Poddavsnitt 142: Ingredienserna du behöver

 • | Yasemin

Vilka är ingredienserna man behöver och är bra att hålla koll på?

I veckans avsnitt har Sara och jag sammanställt våra favoriter och de vi tycker är prio!

Water Drench Hyaluronic Cloud Cream och Probiotic Concentrate

Här är stjärnorna vi tar upp

Ceramider

Ceramider är naturliga byggstenarsom håller ihop hudcellerna, vi kallar det även för murbruket som håller huden itakt. Detta viktiga murbruk skyddar från uttorkning, skador, bakterier och inflammation. Huden består av över 50% ceramider men med åldern minskas hudens nivåer av ceramider och det kan bidra till irritation, rodnad, torrhet etc.

Hyaluronsyra

Hyaluronsyra är ett kroppseget ämne som binder vatten upp till 1000 gånger sin egen vikt. Huden ser plumpad ut direkt och fukthalten förbättras även långsiktigt. Trots namnet är  ingen syra, utan en slags sockerart och 50 procent av kroppens totala mängd hyaluronsyra återfinns i huden. Hyaluronsyra är ansvarig för att upprätthålla fuktbalansen i huden på en lämplig nivå och de  främjar cellförnyelsen. Brist på ämnet leder till att huden tappar sin elasticitet och fyllighet, rynkor blir mer tydliga och huden blir torrare.

En produkt som har både stor- och småmolekylär hyaluronsyra är Water Drench Hyaluronic Cloud Cream från Peter Thomas Roth. Tre molekylära storlekar av hyaluronsyra håller fukten i huden helt balanserad och tillsammans med ceramider blir huden otroligt mjuk. Konsistensen är magisk!

Water drench hyaluronic cloud hydrating moisturizer

Denna creme har verkligen en cloud konsistens!

C-vitamin

Allas vår älskade vitamin som är som en liten beskyddare för huden och krigare som tacklar de fria radikalernas angrepp. C-vitamin ingår i kollagensyntesen, dvs bildande av kollagen, som är den viktigaste beståndsdelen i vår bindväv. I hudvård har man denna älskade vitamin för att jämna ut pigmenteringar, jämna ut hudstruktur och fina linjer och såklart för att skydda mot de fria radikalerna.

Probiotika  

Probiotika är ett samlingsnamn för en grupp goda levande bakterier. Vi har pre, probiotika och post-biotika. Din hudyta innehåller miljontals av dessa goda bakterier och alla har en unik sammansättning för just din hud av dessa och ihop kallas för mikrobiom. För att hjälpa huden att bibehålla sitt mikrobiom intakt så kan du tillföra produkter med probiotika till din hudvårdsrutin.

Prebiotika är en slags ”föda” för bakterierna, så att de kan frodas och främja en hud i blans.

Probiotika är de levande bakterierna. Probiotic Concentrate från Skinome är ett färskproducerat oljekoncentrat som innehåller levande mjölksyrabakterier. Denna bidrar till en ökad mångfald i hudens mikrobiom och en hud i balans. Koncentratet innehåller 160 miljarder levande laktobacillus bakterier som aktiveras när de blandas med din fuktcreme.

Post-biotika är de goda bakterierna probiotika som bildar postbiotika. Postbiotika har ungefär samma effekt som probiotika på vår hud. Den stärker hudens immunförsvar och binder fukt.

Sara håller upp två produkter i poddstudion

Saras två tips med ingredienser man bara måste ha i sin rutin!

Niacinamid (Vitamin b3)

Niacinamid är porernas värsta fiende men som också stärker hudens elasticitet och bidrar därmed till att porerna drar ihop sig och upplevs som mindre. Niacinamid påverkar takten de viktiga enzymerna NADH och NADPH bryts ner i cellerna. NADH och NADPH är inne och petar i många processer i våra celler, bland annat bildningen av kollagenet och de lipider som hjälper till med hudens barriärfunktion. Dessa två enzymer verkar även som antioxidanter när de bryts ner av cellerna och reducerar på så vis skada orsakad av fria radikaler.

Peptider

Peptider är en samling ämnen som har som uppgift att stimulera hudens celler på olika sätt- lite som hudens PT.  Peptider är cellkommunicerande och hjälper till att upprätthålla huden i balans genom att lära cellerna att bete sig som sitt yngre jag. Det finns olika typer av peptider, varje peptid med sin unika uppgift. Det finns peptider som ökar hudens fasthet, slätar ut linjer, förbättrar fuktbalansen, lugnar känslighet, ökar exfolieringsprocessen och jämnar ut hudtonen.

Probiotic Concentrate från Skinome

Vad sägs om Priobiotika i rutinen? Mixa den med din favoritcreme

A-vitamin

Denna, ihop med c-vitamin, är nog favoriten. A-vitamin är cellkommunicerande som kan bidra till att väcka liv i en åldrad hudcell så den börjar bete sig som en ung cell. Retinol har god effekt på akne, pigmentering och bidrar till produktionen av elastin och kollagen i huden.

Vi hade ju tidigare Madde på besök för att gå igenom de olika formerna av A-vitamin och dess effektivitet i Poddavsnitt 133: Kompletta A-vitaminskolan med Madde – Hudspecialisten

Squalane

Vad är skillnaden mellan Squalene och Squalane? Den sistnämnda är den mer stabila formen och bryts inte ner lika lätt. Squalane är ett derivat av squalene som produceras naturligt i våra kroppar och utgör ca 12% av hudens naturliga sebum. I hudvård så utvinns båda dessa ur olivoljan.  Med åldern minskasnivåerna av squalene och det blir således svårare för huden att bibehålla fukten.

Provitamin B5 (panthenol)

Här har vi en ingrediens som har en fantastiskt fin förmåga att återfukta, reparera och lugna huden. Panthenol är mest känd för sin förmåga att fungera som en fuktighetsbevarande ingrediens som attraherar och behåller fukten i huden. Provitamin B5 stabiliserar hudens barriärfunktion vilket i sin tur gör att huden ”läcker ut” mindre fukt. På köpet får man en bättre elasticitet och struktur i huden, den känns jämnare och mer flexibel. Panthenol har också god effekt på klåda, rodnad och inflammation. Passar även  inflammerad acne eller hud som nyligen genomgått en klinisk behandling. Panthenol har effekten av att påskynda hudens egna läkningsprocess.

Vi pratar även om parabener och mineralolja – missa inte avsnittet som du hittar på Spotify (Hudspecialistpodden)

Produkterna vi nämner finns samlade HÄR!

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 svar till “Poddavsnitt 142: Ingredienserna du behöver”

 • (6) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Maria skriver:

  Man vill ju bara få in alla ingredienser i sin rutin haha. Svårt att välja!

 2. Johanna skriver:

  Hej! Jag har tittat lite på Hudterapeuten Elviras Youtubekanal och hon har ju t.ex. helt andra åsikter om Hyaluronsyra. Hur kommer det sig att era åsikter skiljer sig så åt? Svårt att veta vad man ska tro. 😅

  • Yasemin skriver:

   Hej Johanna,

   Att hyaluronsyran är fuktbindande råder det ingen tvekan om. Sedan finns det givetvis delade åsikter om hyaluronsyrans effekt. Mycket beror på produktens innehåll, vilken form av hyaluronsyra det är och vilken effekt den har. Det bästa är att prova sig fram och se vilka produkter som känns bra på den egna huden. Det är ju trots allt där man behöver landa när man väljer sin hudvårdsrutin 🙂

   Kram

 3. Ranveig skriver:

  Hei, takk for fin info om ingredienser. Blir lite usikker når dere skriver «e-vitamin» med panthenol i parantes. Er ikke dette to forskjellige vitaminer? Panthenol = b5 og E-vitamin = tokoferol.