Q&A – Maria Åkerberg svarar på frågor om hållbar hudvård

 • | Yasemin

Jag har i ett tidigare inlägg pratat om återvinning, vad man själv kan göra för att hjälpa miljön och skapa en mer hållbar hudvårdsrutin. Jag har som en förlängning av detta ställt ett antal frågor till Maria Åkerberg om just hållbarhet. Maria Åkerberg, som är ett av Sveriges största märken när det kommer till ekologiska produkter, svarar här nedan på hur de arbetar för att upprätthålla miljövänligt hållbara produkter och förpackningar.

Maria Åkerberg produkter

10 frågor och svar

· Hur tänker ni kring era förpackningar?

Vi använder giftfria förpackningar av bioplast. Denna plast är inte bara koldioxidneutral utan binder även upp CO2, vilket innebär att miljön inte belastas vid producering. Plasten tillverkas av sockerrör istället för råolja som konventionell plast tillverkas av. Sockerrör behöver CO2 för att växa. Då våra förpackningar förbränns frigörs vatten och CO2 som sedan tas upp av sockerrören. I processen att tillverka denna plast går det också åt CO2. Det resulterar i att den totala processen inte bara blir neutral utan det går till och med åt extra CO2.

· Varför använder ni plast och inte glas i era förpackningar?

Det kräver fler resurser av naturen att återvinna glas, av den anledningen har vi valt att använda bioplast till de flesta av våra produkter. Bioplasten är inte bara koldioxidneutral utan binder även upp CO2. Detta innebär att miljön inte belastas vid producering. Plasten tillverkas av sockerrör istället för råolja som konventionell plast tillverkas av.

· Vilken del av leverantörskedjan är svårast att hållbarhetssäkra?

Vi har i dagsläget inga krav vad gäller hållbarhetsarbete på våra återförsäljare. Av den anledningen blir denna del svårast för oss att hållbarhetssäkra.

· Sheetmasks, går de att göra hållbart? Så härligt men känns inte hållbart..

Vi har inte hittat något alternativt till sheet-masks som lever upp till våra hållbarhetskrav och har därför inte lanserat en sådan. Vi håller på att kika på alternativ som man kan återanvända flera gånger och därmed få till en mer hållbar lösning. Fram tills vi hittar en bra lösning får man helt enkelt njuta av att använda våra härliga ansiktsmasker som de är: Face Mask Black, Face Mask More, Face Mask Clearing, Face Mask Moist, Face Mask Gentle, Blueberry Seed Mask.

Maria Åkerberg Face mask black

· Finns det några ingredienser som man bör undvika för att hålla sin hudvård mer klimatsmart?

Om man väljer endast naturliga och ekologiska produkter gör man ett bra val för naturen.

· Nämn ett ämne som man bör undvika för miljöns bästa? Hos Naturskyddsföreningen (https://www.naturskyddsforeningen.se/vad-ar-pfas) kan man läsa om PFAS:

”PFAS är en stor grupp ämnen som är skapade i labb för att motstå smuts, fett och vatten. De används därför i massvis av produkter, allt från pizzakartonger till smink. När de kommer ut i naturen bryts de inte ner, utan stannar kvar och kan lagras i växter och djur. Förutom att de i princip aldrig försvinner har vissa av dem i djurförsök visats ge organskador, försämrat immunförsvar och nedsatt förmåga att få barn. Trots det är bara ett par av dessa ämnen begränsade i lagen.

De kan heta: Ammonium C6-16 Perfluoroalkylethyl Phosphate, Polyperfluoroethoxymethoxy difluoroethyl PEG phosphate, Polyperfluoromethylisopropyl ether, Perfluorononyl dimethicone, och Polytef (PTFE).

Kvinna vid sjö/hav

· Vad klassas som ekologiskt? Hur vet man vad som är genuint och sk ”green wash”

För att få kalla en råvara ekologisk måste den ha odlats helt utan kemikalier. Vi arbetar endast med naturliga ingredienser där alla råvaror som går att få ekologiska är just det (det går till exempel inte att få ekologiskt vatten eller mineraler då dessa inte kan odlas). Om man vill säkerställa att en produkt är naturlig och ekologisk är det bra att läsa innehållsförteckningar och ingredienslistor, snart lär man sig vad det är man skall titta efter och vad man ska undvika.

Undvik att bara titta efter certifierade produkter. En produkt kan certifieras ekologisk utan att hela innehållet faktiskt är just det. Av den anledningen är det viktigt att känna till de olika certifieringarnas krav och att ha en öppen dialog med hudvårdsproducenten du väljer. Våga var kritisk och ställ frågor. Och granska innehållsförteckningen ordentligt istället för att lita på att en produkt med ekologisk certifiering är 100% naturlig.

· Hur vet man att de naturliga produkterna som utvinns inte påverkar naturen?

De produkter vi erbjuder innehåller ingredienser som inte bioackumuleras och de är helt nedbrytbara. När du väljer våra produkter behöver du alltså inte var orolig för att de rester som spolas ner i ditt handfat och går ut i naturen skulle vara skadliga för miljön.

· Är alla ingredienser i era produkter hållbart framtagna/odlade/framställda?

Ja, alla våra ingredienser som går att få ekologiska är ekologiskt certifierade. Det innebär att de är hållbart odlade.

Eftersom vi enbart använder ekologiska ingredienser behöver vi heller inte tillsätta syntetiska konserveringsmedel i våra produkter, utan vi fortsätter bara det arbete som växterna påbörjat. Vi bygger upp ett självkonserverande system i produkterna, ett för varje produkt. Ofta använder vi Rosmarin eftersom det är en växt med mycket antioxidanter i. Men varje produkt är unik och har sitt eget självkonserverande system, precis som varje enskild växt i naturen.

· Har ni något nytt projekt / produktlanseringar på gång?

Vi har alltid spännande saker på gång i vår fabrik i Frillesås. Förra året lanserade vi fler än 40 nya produkter och än har vi inte slut på idéer. Något vi jobbar mycket för är att ta fram de produkter som våra kunder efterfrågar. I år har vi till exempel lanserat vår Christmas Calendar, en julkalender med 24 naturliga gåvor.

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 svar till “Q&A – Maria Åkerberg svarar på frågor om hållbar hudvård”

 • (4) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Josefine skriver:

  Hej. Jag använder MÅ och produkter från liknande märken (svenska och naturliga).
  Spf är ju en viktig del i hudvården men MÅ menar att vi bara behöver spf under sommaren.
  Är det så?
  Kan jag använda foundation eller cc cream med spf från ett annat märke, typ makethemake eller ”förstörs” rutinen då? Jag menar jag använder inte silikoner eller liknande i min hudvård nu.

  Tack för att ni delar med er av er kunskap. Jag är mkt intresserad av hudvård men det är lite som en djungel

  Kram

  • Yasemin skriver:

   Hej Josefine,

   Jag är verkligen ledsen att svaret dröjt! Solen är inte alls lika stark på vintern som på sommaren om man ser till UV-index så är det tydligare att se skillnaden båda i Sverige och andra delar av världen. Man behöver inte vara lika orolig att bränna sig på vintern men faktum kvarstår att UV-strålarna bryter ner huden så vill man skydda huden så är solskyddet bra om man vistas ute mycket. Jag använder själv foundations med spf 20-30 på vintern och det ger ett fullgott skydd. 🙂 Din rutin förstörs inte av en CC eller foundation, försök finna din favorit som både känns bra och som huden gillar 🙂

   Ett fint tips är detta mineralpuder med spf 35 som smälter in i huden och är proppad med antioxidanter: https://skincity.se/sv/artiklar/mineral-skincare-spf-25.html

   Önskar dig en riktigt fin fortsättning!

   Kram/Yasemin

 2. Sara skriver:

  Jag älskar dina hållbarhets-inlägg! Mer sånt 🙂