Poddavsnitt 21: Frisören Emelie Johansson gästar oss

 • | Yasemin

Så kul med gäster i podden och idag har vi besök av ingen mindre än härliga och superduktiga Emelie Johansson som är frisör, löshårsspecialist, skönhetsjunkie & som driver kontot @hairtalkbyemelie på instagram.

Porträtt på Emelie i lockigt hår

 

Emelie hade en hel del frågor som hon ofta får av sina följare och tog med sig ett gäng som vi kunde hjälpa henne med:

”Stress/hormon akne, hur ska man behandla det?”

Svar: Det kan ta tid att behandla men en bra start är bra produkter. Lägg till serum och exfoliering i rutinen. Se över kosten då det kan ha en påverkan. Gluten och mjölkprodukter kan man också prova att utesluta då det kan påverka huden negativt.  Är det stressrelaterat kan man varva ner med en grymt bra app: Headspace.

”Rosacea hy, vad gör jag?”

Svar: 5-10% av Sveriges befolkning har rosacea och det debuterar i regel mellan 30-50 års ålder. Här är det bra att lära känna sin rosacea och se vad som triggar den. Undvik  alkohol, solljus, stark mat och stress som kan vidga blodkärlen och trigga rosacea. Använd lugnande produkter. Rosacure från Synchroline är ett hett tips och även kosttillskottet Rosacure Combi som jobbar anti-inflammatoriskt, kärlskyddande och rodnadsdämpande.

Rosacure Combi kosttillskott

”Tips mot pigmentfläckar?”

Svar: Vill man skydda huden mot pigmentering så är det solskydd som är prio ett, och att man är noga med återapplicering. Vill man reducera befintlig pigmentering så kan man satsa på exfolieringar med AHA, retinol och C-vitamin exempelvis. Pure-serien Dermalogica är en hel serie för pigmenterad hy. En bra start är C-12 Pure Bright Serum och Pure Night.

Dermalogica Pure Night och Pure Light

”Ibland börjar ansiktskrämer eller foundations korva sig eller flagna av, varför?”

Svar: Ofta kan det bero på konsistenser som inte inte gifter sig, exempelvis silikonbaserade produkter. Ett tips är att försöka lura produkterna genom att blanda dem innan applicering. Prova också att klappa in produkterna. Ibland funkar helt enkelt inte olika produkter med varandra och då får man prova andra kombinationer.

”Finns det regler hur man får blanda produkter från olika varumärken?”

Svar: Ja, Det är ju syror och retinol (A-vitamin) man inte ska blanda över märken. Har man väldigt känslig hy ska man också vara lite mer försiktig.

”Perioral dermatit, hur behandlar jag det?”

Svar: Lugnande produkter och nollbehandling på blommande och aktiv PD. Man kan fortsatt ha sin vanliga rutin i resten av ansiktet men undvika där PD är aktiv. Vissa har sett effekt av BHA och att man får färre ”återfall”. Prova i så fall med varsam invänjning och när huden är lugn. Detta passar inte alla så här får man fundera lite på om man vill testa.

”Är så torr, vad är bästa tipsen?”

Svar: Näringsrika produkter, mycket fukt. Addera ett fuktserum om du inte har det. En fuktmask är nästan ett måste om man har torr hy.

My Clarins Value Pack

”Om man inte har råd med många produkter, vad ska man satsa på?”

Svar: Rengöring, exfoliering/serum, dag- nattcreme. Lyssna på avsnittet: ”Hudvårdsrutin för nybörjare” där vi pratar om just detta och tipsar om bra rutiner efter hudtyp. Startkit: Clarins My Clarins Value Pack är perfekt att börja med där det ingår rengöring, creme och mask.

Produkterna Sara och jag tipsar om hittar du HÄR.

Emelies produktfavoriter:

Solskydd: Cica Regen Anti Dust Sun Gel  & Physical Filter Primer SPF 50

Serum: Royal Vita Propolis 33 Ampoule Denna använder Emelie som separat serum eller blandar i eller ha ovanpå foundation.

Mask: Freshly Juiced Vitamin E Mask Bouncy mask som ger massor med fukt och ökar spänsten. Grym att ha över natten.

Emelie med mask

Vi får också en del frågor om hårvård. Bland annat hur man bäst behandlar en fet eller torr hårbotten och hur man vårdar en känslig hårbotten. Emelie hjälper oss med svaren på detta och tipsar om passande produkter.

Torr hårbotten: Satsa på ett balanserande schampo och peela hårbotten med Scalp Scrub Intensive

Fet hårbotten: Djuprengörande eller balanserande schampo och även peeling. Undvik torrschampo.

Skorv hårbotten barn: Olja och gnugga försiktigt med en mjuk handduk.

Både Sara och jag lärde oss massor av Emelie, så inspirerande! Lyssna gärna på podden så får du höra hennes fullständiga svar och heta tips. Hudspecialistpodden hittar ni på Spotify eller på Podcasts.

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 svar till “Poddavsnitt 21: Frisören Emelie Johansson gästar oss”

 • (4) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Malin skriver:

  Hej Yasemin!
  Om jag minns rätt så var det i det här avsnittet du tipsade om att man kan behöva ett serum med lotion/mjölk-konsistens istället för t.ex. olja ibland om man har en torr hy. Jag har haft fukt på fukt på fukt men inte fått ordning på min hy förrän jag testade SCSC Milky moisture toner och såg sån skillnad! Har du något tips på ett fuktserum i liknande konsistens att tipsa om? Kanske från SCSC? Tack på förhand! ⭐️

 2. Maria skriver:

  Sånt bra poddavsnitt! Tycker det verkligen är spännande med produkter liknande ansiktsvård som AHA, BHA, PHA, serum etc. till håret. Känns som fler märken börjar med sådana produkter allt mer. Lite konstigt att man inte har tänkt på det sättet tidigare eftersom det är så självklart att ta hand om ansiktet, fötterna, kroppen och händerna 🙂

  • Yasemin skriver:

   Hej Maria,

   Vad kul att du gillade avsnittet. Emelie är en så skön personlighet och så otroligt duktig också vilket gör att man kan lyssna på henne i timmar 🙂 Ja håret får i regel inte alls samma uppmärksamhet som ansikte och kropp. Ska bli ändring på det nu 😀

   Kram,
   Yasemin