Vad är det för skillnad på AHA, BHA och PHA?

 • | Yasemin

AHA – BHA – PHA, man drunknar ju i alla förkortningar. Vad betyder de egentligen och vad gör alla dessa syror för huden? Det är hög tid för en lättöverskådlig lathund!

Molekyl salicylsyraDe olika syragrupperna:

PHA: Polyhydroxy Acid – där Gluconolactone och Laktobionsyra ingår

AHA: Alpha Hydroxy Acid – samlingsnamn för fruktsyror såsom glykolsyra, mjölksyra, mandelsyra och citronsyra och utvinns ur sockerrör, frukt och mjölk. Glykolsyran och mjölksyran är de som är mest effektiva av AHA-syrorna.

BHA: Beta Hydroxy Acid – Ett annat namn är Salicylsyra

Vad är det för skillnad på alla syror och vad gör de egentligen på och i huden?

Gluconolactone – Gluconic Acid (PHA): Mildast av syrorna på grund av dess molekylära storlek och är syntetiskt framställd men förekommer naturligt i kroppen. Har en milt exfolierande effekt, bygger upp volym, mjukgör och verkar väldigt reparerande på akne, finnar och passar även en rosacea och eksemhy.

Laktobionsyra – Lactobionic Acid (PHA): Är en sockersyra eller närmare bestämt en disackarid bildad av glukonsyra och galaktos. Laktobionsyran är likt Gluconolactone mildare och perfekt för den känsliga huden, såsom eksem och rosacea. Denna syra ger även väldigt fin effekt på pigmenteringar.

Mandelsyra – Mandelic Acid (AHA): Fettlöslig syra som utvinns ur bittermandel och som passar alla men framförallt en aknebenägen hy. Ger god effekt på ärr och pigment och förr användes det faktiskt som antibiotikum på grund av sina antibakteriella egenskaper. Denna syra är mild så den passar extra fint till en känslig hy.

Mjölksyra – Lactic Acid (AHA): Här har vi den överlägsna fuktgivaren av AHA-syrorna som också har antibakteriella egenskaper. Jobbar på pigmentering, porer, linjer, akne, förstorade porer och förtjockad hy (Aktinisk keratos) där hornlagret är förtjockad på grund av långvarig solexponering.

Glykolsyra – Glycolic Acid (AHA): Detta är en den minsta av alla AHA-syrorna och en av de mest effektiva. Denna allroundsyra jobbar på det mesta, bland annat pigmentering, akne, torr hy, men också rynkor och förtjockad hy. Exfolierar bort det tråkiga på huden och ger lyster samt väldigt fin struktur. Här hittar du en grym nattcreme med 10% glykolsyra som ger maxat med lyster.

Vinsyra – Tartaric Acid (AHA): Syran utvinns ur frukter och bär men främst från vindruvor och faktiskt även bananer. Den har en exfolierande effekt på hudytan. Vinsyran kanske man främst känner igen från matlagningen.

Citronsyra – Citric Acid (AHA):  Utvinns ur citrusfrukter såsom apelsiner, citroner och lime. Detta är en antioxidant som verkar fint på pigmentering och har en sammandragande effekt.

Äppelsyra – Malic Acid (AHA): Utvinns ur frukter och grönsaker men allra främst från äpplen. Eftersom själva syran är stormolekylär penetrerar den långsamt ner i huden och gör den mer skonsam till en känslig hy. Äppelsyran har effekt på linjer/rynkor, torr hud, textur och solskador. Den jämnar också effektivt ut ärr efter akne och passar fint till en mörkare hy.

Salicylsyra- Salicylic Acid (BHA): Antiinflammatorisk, fettlöslig och går djupare ner och renar porerna. En av de mest effektiva syrorna på aknebenägen hy. Denna ger ingen fukt alls utan verkar snarare uttorkande. Har man en allergi mot Acetylsalicylsyra så är PHA-syran ett bättre alternativ. Acetylsalicylsyran, som är besläktad med salicylsyran finner du i  exempelvis Magnecyl, Aspirin och Bamyl.

För att sammanfatta det hela så är det många syror som jobbar lika och flera som kompletterar varandra väldigt bra. Man kan, som jag nämnt i tidigare inlägg, kombinera olika syror med varandra men det finns också produkter som redan innehåller en härlig sammansättning. Vill man vara riktigt effektiv så använder man alltså en produkt med flera olika syror, exempelvis Resist Advanced Smoothing Treatment 10% AHA som är maxad med Glykolsyra, Mjölksyra, Äppelsyra, Vinsyra och Salicylsyra.

Här kan ni även se en video där jag beskriver vad de olika syrorna gör.

Glöm inte solskyddet mina vänner, det är A och O om man ska kunna jobba med syror.

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

15 svar till “Vad är det för skillnad på AHA, BHA och PHA?”

 • (15) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Josephine skriver:

  Mycket bra förklaring

 2. Karin skriver:

  Hej! Jag har tidigare fått en allergisk reaktion av produkter med aha-syra. Är nu rädd för att använda syra överhuvudtaget. Behöver jag vara det eller finns det andra syror jag kan använda? Med vänlig hälsning, Karin

  • Yasemin skriver:

   Hej Karin,

   Det beror lite på vilken syra du använt? Många reagerar på glykolsyra då den är mest aktiv och går ner djupast i huden, då kan man istället kika på mjölksyra eller mandelsyra exempelvis. Sedan är det givetvis viktigt att kolla upp om man kan knyta an allergin mot någon specifik ingrediens så man inte stressar huden i onödan.

   Har du väldigt reaktiv hy skulle jag hellre rekommendera dig att kika på en enzympeeling 🙂

   Lycka till!

   Kram,
   Yasemin

 3. Jennifer skriver:

  Vilken underbar text! Precis vad jag vill lära mig mera om! Med vänlig hälsning Jennifer

 4. Tara skriver:

  ÄLSKAR verkligen det här inlägget ! Något jag har försökt att ta reda på men förstår ej…. Vad är LHA? Den finns bland annat i skinceuticals serie.

  • Yasemin skriver:

   Hej Tara, vad kul att du gillar inlägget! LHA står för beta-lipohydroxysyra och är ett derivat av salicylsyra. Effektiv på att minska porer och förfinar hudens yta. Syran passar alla hudtyper och framförallt en mer känslig hy 🙂 /Kram

 5. Susanne skriver:

  Hej!
  Jag har små ”bullar” på hakan och om man klämmer dessa kommer en liten vit korv/mask ut.
  Vad kallas detta och hur behandlas dom bäst?
  Jag har inte problem med finnar eller porer i övrigt.
  Men skulle gärna bli av med dessa.
  Har i övrigt en torr hudtyp men använder många bra produkter så huden i övrigt är i balans.
  Använder bha till vardags, aha 1-2 ggr per vecka. Retinol på natten och c-vitamin på dagen mm.

  • Yasemin skriver:

   Hej Susanne, det låter som vita pormaskar. Vilken BHA är det du har? Denna är väldigt effektiv om man har besvärande pormaskar: https://skincity.se/sv/skin-perfecting-2-bha-liquid
   Applicera den gärna lokalt där porerna är och bara ett par gånger i veckan som extra boost. BHA liquid är nämligen mer uttorkande och kan bli för mycket för din torra hud om du har den i hela ansiktet. Lycka till /Kram

 6. Jessica skriver:

  Vilket inlägg, tack superbra!

 7. Victoria skriver:

  Hej!

  Jag har normal till torr hud men brukar då och då få finnar, oftast slutna komedoner som är så svåra att göra något åt! Vilken syra och produkt(er) skulle du rekommendera för detta?

  Jag misstänker att det åtminstone delvis är hormonellt betingat, och är 38 år.