Det är inte procenten som räknas

Det är ganska mycket fokus på ingredienslistor och innehållet i en produkt, vilket på alla sätt är bra. Det jag dock märker är att många stirrar sig blinda på procenthalten. Ju högre procent av exempelvis C-vitamin eller retinol en produkt tycks innehålla desto bättre. Det är den myten jag vill slå hål på här och nu.

SkinCeuticals retinol 0,3 och Paula´s Choice Clinical1% Retinol Treatment

Här är två högeffektiva och potenta retinolprodukter men där flera hade valt Paula´s Choice i tron om att den skulle vara mer aktiv. Så behöver det alltså inte vara. Dessa är minst lika aktiva och jag märker själv mest skillnad av SkinCeuticals på min hy. Fr.v Retinol 0,3 och Clinical 1% Retinol Treatment

Mer än bara ingredienser

Till syvende och sist så finns det i en hudvårdsprodukt så mycket mer än bara de ingredienser som står angivna på INCI. INCI-listan finns där som viktig information för att vägleda de med kontaktkänslighet eller allergier men kan för gemene man istället vara förvirrande och vilseledande. Här är alla ingredienser tydligt uppstaplade där den första ingrediensen är den det finns mest av och sedan fortsätter det i fallande ordning. Det man däremot inte ser i ingredienslistan är procenten av den aktiva eller primära ingrediensen och pH-värdet som tillsammans är avgörande för hur huden absorberar den aktiva ingrediensen eller hur effektiv produkten verkligen är. Här har såklart även molekylstorleken stor betydelse och för att ingrediensen ska nå ner i huden och fram till den avsedda cellen bör den vara fettlöslig och inte överstiga en molekylstorlek på 500 dalton.

SkinCeuticals Resveratrol BE och Potent C från Peter Thomas Roth

Exempel på produkter som tydligt visar procenthalten av de mest aktiva ingredienserna. Sammansättningen i både Resveratrol BE från SkinCeuticals och Potent-C Eye Cream från Peter Thomas Roth är unika och och som ger fina resultat.

Sammansättningen är A och O

Vi kan ta C-vitaminet som exempel, en ingrediens nästan alla kikar efter. C-vitaminet är en vattenlöslig och liten molekyl. För att få önskad effekt behöver man lite större koncentration eller kapsla in c-vitaminet i lipider (fettliknande hinna) för att den ska kunna ta sig ner i huden utan att tappa effekt. Här finns det ingredienser som faktiskt kan förbättra eller rentav förhindra tillförseln av L-askorbinsyran som är den stabila formen av C-vitaminet. Jag läste för en tid sedan en ganska talande artikel där man jämförde produktutvecklingen med att baka en tårta: Man kan följa receptet och ingredienslistan och få en fantastisk tårta men du kan också använda samma ingredienser i olika mängder eller i en annan ordning så blir tårtan inte alls lika fantastisk, kanske rentav fruktansvärd. Man kan inte bara jämföra en ingrediens till ingrediens utan man måste se till helheten, pH-värdet, sammansättningen och stödingredienserna, såklart inte helt lätt för gemene man.

Stora, välkända varumärken spenderar massor av pengar på att testa säkerheten för sina produkter och utför under flera år mängder av kliniska studier för att kunna leverera en produkt som verkligen är säker och håller vad den lovar.

Paula´s Choice exfoliering Resist Daily Smoothing Treatment 5% AHA

Paula´s Choice exfoliering Resist Daily Smoothing Treatment 5% AHA snålar inte på effekten trots en relativt låg procent AHA.

Om vi ska knyta ihop säcken en aning så blir slutklämmen såhär. Lås inte fast tankarna på procenten, en retinolprodukt med 0,3% kan vara bra mycket mer aktiv än en annan med motsvarande 1%. Här kan en person med känslig hy tro att den med 0,3% är mild och att produkten visar sig vara för aktiv. Allt hänger på komponenterna: pH, sammansättning och form av aktiv ingrediens. Även invänjning. Prata med din hudterapeut om du känner dig osäker och vill ha en produkt som är anpassad för din känsliga eller tåliga hy.

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

15 svar till “Det är inte procenten som räknas”

 • (15) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Susanna skriver:

  Hej!
  Jag använder Weightless body treatment 2% BHA från PC dagligen på ryggen för att behandla/förebygga finnar och plitor. Jag har övergått nästan helt till Skincity Skincare och undrar vilken kroppsprodukt som kan motsvara den från PC?

 2. Maria skriver:

  Vilket retinol produkt är starkast på Skincity? Jag brukar också gå på procentsatsen så super bra inlägg, lärde mig mycket 🙂 Använder idag Verso Retinol8 ögonserum, ansiktserum & nattkräm.

  • Yasemin skriver:

   Hej Maria,

   Några av de mest effektiva är SkinCeuticals, Medik8 och även Renew Advanced Retinal Serum

   Det man ska tänka på är att även om den egna huden är ”van” vid retinol så skiljer sig varje enskild produkt och märke. Man behöver vänja in oavsett 🙂

   Kram/Yasemin

 3. Lindsay skriver:

  Mycket intressant inlägg! Skulle gärna vilja att ni förtydligar mer om hur man ska tänka när man ser en produkt och vad man ska ha i åtanke när man köper en produkt med exempelvis retinol och/eller pH värde i kombination med andra produkter.

 4. Anna skriver:

  Hej Yasemin!
  Kan inte du berätta vilka produkter du använder nu i din dag- och kvällsrutin?
  Tack!
  Anna

 5. Lisa skriver:

  Hej, väldigt intressant inlägg. Skulle gärna vilja se ett inlägg där ni förklarar mer om pH värde i produkterna och hur man ska tänka.

  Kram,
  Lisa

  • Yasemin skriver:

   Hej Lisa,

   Tack för input! pH är verkligen intressant, i linje med detta ämne såklart. Noterar ditt önskemål!
   Kul att du gillar inlägget, ingredienser kan man inte lära sig för mycket om 🙂

   Kram/Yasemin

 6. Sara skriver:

  Så intressant! Jag brukar faktiskt gå mest på procenthalten så det här var verkligen en tankeställare.
  Skulle du kunna göra en sammanfattning på ämnen som man inte borde ha i sin hudvård?
  Tack för bra blogg! 🙂
  Sara

  • Yasemin skriver:

   Hej Sara,

   Kul att du gillar bloggen 🙂 Det är så otroligt individuellt vad man vill eller kan ha på den egna huden, här får man även ta hänsyn till eventuella allergier. Har man känslig hy så är det snälla produkter med lugnande ingredienser man ska kika efter. En aknebenägen och fet hy bör undvika fetare oljor osv. Att göra en lista rakt upp och ner blir svårt då det är så olika vad den egna huden faktiskt behöver eller gillar 🙂
   Alla stora märken genomför stora tester på ingredienser och den färdiga produkten, de har dessutom EU-regler att följa så man kan ändå känna sig trygg med produkterna och dess innehåll. Känner du dig osäker på någon specifik produkt är det bara att prata med en hudterapeut som säljer den produkt du har funderingar kring så kan ni tillsammans kika på om den skulle passa dig 🙂

   Kram/Yasemin

 7. Antonia skriver:

  Så himla intressant och VIKTIGT! Jag har två följdfrågor som jag funderat på och frågat flera hudterapeuter(?) de senaste 3 åren, men bara fått oklart svammel som svar.

  1. Varför skriver då tillverkarna ut procenten om det faktiskt inte spelar någon roll? Har det att göra med liknande marknadsföringsknep som ”utan parabener”? Dvs. betonar något som konsumenten tror är bra.
  2. Finns det något annat sätt att relativt enkelt utläsa/jämföra produkter i styrka etc?

  • Yasemin skriver:

   Hej Antonia,

   Att det står angivet är egentligen inte så konstigt då man vill lyfta hur mycket av en aktiv ingrediens man har i innehållet men där gäller det som konsument att ha lite mer kunskap om resten av innehållet också för att skapa helhetsbilden. De flesta märken skriver inte längre ut vad som inte finns i en produkt utan vad som faktiskt finns, så där ser man mindre av ”Free from parabens”.

   Det enklaste sättet när man vill jämföra produkters styrka och effektivitet är att prata med sin hudterapeut eller någon som kan märket bra. Den lite svårare vägen är att lära sig ingredienser och kemi 🙂

   Kram/Yasemin

 8. Åsa skriver:

  Tack, intressant och bra skrivet!