Surf´n Sun – soltest!

Vi har precis avverkat 2 veckor i i Alacati – Turkiet där vindsurfing har stått på schemat varje dag. Min son Filip, 15 år och som de flesta tonåringar generellt inte helt nöjd med solskydd, har fått testa 4 populära solskydd och låta dem få bevisa vilken som är bäst. Upp och ner på brädan, i och ur havet, timme ut och timme in. Här får solskydden verkligen chansen att visa vad de går för.

Vindsurfare på havet

När vi gjorde vårt lilla ovetenskapliga test, så utgick vi från känslan och konsistensen (om de kändes klibbiga), hur bra de satt, hur ofta man var tvungen att återapplicera, doft och hur snabbt de gick in i huden. Filip körde ett solskydd per dag, alla användes minst 2 dagar på raken både i ansiktet och på kroppen.

Filip windsurfing

De solskydd som testades:

Solskyddens plus och minus:

Dermalogica tub och konsistens

Dermalogica

Plus: Sitter jättebra (vattenfast). Kladdar inte. Lite rikare creme (passar perfekt till en torr hy). Mild doft.

Minus: Denna kändes och sved lite kring mun och haka så där fick Filip ta ett annat skydd.

COOLA tub och konsistens

COOLA

Plus: Lätt cremig konsistens, ingen doft så denna passar de doftkänsliga. Väldigt lätt att applicera, absorberas snabbt och känns inte alls på huden. Ett extra plus är att 70% av ingredienserna är ekologiska.

Minus: Att Filip inte kunde hitta något negativt 😉

Heliocare förpackning och konsistens

Heliocare

Plus: Smart tub med sprayfunktion, sitter väldigt bra, går snabbt in i huden utan kladd och doftar jättegott.

Minus: Filip tyckte denna var lite väl rinnig och föredrog att spraya i handen innan applicering.

EVY solskydd flaska och konsistens

 

EVY

Plus: EVY mousse är riktigt effektiv, den sitter väldigt bra när den väl gått in i huden. Både dryg och doftfri.

Minus: Kommer mycket mousse i taget så tryck försiktigt på pipen. Moussekonsistensen är inte Filips favorit, han tyckte det var bökigt med moussen som ofta tog vind och blåste iväg.

Alla solskydden satt imponerande bra på huden, de klarade av att skydda huden ett par timmar utan återapplicering, trots en del plask i havet. Ingen av dem gav heller någon som helst vit hinna på huden. Så vad kom Filip fram till?

The winner is:

COOLA: Utan tvekan Filips favorit. Lagom cremig konsistens, lättapplicerad, inget kladd, skyddar väldigt bra, snygg och smidig förpackning. EVY får ett extra plus i kanten för dess förmåga att sitta som berget när det väl gäller.

Själv låg jag på stranden och körde min personliga favorit Heliocare fullt ut.

GLAD SOMMAR!

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

8 svar till “Surf´n Sun – soltest!”

 • (8) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Anonym skriver:

  Tack!! Testa gärna Vichy Spf 50 Spray Enfants. Innehåller inget skit så kul att höra vad en vattensportare anser!

 2. Åsa skriver:

  Evy marknadsför ju sin solcreme som att den går ner djupare i huden och därför är ett bättre skydd än andra märken på marknaden. Stämmer det? Och hur påverkar den känslan av att bli blank och tilltäppta porer? Dvs hur funkar den som skydd i ansiktet?

  • Yasemin skriver:

   Av samtliga solskydd så var det ingen av dem som gjorde huden röd eller att han brände sig, så där kan man ju tydligt se att skydden var lika effektiva. Det handlar om vilka solfilter som finns i produkterna och även ingredienssammansättningarna. Alla går utmärkt att ha i ansiktet (här kan det vara lite olika pga känslighet såklart) och om du funderar specifikt efter EVY så täpper den inte till, precis som övriga. Har man oljig och väldigt orolig hy väljer man i regel ett lättare solfilter till just ansiktet. Heliocare har en oljefri gel som är helt viktlös som du kan kika på: https://skincity.se/sv/360-oil-free-gel-spf-50 🙂 /Kram

 3. Tina skriver:

  Hur bedömer man när det är dags att återapplicera? Om solskyddet inte är klibbigt eller ger en vit hinna – båda är ju önskvärda egenskaper – hur märker man då att solskyddet behöver fyllas på, så att testet blir jämförbart mellan de olika produkterna?

  • Yasemin skriver:

   I vattensport är det högst relevant. Vissa solskydd sitter bättre än andra när man är i och ur vattnet, det har vi fått erfara flertalet gånger. Man vill ogärna avbryta varje timme om man inte måste. Dessa solskydd visade att de satt väldigt bra trots en del bad och att han slapp avbryta sitt surfande så ofta som beräknat. Sedan är det olika hur ofta man ska återapplicera, varannan timme är förstås en generalisering och en bra tumregel 🙂

  • Yasemin skriver:

   Hej, bra input. Det generella är ju att återapplicera efter bad och varannan timme för att ha ett bra skydd. Strålskyddsmyndigheten har en bra app där man kan beräkna sin personliga soltid, jag har i ett tidigare blogginlägg skrivit om just detta – Bli solsmart – snabba handboken del 2 🙂 /Kram

   • Tina skriver:

    Jo, jag har läst att återapplicering varannan timme är lämpligt. Då tolkar jag det som att delen om hur ofta man behöver återapplicera, inte är relevant i testsammanhanget?