Poddavsnitt 82: Lyssnarfråga: Vad menas med ”Fungal akne”

  • | Yasemin

Vi startar med ett lyssnarmail:

Hej världens bästa podd! Jag lyssnar på er varje vecka och ni är verkligen ett härligt sällskap på fredagarna. Jag skulle vilja att ni pratar om fungal akne. Jag har ramlat över detta begrepp ett par gånger och skulle tycka det var intressant om ni tog upp det i ett avsnitt. Också hur det skiljer sig från vanlig akne. Hoppas ni har möjlighet att ta upp detta. Kram till er/Maja

Självklart ska vi kika på skillnaderna!

Fungal akne är faktiskt ingen akne utan en infektion i hårsäcken som vetenskapligt kallas pityrosporum folliculitis eller malassezia folliculitis  (en typ av jästsvamp). Man kan lätt förväxla det med akne, eftersom de kan se ut lite som små finnar, men orsakas av överdriven jäst som kallas Malassezia. Denna svamp lever på allas hud men tenderar dock att öka under varmt, fuktigt väder eller när om man svettas mycket och ofta.

Skillnaden på ”fungal akne” och vuxenakne

Skillnaden mellan dem är att man vid Malassezia inte ser några pormaskar, att det ofta ger intensiv klåda men även placeringen skiljer sig.

Malassezia = armar, bröst, rygg. Ofta kan man känna igen detta genom små små whiteheads som orsakats av infektion i hårsäcken.

Inflammatorisk akne = dyker mest upp i ansiktet (även bröst rygg) och beror vanligtvis antingen på ökad talgproduktion, ökad bakterietillväxt av aknebakterie, en s.k follikulär pluggning eller hormonella förändringar.

I avsnittet pratar vi orsaker och hur man kan förebygga fungal akne.

Våra tips

Kika efter produkter sin innehåller pro- och prebiotika. Samtliga produkter kan användas till ansikte eller baddas på lokalt på kroppen.

Probiotic Boost  – Sapienic – riktigt kraftfull booster med väldigt hög dos probiotika. Perfekt för en hy i obalans. Denna booster innehåller 1 miljard levande Lactobacillus-probiotika per ml. Här pratar vi en riktig kur som stöttar upp hudens goda bakterier.

Luminous Licorice Toner – SKINCITY skincare lugnar och balanserar huden på ett väldigt fint sätt. Även här har vi probiotika som förser huden med goda bakterier och stärker upp mikrofloran på huden.

Gå på magkänslan för att hitta balansen på nytt mellan bakterier och svamp i kroppen. Pro & prebiotika är ett supertillskott både för insidan och utsidan.

Probioskin Maria Åkerberg är ett kosttillskott som innehåller mjölksyrakulturer som ökar välbefinnandet och vårdar huden inifrån och ut. 4 miljarder mjölksyrabakterier främjar en god bakterieflora i mage och tarmar.

Om tillståndet inte blir bättre så kan det vara läge att uppsöka en läkare som får kika på huden.

Produkterna finns samlade HÄR!

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.