Q&A – era vanligaste frågor

 • | Yasemin

Hoppas ni haft en härlig julhelg allihop! Vi var inte hela familjen och släkten som vi brukar men det blev ändå en magiskt mysig och avslappnad jul. Vi sågs ute på vår framsida i trädgården. Det var brasa, varm glögg, tilltugg, julmusik och idel glada miner. Paketen byttes och vi satt och njöt i ett solig men krispig trädgård. Man gör det bästa av situationen och vi var alla ense om att det blev superlyckat!

Under året har flera frågor om hudvård varit återkommande. Jag vet att flera av er uppskattar Q&A-inlägg så tänkte bjuda på lite mellandagsläsning 🙂

Yasemin ute i skogen med mössa

Frågorna..

Jag är nyfiken på retinol. Jag har en lite torrare hy och lite känslig. Vilken produkt ska jag börja med?

Mitt tips är att starta med en produkt som är anpassad för känslig hy. Night Cream från Verso är en härligt närande och lite rikare creme som också har lugnande egenskaper. En riktigt fin creme att starta med nu när det är lite kallare ute och om man redan från början har torr hy eftersom retinol kan ha effekten av att göra huden lite torrare.

Vad har du för tips på produkter för finnar? Jag har haft jobbigt med finnar och akne så länge jag kan minnas och tycker inte att något hjälper. Kan du ge tips?

En bra rutin är A och O men har man tampats med akne under en längre period så kan man behöva se över om det finns något annat som kan kan vara en bidragande faktor. Det finns mycket som kan påverka huden negativt såsom stress, kost, mage/tarmbesvär, vissa mediciner och antibiotika kan ha påverkan på huden, hormoner och brister på vitaminer och mineraler. Om man provat mycket hudvård så kan man behöva se över om det är något annat man kan justera för att få  huden i balans. Handlar det om svår akne, Nodulocystisk akne, mer djupliggande med cystor och där man ser ärrbildning kan det vara läge för remiss till hudläkare.

Hur vet man om en produkt funkar? Jag känner inget pirr eller stickande känsla i huden när jag använder min creme fast det står att man ska göra det.

Produkten gör sitt jobb även om just du kanske inte upplever den lätt pirrande eller något stickande känslan. Nu vet jag inte vilken specifik produkt du använder men man kan uppleva detta med cremer som innehåller syror exempelvis. Har man en hy som är mer torr eller yttorr så kan man känna av att det pirrar och sticker lite mer, detta lägger sig i regel väldigt snabbt. Upplever du istället att den stickande känslan håller i sig eller att det uppstår sveda så är det inte läge att fortsätta. Då är det den produkt som huden inte uppskattar och det är viktigt att inte tro att det ska kännas ”obehag” på huden för att vara säker på att en produkt fungerar. Obehag är snarare ett tecken på att man ska avbryta användandet.

Jag har eksem och vill ha ett serum med så få ingredienser som möjligt. Är verkligen superkänslig och otroligt trött på att ha eksem runt mun och ögon. Finns det något för mig, ger snart upp!

Jag skulle utan att blinka Oilless Oil från Peter Thomas Roth. Här har vi så mycket fina exempel på kunder som fått hjälp av detta serum där huden lugnats och reparerats. Testa den om du inte redan gjort det 🙂 Mer om hudvård till eksemhy kan du läsa i Saras fina inlägg HÄR!

Har du tips på en riktigt återfuktande foundation?

Absolut, Complexion Rescue från Bareminerals tycker jag ger otroligt mycket fukt. Grym året om och ger så fin och naturlig täckning. Kika på den!

Hand som håller i complexion rescue från Bareminerals

Märks att Complexion Rescue tillhör en av mina favoritfoundations. Har tre olika nyanser som jag varvar mellan eller blandar. Grym vinterfoundation eftersom den ger så mycket fukt.

Hur får man bort dessa irriterande milier?

BHA-syra har en talgupplösande effekt på huden och det kan därför hjälpa att motverka och också reducera milierna. Milier har ju en tendens att sätta sig nära ögonen och sitter de nära inpå avråder jag någon form av syra där utan att du istället satsar på att gå till en salong som får ta bort dem.

Jag har fått massor av pigmentering i huden, tror det är hormonrelaterat men har också kvar en del akneärr på kinderna som jag skulle vilja få bort. Har du några snabba och säkra tips?

Snabba tips kan jag ge dig men kan inte lova snabba resultat. Pigmentering är besvärligt att behandla och det krävs en hel del ihärdighet och tålamod. Jag har några tips som ger bra förutsättningar för att få fina resultat:

 • C-vitaminserum: C-vitamin har en fin förmåga att jämna ut hudtonen och reducerar flera former av pigmentering
 • Retinol: En grym multiingrediens som jobbar på så mycket mer än bara hudtonen. Du får effekt även på linjer, spänst, finnar och porer.
 • AHA-syra: Kan varmt tipsa om en bra exfoliering och då med just AHA-syra som har väldigt fin effekt på pigmentering. Gärna i kombination med salongsbehandlingar (kemiska peels)
 • SPF: Utan solskydd bibehåller du inte resultaten, så skydda huden!
 • Tålmodighet: Jobba frekvent och ha tålamod, det tar tid att bli av med pigmenteringar men med bra produkter, ett ihärdigt jobb från sin sida och solskydd så har du alla förutsättningar att koma i mål.

Kan man ha något för kroppen som gör så att man slipper bristningar? Jag är i vecka 14 och rädd att få mycket bristningar så skulle gärna vilja ha tips, om det finns?

Bristningar kommer av att huden växer för fort för att huden ska hänga med. Det blir en kraftig utökning och stretchning av huden och här är det också beroende på den egna hudens elasticitet. Vissa får mer bristningar än andra men under graviditet är det väldigt vanligt. Är huden dessutom torr så blir den också mindre elastisk så här är det bra att jobba med närande och mjukgörande produkter som hjälper huden. Japanese Camellia Body Oil Blend från Elemis är en storfavorit som hjälper till att förebygga bristningar.

Jag lider verkligen av min oljiga hy, finns det någon ingrediens som man ska kika efter i en produkt som kan dämpa den feta känslan på huden?

Zink och BHA har fin effekt på en hy som lätt blir oljig och fet. Codage Purifying Lotion är ett ansiktsvatten med en fin sammansättning fruktsyror (AHA), salicylsyra (BHA) och zink som tillsammans jobbar exfolierande, talgreglerande och djuprengörande för att hjälpa och stötta huden till en mer balanserad och klar hy.

Har du en fråga om någon produkt eller din hudvård så är det bara att du ställer den här nedan 🙂

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

7 svar till “Q&A – era vanligaste frågor”

 • (7) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Maria skriver:

  Min favorit vardags foundation också! 🙂 Skulle gärna läsa en inlägg om C-vitamin. Använder idag Paulas Choice C15 booster. Svårt att förstå skillnad på olika procentenheter & man ska säkert inte stirra sig blind på det (som Retinol). Är sugen på att byta när min flaska är slut och tittar på Obagi och Medik8 (som har flera olika).

 2. Gitte skriver:

  hejsan! Jag har två milier, en vid näsan och nyss fått en på pannan . Såg att du tipsade om bha syra. Kan du rekommendera någon produkt för punktbehandling?
  Vänligen Gitte

 3. Linda skriver:

  Kan man använda produkter som innehåller Bakuchiol på kroppen under graviditet?

 4. Isabell skriver:

  Hej,
  Tack för ett bra inlägg! Har precis beställt hem delar av Verso serien: ögonserumet, dag – och nattkrämen och serumet superfacial. Som C-vitamin dagtid har jag beställt två stycken : medik 8 C-tetra intense och Obagi C-vitamin serum 20%. Som dagkräm har jag även kompletterat med Dermaceutic K Ceutic och även Oiless oil från P.R. Har egentligen 2 frågor;
  1. Är någon av dessa produkter ”onödig”/tex ska jag välja ett C-vitamin och isåfall vilket? En dagkräm och isåfall vilken etc?
  2. För att inte torka ut huden när jag använder retinol (är inte supertorr men åt det torra hållet) hur gör jag bäst då? Vika steg ska jag köra, nära lägga på oljan till exempel.
  3. Hade skincitys kalender och har således en massa fina produkter hemma. Ska jag pausa att använda dessa och hur länge håller dessa produkter att spara?
  Tack för en superblogg!
  /Isa

  • Yasemin skriver:

   Hej Isabell,

   Kul att du gillar inlägget!
   Jag svarar på dina frågor i punktform 🙂

   1. Välj ett av C-vitamin serumen, starta med den ena och övergå till det andra när det första tagit slut. Som dagcreme Skulle jag satsa på K-Ceutic så har du ett bra skydd på om du ska vistas ute på dagen. Oilless oil kan du ha som fuktgivare när du är inne 🙂

   2. Vänj in din retinol, se till att inte forsera användandet utan ta det i den takt som huden klarar av. För bäst effekt av A-vitamin så läggs det på som första steg. Ha gärna retinolserumet på natten och C-vitaminet på dagen.

   3. De flesta av produkterna i kalendern kan du använda ihop med produkterna du har hemma. Det är just syror, retinol och andra mer effektiva c-vitaminprodukter som du kan undvika när du jobbar med din rutin som redan är aktiv. Produkterna håller oöppnade 1år i alla fall 🙂

   Kram,
   Yasemin