Så blir du hudsmart

 • | Yasemin

Mitt förra inlägg handlade om hur du blir mer medveten kring din hudvårdrutin och en mer medveten konsument. Nu vill jag ta det ett steg länge, jag vill att fler ska bli hudsmarta.

yasemin studerar sin hud

Kika på huden: vart har du rodnader, extra talgproduktion, pigmenteringar, känslighet etc. Jag kikar grundligt på huden en gång i månaden, ju mer vi lär känna huden desto bättre kan vi stötta den.

Hudsmart – vad är det?

Det handlar inte om att börja studera kemi eller hoppa på läkarutbildningen utan att vi ska bli mer medvetna om vår hud och vad den behöver. Hur stor rutin man ska ha eller inte ha. Att öka rutinen till fler steg om det behövs. Läs på mer om ingredienser – mest för att få ett hum av vad man egentligen använder. Ta också hjälp av en hudterapeut då det inte bara handlar om enskilda ingredienser och procent, utan även om sammansättningar. Lär känna huden och dess olika zoner, bekanta dig med fräknarna, kanske rentav acceptera pigmenteringarna, samarbeta med eksemet och stressa inte upp dig över din akne. Lättare sagt än gjort? Förmodligen, men om vi bara funderar lite kring det jag skriver, låter det inte ganska rimligt ändå?

Ansiktets olika zoner

Vad har vi då för olika zoner i huden?

De flesta känner nog till T-zonen: Pannan, näsan och hakan 

U-zonen: Haka, Käkparti och kinder. Frida skrev ett fint inlägg om hur man kan behandla U-zonen som du kan läsa mer om HÄR!

C-zonen: Ögonområdet

O-zonen: Munnen

Beroende på vilka besvär man har var i huden så kan man givetvis behandla dem genom multimasking eller jobba med ett eller flera serum beroende på besvär och zon. Är man fetare i t-zonen och har en torrhet i övriga ansiktet kan det ibland vara läge att jobba med två serum som möter upp behovet.

Bekantskap och acceptans

Att bekanta sig med huden är viktigt. Det är en del av dig och det är alltid en trygghet att känna sin hud och veta vad den uppskattar och inte. Vet du inte vad du har för hudtyp så är det bra att ta kontakt med en hudterapeut som kan kika på huden och guida dig rätt. Sedan har vi acceptansen. Vi bär alla runt på olika hudar och oavsett hudtillstånd eller vad man önskar jobba på så kan det vara bra att backa och bara acceptera huden. Att man jobbar med den och omfamnar hudtillståndet. För att öka på förutsättningarna för att få resultat och känna sig trygg med sin hud kan det vara bra att ha dialog med en hudterapeut eftersom det är ett arbete man får se på med tålamod och ett långsiktigt perspektiv. Acceptansen är A och O. När du väl bekantat dig med huden så gäller det att också acceptera den. Den inre stressen som finnar och akne kan ge upphov till kan göra att finnarna har svårare att läka ut. Det blir som en ond cirkel. Vill du läsa mer om hur du kan få bättre samspel mellan dig och huden så kan du göra det i ett av mina förmodligen viktigaste inlägg: Var stolt över din hy

Apropå ingredienser

Jag skulle säga att vi svenskar är väldigt belästa när det kommer till hudvård och ingredienser. Vi vill ha koll och ställer höga krav på hudvården. Många är otroligt belästa och har ett intresse av produktingredienser, vilket är bra. Man vill veta vad man använder och vad olika ingredienser har för effekt på huden. Tänk bara på att inte enbart se på en specifik ingrediens, det är trots allt sammansättningen som gör produkten och ger resultatet.

Ingredienser är just något jag är extra hooked på och framförallt doldisar. Som ingefära till exempel. Jag älskar all form av ingefära och jag tar gärna alla tillfällen att krydda mate med denna mirakelkrydda. Det hoppade till lite extra i hjärtat när jag såg att en av mina favoritprodukter innehåller jus ingefära.

ingefära

Ingefäran, en mirakelört

Ingefära har använts länge för sina läkande egenskaper och extra flitigt har det funnits i traditionell kinesisk och indisk medicin under många hundra år. Här hemma tar vi gärna till ingefära mot förkylningar men det sägs även att den är bra för matsmältningen och lugna magen. Den fina antiinflammatoriska effekten får man av ingefärans höga innehåll av gingeroler (växtämnen) som har fin effekt mot inflammation. Men du hittar även anda nyttiga ämnen i ingefäran: järn, kalium, C-vitamin, järn, kalcium, magnesium och fosfor,

yasemin med r-retinoate

r-Retinoate Youth Activating Cream Intense

För mig, som är såld på ’allt-i-ett’ produkter, så är detta en riktigt stjärna. Innehåller två typer av A-vitamin: r-Retinoate och stabil retinaldehyd, som tillsammans har en rak målbild och det är att hjälpa huden att regenerera, fördröja ålderstecken och stimulera kollagenet. Denna kombination av A-vitamin har 11 gånger snabbare effekt än vanlig retinol och är också 8ggr mer kraftfull. För de som lätt blir torra av A-vitaminet kan jag gläda med att den är mjukgörande och stärker hudbarriären med bland annat glycerin och ceramider. Detta är en nattprodukt och jag själv har den som ensam creme, direkt efter rengöring och toner. Jag upplever att huden får ta del av effekten betydligt bättre då när den får jobba ostört.

Att vara hudsmart kräver inte mycket, bara lite av din tid ger ett bättre samspel mellan sinne och hud.

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

8 svar till “Så blir du hudsmart”

 • (8) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Maria skriver:

  Använder Medik8 Crystal 10, vilken är mest kraftfull? 🙂

 2. Nathalie skriver:

  Hej!
  Jag började för en tid sedan äta Beviplex och fick förvärrad acne och snubblade över begreppet ”B12-acne”. Tänkte om ni i podden kan informera lite mer om vad det är och om det går att motverka den biverkningen fast man måste äta dessa vitaminer så vore det toppen! 😀

 3. Anna skriver:

  hej
  Det ät mycket dyrt! och inga omdömen!

  • Yasemin skriver:

   Hej Anna,

   Jag den ligger lite högre i pris men är helt klart värt det om man vill lägga lite extra krut på endast en produkt i rutinen 🙂

   Kram

 4. Anonym skriver:

  Blir tokig på min hud.
  Allergi mot många ingredienser och har alltid några finnar i ansiktet.
  Jag vill vara slät och fin som ni alla är på skincity.
  Snart 50 år.. när ska detta sluta?

  • Yasemin skriver:

   Hej,

   Gör ett hudtest på skincity.se eller ring och prata med någon av alla mina superduktiga kollegor så kan vi hjälpa dig att skräddarsy en rutin 🙂

   Kram