Panta på!

Att jag är noga med källsortering är ett understatement och därför blir jag extra glad över möjligheten att nu kunna panta hudvårdsförpackningar men även annan plast och papp. Många slänger fortfarande plast och annat återvinningsbart i soporna men nu kanske det blir ändring? Vad sägs om att Skincity helt nyligen anslöt till Bower och att du nu har möjlighet att panta produktförpackningar från SKINCITY skincare, MAKETHEMAKE och Skincity Essentials och dessutom få 5kr per produktförpackning?

tomma förpackningar med Makethemake, Skincity skincare och skincity essentials

Så mycket plast som fortfarande slängs i hushållssoporna som istället kan bidra till bland annat välgörenhet.

Yasemin scannar produkt framför återvinningen

Hur funkar Bower?

Steg.1 – Ladda hem appen Bower
Med PantaPå-appen kan du panta vid helt vanliga återvinningsstationer och i appen kan du också hitta närmaste återvinningsstation. Här ser du även vilka företag som är anslutna så du vet vad som är pantbart och inte.

Steg.2 – Gå till återvinningsstationen & skanna streckkoden
Produkter med streckkod går att panta. Skanna och släng förpackningen i rätt behållare.

Steg.3 – Bli belönad
När du har skannat dina förpackningar så ser du pantvärdet direkt i appen. Pantvärdet får man som pengar eller poäng och insamlade pengar kan man donera till välgörenhet, skicka till en vän eller lösa in till sitt bankkonto. De poäng du samlar ihop kan du istället använda till att lösa ut kuponger som ger dig rabatt på kommande köp.

Yasemin scannar en produkt i Pantapå appen

Scanna produkten och släng den i rätt behållare, hur enkelt som helst!

Det jag gillar bäst med appen är att man kan se hur mycket man minskat sitt klimatavtryck i koldioxidutsläpp, bland annat mätt i bussresor (Stockholm-Göteborg), mil på moped, antal par i producerade skor och dygn som en 40W glödlampa lyser. Så i jakten på poäng kan du se hur mycket koldioxid du har besparat jorden och hur mycket du har donerat till välgörenhet! Detta triggar såklart tävlingsmänniskan i mig och jag älskar tanken av att jaga poäng för att sedan få ett kvitto på vilken positiv inverkan på miljön mitt pantande har.

Bild på kvittot för pantade produkter i Pantapå appen

I stort sett allt från SKINCITY skincare, MAKETHEMAKE och Skincity Essentials kan pantas, de få förpackningar som idag inte kan pantas är under arbete så att man framöver kan panta även dem. Här är vi i gott sällskap av Dove, Grumme, Apoteket, Via, Skogaholm mfl och jag hoppas att så många företag som möjligt ansluter så mindre skräp slängs i soporna och istället källsorteras för att på sikt kunna leda till att fler och fler företag använder sig av återvunnen plast till sina produkter.

Nu Pantar vi på hörrni! 😀

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

8 svar till “Panta på!”

 • (8) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Cornelia skriver:

  Superbra! Så viktigt att göra det man kan och sådana här initiativ skapar incitament och underlättar mycket!
  Jag undrar dock över hur man ska ta hand om gammalt innehåll i förpackningarna, det som inte har tigit slut? Jag tycker det är svårt att återvinna när lite kräm/serum eller liknande finns kvar..

  • Yasemin skriver:

   Hej Cornelia,

   Det mesta får man ut ur förpackningen så den lilla mängd har ofta inte så stor betydelse, det är mer att man inte ska slänga halvfulla förpackningar. Vissa klipper upp sina tuber för att få ut det allra sista 🙂

   Kram/Yasemin

   • Cornelia skriver:

    Hej igen!

    Tack för svaret! Men om förpackningen är halvfull och man mot förmodan inte vill använda upp det sista, slängs krämen då i avloppet eller soptunnan? Och om det är en förpackning som är svår att öppna så att det inte går att få ut det som finns kvar, ska den ändå återvinnas eller ska hela grejen, förpackning och kräm, slängas i soptunnan? Mycket frågor men det är något jag alltid har undrat och inte vet hur jag ska gå tillväga kring…

    Tack på förhand 🙂
    Kram!

    • Yasemin skriver:

     Hej Cornelia,

     Ledsen för det sena svaret! Kan man inte öppna förpackningen så ska produkten ändå pantas i avsedd behållare. Man får alltid ut det som är angett i ml. Det lilla som blir kvar kan sorteras som plast el dyl 🙂

     Kram/Yasemin

 2. Tina skriver:

  Det känns lite otidsenligt att jämföra med en 40W glödlampa. Såna går ju inte längre att köpa och de led-lampor som nu säljs drar mycket mindre energi. Hur många har 40W glödlampor kvar hemma?

  • Yasemin skriver:

   Hej Tina,

   Tanken är nog att att ha några exempel att relatera till och de gamla glödlamporna drog som bekant en hel del energi. Appen är både lekfull och klimatsmart, en kombo som jag tror kommer locka användare vilket i sin tur leder till att fler och fler får högre miljömedvetenhet och det är väl ändå målet? 🙂

   Kram/Yasemin

 3. Therese skriver:

  Så himla bra! Fler borde tänka så☝