Så behandlar du påsiga och svullna ögon

Vi människor är experter på att läsa av och tolka ansiktsuttryck och minsta lilla avvikelse hos en person kan direkt få uppmärksamhet, både hos andra och en själv. Det här med att vakna och titta sig i spegeln och mötas av ett par påsiga ögon… Man ser verkligen bara de där säckiga ögonen, påsarna som hänger som tunga hösäckar under ögonen. Jag känner faktiskt inte alltid igen mig själv på morgonen.
yasemin svullna ögon

På morgonen är mina ögon som mest svullna

Jag vaknar ofta med svullna ögon. Det beror förmodligen mest på för lite sömn, men även att jag har för mycket salt i maten vilket är en last jag har och att det har sådan stor påverkan att skapa påsighet. Påsiga ögon och svullnad kan dock bero på fler orsaker än sömnbrist och kan man hjälpa kroppen på traven så kan man också minska svullnaden markant. Tillfällig svullnad kan man få av allergier (djuppäls och pollen), förkylning eller att man en kväll suttit och grinat till en romantisk film. Sedan finns det mer långdragen svullnad och där kan det finnas en rad olika orsaker…

Orsaker till svullnad:

 • För mycket salt i kosten. Har man ätit mycket salt mat på kvällen så kan man vakna med svullna ögon eftersom vätskan ansamlas under natten när man ligger ner.
 • Intolerans mot läkemedel
 • Ögoninfektioner
 • Torra ögon, som exempelvis när man sitter framför skärmen mycket eller om man tar läkemedel som kan torka ut ögonen
 • Under menstruationen märker många kvinnor av mer påsighet vid ögonen som påverkas av hormonet östrogen.
 • Svullna kan vara ärftligt. Har många i familjen svullna ögon så finns det förmodligen i generna.
 • En vuxen person ska sova mellan 7-9h per natt. För mycket eller för lite sömn kan ge svullnad.
 • Naturligt åldrande med tappad spänst ger intrycket av svullnad.
 • Sjukdomar såsom exempelvis njursvikt, quinckeödem (vanlig på ögonlock och läppar) och sköldkörtelsjukdomar.
 • För tunga och rika cremer kring ögonpartiet.
iS Clinical C Eye serum

C Eye Serum Advance+ från Is Clinical är ett riktigt avancerat ögonserum som reducerar påsar och svullnad kring ögonen. Klappa försiktigt in en droppe kring varje öga morgon och kväll för bästa effekt. Denna har verkligen varit räddaren i nöden många gånger.

Förebygg och dämpa svullnad:

Eftersom det finns många orsaker till svullna ögon så finns det såklart flera olika åtgärder man kan ta till för att förebygga detta. Vid tillfällig svullnad brukar man kunna få bukt på det med ganska enkla trick. Har man däremot svullnad där det finns en mer djupgående orsak så kan det vara mer besvärande och läge att uppsöka läkare. Snabba tips på hur du förebygger svullnaden:

 • Se till att sova ordentligt i en behaglig temperatur. 17-21 grader i sovrummet är faktiskt optimalt.
 • Drick vatten, uttorkning kan leda till svullnad.
 • Minskat salt, socker och alkoholintag kan också förhindra svullnad kring ögonen.
 • Vädra ordentligt, dålig luft kan irritera och orsaka svullnad.
 • Använd produkter som hjälper till att dränera och dämpa svullnader.
Instytutum Truly Transforming brightening eye cream

Instytutum Truly Transforming brightening eye cream är en multiverkande ögoncreme som behandlar hudens alla behov. Har en dränerande effekt , plumpar, lyfter och ljusar upp. Ger klara och pigga ögon!

Cucumber De-Tox Hydra-Gel eye patches

Quick-fix!

Tidig morgon, sen kväll, mitt på dagen eller närhelst ögonen känns svullna och trötta kan jag tipsa om dessa härligt svalkande eye patches från Peter Thomas Roth. Det är gurkextrakt, kamomill och aloe vera som avgiftar huden och bidrar till mindre svullnad samtidigt som du har de lugnande egenskaperna. För att få huden mer spänstig och mer pigg bidrar koffein och arnica till att stimulera mikrocirkulationen. Mitt tips är att ha dem i kylen så får du en direkt svalkande effekt. Bästa dagen-efter treaten! Peter Thomas Roth Cucumber De-Tox Hydra-Gel eye patches finner du HÄR!

Hjälp huden och kroppen på bästa sätt, allt är som ett kretslopp som hänger ihop. Har du egna tips? Dela med dig 🙂

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

22 svar till “Så behandlar du påsiga och svullna ögon”

 • (22) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Veronica skriver:

  Tack för att du delar med dig. Jag är kronisk allergisk å anv. Salvor på recept runt ögonen och självklart allergiögondroppar dagligen. Igår var en så jobbig dag. Jag grät flera gånger. Vaknade på morgonen och de övre ögonlocken är svullnad. Var i lappland förra veckan och behövde inte anv någon sorts medicin i huvudtaget. Inte ens astmaspray under hela veckan. Sen kom jag tillbaka till mitt kära Stockholm och min 10 åriga dotter sa, gud mamma vilken tung luft. Ja jag kände likadant, tung, industriell luft med mindre syrehalt. En så enorm skillnad.
  Tack för mig❤️ ska kolla in dina tips

 2. Anonym skriver:

  Skicka gärna reklam för svullna ögonlock mvh Annika

 3. Hej!
  Jag vill gärna tacka för ett bra inlägg.
  Har en fråga, jag har vaknat nu kanske 2-3 morgnar o varit extremt svullen på höger ögonlock, vet du vad det kan bero på, ska tilläggas att jag har haft tårkanalsinflammation i det ögat.

  Hoppas på svar!

  • Yasemin skriver:

   Hej Ann-Charlotte,

   Det låter som att tårkanalsinflammationen kan vara en bidragande orsak. Hoppas det lagt sig nu! 🙂

   KRAM

 4. Ivana skriver:

  Hej! Jag är bara ung tonåring men blir ganska ofta svullen under och runt ögonen på morgonen. Kan det bero på något speciellt?

  • Yasemin skriver:

   Hej Ivana,

   Svårt att säga exakt vad det beror på. Regelbunden och god sömn är viktig under tonåren och prova att undvika alltför salt mat på kvällen och se om det hjälper 🙂

   Kram,
   Yasemin

 5. Kerstin Wallinge skriver:

  Hur stavar ni till sjukdomar, vänligen ändra det ser illa ut på hemsidan.

 6. Birgitta skriver:

  Hej!
  Har köpt Thomas Rooths hyaluronic cloud
  hydra gel eye patches.
  Är det någon syra i dom?
  Använt två gånger och blir röd under ögonen och de rinner väldigt. Detta gör ju att man måste torka hela tiden. Blir ju inte mindre påsköt och rynkigt. Ska jag fortsätta eller sluta? Irriterar dessa på känsliga ögon?
  Med vänlig hälsning,
  Birgitta

  • Yasemin skriver:

   Hej Birgitta,

   Det är ingen syra i dessa ögonmasker, funderar lite på om det är maskerna som rinner eller ögonen? De är anpassade att passa de allra flesta, serumet på padsen kommer inte i kontakt med ögonen eller så? Är du väldigt känslig och har lättirriterade ögon så kan det givetvis vara så att de inte uppskattar masken. Det är ju så väldigt individuellt hur man reagerar och vid känslig hy. Kontakta info@skincity.se om du misstänker allergisk reaktion så får du superfin hjälp den vägen 🙂

   Kram/Yasemin

 7. Gabriella skriver:

  Hej,

  Närmar mig yngre medelåldern och har väl egentligen sällan problem med svullna ögon. Däremot har jag endel gropiga ärr under ögonen och undrar om du har tips på hur jag kan reducera detta? Har gjort endel microneedlingbehandlingar med det börjar bli dyrt så vill gärna hitta något man kan göra själv. Tack 🙂

  • Yasemin skriver:

   Hej Gabriella,

   Gropiga ärr kan vara knepigare. Fukt plumpar ju huden så man upplever mer jämn struktur men är det rena ärr som är djupa misstänker jag att microneedling är en av de mer effektiva behandlingarna. Finns säkerligen alternativ. Mitt tips är att prata med en klinik och se vad de har att erbjuda dig beroende på omfattning och vart det sitter 🙂

   Lycka till!

   Kram/Yasemin

 8. Jenny skriver:

  Hej! Tack för ett bra inlägg, jag har aldrig haft större problem med rynkor och svullenhet under ögonen, de gånger jag vaknade med svullna ögon var alltid när jag använt ögonkräm i min kvällsrutin, då vaknade jag alltid svullen. Konstigt.. dock har jag de senaste månaderna blivit väldigt mycket mer rynkig och svullen/påsig under ögonen. Tänker att det är ålderstecken ( fyller 44 i år) och tycker att denna plötsliga förändring är irriterande, och vet inte vad jag ska göra eller hur jag ska behandla med tanke på min erfarenhet av att jag blir mer svullen när jag använder produkter runt ögonen innannjag går och lägger mig. Du kanske har något bra tips? Tack!
  Hälsningar,
  Jenny

  • Yasemin skriver:

   Hej Jenny,

   Vad roligt att du gillade detta inlägg 😀 Klarar huden inte av ögoncreme så skulle jag satsa på något lättare, testa serumet från Is Clinical som jag tipsar om och applicera morgon och kväll, den är verkligen grym på svullnad!

   Kram,Yasemin

 9. Sandra Lindholm skriver:

  Hej! Jag undrar om killar kan använda detta? Min man är ofta svullen under ögonen och är pollenallergiker. Finns det andra preparat som är bättre till killar? Eller ännu bättre något som både han och jag kan använda? Jag är inte så svullen under ögonen men vissa dagar kan även jag bli det.

  • Yasemin skriver:

   Hej Sandra,

   Serumet funkar lika bra för killar, tycker den passar alla. Den har ju även stärkande effekt mot UV-strålning, jämnar ut hudtonen och ger mycket fukt så denna kan ni båda använda. Kan inte se att denna innehåller något som skulle trigga din mans allergi 🙂

   Kram/Yasemin

 10. Laila skriver:

  Hej Jasmin!
  Tack för ett bra inlägg. Jag undrar om man kan använda vilken ögonkräm som helst tillsammans med is clinical ögonserum? Något man ska tänka på som kanske passar bäst tillsammans med denna?

  • Yasemin skriver:

   Hej Laila,

   Kul att du gillade inlägget 🙂 Japp, man kan ha vilken ögoncreme som helst över. Fördelen med Instytutum är ju att den har uppljusande effekt och dämpar svullnad så här får man extra skjuts för piggare ögon.

   Kram/Yasemin

 11. Anna skriver:

  Man kan alltså ha Is Clinical Eye serum under Instytutum ögoncreme?

  • Yasemin skriver:

   Hej Anna,

   Jag har använt dem ihop, däremot kanske inget för de med riktigt känsliga ögon. Bättre då att ha Eye Serum på kvällen och Instytutums eye cream på morgonen 🙂

   Kram/Yasemin