredatum och symbolen för hur länge en produkt håller efter öppnande skapar förvirring. Hur länge håller egentligen en produkt utan att man öppnat den och vad betyder de olika symbolerna som man vanligtvis ser?

Bäst-före och datummärkning på produkter

En produkt som öppnats och kommer i kontakt med syre håller i 6, 12 , 18 eller 24 månader. Är den inte öppnad så håller en creme upp emot 2-3 år. Här kan man behöva se över de produkter man öppnat och kanske inte använder lika frekvent och ofta. Det händer att serumet blir stående ett bra tag, ibland upp till ett år, utan att användas. Här är det därför bra att frekvent använda sina produkter så de inte hinner bli gamla innan man använt upp dem. Används de som de ska så brukar de ta slut efter 2-4 månader beroende på produkt.

Riktlinjer att tänka på

Hudvårdsprodukter och även makeup är en färskvara och det är viktigt att man håller sig till hållbarhetstiden. Detta är helt klart värt att ha i åtanke:

  • Tänk på att använda en produkt i burk i regel inte håller lika länge som flaskor eller produkter på tub. Använd gärna en ren spatel så minskar du risken för att produkten ska få minskad hållbarhetstid.
  • Produkter som utsätts för stora temperaturväxlingar har svårare att hålla hållbarhetstiden ut.
  • Vissa produkter kan ha olika doft och färg från gång till annan, detta är vanligt med ekologiska produkter där ingrediensen kan skilja sig lite beroende på skördetid och årstid. Detta behöver alltså inte tyda på att produkten är gammal eller dålig. Även A- och C-vitamin kan skilja sig lite lätt i ton.
  • Solskydd bör bytas varje år då man inte kan garantera att solskyddet är lika effektivt efter ett år.
  • Om bäst-före datumet löpt ut: kika på produktens doft, konsistens och färg. Är den som den ska kan du använda den lite till. Har den däremot skurit sig eller drastiskt ändrat doft kan det tyda på att den härsknat. Släng! Här får man tänka lite som man gör när det gäller kylskåpet och maten man har där 🙂
  • Tänk generellt på att ha rena verktyg till både makeup och din hudvård så håller de bakterier borta.
  • Några allmänna regler att följa: Mascara bör bytas ut var 3-4 månad, läppstift och flytande foundation kan hålla ett år eller mer och mineralfoundations håller i regel upp till två år.

De olika symbolerna

Open Jar symbolen

PAO

Den lilla öppna burkikonen är symbolen PAO (eller Period After Opening) avslöjar hur länge produkten kommer att hålla efter att produkten är öppnad och använd. Tidsperioden visas nästan alltid i månader och visas som ett nummer följt av bokstaven ’m’, antingen inne i burkgrafiken eller bredvid den. ”Tiden efter öppning” måste inkluderas på produkter med en hållbarhet på 30 månader eller mer. Det är alltså ingen fara att använda en produkt som har passerat bästföredatum, under förutsättning att den har ett öppet-lock som säger att du ska använda upp den inom 3M, 6M eller 12M etc.

Timglas-symbol

Timglaset

Alla produkter som har en livslängd på mindre än 30 månader symboliseras med timglas och ett bäst-föredatum. Antingen finns bäst-föredatumet som en stämpel brevid symbolen, på förpackningens undersida eller i perforeringen på tuben.

symbol Mobius-slinga

Mobius-slinga

När vi talar om livslängd/hållbarhet så indikerar triangeln, gjord av pilar och även kallad en Mobius-slinga, att det är en återvinningsbar behållare. Det finns dock variationer som de flesta inte är medvetna om. Om symbolen finns i en solid cirkel betyder det att själva förpackningen är gjord av återvunnet material. Om symbolen är inuti en cirkel och har en procentandel inne i symbolen eller i närheten, indikerar det att förpackningen är tillverkad av den angivna andelen återvunnet material.

symbol för ytterligare instruktioner

Instruktionsboken

När du ser en hand som pekar på en bok betyder det inte att din ansiktsmask beordrar dig att lägga dig och läsa. Symbolen hänvisar till att det kan finnas vissa instruktioner som man kan behöva ta hänsyn till, exempelvis ingredienslista, användningsinstruktioner eller varningar om produkten.

 

Leaping Bunny symbol

Leaping Bunny

Symbolen Leaping Bunny är framtagen gemensamt av djurskydds- och djurrättsorganisationer i Europa och Nordamerika. Symbolen är ett bevis på att produkten inte är testad på djur, detta gäller även enskilda ingredienser i produkten. Enskilda ingredienser får heller inte köpas in av underleverantörer där det testats på djur.

Samtliga symboler kan vara placerade på emballaget eller på själva produkten.

Vill man ha produkter som håller lite längre kan man kika på My Clarins som är exempel på produkter med en hållbarhetstid på 18 månader efter det att de öppnats.

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

10 svar till “Hudvårdsprodukternas olika symboler och bäst-före märkning”

 • (10) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Kattis skriver:

  Hej,
  Jag har en fråga angående retinol och azelaicsyra. Går dessa två att kombinera eller blir det för mycket för huden?
  Mvh Kattis

  • Yasemin skriver:

   Hej Kattis, de går att kombinera men lite beroende på hur aktiva de är och hur känslig man är i huden. Ofta brukar man kunna varva dem om inte annat. Ena dag och andra natt 🙂 Kram

 2. Therese skriver:

  Jättebra inlägg Yasemin!!
  Hur förvarar man bäst sina oöppnade produkter? Mörk och svalt?

 3. Isidora skriver:

  Så bra inlägg! Uppskattas verkligen!

  Kram

  • Isidora skriver:

   Juste tänkte fråga om brun utan sol, vet att ni säljer några på skincity men vad är skillnaden på på dom eller St tropez och apotekets (ACO Self tanning)? Vilken får man bäst resultat av och är bra för huden?

   Kram

   • Yasemin skriver:

    Hej Isidora, kul att du gillar inlägget! Gällande BUS så är det en smaksak och olika hur de blir på huden. St Tropez skulle väl kunna likställas med Vita Liberata exempelvis. ACO har jag ingen erfarenhet av tyvärr. Själv tycker jag att James Read och Vita Liberata är bästa kombon att ha hemma 🙂 Kram

 4. Marika skriver:

  Tack för detta inlägg, det har jag efterfrågat länge och vid flera tillfällen.
  //Marika

  • Yasemin skriver:

   Hej Marika, önskemål tas alltid tacksamt emot. Kommer du på något mer du vill se mer av på bloggen så är det bara att höra av sig 🙂 Kram