Kan jag använda syror på sommaren?

Nu är sommaren typ här och wow vilket väder det varit de senaste dagarna! En fråga som ofta poppar upp såhär års är: Kan man använda syror under sommarmånaderna?

Kort och gott är svaret: Ja! Fast med en knorr… Såhär är det nämligen. Det hela beror helt på vilken typ av sommarfirare du är.

yasemin sitter på klippa vid havet

Rädd för solen

Rädd behöver man inte vara men respekt ska man absolut ha. Jag upplever att många är oroliga att ”göra fel” både när det gäller hudvårdsrutinen och användandet av spf på sommaren. Vi hudterapeuter guidar alltid och inga frågor är för små att ställas men jag vet också att de allra flesta har en bra magkänsla och ett sunt förnuft som ofta trycks tillbaka i ren rädsla att göra fel. Just syror är en av de ingredienser som ökar osäkerheten…

Syrornas verkan och fördelar

Om vi börjar med syrornas verkan så har de en exfolierande effekt på huden. Enkelt uttryckt så hjälper syrorna till att rensa bort det torra och fnasiga på ytan. Huden har en egen process där den ständigt jobbar med att stöta bort dessa men syrorna ökar på den här processen så den går snabbare. Det som sker när de torra cellerna skalas bort är att de nya och friskare cellerna lyfts fram. Fördelen i denna process är att huden får lyster, man får en jämnare hudton, hudstrukturen blir jämnare så huden känns mjukare. En annan fördel är att huden lättare tar åt sig de produkter man applicerar. En torr yta absorberar betydligt svårare än en fuktad. Det finns också en baksida och det är att huden blir betydligt mer ljuskänslig.

Ole Henriksen Pore Balance Facial sauna scrub

Vad har vi för goding här då…?

Solsmart hudvårdsrutin

Ställ dig frågan hur du tillbringar sommaren. Är du en soldyrkare som gärna tillbringar dagarna i solsängen eller håller du dig mest i skuggan eller rent av inomhus när solen är som starkast? Utgå från detta och en nypa sunt förnuft när du sedan sätter ihop din rutin. Älskar man att sola så lägg undan din syraexfoliering helt tills dess att sommarsemestern är över. En korn- eller enzympeeling är ett toppenalternativ under denna period. Är skuggan din bästa vän i sommar så kan du fortsätta med din exfoliering. Solskyddet gäller dagtid oavsett vilken peeling/exfoliering du använder.

Ole Henriksen Facial Sauna Scrub

Yummy for the skin!

Pore-Balance™ Facial Sauna Scrub

För er som vill ha en peeling i sommar och nyttja effekten av exfolierande syra 1-3ggr per vecka (utan att ha en daglig exfoliering) ska läsa vidare! Här har vi nämligen en spa-inspirerad peeling som både känns mysig men samtidigt kraftfull. En kombination av AHA och vulkansand ser till att rensa huden på torra hudceller. Den har också antiseptiska egenskaper och är väldigt effektiv att absorbera upp talg. Att peelingen främst riktar sig till en fetare hudtyp gör inte att jag med normal hy nobbar den. Tvärtom! Den är på tok för bra för att stoppas i ett fack för blandad/fet hy.

Hitta din syra!

Vill du fördjupa dig och läsa på lite mer om de olika syrorna och dess egenskaper så kan du kika på ett av mina tidigare inlägg som du hittar här: Vad är det för skillnad på AHA, BHA och PHA?

Här kan du även se en video och läsa mer om de olika syrorna: Syror i hudvård

Ok en sak till… jobbar ni på att behandla pigmentering i huden så är det klokt att undvika direkt solljus under de mest solstarka soltimmarna runt kl 11-15, även om du har spf. Det blir lite som att jobba i motvind om man väljer solen under en behandling, men detta vet jag ju att ni har koll på 🙂

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.