Guide till rätt hudtyp!

”Hud skulle du beskriva din hy?”

-Tja… jag är torr tror jag men blir också fet i pannan och på näsan. Jag vet egentligen inte riktigt för ibland känner jag mig torr och ibland fet.

Känns detta igen?

Hur vet man vilken hudtyp man har?

Det är inte alla som vet vad de ska svara när de får frågan. Många tycker att det är svårt att beskriva huden och vill istället ha svaret från oss hudterapeuter. Helt rätt! Vi hjälper självklart till och kan ganska snabbt se på huden om den är torr eller fet men vi kan också behöva hålla en dialog med dig om hur du upplever huden.

Normal hy

En normal hy är just ganska ”normal”. Talgproduktionen håller sig på en balanserad nivå av både fukt och fett. Man känner sig varken glansig eller stram/torr och upplever inte direkt att porerna är förstorade. Huden känns väldigt balanserad, följsam, mjuk och lagom återfuktad. Det som är bekvämt med en normal hy är att det kan räcka med att bara se till att huden håller sig balanserad och att man hjälper huden med fukt och att använda spf på dagen så du skyddar huden.

Tips: Håll hudbarriären intakt genom att ge huden fukt. Ultra Facial Cream är en lätt, mjukgörande, vårdande och återfuktande creme som ser till att huden håller sin barriär intakt.

Produkter för olika hudtyper

Torr hy

En torr hy är lätt att känna igen, den känns ofta stram, sträv, kan nästan flagna över hela ansiktet eller ha torra partier. Att huden är torr beror på en fukt och fettförlust och eftersom hudbarriären inte alls är lika intakt som på en normal hy så kan man också ha en större känslighet som kan leda till klåda. Här saknas både fet och fukt vilket gör att man behöver använda mer näringsrika produkter. En torr hy är också mycket mer finporig.

Tips: Satsa på fukt i alla steg i rutinen. Allt från en mer närande rengöringsmjölk eller creme till djupt återfuktande serum och cremer. Ett serum i lotionformula eller en olja är ofta vad en torrare hy uppskattar. Avsluta med vårdande och närande cremer. Eftersom huden också kan bli mer reaktiv när den är torr så är det inte fel att också ha lugnande egenskaper i produkterna så man ser till att stärka upp huden. Addera gärna en peeling i rutinen som kan svepa bort de torra hudcellerna som annars bara ligger kvar på ytan och blockerar för dina produkter. Rengöringsmjölk: Milky Lotion Cleanser som effektivt rengör, lugnar, återfuktar, och balanserar huden genom tre viktiga ingredienser: zink, läkemalva och dadelfruktsextrakt. 

Blandhy/kombinationshy

Detta är hudtypen som många har lite svårare att känna igen, även om det faktiskt är en av de allra vanligaste. Här känner man av både torrhet, stramhet och att huden blir fet, glansig och oljig på vissa partier. T-zonen, som är panna, näsa & haka, är oftast glansig eller fet medan resten av ansiktet kan kännas stramt eller torrt. Här kan man ha olika porstorlekar, större i t-zonen där talgproduktionen är högre och mindre porer där huden är normal/torr.

Tips: Här kan man behöva jobba både återfuktande och talgreglerande i olika zoner så varje del i huden får det den behöver. Ett talgreglerande serum i t-zonen och mer näring på övriga partier. Här kan du också jobba med punktbehandling om du bara upplever att det är näsan som är glansig. Utöver din väl anpassade rutin med serum som jobbar partiellt kan du addera masker som du kan multimaska med. Bästa superduon, en djuprengörande och en återfuktande mask: Balancing Sulfur Mask & Mellow Moisture Mask

Mellow Moisture mask

Fet hy

Fet hy, när huden alltid känns fet, oljig och glansig. Talgkörtlarna jobbar på högvarv med att producera fett för att stärka hudbarriären, smörja ytan och stärka upp hudens mikrobiella balans. När huden smörjs i överflöd så blir den blir oljig och fet. Här har man större, synliga och mer utvidgade porer och eftersom huden jobbar så intensivt med talgproduktionen så kan man också ha mer tendens till akne, tilltäppta porer och pormaskar. Här gäller det att jobba på att stödja talgproduktionen och hjälpa huden att balanseras. Ofta är man rädd att ge huden fukt när man har fet hy och istället bara jobbar uttorkande men det brukar istället leda till att huden går i försvarsställning, huden känner av att den blir uttorkad och att skyddsbarriären försvagas vilket leder till att talgproduktionen tar fart. Det är en helt naturlig reaktion av huden som ständigt jobbar för att skydda och reparera vårat yttre skikt.

Tips: Här rekommenderas lätta cremer eller en återfuktande gel som balanserar huden men som samtidigt också återfuktar. En favorit för en hy i obalans är denna creme som kan användas av alla åldrar där huden känns fet och där man tenderar att få finnar: Tea Tree Purifine 80 Cream.

Är känslig hy en hudtyp?

Jag vill också ta upp känslig hy, även om det inte är en hudtyp utan ett tillstånd. De som har en känslig och mer reaktiv hy vet oftast om det men det finns många som är känsliga i huden utan att veta om det. En känslighet i huden kan ligga latent eller vara tillfällig oavsett hudtyp. Ofta är en känslig hud tunn, skör, rodnar lätt, irritativ och kan även bestå av ytliga kärl. Känslighet kan också skapas vid beröring, mer aktiva produkter, solen, parfym/doftämnen eller vara medfödd. Tillfällig känslighet och allergisk reaktion kan te sig olika genom svullnad, klåda, knottror, blåsor och ofta ihop med rodnad. Huden kan också påverkas av viss medicinering, hormoner och stress.

Tips: Lugnande och milda produkter är bäst när huden är känslig. Man bör också hålla sig till en mindre rutin med färre produkter så huden inte har så mycket den behöver ta hänsyn till. Är huden svullen är det skönt med en svalkande och reparerande gel. Många produkter kan man ha i kylen och det känns extra skönt att lägga på något svalt när huden blossar och är svullen. Letar du efter en väldigt mild och reparerande creme kan du kika på Synchrolines creme från Sensicure-serien: Sensicure Cream-gel

yasemin med produkterna

Lär känna din hud

Att ha koll på sin hudtyp ger bättre förutsättningar till en väl anpassad rutin. Jag pratar ofta om att ”lyssna” på huden. Känn, titta, reflektera, var iakttagande och observant. Hur mår huden, vad behöver den? Många jobbar med helt fel eller för många produkter. Anpassa efter vad huden vill ha. Man kan absolut ha en stor rutin om det känns bra och du märker av fina resultat. Men långt ifrån alla behöver alla 13 steg. Eftersom alla hudar är unika så ska vi också behandla dem därefter. Ge din hud den unika rutin den vill ha, då kommer den att tacka dig för livet 🙂

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 svar till “Guide till rätt hudtyp!”

 • (4) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Ellen Löf skriver:

  Hej, jag har lite svårt att peka ut min hudtyp.
  Jag tvättade mitt ansikte idag och la inte på några produkter.

  Den kändes stram första minutrarna men sen upphörde det. Efter timmen kände jag på huden och den kändes inte torr eller väldigt oljig men det kändes ungefär som att jag hade smort ansiktet med en fuktkräm. Såg inte glansig eller oljig ut, mer matt bara.
  Men jag har finnar på kinderna, hakan och pannan vilket har gjort att jag tror att jag har en fet eller bland-hy, men det kanske jag inte har?

  Hur ska jag bestämma vilken hudtyp jag har?☺️

  /Ellen

 2. Karin skriver:

  Hur vet man VAD huden vill ha?

  • Yasemin skriver:

   Hej Karin,

   Det kan såklart vara knepigt att veta men fukt är ju en av byggstenarna för att huden ska må bra. Känns huden stram? Ser den torr ut? Är huden oljig eller fet för jämnan eller enbart en stund på dagen? Känner du dig osäker så är det bara att kontakta mina kollegor på Skincity: info@skincity.se så får du guidning och rådgivning till rätt hudvård 🙂

   Kram