Poddavsnitt 151: Vad är well ageing?

 • | Yasemin

Vi säger farväl till anti-aging och nu är det well ageing som gäller. Anti ageing låter föråldrat och otroligt negativt. Lets face it, alla åldras och låt oss istället öka acceptansen till hudens och kroppens åldrande!

Redan i 20-års ålder kan man börja med well ageing genom att använda solskydd, fukt och skippa alltför intensivt solande. Vartefter kan man sedan addera ingredienser som peptider & retinol för att stötta hudens spänst och cellförnyelse.

Yasemin med en av sina favoritexfolieringar

Damn vad bra Paula´s Choice exfoliering är för mogen hy!

Vikten att acceptera åldrandet!

Tänk all mimik vi gör med pannan alla gånger vi skrattar, blir arga, gråter, sjunger – huden visar vem vi är, hur vi mår och visar tydligt våra känslor.

Efter ca 25-års ålder minskar kollagenproduktion med ungefär 1% varje år. Solen är den största boven till att kollagenproduktion minskar i en ännu snabbare takt. Ny forskning visar att över 80% av hudens åldrande beror på livsstilsfaktorer så som solande, rökning, stress, sömn och föroreningar. Här kan man tänka extra på att vara noga med spf, c-vitaminet och stötta huden inifrån med kost och en sund livsstil.

Ju äldre vi blir är det så mycket som händer och alla funktioner saktas ner i huden. De naturliga byggstenarna i huden stimuleras inte på samma sätt som när man är ung. Där har vi ceramider, kollagen, hyaluronsyreproduktionen som exempel. Huden blir generellt mer torr, man ser rynkorna komma & man känner att spänsten tappas. Vissa kan uppleva att  huden blir mer grov eller mer tunn, mer känslig, den kan kännas glåmig, eller att huden ”sjunker in”.

Uttrycket ”mogen hud” är för att beskriva hud som börjar få eller har synliga ålderstecken, vi pratar rynkor och mindre ”bounce” i huden. Det finns ingen ålder för när hy börjar räknas som mogen, det är högst individuellt beroende på hur du har tagit hand om huden.

Paulas Choice, Elementre och Obagiprodukter

Finfina tips till dig med mogen hy!

Rutin för en mogen hud

Rengöring

Huden blir torrare med åren och därför brukar en rengöringslotion eller rengöringsbalm vara passande. Välj en som känns behaglig på huden och som inte gör att du känner dig torr.

Exfoliering

Undvik att peela huden med korn när huden tappat sin spänst. Bättre att satsa på en enzympeeling eller syrabaserad exfoliering. Tips: Resist Advanced Smoothing Treatment 10% AHA som har en kombination av flera olika AHA-syror (glykol-, mjölk, äppel- och vinsyra) och BHA-syra. Denna lyfter vilken glåmig hy som helst!

Essence

Lyxen av ett essencewater… ah! Älskar denna som är rik på antioxidanten C-vitamin och även Niacinamide för lyster, och jämnare hudton. En instant ”pigga upp huden” produkt: TRUTH Barrier Booster Ferment Essence.

Serum

Ett av de viktigaste stegen för att verkligen få ett resultat från sin hudvård. Creme och serum ihop ger 100% effekt. Vi tipsar om ELASTIderm Facial Serum från Obagi med deras patenterade Malonsyra som verkar på att öka hudens elasticitet och minimerar fina linjer. Resultatet blir en fastare och mer spänstig hud.

Dagcreme

Här ska man välja en creme som är anpassad och känns skön. Antingen med eller utan spf. Väljer man utan så tar man det separat över såklart 🙂

Nattcreme

I regel rikare än en dagcreme och verkar för att stärka och bygga upp huden. Huden vilar aldrig så medan du sover tar cremen och huden nattpasset!

Mask

En mask adderar effekt till din befintliga rutin och här kan du välja en mask som verkar på ditt hudmål, till exempel ökad fukt, fasthet eller hormonella plitor. Allt beroende på vad du vill jobba på

Glöm inte ögonen! Vi har faktiskt fastnat extra mycket för en ögoncreme från Elementrē, nämligen Firming Eye Serum som stärker upp huden kring ögonen, reducerar linjer, ger fukt och jobbar extra på svullnad och mörka ringar.

Alla produkter som nämns i avsnittet hittar du även HÄR!

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

8 svar till “Poddavsnitt 151: Vad är well ageing?”

 • (8) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Nina skriver:

  Jag är så glad att det kom ett avsnitt om well-aging, jag jublade när jag såg det! 👏🤗
  Jag skulle jättegärna vilja att ni gör fler avsnitt om well-aging och pratar om vilka de bästa ingredienserna är för att förebygga åldrande och vad det finns för forskning bakom dessa ingredienser. Retinol och peptider som du nämner i inlägget, är det de bästa att satsa på eller finns det andra lika bra ingredienser?
  Kram

  • Yasemin skriver:

   Hej Nina,

   Tack för dina fina ord och så kul att du gillade avsnittet 🙂 Vi kommer löpande att prata om well-agein så det kommer absolut att kikas på bra val av ingredienser och ges tips på passande produkter!

   Peptider, retinol och spf är bra ingredienser men man ska alltid kika på hudtypen i första hand. Lugnande, reparerande och stärkande produkter kan i många fall vara ett bättre val om man har en känslig hy 🙂

   KRAM!

 2. Lisbeth skriver:

  Är paulas choices resistserie för mogen hud ett bra wellaging-val eller är det att vara ”dumsnål” att köpa de produkterna och istället satsa på nåt lite dyrare? Klockan tickar och vill göra ett klokt val.

 3. Nadja skriver:

  Hej

  De låter på texten som att serumet är de allra viktigaste och att krämen är mer ”efter känsla/tycke/smak”, tolkar jag rätt då?
  Är Bionic serum från neostrata ett wellagingserum? Och vilket serum bygger kollagen bäst av skinceuticals c-vitaminserum?
  Ögonkrämer från elementre ni tipsade om, står din sig bra mot is clinicals svindyra Eye complex?

  • Yasemin skriver:

   Hej Nadja,

   Serumet är lite av en nyckelprodukt i rutinen men självklart är ju effekt, känsla/tycke/smak individuellt och cremen har ju också en nytta i huden och är inte enbart för känslans skull. Bionic Serum är ett well ageing serum för den den yngre huden då den inte jobbar lika intensivt på rynkor eller tappad spänst.
   CE Ferulic är den antioxidant du ska satsa på om du har mogen hy 🙂
   Is Clinical är strået vassare på den mer mogna huden men Firming Eye Serum är idealiskt om man vill ha en effektiv ögoncreme som stöttar huden kring ögonpartiet.

   Kram

 4. Laila Oddrun skriver:

  Flott innlegg, hvor kommer Retinol inn her ?