The porer the better

Ok, låt oss dyka ner i porernas värld. Dessa små hål som som finns utspridda över hela kroppen. I regel är de små, mest osynliga, men i ansiktet kan storleken variera och vara allt från små till mer vidgade.

Närbild på porer

Varför har man porer?

De finns där av en anledning och det är inte för att jävlas det kan jag iaf lova 😉 De finns i huden, överallt. Hårsäckarnas, talgkörtlarna och svettkörtlarnas öppningar kallas för porer och de finns där för att producera talg och svett som hjälper huden att både smörjas men också för att kylas ner, skydda från angripande bakterier och för att hålla inne fukten. Porerna är som andningshål för hela kroppen. Talget som produceras ser till att mjukgöra huden, smörja porerna, rensar huden, hjälper huden att behålla rätt pH-värde osv. Vår skyddsbarriär, det yttre intakta skydd vi har som stänger in fukten och håller huden i balans och fungerar som ett yttre skydd är beroende av talget/fettet som produceras för att den ska hållas intakt och hel. Porerna är mest synliga i t-zonen (haka näsa, panna och i viss mån ut mot kinderna).

Pormaskar och tilltäppta porer

Vissa har mer problem med tilltäppta eller förstorade porer och i grunden handlar det om en obalans i hudens egna talgproduktion. En torr hy har i regel mindre porer medan en fetare hudtyp har lite större porer och det beror främst på den enkla anledningen att talgproduktionen är högre. Varför vissa har högre talgproduktion beror ofta på dels om man är i puberteten på grund av ett högre påslag av hormoner eller en hormonobalans, som exempelvis vid klimakteriet. Män har i regel högre talgproduktion än kvinnor på grund av högre testosteronhalt som i sin tur kan leda bland annat till mer pormaskar.

Förstorade porer

Vidgade och förstorade porer kan bero på flera anledningar. Dels så kan det bli större porer av ett alltför ihärdigt klämmande av porer eller finnar. Det blir som en ärrbildning i huden där porerna blivit vidgade och/eller förslappade. Vidgade porer kan också upplevas med stigande ålder så huden förlorat sin elasticitet, här är ju solen en bov som bryter ner elastinet i huden och gör den mer slapp. Även rökning och annan yttre miljöpåverkan påverkar porerna.

Svarta och vita pormaskar

Pormaskarna, de svarta och vita prickar man ofta hittar på näsan, hakan, i pannan men också ut mot kinder, hals, vid öronen och även på ryggen bildas när våra porer täpps till av gamla torra hudceller, smuts och talg. När själva öppningen av poren täpps till och talget inte kan ta sig ut bildas en propp.

Vit pormask:

Detta är en liten talgpropp som sitter lite längre ner i huden och är täckta av det översta hudlagret s.k sluten komedon.

Svart Pormask:

En svart pormask är beror inte på att det är smuts utan det är oxiderat talg som samlas i porens utförsgång. Denna är alltså inte sluten och att det blir svart beror på att talget reagerar med syret och det är melaninet i talget som får den svarta färgen. Här har vi alltså en öppen komedon.

Finnar:

Bara för att förklara skillnaden mellan finnar och pormaskar så är ju en pormask en tilltäppt por. En finne uppstår av en inflammation nere i talgkörteln och blir i regel röd och lite irriterad. Finnar kan uppstå av acnebakterier eller av att man klämt pormasken på fel sätt eller för vårdslöst.

Intense Treatment Pads och Clear Pore Resurfacer

Hur behandlar man pormaskar?

Alltså det är nu man måste ta fram sitt inre tålamod och det är inte lätt alla gånger. Man måste vara ha en regelbunden rutin och hjälpa huden att dämpa den pågående talgproduktionen. Det som hjälper väldigt bra är en exfoliering men med fukt i kombination får man snabbare resultat.

BHA och AHA är två effektiva syror som jobbar lite olika på porerna. Man kan kort sammanfatta dem på detta vis:

BHA:

Detta är den ultimata syran mot pormaskar eftersom den är fettlöslig och mycket lättare löser upp de små tråkiga talgpropparna som sitter i porerna. Det fina med BHA är ju att den också har en antiinflammatorisk effekt vilket hjälper till att skapa en miljö nere i huden där inflammationerna inte trivs. Har nämnt detta tidigare men tål att upprepas, BHA är en uttorkande syra så man måste ger huden fukt i samma takt som denna torkar ut, annars får huden svårt att rensa ut talget och pormaskarna. Tips att använda dagligen: SKINCITY skincare Intense Treatment pads 

AHA:

I kombination med BHA gör AHA underverk på pormaskarna. Har man väldigt envisa porer så är det bra att hjälpa huden ytterligare med AHA som löser upp allt tilltäppande uppe på hudytan, håller porerna öppna och hjälper således BHA-syran att rena huden ytterligare. Tips 1-3ggr i veckan: SKINCITY skincare Clear Pore resurfacer

Fukt och åldersreducerande ingredienser

Se till att hjälpa huden att ”smörjas” genom att ge fukt. En torr och tilltäppt por utan talg är väldigt svårklämd och då kan man också räkna ut att det blir än mer svårt för huden att själv hålla kanalerna rena. Var därför inte rädd för fukt även om du har en blandad/fet hy och börjar använda exempelvis BHA.

Hjälp huden att stärkas inifrån. Här kommer vi ju tillbaka till att en hy som tappat spänsten också får mer synliga porer. Förebygg detta med bra ingredienser som faktiskt hjälper huden att bibehålla sin fasthet. Här kan man kika efter ingredienser som retinol, niacinamide och exempelvis lerbaserade masker som har en porsammandragande effekt.

Solskydd

Solen bryter ju ner huden, huden blir slappare, porerna mer framträdande. Här räcker det inte med fukt, syror och aktiva åldersförebyggande ingredienser om du inte kompletterar med solskyddet. Nu är det sommar och inte helt optimalt att storsatsa på syrorna. Ta en paus om du vet att du ska vistas ute mycket och dra hellre igång i höst.

Dessa porer, man kan ju inte leva utan dem och många tycker att de är alltför framträdande och vill inte ha dem alls. Snacka om dubbel problematik. Tänk såhär, utan dem kan du inte leva, man får lära sig leva med dem helt enkelt och med rätt hudvård kan man acceptera att de finns. Börja i rätt ände, förebygg där det går så har du mindre att jobba på i framtiden 🙂

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

13 svar till “The porer the better”

 • (13) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Eva skriver:

  Hej! Vad skulle du rekommendera för ’lerbaserade masker som har en porsammandragande effekt’ som passar normal till torr hy samt 40 år?
  Tack!

 2. Åsa skriver:

  Hej! Kan jag använda Intense padsen till min tonåring som har väldigt stora pormaskar på näsan som är svåra att få bort samt en hel del finnar i panna och på rygg i omgångar? Köpte PHA fr Skincity till ryggen efter rekommendation. Taaaack!

  • Yasemin skriver:

   Hej Åsa,

   Din fråga är en av dem som fastnat i systemet, därav mitt sena svar. Så otroligt ledsen för detta. Padsen kan du använda till tonåringen (övre tonår) men skulle säga att de appliceras lokalt och med invänjning. Sedan är det bra om de vänjs in. Nu har du förmodligen redan fått hjälp men jag finns här om du har fler funderingar.

   Stor kram och god jul!
   /Yasemin

 3. Fanny skriver:

  Tack för ett bra inlägg, som alltid!
  Jag gav min pojkvän en enkel hudvårdsrutin i julklapp, hans första någonsin..
  Han har mycket svarta pormaskar på näsan och i ”nässkåran” och fick då PC 2% BHA Liquid.
  Det har verkligen reducerat pormaskarna en del men de är inte borta.
  Skulle du säga att det beror på att han behöver några månader till med rutinen för att få bort dem eller ska han testa någon annan produkt?
  Han har alltså varit konsistent med rutinen i 2 månader.

  Kram,
  Fanny

  • Yasemin skriver:

   Hej Fanny,

   så innerligt ledsen för ett så sent svar. Din fråga har helt trillat mellan stolarna.
   Jag hoppas att det gick bra med rutinen och är det så att han fortsatt med BHA så misstänker jag att han fått väldigt fina resultat. Det tar tid att jobba på porerna så man behöver vara tålmodig.

   Stor kram till dig!
   /Yasemin

 4. Sara skriver:

  Hej finaste Yasemin!
  Jag har idag min första semesterdag och har spenderat den med dig och Sara i öronen (jag har sparat era senaste avsnitt för att ha något roligt att se fram emot nu när jag äntligen får vara ledig).
  Efter att ha kämpat med problemhy i 15 år hittade jag till Skincity och Hudspecialisten.se för snart ett år sedan. Jag läste på och började se resultat. För några månader sedan blev min hud hemsk igen: jag ville testa allt, samtidigt, och min hud blev minst sagt förvirrad. Men efter att ha mejlat med 2 underbara medarbetare på Skincity som hjälpte mig bygga en ny rutin har huden repat sig. Hudtonen är jämn, inga nya akneärr, och områden som tidigare haft vad jag tror är hormonell akne är nu nästintill helt aknefri!
  Jag skulle vilja fira detta med en ansiktsbehandling men jag vet inte vart. Tycker det är supersvårt att veta vilka ställen som är bra och vad man ska satsa på för behandling. Så, efter min långa utläggning, skulle vilja gå tillbaka till början: Er podd. Ett dröm avsnitt så här under semestern (eller när man är tillbaka till vardagen och behöver avkoppling) skulle vara era bästa tips på klinker/behandlingar.
  Har lämnat samma kommentar hos Sara, vill verkligen tacka er båda för världens bästa podd!

  • Yasemin skriver:

   Hej Sara 😀

   Först vill jag bara säga tack för dina fina ord och så glad jag blir att du fått så fina resultat och att du känner dig nöjd med den hjälp du fått av mina duktiga kollegor!
   Åh vilket bra tips, vi har så mycket spännande till podden i höst och vi får mycket frågor om vilka behandlingar som kan passa vem. Tar detta med oss i planeringen.

   Önskar dig en fantastisk sommar!

   Stor kram,
   Yasemin

 5. Anonym skriver:

  Har en fråga får alltid sånna stora ”bollar” runt min käke alltså inte på hakan men runt käken och de för så ont vad kan de vara då?

 6. Linn skriver:

  Hej!

  Har ni några produkttips för en känslig hy med stora porer? Tycker de flesta (och bästa?) produkterna mot stora porer verkar vara för en mer tålig hy men jag kanske har fel?

  Tack för en fin blogg och podd!:)

  Mvh Linn