Så maxar du rutinen!

 • | Yasemin

Vem vill inte spetsa till rutinen nu till hösten? Jag tror inte att en höst passerat utan att jag planerat in en powerduo till rutinen. Jag vill ju börja jobba effektivt på hösten. I ett tidigare inlägg har jag pratat om att jag vill öka upp fukten, mota bort torrheten som alltid kommer som ett brev på posten när det blir kallt. Det ena utesluter inte det andra. Faktum är att de  går hand i hand.

Vilka maffiga ingredienser kan man använda ihop då? Passar alla ingredienser alla hudtyper? Hur ska man tänka?

Clinical Niacinamide 20% Treatment C15 Super Booster

Vill du ha lyster, jobba stärkande på hudbarriären, förebygga hudens åldrande och reducera synliga porer så är detta en superkombo! Clinical Niacinamide 20% Treatment och C15 Super Booster

C-vitamin och Niacinamide

C-vitamin (eller ren askorbinsyra) är en naturligt förekommande antioxidant som hjälper till att skydda oss från UV-skador och miljörelaterad stress. Det är också effektivt på hyperpigmentering (tänk solskador eller akneärr), livlös hy, har en lugnande effekt på huden och ökar även kollagenproduktionen.
Niacinamide (en aktiv form av vitamin B3) har en lång rad fina effekter på huden. Dess egenskap att stötta flera viktiga enzymfunktioner i huden visar sig effektiv på akneärr men har även andra väldigt fina fördelar som att förbättra hudens barriärfunktion, reducera pigmentering, minska och reglera talgproduktionen, ökad elasticitet som i sin tur reducerar synliga porer. Ytterligare en fin effekt av niacinamide är att huden blir lugnare och hudtonen mer balanserad och lugn.
Kan man kombinera dessa?
På nätet, lite varstans, kan man läsa att man inte ska kombinera niacinamide och C-vitamin eftersom de tar bort varandras effekt på och i huden. Här handlar det om framtagningen och på kemiska reaktioner under framställningen av en produkt där niacinamide och L-askorbinsyra är inkluderat. C-vitaminet är en flyktig ingrediens som inte är helt lätt att få stabil och med niacinamide i samma formel blir det både svårt att få ingredienserna stabila och effektiva. Däremot är de en superkombo i olika produkter så här ska man inte vara rädd att kombinera dem i en rutin!

C-vitamin och retinol

Detta är utan tvekan min favorit-duo! Men vi tar en titt på Retinol först. Denna kraftfulla antioxidant och älskade ingrediens. Alla vill ha den i sin hudvård för dess fantastiska och bevisade effekt på huden. Retinol är små molekyler som kan ta sig ner till det mellersta lagret av huden (dermis) och genom att nå djupare i huden får du större effekt på cellomsättningen. Fram tills man blir ca 30 så pågår cellförnyelsen i ca 28dagar, de gamla trötta och torra hudcellerna trillar av och under kommer ett nytt lager av orörd, ny och fräsch hy fram. Efter 30 års ålder så saktas denna process ner. Långsamt minskas cellförnyelsen till ett tempo  på 50, 60 eller 70 dagar och huden börjar i samma takt att bli mer torr, sakna lyster och i många fall bli grövre. Rent tekniskt är retinol bara en av olika former av retinoider där retinylpalmitat är den svagaste formen, sedan kommer retinol alkohol, retinaldehyd och tretinoin (som endast skrivs ut av läkare) i stigande effekt och styrka. Har du aldrig tidigare introducerat retinol till huden så kan det vara bra att starta med en mild retinol. Ge produkten tid för detta är en ingrediens som jobbar långsiktigt och mitt råd är att inte öka på styrkan efter varje produkt utan successivt bygga upp en tolerans i huden.

En ökad cellomsättning resulterar i en hud som ser friskare ut, hudens åldrande bromsas ner, talgproduktionen minskas, man får en jämnare hudton, aknerelaterade problem och ärr reduceras.

Tänk då A-vitamin tillsammans med C-vitamin. YUMMY! Tillsammans får ger de en supereffekt i huden med en stark hy, bättre motstånd mot yttre påverkan, jämnare hudton, bekämpar akne, ärr och åldrande. C-vitaminet på morgonen och retinolet på kvällen. BAM! 😀

AHA och BHA

Jag älskar ju syror, främst AHA men BHA-syran har egenskaper som jag inte riktigt kan leva utan. De skiljer sig ju lite i effekt och vem de passar. Kort sagt så är BHA en snällare syra, den är en större molekyl som tar längre tid på sig att gå ner i huden. BHA är en fettlöslig syra och är mest riktad mot en hy med tilltäppta porer, finnar, akne, keratosis pilaris och kombinationshy. AHA är det mer drag i. Effekten av AHA är jämnare hudton, finare struktur, mer spänstig hy, den har återfuktande egenskaper och ger mer lyster. Det här med att kombinera syror då? Det går såklart bra om det är från samma märke. Har man flera problemområden i huden så kan man ha BHA på morgonen och AHA på kvällen. Ett tips är annars  Skin Cell Resurfacer som innehåller båda och då per automatik jobbar bredare på flera problem i huden.

SKINCITY skincare skin cell resurfacer

AHA och Retinol

En till kombo som jag smälter lite extra för. Detta är en riktig POWER-kombo och utan tvekan den mest effektiva för well-ageing. Bort med torra hudceller och skapa en slätare och jämnare struktur samtidigt som du jobbar nere i dermis för att dra igång cellomsättningen. Här får man jämn hudton, garanterad lyster, mer spänst, en plumpad hy och mindre linjer. Tänk bara på att det inte är optimalt att dra igång med båda samtidigt. Vänj in en innan du vänjer in nästa.

Medik8 Pure C15

C- och E-vitamin

Ett extra tips är faktiskt en goding i antioxidanternas värld. För att ge huden en riktig vitaminboost är ju C-vitaminet som bekant en oslagen hjälte. Men den gör sig faktiskt ännu vassare och blir mer potent i sällskap av E-vitaminet. Där har jag en favorit i Medik8 Pure C15 som innehåller både C- + E-vitamin.

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

11 svar till “Så maxar du rutinen!”

 • (11) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Camilla skriver:

  Hej
  Om man vill använda allt du skrivit om i sin hudvård, C-vitamin, niaciamide, retinol, aha och bha. Vilka använder man på morgonen respektive kvällen? Och kan man använda alla i sin rutin?

  • Yasemin skriver:

   Hej Camilla,

   Har man en tålig hy så kan man använda dem alla men kanske inte alltid och vis samma tillfälle. Dela upp dem lite så huden inte slår bakut. C-vitaminet och niacinamiden kan du ju använda mer frekvent men att du anpassar användandet av syrorna och retinol, givetvis också beroende på vilken typ av retinol och syra det är du har och hur det rekommenderas att man använder dem. Många varvar syrorna med retinolen på natten, exempelvis syror 4-5 kvällar i veckan och retinolet 1-2 övriga kvällar.

   Var alltid noga med att vänja in och att lyssna till hudens tolerans 🙂

   Kram,
   Yasemin

 2. Camilla skriver:

  Åå toppenbra inlägg, så lärolikt 🙂 Skall absolut testa superkombon från Paulas Choise och det är ingredienser jag gärna vill ha i min hudvårdsrutin på morgonen 🙂

  Funkar skin cell resurfacer tillsammans med retinol? Har RESIST INTENSIVE WRINKLE-REPAIR RETINOL SERUM från paulas choise, kan man ha dom tillsammans i sin kvällsrutin? Är även sugen på Acid-Duo Hibiscus 63 Cream från By Wishtrend, funkar den med skin cell resurfacer?

  Eran blogg är bäst 🙂
  Kram Camilla

  • Yasemin skriver:

   Hej Camilla,

   Vad kul att du gillar vår blogg och tack för dina fina ord 🙂
   Skin Cell resurfacer funkar med retinol men efter invänjning där man introducerar produkterna en och en. Sedan är det ju faktiskt olika vilka som klarar av en rutin med syror och retinol så där får man ta hänsyn till hudens tolerans.
   Acid-Duo Hibiscus 63 Cream är milt exfolierande, rent generellt så säger vi att man ska undvika att blanda olika märken med syror och hålla sig till ett så huden inte irriteras så det bästa är att välja en av dem 😀

   Lycka till!

   Kram,
   Yasemin

 3. Klara skriver:

  Hej,
  Jag har C-tera serum från medik8, detta skulle jag alltså kunna kombinera med Paulas Choice Clinical Niacinamide?

 4. Walli skriver:

  Bra inlägg där du ibland skriver vilka ämnen man kan kombinera men även vilken som kan användas till dag som natt.

  Det jag undrar över vilka produkter är dina favorit kombo AHA syra med retinol. Använder du de samtidigt eller kör du Aha dag och retinol kväll?

  Kram
  Walli

  • Yasemin skriver:

   Hej Walli,

   Mina favoriter är Retinol 0.3 & Glycolic 10 Renew Overnight från SkinCeuticals. Varvar dem och kör retinolet 1-2ggr i veckan och Glycolic 10 resterande nätter. Sedan spetsar jag till det med C-vitamin på dagen (Obagi Professional-C Serum 20%)
   😀

   Kram,
   Yasemin

 5. Anna skriver:

  Hej!
  En fråga om Niacinamide och c-vitamin boost båda från paulas choice. Vilken ska jag ta först? Eller ska man ta den ena på kvällen och den andra på morgonen?
  Mvh Anna

  • Yasemin skriver:

   Hej Anna,

   Du kan ta dem tillsammans eller ena morgon och andra kväll, där gör du vad som känns bäst och smidigast. Vill du maximera effekten av C-vitaminet först, annars kan du applicera Niacinamide booster under, den har så lätt konsistens så den ”stör” inte c-vitaminet 🙂

   Lycka till!

   Kram,
   Yasemin

 6. Anna skriver:

  Hej Yasemin! Kan du ge några förslag på produkter som man kan prova i kombo AHA o Retinol.
  Mvh Anna

  • Yasemin skriver:

   Hej Anna,

   Är du ny med AHA och Retinol så skulle jag säga att du startar med en i taget och att de vänjs in. Var noga med fukten, det är nästan det viktigaste nu när det också börjar bli kallare ute. Antingen ett rikare fuktserum eller en rikare creme så huden inte torkas ut. Allt beror såklart på din hy, hur torr eller fet den är och om det finns känslighet i huden 🙂

   Kram,
   Yasemin