Poddavsnitt 45: Stora peelingguiden

 • | Yasemin

Att Sara och jag älskar peelingar och exfolieringar är kanske inte någon hemlighet, men det finns många som känner sig osäkra och inte vet vad de ska ha, om det ens behövs och vad en peeling gör.

Idén till detta poddavsnitt började som de flesta gånger med ett lyssnarbrev:

Hej bästa ni! Alltså eran podd är ju veckans höjdpunkt för en total hudvårdsnörd som mig! Jag skulle vilja att ni pratar om peelingar i ett avsnitt. Jag har flera kompisar som inte riktigt fattat grejen med att peela huden, skulle vara så skönt om jag kunde tipsa dem om ett heeelt peelingavsnitt med er så de lär sig en gång för alla att peeling är ett måste. Kram på er/Anna

Elemis Papaya Enzyme Peel och Epionce Lytic TX

Varför peeling?

Ja varför ska man ha en peeling? En peeling hjälper ju huden att stöta bort alla torra hudceller, man löser upp tilltäppta porer och huden blir mer klar, jämn och man får mer lyster. Här finns det olika peelingar såklart och det är viktigt att man satsar på en som är anpassad för den egna huden.

Codage Lotion Peeling och Neal´s Yard Remedies Honey & Orange Facial Scrub

En syrabaserad exfoliering vs en ekologisk kornpeeling: Codage Peeling Lotion  &  Neals Yard Honey & Orange Face scrub

Olika typer av peelingar:

Om vi bara ska börja med skillnaden på en peeling och en exfoliering så är det enklast beskrivet såhär: ”Exfoliering är en kemisk process medan peeling är en mekanisk process men de har båda samma slutresultat”.

Enzympeeling:

Enzymer skulle man kunna säga är lite lika syrorna på sättet de jobbar på hudytan och hur de avlägsnar de torra hudcellerna. En enzympeeling innehåller enzymer från proteiner som kommer från frukt och växtriket och som löser upp bindningarna som håller de torra hudcellerna kvar på ytan. Enzymerna utvinns ofta från tex ananas eller papaya.

Tips: Elemis Papaya Enzyme Peel – En mjuk cremepeeling som exfolierar med fruktenzymer, ger slät hy och är fylls av antioxidanter. Perfekt för den känsliga och mogna huden. Enzymerna kommer från papaya och ananas. Här har vi också närande mjölkprotein, vitamin E och marina alger som återfuktar, reparerar och skyddar huden.

Syraexfoliering:

BHA: Syran som är oljelöslig och därför mest lämpad till en problemhy med akne, finnar och knottror. Syran passar de allra flesta men kan ha en uttorkande effekt så man behöver i de flesta fall tillföra extra fukt.

Tips: Epionce Lytic TX –  en superlätt gelcreme med kombinerad salicylsyra, pilbarksextrakt och azelainsyra jämn som ger en hälsosam hud fri från finnar, rodnad, ojämn hudstruktur och fina linjer. Löser upp tilltäppta porer, sveper bort torra hudceller och motverkar acnebakterier på hudytan. För bästa effekt bör du avvakta ca 5 min innan du applicerar nästa steg.

AHA: Här har vi syran som jobbar mer på pigmentering, struktur, förstorade porer, linjer, rynkor och som ger lyster.

Tips: Codage Peeling Lotion –  Detta är ett kraftfullt exfolierande ansiktsvatten med en hög koncentration av olika syror (Mjölksyra, glykolsyra och fruktsyror). Man får verkligen en klar, strålande och jämn hy. Innehåller även porsammandragande och barriärstärkande niacinamide för mindre synliga porer. Kan användas som kur eller varje kväll om huden tolererar det.

Kornpeeling:

Här har vi väl peelingarnas urmoder kan man säga. Den traditionella peelingen med korn. Här får man jobba själv så inget för den bekväma. Bra som komplement till en syraexfoliering om man vill ha direkt effekt eller bara lyxa till det ibland. Tänk på att vara försiktig, använda lätta fingeroppar och använda peelingen med måtta så du inte överexfolierar huden.

Tips: Neals Yard Honey & Orange Face scrub –  Mild och djuprengörande peeling som passar alla. Peelar med hjälp av rispuder och kaolinlera tar bort orenheter. Honung och apelsinblomsolja tonar, balanserar och mjukgör. Masseras in på huden med vatten.

Multipeeling:

Oftast en kombination av syror, korn och enzymer.

Tips: Triple Treatment Exfoliating Mask – Denna nya goding ger verkligen lyster, en jämnare hudyta och stimulerar cellförnyelsen. Här har vi både AHA- och BHA-syror som löser upp tilltäppta porer. Därtill finns PHA-syra som hjälper till att stimulera fuktbindningen, enzymer från papaya ökar ytterligare den exfolierande effekten och sist men inte minst, små korn av bambu som skonsamt polerar på hudytan för att få fram en klar och fräsch hudton.

Triple Treatment Exfoliating Mask fram och baksida

Gillar att Triple Treatment Exfoliating Mask tydligt visar vem den passar och hur man ska använda den

Vilken peeling passar vem?

Så om vi sammanfattar det hela så kan man utgå från denna generella guide:

Känslig hy: Enzympeeling

Aknehy: BHA

Mogen, pigmentering: AHA

Normal, allmänt känslig, glåmig hy: Korn eller multipeeling

Grov/tålig hy: Multipeeling

Hudspecialistpodden hittar du på Spotify eller där poddar finns och alla produkter vi pratar om hittar du HÄR!

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 svar till “Poddavsnitt 45: Stora peelingguiden”

 • (4) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Anonym skriver:

  Hej! I podden nämner ni en mask som ni kallar triple peel exfoliating mask. Är det Skincitys egna ni pratar om eller är det Instytutums?

  Med vänlig hälsning, Majken

 2. Adi skriver:

  Kan du/ni inte ta med fler serum/crèmer som man både kan ha i ansikte och runt ögonen, har börjat köpa dyrgriparna i flera märken och behöver få fler användningsområden på vissa produkter.
  Tack på förhand!