Hyaluronsyran – den starka fuktbindaren

Idag ska vi prata om hyaluronsyran, den populära ingrediensen som alla vill ha i sin hudvård!

Hyaluronsyran finns i kroppen, det är ett kroppseget ämne som huden känner igen och 50% av kroppens totala mängd hyaluronsyra hittar du i huden. Det fina är att den har en fantastisk förmåga att binda fukt upp till 1000 gånger sin egen vikt!

Hyaluronsyra gel genrebild

Hyaluronsyra är ingen syra utan en slags sockerart som kallas glykosaminglukan.

Huden plumpas och fukthalten förbättras långsiktigt.

Dess främsta uppgift är att se till att du har rätt fuktbalans i huden, att den ligger på en bra nivå, stärker och stödjer hudens byggstenar så fuktförlusten inte blir lika stor och att du får en fylligare och mer plumpad hy. Allt detta hjälper hudens egna cellförnyelse vilket gör den oumbärlig om man vill ha en balanserad och sund hy.

Skulle huden ha en brist på Hyaluronsyran så skulle huden kännas slapp, stram, torrhetslinjer och rynkor skulle bli mer tydliga, huden skulle heller inte orka behålla elasticiteten. En överhängande majoritet av produkter innehåller idag någon form av Hyaluronsyra.

Hyaluronsyra i flera former

Den mest förekommande hyaluronsyran i många produkter är stormolekylär. Den har ingen möjlighet att penetrera ner i huden så den binder upp fukten på hudytan och stärker hudbarriären vilket är bra när huden är känslig och fuktfattig. Småmolekylär hyaluronsyra har lättare att ta sig ner djupare i huden och tar sig snabbare ner mellan hudcellerna för att binda fukten och effekten blir en mer fyllig och plumpad hud. Många produkter innehåller idag både stor- och småmolekylär hyaluronsyra.

Hyaluronsyran som finns i huden är en känslig molekyl som väldigt lätt bryts ner av fria radikaler såsom UV-ljus men också oxiderande ämnen. Här har vi en av orsakerna till att en solskadad hy lättare blir rynkig och tappar sin spänst.

H.A Intensifier

Eftersom vi vill ha denna grymma ingrediens i vår hud och hudvård så tycker jag att man ska kika på H.A Intensifier. Här har vi ett serum som innehåller en hög koncentration av ren hyaluronsyra (både stor- och lågmolekylär) och även proxylane™ som tillsammans plumpar huden och stärker fuktdepåerna både direkt och på sikt. Fukten byggs verkligen upp, jag LOVAR! Jösses vilken fin effekt detta serum ger och jag använder den gärna även kring ögonen för att plumpa huden även där. Torrhetslinjerna är puts väck och det fina med detta serum är att man också får en jämnare och mer klar hudton. Skulle säga att denna passar alla, lätt gelformula som har en direkt mjukgörande effekt.

SkinCeuticals H.A Intensifier konsistens

Matad med hyaluronsyra som ger huden spänst och har en plumpande effekt.

H.A Intensifier skjuter till med så mycket fukt att din naturliga produktion av hyaluronsyra (H.A) stärks med upp till 30%.

Detta är alltså ingen exfolierande syra så den kräver inget uppehåll vid mycket och lång vistelse i solen utan kan användas året om, dygnet runt till alla hudtyper och behov.

It´s a star!

Har du testat denna? Vad tycker du? 🙂

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

10 svar till “Hyaluronsyran – den starka fuktbindaren”

 • (10) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Mia skriver:

  Hej!
  Jag skulle så gärna vilja använda hyaluronsyra men de jag hittills testat har lagt sig utanpå huden som en klisterhinna. Vill gärna att den ska ge känslan av att ”gå in i huden”. Tips? Undrar också om Akademiklinikens (som tidigare nämnts här) innehåller hyaluronsyramolekyler som är tillräckligt små för att nå längre ner i huden?
  Trevlig sommar!

  • Yasemin skriver:

   Hej Mia,

   Har du testat H.A Intensifier? Den måste du testa för den känns inte som en hinna på huden utan går snabbt in 🙂 Grym produkt!

   Kram,
   Yasemin

 2. Sofia skriver:

  Hej,
  Jag vill också passa på att lämna ett produkttips här på samma ämne. Hyaluronsyra <3
  Jag har känslig blandhy och har testat en hel del olika fuktserum t.ex. skinceuticals, codage, klairs, medik8 mfl. Förra veckan köpte jag ett nytt som jag blev galet imponerad av! Nämligen Pure Hyaluronic Gel från Akademikliniken. Min hy verkligen älskar detta serum. Blev såå mjuk och len, samtidigt som rodnad lugnades. Tycker verkligen om deras produkter i övrigt också, men effekten av den här kom verkligen som en överraskning!

  • Yasemin skriver:

   Hej Sofia,

   Åh ja den är också toppen! Härligt med tips, man hittar ju alla sina egna favoriter 🙂 Kul att höra att du fått så fina resultat av den!

   Kram,
   Yasemin

 3. Madeleine skriver:

  Vill så gärna prova men den va lite väl dyr såhär i semestertider
  Funkar den ihop med Cliniccare? Har den blå serien..
  Kram Madeleine

 4. Hanna skriver:

  Har ganska nyligen börjat använda den och tycker mycket om den! 🙂 Har hittills använt den i kvällsrutinen, tycker du jag ska lägga till den på morgonen med efter mitt c-vitamin?

  • Yasemin skriver:

   Hej Hanna,

   Du kan ha den både morgon och kväll, den appliceras mycket riktigt efter ditt C-vitamin 😀
   Hoppas du kommer trivas med den, den är grymt bra! 🙂

   Kram,
   Yasemin

 5. Camilla skriver:

  Jag tänkte köpa detta serum, men såg att det innehåller en cyklisk silikon som andra ingrediens och därför valde jag ett serum från Medik8 istället. Apoteket har valt att sluta med cykliska silikoner. Vad är din åsikt om det?