Poddavsnitt 61: Vad är melasma?

Hej hörrni, vi ska prata melasma idag. Melasma som även kallas kloasma eller ”graviditetsmask”.

Lyssnarmail: Hej världens bästa podd! Jag lyssnade på avsnittet med Caroline Winberg och håller med henne om att jag hade blivit glad om någon sagt att man kan få pigmentering under graviditet. Detta visste jag inte om och nu sitter jag här med en stor ljubrun fläck på kinden upp mot tinningen. Kan ni inte prata om melasma i ett avsnitt? Jag kan ju inte vara ensam om detta så tror att fler skulle uppskatta om ni tog upp detta. Kram och tack för att ni tar upp så mycket intressant varje vecka! Kram Anna

Maila oss gärna du också om du har frågor eller har grymma tips på ämnen du vill att vi tar upp: podd@hudspecialisten.se

Discoloration defence serum och Powerbright dark spot serum

Vanligt att melasma visar sig vid ögonbryn, kindben, tinningar, haka, överläpp men kan också visa sig på armar och händer. Områden som exponeras av mycket sol. De visar sig som ljus- eller mörkbruna större symmetriskt placerade men ändå ojämna pigmenteringar.

Den största orsaken hormonell obalans under graviditet eller av p-piller. Hormonellt orsakade hyperpigmenteringar tenderar att blekna gradvis när man fått barn eller slutar med p-piller men de kan också dröja kvar i många år. Man vet att det finns samband mellan melasma och hormonerna östrogen eller progesteron. Viktigt att du skyddar dig mot solen för att inte förvärra tillståndet. Så SPF är ett måste!

Behandling: Epidermal som är den mildare varianten av melasma och går oftast att behandla med fina resultat. Dermal melasma är en form av melasma som sitter djupare och inte lika lättbehandlad. All behandling av melasma kräver både tålamod och kontinuitet.

Yasemin med Discoloration defence serum och spf50 light emulsion i poddstudio

Behandla och skydda är powerduon!

Produkter

Dermalogica: PowerBright Dark Spot Serum Här kombinerar man de omedelbara effekterna av ljusrelekterande teknik för jämnare hudton direkt med hudvårdsingredienser som ger långsiktig tar itu med ojämn hudton och hyperpigmentering. Några av nycketingredienserna är Niacinamid och Hexylresorcinol som dämpar hyperpigmentering och normaliserar pigmentproduktion. Även Shiitake-svamp som ger lyster och har en pigmentreducerande effekt. Serumet är ok att använda under sommartid och och går fint att använda under graviditet. Passar alla hudtoner.

SkinCeuticals: Discoloration Defense Serum

Här har vi ett superserum, min favorit! Nyckelngredienserna är 1,8% tranexaminsyra, 5% niacinamid och 5% HEPES. En fantastisk cocktail av pigmentreducerande ingredienser. För bästa effekt används denna dagligen, gärna 2ggr per dag. Precis som Powerbright är denna ok om man är gravid, fin till sommaren och passar alla hudtoner.

Tips till hösten

Dermaceutic: Radiance

Detta är en kraftfull ansiktscreme som jämnar ut hudton och textur/struktur. Här hittar vi kojinsyra, arbutin och niacinamid som hjälper till att minimera synligheten av pigmenteringar och ger huden ny lyster. Innehåller även salicylsyra och mandelsyra som exfolierar huden och stimulerar cellförnyelsen. En riktig power-creme!

Som grädde på moset behövs såklart ett solskydd för att du ska kunna bevara resultaten av din behandling: SPF50 Light Emulsion

Alla produkter hittar du HÄR!

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 svar till “Poddavsnitt 61: Vad är melasma?”

  • (2) Kommentarer
  • Visa alla kommentarer
  1. Anki skriver:

    Hej,
    Ska man lägga undan c-vitamin och alla former av retinol när man använder dessa produkter?
    Hälsningar Anki