Hållbar hudvård

 • | Yasemin

Medveten konsumtion är något jag funderat mycket på under en lång tid. Vad är medveten konsumtion och vad kan kan man göra för att bli mer medveten. Hållbar hudvård då.. sug på det ordet. Hur blir man mer medveten för att skapa en mer hållbar hudvård och vad krävs i så fall av mig?

Jag ogillar att komma med pekpinnar, det har jag nämnt tidigare, men jag vill göra alla mer medvetna så de kan göra ett val helt utifrån den egna livsstilen och vad som känns hållbart. Hållbart är nämligen nyckelordet här. Kan du inte hålla fast vid ditt nya sätt att konsumera så faller hela konceptet, därför kan det vara smart att ta små och färre steg så du får in en rutin som känns just hållbar i längden. Alla justeringar är bra både för dig, miljön och för dina medmänniskor.

Steg för steg

Så vad kan man göra? Alla steg är ett steg i rätt riktning, vissa applicerar flera av dessa i sin vardag medan andra väljer ut några. Huvudsaken är ju att man anammar det som passar den egna livsstilen.

oshibori och en skål med vatten

Använd en skål med vatten vid rengöring istället för att låta kranen rinna.

Minska vattenförbrukningen

Här finns många tips att ta till sig av. Låt aldrig kranen bara rinna när du duschar eller rengör huden, använd oshibori, rengöringsduk eller svamp och en skål med vatten till rengöring, använd tvättbara bomullsrondeller istället för engångs. Fler tips på hur man kan spara vatten finns i ett av mina tidigare inlägg som du hittar HÄR!

Miljövänlig leverans

Var medveten och välj ett mer miljövänlig alternativ när du väljer inslagning. På Skincity kan du även välja klimatkompenserad leverans där några av transportbolagen klimatkompenserar utsläppen genom att bland annat plantera skog i Amazonas.

Hudtest

Var smart med hudvårdsrutinen och gör ett hudtest. Lätt, smidigt och perfekt för dig som inte vet vad din hud behöver och för att minska antalet produkter som kanske inte är lämpade för just din hy. På Skincity.com hittar du test för rutiner med 4 eller 6 steg eller kontakta en hudterapeut för rådgivning.

Optimera hudvårdsrutinen​

Gå igenom produkterna du har och se över vilka du verkligen behöver. Använder du fyra olika serum eller räcker det med två? Kanske du behöver en separat nattcreme istället för den du har morgon och kväll? Planera och optimera.

Återbruka hudens fukt

Sommarens härliga fuktdepå vill man gärna behålla. Passa på att utnyttja detta genom att tidigt förebygga hösten och vinterns torrhet genom att fylla på med fukt. Bästa sättet är att tillföra hyaluronsyra.

Var kreativ med det du har

Spetsa mask & creme med aktivt serum för att ge mer effekt. Istället för att köpa en extra mask när huden känns extra torr kan du addera ett fuktserum eller olja i masken så blir den mer näringsrik. Ett perfekt sätt att maxa rutinen.

Satsa på refill

Använd refillprodukter där det går. Fler och fler märken satsar på refillprodukter och ju större efterfrågan blir desto större blir utbudet.

Närproducerat

Kortare transporter minskar utsläppen. Maria Åkerberg och SKINCITY skincare produceras i Sverige och jobbar med återvunnet material och minimalt emballage. Kontakta ditt favoritmärke och hör med dem vad de gör för miljön. Alla bidrar på något vis, mer än man faktiskt anar.

Multiprodukter

Multiprodukter är supersmidiga på alla vis då man kan använda dem på fler sätt än ett. Många rengöringar kan användas som peeling eller mask, serum kan användas som lätt creme, cremer som kan användas både till ansikte och kropp eller varför inte en creme som även kan läggas som intensiv mask med ett aktivt serum under.

Multitaskingprodukter

Satsa på produkter och ingredienser som jobbar på flera olika behov samtidigt. Istället för att ha 3 olika serum som jobbar på olika områden så kan du satsa på ett serum som jobbar brett. Niacinamide är ett exempel på en ingrediens som ger fin effekt på porer, spänst och hudton.

Återvinn din hudvård

Panta dina produktförpackningar eller ta dem till närmsta återvinning. Bower har en supersmidig app där du kan registrera det du pantar och sedan kan du välja att skänka pengarna till återvinning. SKINCITY skincare, Makethemake, Skincity Essentials, Kiehl´s och kartongerna du får din leverans i från Skincity kan pantas på återvinningen. Läs mer HÄR!

yasemin pantar hudvård på återvinnigen

Släng tomma hudvårdsförpackningar på återvinningen. De som är halvfulla slängs på miljöstationerna. Kolla i din kommun vad som gäller i ditt område.

Smarta refillprodukter

Tar produkten slut är det smidigt att köpa en refill istället för en ny flaska eller burk. Några märken som anammat detta är Medik8, Dermalogica och Tata Harper.

Press & Glow Refill – Milt exfolierande ansiktsvatten som ger huden energi, jämnare hudton och extra lyster. Kan användas dagligen och den är verkligen grymt smidig för alla som vill ha en smart 2-i-1 produkt.

Water-Lock Moisturizer Refill – Denna milda och återfuktande ekologiska 24h-creme mjukgör med hylauronsyra, granatäpple och peptider från apelsin. Jobbar fint på hudtexturen och är även fin under makeup då den har lite av en primer effekt.

Daily Microfoliant Refill – Daily Microfoliant, Dermalogicas klassiska enzymrengöring, finns i två storlekar sedan innan men nu också som refill. Denna kan alla ha, allt från yngre tonår och upp till önskad ålder och är skonsam nog att kunna användas dagligen. Öppnar upp tilltäpptheter och ger en betydligt mer klar och jämn hudyta.

tata harpers smarta refill

Smidig påfyllnad av Water-Lock Moisturizer

Packa med multiprodukten

Age Defender Cleanser – Vill du packa lätt på resan så kan jag tipsa om denna multiprodukt som både är en rengöring och en mask i ett. Den tillhör herrserien men skulle säga att den är unisex. Som rengöring har den en exfolierande effekt och använder du den istället som en mask får du en riktig höststädning av huden. Bort med tråkiga hudceller och fram med de friska och lystergivande istället samtidigt som du får reducerade porer och en mindre glansig eller fet t-zon.

Cliniccare X3M EGF Refresh Essence

Cliniccare X3M EGF Refresh Essence hjälper dig att återbruka sommarens fukt

Recycla sommarens fukt

X3M EGF Refresh Essence – Man vill såklart ta tillvara på hudens friska sommarfräschör och bibehålla den så länge det går. Det är ju inte direkt så att man längtar till hösten/vintern när huden sakta men säkert börjar bli torr och stressas av det ständigt växlande klimatet. Starta redan nu med att förebygga och inte ge huden en chans att ramla ner i det torra hålet. Boosta den fukt du har i huden nu och ge extra hyaluronsyra för att minska risken för det hårda fallet i vinter.

Det finns så mycket man kan göra och självklart finns det mycket utrymme till förbättring både inom hudvårdsindustrin men också hos den enskilde människan. För en bättre miljö och en mer hållbar hudvårdsrutin krävs det att vi alla hjälps åt. Vad har ni för tips?

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 svar till “Hållbar hudvård”

 • (3) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Maria skriver:

  Så bra och viktigt inlägg 🙂

 2. Tove skriver:

  Vi får försöka peppa varandra

  Jag har slutat med bomullsrondeller, klappar in i huden och /eller använder tvättlappar istället.

  Förut slängde jag produkter jag inte trivdes med men nu använder jag krämer som inte funkar i ansiktet på kroppen eller som handkräm.

  Undviker produkter med plastemballage.

  Försöker minska på frakt genom att handla det mesta jag behöver vid få tillfällen.

  • Yasemin skriver:

   Hej Tove,

   Sååå bra tips och det är verkligen dags att peppa varandra. Jag tror ändå de flesta vill men svårt att veta vart man ska börja och vad som verkligen gör skillnad. Tillsammans hjälps vi åt!

   Kram!