Hudvård för alla hudtoner

Jag tänkte att vi skulle prata hudvård för olika hudtoner idag. Skiljer det sig något i vilka produkter man kan använda beroende på om man har en hud som är rik eller fattig på melanin? Amelia, som driver Skönhetsdjungeln på Instagram och som är van vid de utmaningar man kan ha vid mörkare hudtoner, ska tillsammans med mig dela sina bästa tips. 

Yasemin och Amelia

Amelia och jag får ofta frågor om vilka produkter som passar olika hudtoner.

Vår hud

Hud är hud oavsett  hudton. Känslighet, pigmentering, torrhet, fet hy, tunn eller grövre hy är något vi alla kan drabbas av. Däremot har vi några olika utmaningar beroende på om man är ljus eller mörk och som man kan behöva tampas lite extra med.

Amelia: Jag har en typisk kombinationshud, med oljig t-zon och ganska stora porer. Största delen av året är min hud rätt oljig, men under vintern kan den variera och bli rätt torr. Huden är också acnebenägen. Alla produkter jag tipsa om här i inlägget skulle jag säga är alla väldigt snälla mot huden och passar min ganska känsliga hud

Jag har en torrare hy, typiskt fnastorr på vintern. Stram och yttorr, nästan att den krackelerar på vintern om jag inte matar den med fukt och näring. På sommaren är den mer balanserad. Spänsten och pigmentering är det jag får kämpa mest med. Jag blir lätt röd men skulle ändå säga att huden är ganska tålig med tanke på alla produkter jag utsätter den för i mitt arbete som hudterapeut. Känslig mot solen? ABSOLUT! Älskar att vara i solen men får hålla mig i skuggan… tyvärr.

Solskydd

Det perfekta solskyddet är vi nog alla på jakt efter, den ska kännas lätt, vara matterande, vara tonad, smälta in i huden och absolut inte ge en vit hinna.

Även om resultat och känsla upplevs olika så kan man i regel säga att oftast är det rena fysikaliska solfilter som lättare lämnar en vit hinna på huden. Det är i sig inget märkligt eftersom solskyddet är avsett att verka som en sköld mot solens strålar. Filtret gör sitt jobb men det är såklart inte kul att man upplever att huden blir vit. Många av de fysikaliska filtren på marknaden smälter ändå in väldigt fint i huden och flera är också tonade för att minska det vita. De tonade kan även upplevas som grå på mörkare hudton och här är några tips för att komma runt detta:

 • Fysikaliska skydd kan behöva jobbas in mer i huden. Oavsett det är tonade eller inte är knepet att applicera två tunnare lager och att man sveper in det ordentligt så det blir ett jämnt lager på huden.
 • Välj ett filter som är helt kemiskt eller innehåller en kombination av både fysikaliskt och kemiskt.

Amelia, du har ju testat många olika solskydd. Har du några favoriter och vilka är dina tips om man inte lyckats hitta en spf som ger en invisible finish på huden?

När man har en hudfärg som inte är ljus så stöter man lätt på problem med att vissa SPFs lämnar tydliga hinnor på huden som helt enkelt inte är snyggt. För mig har det handlat om att hitta solskydd som lämnar huden lite jämnare och fräschare utan att lämna en hinna, och det enklaste sättet att hitta detta för mig har varit att skaffa mig en bra kemisk SPF. Två produkter jag älskar just nu är  Paulas Choice Clear Ultra-Light Daily Hydrating Fluid och Epionce Ultra Shield SPF.
Epionce Ultra Shield Lotion SPF50

Epionce Ultra Shield Lotion SPF50 lämnar en härlig silky finish och sjunker snabbt in i huden utan några problem. Första gången jag testade den blev jag väldigt positivt överraskad för jag har testat otroligt många SPFs och det är inte ofta man testar något som känns helt speciellt men det gör verkligen Epionce. Ger i övrigt ett väldigt bra lyster och gör huden snyggare.

Fint glow av Epionce Ultra Shield Lotion SPF50

Grymt fin glow av Ultra Shield Lotion!

Paula´s Choice CLEAR Ultra-Light Daily Hydrating Fluid SPF 30

Paula´s Choice CLEAR Ultra-Light Daily Hydrating Fluid SPF 30: Denna är super! Resultatet är en fin hy utan märkbara hinnor på huden, enkel att applicera, ger fin lyster och likt Ultra Shield Lotion spf50 känns huden helt enkelt fräsch. Denna tror jag kommer passa många med lite oljigare hud väldigt bra då den mattar ner huden lite. Spontant känner jag att det är en utmärkt produkt för tonåringar!

Utmaningarna

Amelia: Det jag haft mest problem med personligen är nog frågan kring SPF och mörk hud, dels att hitta en bra SPF men även att förstå vikten av att använda SPF oavsett vilken hudfärg man har när man håller på med hudvård och vill hålla huden klar och fin. Även om man inte bränner sig på samma sätt när man har en mörk hud så orsakar ändå solen skada och jobbar i motsatt riktning mot vad man gör med sin hudvårdsrutin. Jag upplever att många med mörk hudton är rädda att irritera huden med fel hudvård och göra mörka fläckar värre istället för att hitta en effektiv men ändå mild produkt

Jag själv som har en väldigt ljus hud har haft utmaningar med rodnad och att jag så lätt bränner mig i solen. Så är det ju för alla med väldigt ljus hy. Jag älskar solen och jag har bränt mig otaliga gånger genom åren men för mig med så ljus hy är det otroligt viktigt att skydda huden med hög spf. Jag är mer noga nu än när jag var yngre. Minsta märke efter en finne sitter i evigheter men jag har hittat hjältarna som reducerat ärren och minskat  pigmenteringar i pannan: 10% Azelaic Acid Booster och C E Ferulic.

Frågor vi ofta får

Jag har hört att om man har mörk hud så behöver man inte använda spf. Är det sant?

Vikten av ett solskydd är samma för alla, oavsett hudton och i synnerhet om man jobbar med mer aktiv hudvård och inte vill motarbeta effekten av produkterna. Även om en mörkare hudtyp inte bränner sig lika lätt så kan man fortfarande bränna sig. UV-strålarna tar inte hänsyn till hudton utan har en nedbrytande effekt på huden vilket gör att den åldras snabbare och kan orsaka bestående pigmentering. Vill man därför bevara de fina resultaten man fått av sin rutin så ska man absolut komplettera med solskydd.

Jag har ljus hy, bränner mig otroligt lätt och är supernoga med spf. Det är så otroligt jobbigt att alltid hålla sig i skuggan när man hellre vill sitta och njuta lite i solen. Hur ska man tänka?

Man ska inte vara rädd för solen men har man en väldigt ljus hy och har lätt att bränna sig så ska man vara väldigt försiktig. Det är klart man ska kunna njuta av solen men det är väldigt viktigt att man är noga med sitt solskydd. Dock behöver man inte alltid sitta i skuggan. Mitt på dagen mellan 11-15 är solen som starkast kan man försöka undvika att sitta mitt i solen, men övriga tider kan du gott njuta en stund. En härlig stund på förmiddagen eller sen eftermiddag brukar funka hur fint som helst.

Ibland lämnar finnar som mörka fläckar på huden. Varför blir det så och vilka produkter kan hjälpa för att få bort fläckarna?

Den röda/mörka pigmenteringen som yttrar sig som fläckar på huden är efter skador i huden orsakat av akne. Det kan bero på att man klämt, pillat eller rivit på finnarna eller så har man haft en underliggande inflammation som orsakat skadan på djupet som i sin tur bildar en röd-mörk fläck. Denna nya hud som läker på huden efter en skada är mycket mer känslig för UV-ljus vilket gör att det är viktigt med solskydd för att inte riskera bestående märken. Kan man behandla dem? Absolut! Däremot kan det ta lite tid och man ska också vara medveten om att huden i sig har en fantastisk läkningsförmåga och ofta bleker de röda ärren med tiden av sig själv… om man är noga med solskyddet. Mitt tips om man vill jobba på pigmentering är denna högeffektiva nyhet från Dermalogica som påvisat fantastiska resultat på alla hudtoner och alla former av pigmentering: PowerBright Dark Spot Serum. Detta serum jobbar på all form av pigmentering och för er som söker en pigmentbehandlande produkt som inte innehåller varken syror eller retinol kan sluta leta. Här har ni produkten som är högeffektiv och som inte gör huden ljuskänslig under sommaren.

Glad kvinnlig modell

En mörk hudton kan möta på utmaningar att hitta produkter som verkar effektivt på akneärr. PowerBright Dark Spot Serum passar verkligen alla och utlovar väldigt fina resultat på just besvärande pigmenteringar. Foto: Dermalogica

Amelia, jag vet även att du fått fina resultat av produkter som hjälpt till att behandla finnar och att reducera pigmentering efter akne. Vilka är dina favoriter?

 

 • Paulas choice 10% Azelaic Acid Booster – En riktigt favorit hos mig då jag ofta är otålig med att en produkt ska ge resultat och gärna vill se förändring så snabbt som möjligt. PCs booster med azelainsyra är som en liten mirakelkräm som man antingen kan använda för punktbehandling av aktiva finnar eller för att bli av med märken som finnar lämnat efter sig. Jag gillar att den är väldigt mild samtidigt som den ger effekt nästan direkt. 11/10 får den av mig i betyg.

 

 • SKINCITY skincare Total Repair Retinoate Treatment – En av de bästa produkterna med retinoider jag testat hittills. Bra på aknebenägen hud och jämnar ut hudtonen för mig som har problem med att finnar gärna lämnar mörka fläckar. Plus att man vaknar med en riktigt härlig lyster. Om jag skulle välja mellan den här masken och azelainsyra boostern hade jag nog valt masken då den känns lite mer mångsidig och även är toppen om man har fina linjer som man vill sudda ut lite.
Azelaic Acid Booster och Total retinoate treatment

Punktbehandlare och kur för finnar och pigmentering. Amelias hudvårdshjältar passar alla hudtoner.

Rätt mängd solskydd

Amelia: Nu när vi ändå talar om SPF så finns en idé om att personer med mörk hy inte bränner sig lika enkelt och därför inte behöver samma mängd SPF. Att den mängden SPF man ska använda är individuell. Många förpackningar ger endast instruktioner som ”apply liberally” och lämnar det till var och en att bestämma vad det innebär. Det finns en mängd som anses vara ”rätt mängd” enligt hur SPF-produkter testas, och det är två milligram per kvadratcentimer. Denna mängd mäts enklast upp med att man trycker ut spf längst mittenfingret och pekfingret (the two finger rule). Jag har märkt när jag talar med många att de går på ”känn” när de applicerar SPF. Det finns många studier som visar att många inte ens använder hälften av den mängd SPF som dom behöver, och tror därför att de är mer skyddade än vad dom faktiskt är. Detta resulterar i att de spenderar mer tid i solen med undermåligt skydd än vad de hade gjort om de inte hade solskydd alls, vilket bara visar hur viktigt det är att man vet hur mycket man behöver applicera. Oavsett vilken hudfärg man har.

Ett väldigt praktiskt tips som jag lärt mig av skönhetsbloggaren ms_hannah_e är att återapplicera SPF snyggt över smink med en beautyblender. Använd en som inte suger åt sig så mycket produkt för att lättare sprida ut mängden. Dutta ut SPF över ansiktet för att sen försiktigt arbeta ut den över huden med beautyblendern. Tänk på att inte dra eller svepa utan bara dutta för att inte påverka sminket. Detta fungerar otroligt bra och är ett bra sätt att se till att du håller dig skyddad med SPF under dagen, utan att förstöra ditt smink!

Så, vilka solskydd kom vi fram till då?
Vi är båda rörande överens om att Epionce Ultra Shield Lotion spf50 och CLEAR Ultra-Light Daily Hydrating Fluid SPF 30 är de bästa. Absorberas snabbt, ger fin lyster och passar alla hudtoner.

Stort tack Amelia, så kul att du gästade bloggen för att dela dina bästa produkttips 🙂 Ni som redan testat er fram och hittat en favoritprodukt som hjälpt er hud, dela gärna era tips och erfarenheter! Sharing is skin caring! 🙂

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 svar till “Hudvård för alla hudtoner”

 • (4) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Anki skriver:

  Hej,
  Som pigmentfläckad +55-kvinna blir jag onekligen sugen på PowerBright men har förstått (?) att den inte ska kombineras med c-vitamin? Älskar ju C E Ferulic + att det är väl en bra kombo ihop med SPF nu till vår/sommar? Om jag inte vill avstå c-vitamin är detta då en produkt för mig?
  Hälsningar Anki

  • Yasemin skriver:

   Hej Anki,

   Du kan använda C E Ferulic men då på dagen så kan du använda PowerBright Dark Spot Serum på natten. PowerBright är ju tänkt som en punktbehandlare så du kan då ha C-vit på övriga ställen om du vill använda den morgon och kväll 🙂 Låt dem i så fall gå in i huden innan du applicerar din creme så de får gå ner i huden ordentligt.

   Kram,
   Yasemin

   • Anki skriver:

    Tack för svar. Är tyvärr lite småfläckig över hela ansiktet så det är svårt att punktbehandla utan behöver nog smörja hela ansiktet. Kvällen låter som ett alternativ. Idag varvar jag syror och retinol på kvällarna, hur funkar det med PowerBright?
    //Anki

    • Yasemin skriver:

     Hej Anki,

     Jag skulle låta PowerBright få jobba ostört så du inte överbehandlar huden 🙂 Ha den som ensamt serum till natten så kommer den till sin fulla rätt.

     Lycka till!

     Kram,
     Yasemin