Poddavsnitt 22: Frågor och svar!

 • | Yasemin

Fredag och PODD!! Vi får så mycket fina mail, allt från frågor till pepp och önskemål på innehåll. I dagens podd tar vi upp några av de frågor vi fått sedan starten, frågor vi tror att fler önskar svar på 🙂

Yasemin och Sara med flera lyssnarfrågor

Frågor

-Jag är en kvinna på 29 år och jag har alltid haft en del leverfläckar.
De senaste två åren har jag dock fått många nya, kanske 10 nya i ansiktet och flera på kroppen.
Vad beror det på och hur kan man förebygga att de blir fler? Undrar också ifall de går att ta bort med t.ex laser? Tack för en fantastisk podd!

Svar: I och med ålder är det helt normalt att få mer leverfläckar. SPF och C-vitamin är en bra start. Hoppa över att sola aktivt. Om du har några leverfläckar som du störs av är tipset att kontakta en läkare/klinik.

-Hejhej! Jag undrar hur mycket produkt av allt i rutinen man ska använda? Ska man ta rikligt eller ska man snåla.. tänker mest t.ex toner, exfoliering, dagkräm.. hjälp!

Svar: Mängden kan skilja sig och i regel står det vid varje enskild produkt hur mycket man ska använda men en tumregel är en ärtas strl av creme, ca 1-2 pump av serum, några droppar exfoliering och oljor brukar man applicera allt mellan 1-4 droppar. Solskyddet är det som är viktigast att man inte tar för lite av. Lägg en sträng spf längs hela pekfingret så får du en bra mängd.

-Hej tjejer!
Så kul med podd
🙂
Men Sara allvarligt så ser din hy helt magisk ut.
All smooth and sweet!
Vad är hemligheten eller hemligheterna?
Jag är snart 28 och märker att huden börjar förändras mer och mer, den känns mer åldrande och det känns inte bra. På senare tid har jag märkt att huden har fått små små gropar i hela ansiktet likt pormaskar.
Hur råder man bot på detta och hur får man tillbaka den lena babyhuden man hade när man var yngre?

Svar:  Här är det hudvård morgon kväll som gäller, slarva inte! Retinol & syra för cellförnyelsen och såklart även spf. Saras tips: Ultrasun Face Fluid Brightening and Anti-Pollution

By Wishtrend Green Tea & Enzyme Powder Wash Ultrasun Face Fluid

-Hej! Innan jag blev gravid har jag använt mig mycket utav syror för att jobba på mina porer, både större och igentäppta. Nu är jag gravid och är ganska tidigt så jag kommer att vara gravid hela sommaren och hela hösten. Vet att det är viktigt med solskydd och inte använda syror speciellt på sommaren. Men kan jag börja till hösten och finns det något annat jag bör tänka på?

Svar: Bra att undvika syror på sommaren rent generellt och i synnerhet under gaviditet just för att man pga hormonerna lättare drar åt sig hormonell pigmentering. BHA går ofta att använda under graviditet men att man är noga med spf. Green Tea and Enzyme powder wash är ett bra tips om man vill skippa syror.

-Såhär till sommaren undrar jag hur en kan få bukt med s.k. strawberry legs. Mina vader är alltid helt rödprickiga! Tack på förhand, podden är jättebra, mycket intressant information, keep it up! 🙂

Svar: Byt hyvel ofta, raka med raklödder eller med en produkt som C-Esta Cleansing. Lugna huden efter rakning med  ALOE VERA BARBADENSIS. Efter någon dag: AHA/PHA Clear Skin Body Resurfacer för att motverka inåtväxande strån. Bodylotion.

SKINCITY skincare AHA/PHA Clear skin Body Resurfacer och Maria Åkerberg Aloe Vera

-Hej, Tack för en bra podd, Skulle vilja veta om ni kan prata lite om C-vitamin. Vissa säger att de ska användas på kvällen före E-vitamin creme och andra säger att det ska användas på morgonen, Vad är det som gäller egentligen? Sen undrar jag lite med ansiktsolja, ska man lägga det för eller efter sin nattcreme.

Svar: Olika från märke till märke hur produkten ska användas. I regel används den på morgonen men kan också användas både morgon och kväll. Funkar fint med E-vitamin då vitaminerna boostar varandras effekt. Undvik att använda C-vitamin med retinol på natten. Olja, om man använder den som serum, appliceras innan creme MEN där finns också undantag (Beauté Pacifiques´s Super3 Booster läggs innan mjukgörare). Exuviance Vitamin C Serum Capsules exempel på C-vitamin som bör användas till natten.

Exuviance Vitamin C Serum Capsules

Bonusfråga:

-Undrar om ni kan rek hudvårdsprodukter för mig 47 år blandhy lite yttorr. Har allergi mot nötter så alltid svårt att se vad som finns i ingredienserna.
Gärna poddavsnitt om hudallergier nötter
🥰 grym podd 👍

Svar: Kika på Epionce & Joanna Vargas för att garanteras ingredienser som inte härstammar från några nötter.

Alla produkter vi tipsar om ovan hittar du samlade HÄR!

Poddavsnittet finner du på Spotify och Podcaster där du givetvis kan höra svaren i sin helhet. Glöm inte att maila oss på podd@hudspecialisten.se om du har frågor till oss.

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 svar till “Poddavsnitt 22: Frågor och svar!”

 • (4) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Hanna Strindhag skriver:

  Hej! Jag har en fråga som jag inte tror ni har svarat på i er podd (kan vara att jag missat det!); vilka rutiner är viktigast på morgonen? Är det rengöring och dagkräm bara eller ska man ha ansiktsvatten, serum osv då också?

  Tack på förhand för svar 🙂

  /Hanna

  • Yasemin skriver:

   Hej Hanna,

   I ett av våra första avsnitt ”hudvårdsrutin för nybörjare” går vi igenom små rutiner som innehåller en bra bas och ”must-haves” om man vill ha en liten men effektiv rutin. Där nämner vi också att man behöver se till hudens behov när det gäller serum kontra exfoliering osv. Däremot så nämner vi inget om vad som är viktigast på morgonen och det skulle jag säga är väldigt individuellt. Vissa vill ha en snabb rutin på morgonen och enbart använder toner, serum och creme. Andra rengör grundligt och går på med exfoliering, flera serum osv. På natten svettas vissa, huden rensas från talg mm så det är ganska skönt att rengöra huden från salter och fett som annars ligger kvar på ytan.
   Vad som är viktigast styrs av den egna huden. Är den extremt känslig? Ja då kan det vara läge att ha sitt lugnande serum morgon och kväll och inte enbart på kvällen. Känn efter vad du trivs med och vad du vill uppnå med rutinen och det viktigaste av allt, lyssna på huden 🙂

   Lycka till!

   Kram,
   Yasemin

 2. Anki skriver:

  Superbra poddavsnitt!
  Följdfråga på syror och retinol:
  Jag är van användare av dessa men haft sommaruppehåll i 3 månader; ska jag återintroducera dem som om jag vore nybörjare på dessa produkter eller kan jag köra på som innan jag pausade i slutet av maj?

  • Yasemin skriver:

   Hej Anki,

   Kul att du gillade avsnittet!

   Det är aldrig fel att gå varsamt fram, hellre vänja in än gå rakt på. Huden har varit utan syror och retinol nu ett tag och kan också vara i annan kondition nu efter sommaren så ta det varsamt 🙂

   Lycka till!

   Kram,
   Yasemin