Poddavsnitt 111: Vi svarar på era frågor

Då var det dags igen för ett Q&A avsnitt! Vi hade ju en frågestund på instagram för ett tag sedan där ni fick ställa era frågor till oss och vi fick en hel del väldigt bra frågor. Vissa blev besvarade direkt, några kommer Sara att svara på i ett blogginlägg längre fram och sedan har vi tagit ut en hel drös till detta avsnitt 🙂

hand med flera hudvårdsprodukter

Frågorna

Svar: Jobba aktivt med C-vitamin och var noga med ditt solskydd. Melasma, kommer och går eftersom huden har ett elefantminne. Solskyddet skyddar huden mot pigmentering men vill du vara helt skyddad så är det spf 50, keps och helst skugga som gäller för att hålla pigmenteringen borta.

Svar: Ett kejsarsnitt är ett stort ingrepp genom mage och livmoder medan akneärr är en skada på hudytan. Akneärr är också skadad struktur men där man istället behandlar huden och triggar en fin läkning. Ett ärr efter kejsarsnitt kan man stötta med mjukgörande och skyddande creme som stöttar hudens läkningsprocess och som är anpassad för ärr efter olika ingrepp. Dock alltid efter att snittet läkt.

Svar: Börja med en dunderkur och ett tips är BABOR 3D Firming som är en 7-dagars kur. Denna kur arbetar utslätande, förbättrar elasticiteten och ger en hud med ökad spänst. En en kund till oss har beskrivit det som ett mini-lyft.

Svar: Vissa produkter behöver man nästan värma upp innan de appliceras medan andra kan jag ibland uppleva försvinna in i händerna om man gör det. Balmer är ofta fördel att värma upp innan exempelvis och vissa ögoncremer. Creamy Eye Treatment with Avocado är en 2 i 1 produkt som med fördel värms upp innan applicering. Kan även appliceras som den är i ett rikare lager och låta verka som mask.

Svar: SOLSKYDD! Men också en antioxidant samt fukt. Solen torkar ut huden och det är därför viktigt att man återfuktar vid behov. En antioxidant ökar effekten av solskyddet, här kan man säga att antioxidant + spf är best buddies.

Svar: Det är ingen fara att använda retinolprodukter innan graviditeten så fortsätt med den rutin du har. Under graviditeten kan det vara läge att kika på alternativ. Bakuchiol är en ingrediens som har liknande effekt på huden som A-vitamin och som passar under graviditet.

Svar: Självklart har vi tips! TRUTH C-Rush Brigtening Gel Crème – Wow! En riktig lysterbomb som ger fukt och innehåller tre C-vitaminkällor. Grymt antioxidant skydd.

Nästa lystertips är från IT Cosmetics: CC+ Illumination SPF 50+ – Detta är en 3-i-1 produkt som ger lyster, fukt och fungerar som en primer. Har även solskyddande effekt genom spf50. Tillsammans med cremen från Ole Henriksen har du lyckats med strålande sommarglow!

Svar: Hydra Enriched Ampoule är det ultimata sommarserumet med lättare konsistens samtidigt som den är väldigt återfuktande. Passar alla som känner av yttorrhet och önskar extra fukt. Grym under solskyddet i sommar!

Svar: Beror på vad man har i övrigt i rutinen så man får både fukten och de talgreglerande egenskaperna.  Ultra-Sheer Daily Defense spf 30 från Paula´s Choice är perfekt som dagcreme till en hud som upplevs glansig på dagen. Satsa på ett fuktserum under så huden får den fukt den behöver.

Svar: Nu är vi tillbaka på favoriten Creamy Eye Treatment with Avocado. Saras kompis hade eksem kring mun och provade denna kring munnen och såg snabbt väldigt fina resultat. Fokusera på milda produkter för att jobba reparerande och lugnande.

Svar: En torr hud behöver fukt. Finnarna kan bero på obalans i huden. Se till att återfukta och använd punktbehandlare eller djuprengörande mask där du har finnarna och våga återfukta huden om de känns stram. Så lätt att man vill torka ut finnarna men det kan istället ge motsatt effekt.

Svar: Hormonell akne kan vara knepig och är ett hudtillstånd som kan ta tid eftersom det kommer inifrån. Går du på p-piller? Kika med din gynekolog om de finns ett annat alternativ. Har man slutat med p-piller kan det ta tid innan huden balanseras. Kika efter produkter som passar din hudtyp och som är anpassade för aknehy. Generellt så är fukt, bha-syra, azelainsyra och niacinamid bra att addera i rutinen.

Svar: Det låter som att huden drabbats av en allergisk reaktion om huden är röd och irriterad. Lägg produkten åt sidan och låt huden vila 1-2dagar för att sedan använda produkter som huden känner igen, gärna lugnande och reparerande produkter. Nya produkter kan pirra i huden men det ska lägga sig snabbt om det inte handlar om en allergisk reaktion. Är det finnar och plitor som uppkommit efter några dagar är det förmodligen en utrensning. Finnar och plitor kan dyka upp men huden ska inte bli röd/irriterad/blossa – då handlar det om en reaktion.

Svar: Beror nog i grunden på vilket problem man har. Just ärftliga hudsjukdomar ökar risken att man själv drabbas av dem. Kost kan ha påverkan och fel hudvård kan göra huden helt obalanserad. Även stress och hormoner påverkar huden.

Vill du lyssna på avsnittet så finner du Hudspecialistpodden där poddar finns. Alla produkter finns samlade HÄR!

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 svar till “Poddavsnitt 111: Vi svarar på era frågor”

 • (4) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Jenny skriver:

  Tack för en jättebra pod:) tänkte bara på att det kan vara bra att lägga till att invärtes a-vitamin i samband med acne får absolut inte användas om man planerar att bli gravid då det kan leda till fosterskador, så ingen missförstår att a-vitamin alltid är okej om man försöker bli gravid.

  • Yasemin skriver:

   Hej Jenny,

   Vad kul att du gillar podden 🙂
   Man kan inte vara för tydlig givetvis och som du skriver så undviker man receptbelagd medicinering med A-vitamin om man försöker bli gravid.

   Kram

 2. Eva skriver:

  By Wishtrends C serum med ferulic acidophilus kan detta jämföras med skinceuticals serum med samma ingrediens? Går det ha denna under spf tex på stranden?

  • Yasemin skriver:

   Hej Eva,

   C-vitamin kan man ha när man vistas i solen, det viktiga är att vara noga med solskyddet 🙂
   Både Vitamin C 15% with Ferulic Acid och CE Ferulic är fina produkter och det som gör dem gemensamma är c-vitaminet och Ferulinsyran. De skiljer sig en hel del ingrediensmässigt så de kan inte jämföras rakt av men jag skulle säga att vill man ha ett fint C-vitaminserum i en lite lägre prisklass så är den absolut ett väldigt fint alternativ 🙂

   Kram