Så här använder du dina hudvårdsprodukter!

 • | Yasemin

I vilken ordning ska man lägga alla sina hudvårdsprodukter och hur gör man med alla serum? När lägger man sitt essence water? Det rasar dagligen in frågor om detta och jag förstår att det blir rörigt men det är egentligen inte så vansinnigt komplicerat och man ska absolut inte vara rädd att testa och experimentera lite själv.

Ok, så om vi börjar med de olika stegen:

Precleanse

Är du en flitig användare av makeup och gärna något som sitter som berget så rekommenderar jag alltid en precleanse innan den vanliga rengöringen. Passar även som ensam rengöring till torr och känslig hy.

Tips: Precleanse balm från Dermalogica är magiskt mjuk och löser upp den svåraste makeupen i ett nafs. Mest lämpad för normal till riktigt torr hy.

Precleanse balm från Dermalogica

Rengöring och toner

Rengör dubbla gånger med din rengöring, första varvet för att lyfta bort makeup och andra varvet för att verkligen  göra rent och balansera upp huden. En toner är en förlängning av rengöringen och förberedande för resterande produkter. Vill man ha en kort rengöringsrutin så skippar man tonern.

Tips: Tips på rengöring och toner med drag i är Purifying Cleansing gel och Moisture Balance toner som redan i steg ett börjar behandla finnarna och orenheterna med PHA och AHA-syror. Grymt bra till en blandad och fet hy.

Purifying Cleansing gel och Moisture Balance toner från Exuviance

Essence water

Ett essence water än en fusion av vanligt ansiktsvatten och ett vårdande serum. De är i regel lite tjockare i sin konsistens än vanliga ansiktsvatten, lite av en fusion mellan tunn lotion, gel och vatten. Vill man så kan man skippa sitt ansiktsvatten och direkt gå över till denna. För den mer avancerade hudvårdsnörden så kan den användas både före och efter exfolieringen. Appliceras genom att klappas in i huden.

Tips: Chaga concentrate essence från Make P:rem är rik på chagasvamp-extrakt som hjälper till att stärka och återfukta huden. Denna passar alla åldrar och alla hudtyper.

Yasemin med Chaga concentrate essence

Exfoliering

Här finns det flera olika syror som jobbar olika beroende på vilka behov huden har. En exfoliering lyfter bort torra hudceller, jämnar ut pigmenteringar, reducerar linjer och rynkor, ger lyster, jobbar antiinflammatoriskt mm. Läs mer om de olika syrorna i ett av mina tidigare inlägg där jag djupdyker i de olika syrorna AHA, BHA och PHA.

Tips: Calm 1% BHA lotion är en mild och snäll exfoliering som utan att vara mesig behandlar och reducerar finnar och orenheter. Passar alla åldrar och den mest känsliga huden.

Calm 1% BHA lotion

Booster

En booster höjer kort och gott resultaten i hela rutinen. Det fiffiga med en booster är att den kan användas som separat serum eller droppas i dag- eller nattcremen och faktiskt även i din mask. Där kan du exempelvis få din vanliga fuktmask spetsad med c-vitamin eller varför inte retinol?

Tips: Perfekt att addera retinol då och då med Retinol Booster från Paula´s Choice.

Retinol Booster

Serum

Serum appliceras efter exfoliering i de allra flesta fall (Jan Marini är exempel på undantag) och finns i flera olika konsistenser. Här väljer man det serum som är anpassad för det man främst vill jobba på eftersom serumet jobbar djupare ner i huden och hjälper till med problemen under hudytan. Man kan faktiskt ha hur många serum som helst, nästan. Här kommer ett par enkla tumregler att hålla sig till när det gäller i vilken ordning alla serum ska appliceras:

 • Har du serum i olika konsistenser så börjar man i regel med det lättaste först i denna ordning: vattenbaserad, gel, lotion och olja. Lägger man exempelvis oljan före den vattenbaserade så kommer den senare att ha svårare att ta sig ner i huden.
 • Har du ett aktivt serum som du vill ha maxad effekt av, exempelvis något för de envisa finnarna, så är det det serumet du ska ha på allra först.
 • Har du flera olika serum som du vill trycka in i rutinen dagligen så måste inte alla användas både morgon och kväll. Dela upp dem istället och ha några morgon och andra till kvällen.

Tips: Hydrating B5 höjer verkligen upp fuktnivåerna i huden och passar allt från den torra huden till en fetare hy.

Hydrating B5

Dagcreme: Dagcremen låser in och bevarar alla ingredienser du förser huden med. För den som vill ha färre steg finns dagcreme med spf. Annars läggs ett separat solskydd efter dagcremen.

Tips: Daily Radiance VitaminC passar alla som vill ha dagcreme med dagligt solskydd. Ger fantastisk lyster och skyddar huden mot skadliga miljörelaterade angrepp.

Medik8 Daily Radiance Vitamin C

 

Nattcreme

Nattens hjälte! Cremen som balanserar och reparerar medan du sover. Här kan man ha en mer aktiv creme eller en lättare återfuktare om man har laddat huden med massa aktiva serum.

Tips: Min personliga favorit Dermal Replenishment från NeoStrata ger fasthet, reducerar linjer, jämnar ut hudtonen, plumpar, exfolierar milt och stärker hudbarriären.

Dermal Replenishment från NeoStrata

Vissa har tre steg i sin rutin, andra har 13+. Inget är rätt eller fel, det viktigaste är att ha en rutin som känns bra och som man mäktar med. Större rutiner passar inte alla så vill man att det ska gå snabbt men intensivt så syr man ihop en liten rutin utifrån det. Då tycker jag hellre att man lägger till något längre fram när man känner sig redo att öka stegen.

Känns något oklart? Feel free att ställa frågor.. 🙂

 

 

Vill du lämna en kommentar?

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

35 svar till “Så här använder du dina hudvårdsprodukter!”

 • (35) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Olga skriver:

  Hej Yscamin,
  Tack för bra inlägg, min favorit också Dermal Replenish nattkräm Neostra och dät är bra applicera Hygge ésense vater före den kräm? Kram
  Olga

 2. Susanna skriver:

  Hej! Jättebra inlägg!
  Jag behöver tips på en dagcreme (med eller utan spf) som kan passa in i min rutin som främst består av produkter från Paula’s Choice. Använder Calm-seriens rengöring och toner, Supple preparation från Klairs, C15 super booster, Hydr8 B5 från Medik8 samt Phyto corrective på röda partier. Jag har blandhy med något torr hud på kinder och panna samt mer pormaskar och blankhet på näsa och haka. Jag har använt PC:s Ultra-sheer daily defense men liksom många andra dagcremer och uv-skydd så blir jag snabbt glansig under dagen trots regelbunden exfoliering (BHA liquid kvällstid) och återfuktande masker/serum. Jag brukar även använda Shine stopper från PC som primer.
  Nyligen provade jag Super-light daily wrinkle defense från PC vilket resulterade i fet hy i t-zonen med synliga porer och mycket torr hud i övriga ansiktet.. På kvällen byter jag ut C15 mot Niacinamide-boostern och använder då Barrier repair som nattkräm.
  Tack på förhand!

 3. Ranveig skriver:

  Takk for god informasjon, veldig nyttig 🙂 Kan ikke du lage et innlegg om hvilke produkter du bruker morgen og kveld just nu? Det samma som Annica just har gjordt. Hadde vært så interessant at se. Hvilket solskydd anvendar du selv just nu?

 4. Anki skriver:

  Hej,
  Tack för ett bra inlägg . När jag läser de beskrivda stegen uppifrån och ner kommer essens före exfoliering. Jag har alltid tänkt att exfoliering är en del av rengöringen medan essens ska klappas in och sjunka in i huden. Alltså använder jag exfoliering före essens. Är det fel ordning?

  • Yasemin skriver:

   Hej Anki, Kul att du uppskattade inlägget 🙂 Essence kan du använda både före och efter exfolieringen, det stod med under essence: ”För den mer avancerade hudvårdsnörden så kan den användas både före och efter exfolieringen. Appliceras genom att klappas in i huden.” 😀 Så fortsätt som du gör! Kram

   • Anki skriver:

    Tack för svar . Två frågor till:
    1. Använder miscellärvatten efter rengöringskräm, vad är skillnaden mot ett ”vanligt” ansiktsvatten?
    2. Läser även att man kan klappa in tonern i ansiktet. Jag har alltid lagt det på en bomullspad så smutsen hamnar på den. Vad är skillnaden i dessa båda sätt?

    • Yasemin skriver:

     1. Micellärt vatten är mer som en express-rengöring som suger upp makeup och smuts från hudytan. Det är alltså perfekt som ensam rengöring och framförallt till den som är extra känsliga och inte vill skölja av med vatten. men många använder det också som ansiktsvatten efter rengöringen för att dra av det sista av makeupen.

     2. En bomullspad suger upp mycket av produkten så många föredrar att klappa in sitt ansiktsvatten. Tips att använda fuktade och urkramade pads så sugs inte allt ansiktsvatten upp 🙂

     Lycka till!
     /Kram

 5. M skriver:

  Hej Yasemin,
  Jag har så känslig hud. Med mycket ärr och allmänt ojämn hudton och struktur.
  Vet inte hur jag ska jobba på detta på bästa sätt?
  Tog bort syror och annan exfoliering i början av året då huden var så obalanserad och skör. Blev mycket bättre av skinceuticals gentle cleanser och phyto corrective serum. Men jag vill addera något som hjälper till. Jag är fortfarande ganska röd på vissa ställen. Jag kan inte använda bha som jag blossar av. C-vitamin får jag stora utbrott av. Är 40+ kan jag tillägga. Hoppas på hjälp

 6. Nina Seefeldt skriver:

  Hej Yasemin.
  Vilken ordning använder jag dessa produkter.
  Make Preem essence, PC bha calm 1 %, skinceuticals phyto corrective serum, SC first serum och SC calm serum? ☺️

  • Yasemin skriver:

   Hej Nina,

   Detta skulle funka:

   PC bha calm 1 %
   Klappa in Make Preem essence (kan även användas innan BHA)
   First Concentrate
   Soft Calming second concentrate eller skinceuticals phyto corrective serum

   Lycka till!! 🙂 Kram

 7. Nina skriver:

  Hej, vad är turordningen för dessa? Niacinamide (paulas choice), aha/bha (paulas Choice) och c-vitamin serum (TriVita)? Tacksam för svar

  • Yasemin skriver:

   Hej Nina, Använd dem i denna ordning:

   AHA/BHA
   Niacinamide
   C-vitamin

   Lycka till med produkterna! Hoppas du får riktigt fina resultat 😀 /Kram

 8. Katarina skriver:

  Hej,
  Fantaskiskt inlägg! Hur länge ska man vänta mellan varven om man kör 13+ steg…? Dvs, hur mkt bör respektive produkt sjunka in?

  • Yasemin skriver:

   Hej Katarina, Så roligt att du gillade inlägget 🙂 Dagens produkter går ofta snabbt ner i huden så man behöver inte vänta mellan varje steg men för bästa effekt är det bra om man i alla fall ger retinol och C-vitamin chansen att sjunka in innan man går på med nästa steg 🙂 Lycka till! Kram

 9. Hudvårdsnörden skriver:

  Denna ”steg-rutinen” kommer från början ifrån Sydkorea som skapade 10-stegrutinen. Toner är inte en del av rengöringen, den finns till för att balansera pH i huden. Essens främsta uppgift är att förbereda för de nästa stegen. Och det sista steget på dagrutinen ska alltid vara spf med minst 50 (ja- även på vintern).
  FYI

  • Yasemin skriver:

   Hej, Just denna rutin är inte en K-beauty rutin utan lyfter de vanligaste stegen samt vilka produkter man tar när då det lätt kan bli förvirrande med alla produkter som kan petas in i en rutin. En K-Beauty är nästan ännu mer ”invecklade” eftersom de ofta bakar in en mask i mitten av rutinen 🙂

   Dagens toners är inte lika ph-balanserande som förr och eftersom de flesta rengöringar är så nära hudens egna ph krävs inte detta på samma sätt av en toner längre. Essence är mer som en fusion mellan toner och serum (som var inne på) och skulle krasst kunna räknas som ett ”för-serum”. Alla steg innan serum förbereder huden för nästföljande steg skulle jag vilja påstå 🙂 Det finns stort utrymme för att improvisera sig fram till den egna skräddarsydda rutinen, bara att låta kreativiteten flöda!

   Självklart ska man ha ett så högt solskydd som möjligt om huden är extremt känslig, annars räcker spf30 gott och väl eftersom det enbart skiljer ett par procent när det kommer till skyddet mot de skadliga UV-strålarna. Här är nyckeln återapplicering 🙂

   Kram

 10. Linda skriver:

  Hej!
  Exuvience Super retinol och vespera serum, vilken har man först (om man använder retinol varannan eller var tredje kväll men vespera varje morgon och kväll)?

 11. Anonym skriver:

  Hej!
  Jag skulle gärna vilja ha tips på fler dagkräm med spf i. Har torr mogen hy. Har provat Glow från PC men den funkar inte på min hy.

  Vad är det för skillnad mellan Ha inrensifier och hydrating B5 serum från Skinceutical?
  Vilken av dem passar bättre till mogen torr hy?
  Tack för superbra inlägg! ❤️

  • Yasemin skriver:

   Hej, Kul att du gillade inlägget 🙂 H.A Intensifier är snäppet mer närande än B5, den jobbar även med korrigerande. Den motverkar glykering och ger jämnare hudton och ökar fukten på sikt. B5 binder fukten mer och passar alla hudtyper som är i behov av extra fukt. Till en mogen och torr hy är det utan tvekan H.A Intensifier som gäller. Sist men inte minst ett tips på dagcreme med spf som skulle passa: https://skincity.se/sv/advanced-day-total-protect 🙂 Kram

   • Anonym skriver:

    Tusen tack Yasemin!
    Kan jag ha Ha intensifier till dagkrämen från Medik8 du tipsade om? I vilket steg ska serumet tas? 🙂
    Tips på ögonkräm för mogen torr hy som ger massor med fukt och jobbar anti-Age? 🙂