Poddavsnitt 104: Maria Ahlgrens checklista för hud och kost

Härliga Maria Ahlgren är tillbaka i poddstudion och denna gång går vi igenom ultimata checklistan när det gäller kosten för morgon, lunch och middag. Så intressant att kunna anpassa kosten och hudvården efter dygnets alla timmar. Maria pratar om adaptogener såsom chaga och hon avslöjar att vitamin B12 och probiotika är perfekt att ta på morgonen medan magnesium är bra för kvällen för att koppla av.

Hudspecialistpodden hittar du på Spotify eller där poddar finns 🙂

Sara, Yasemin och Maria i poddstudion

Hudvård och mat är det enda vi pratar om när vi träffar Maria men man blir verkligen så inspirerad och glad av alla hennes tips och goda recept. Recepten är enkla och kräver inte många ingredienser. Enkelt, nyttigt och fantastiskt gott! Matlagning ska vara enkelt och kul och framförallt ska maten vara något man mår bra av.

Skafferi favvisarna

Det finns några ingredienser som bara MÅSTE finnas i marias kök och som kan piffa till smakerna till magiska nivåer:

  • Vit misopasta
  • Tahini
  • Coconut aminos (typ av soyasås)
  • Sesamolja
  • Näringsjäst
Marias grönkålschips

Lina Adamo/Beautyfood

Marias smarriga grönkålschips sourcream & onion

“Detta är mina paradsnacks när det vankas fredagsdrink hemma. Näringsjästflingor – även kallade B-flingor – ger underbar ostsmak och mängder av B-vitaminer. Svartkålen kan bytas ut grönkål, båda är packade till bredden med skönhetsvitaminer. Jag lovar att du – och huden – kommer bli beroende.” /Maria

  • 1 stor skål
  • 300 g grönkål
  • 2 dl cashewnötter, gärna blötlagda i någon timme
  • 1 dl näringsjästflingor
  • 2 dl vatten
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 dl vit miso (kan uteslutas, men ger finfin umami)
  • 1 msk äppelcidervinäger, ofiltrerad
  • ½ – 1 msk vitlökspulver (kan uteslutas eller bytas mot mer lökpulver och/eller paprikapulver)
  • 1 msk lökpulver
  • Salt – snåla inte!

Gör så här: Sätt ugnen på lägsta möjliga temperatur (hos mig är det 50 grader varmluft). Klä två plåtar i bakplåtspapper.

Skölj svartkålen och skär bort den tjocka mittstjälken. Dela bladen en eller två gånger på tvären så att varje chips blir ca 5 cm långt.

Kör alla ingredienser till såsen i höghastighetsmixer tills helt slät (tillsätt mer vatten om det behövs).

I en stor skål, massera in såsen i svartkålen tills den täcker varje blad. Sprid ut på plåten och ställ in i ugnen. Lämna ugnsluckan lite på glänt, till exempel genom att kila in en hopvikt kökshandduk eller träbestick, för att släppa ut ånga.

Baka chipsen långsamt tills genomtorra och krispiga, cirka 8 timmar (jag brukar köra över natten – gör inget om de står lite längre).

Maria Ahlgrens favoritprodukter

Tre hudvårdande must-haves

Omega+ Complex Cleansing Balm

Härlig och effektiv balmrengöring som effektivt tar bort makeup samtidigt som den mjukgör en hy som lätt blir torr.

Symphonique Night-Time

Lätt nattcreme som innehåller sex olika typer av A-vitamin och som tillsammans stimulerar kollagenproduktionen i huden. Detta är en effektiv nattbehandling för alla med mogen hy, linjer, rynkor och ojämn hudton.

Super Serum Skin Tint SPF 30

Bästa 3-i-1 produkten! En viktlös och oljefri som passar som dagrceme, foundation och solskydd.

Samtliga produkter som nämns i podden hittar du HÄR!

Och du som missade förra avsnittet med Maria: Poddavsnitt 70: Glow-food med Maria Ahlgren

Har du några frågor eller idéer på ämnen du önskar att vi tar upp i podden är du mer än välkommen att maila: podd@hudspecialisten.se

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.