Köper du äkta eller kopior av hudvård och makeup?

  • | Annica

Detta är en het potatis just nu då det finns många butiker framförallt på nätet som är oseriösa och som säljer kopior av produkter. Produkter köpta från bla  Asien.
Nu har
KTF i dagarna sänt in en stämningsansökan om Vivamondos olaga varumärkesintrång på nätet. KTF vill statuera exempel och visa på att det går att göra något åt de oseriösa hemsidorna.

Nedan kan ni läsa en artikel som nyligen publicerats på DI om just detta.

sminkkopia

”Det är en riktig djungel av olaglig verksamhet. Det är fullständigt oacceptabelt att det kan fortgå som det gör nu. Myndigheterna måste börja kontrollera näthandeln precis som de gör med resten av branschen”, säger Christina Mattsson, utbildningsansvarig på Kemisk-Tekniska Leverantörsförbundet, KTF. Fusket kan till exempel handla om att produkten inte uppfyller reglerna för vad en hudkräm som säljs i Sverige får innehålla. Ett näthandelsbolag kan tjäna en bra hacka på att sälja billiga varor från exempelvis Kina dyrt i Sverige, samtidigt som ovetande konsumenter använder produkter som inte uppfyller EU:s hälsokrav.

Uppgifterna bekräftas av andra källor inom skönhetsbranschen som di.se har pratat med. ”Alla som arbetar med det här vet att många produkter som säljs på internet kommer från gamla lager i utländska konkursbon eller är rena piratkopior. Det är väldigt svårt att kontrollera kvalitén och varifrån varorna kommer”, säger en person med stor insyn i branschen till di.se.

 

Enligt KTF:s egen utredning försvåras kontrollen av att många näthandlare som vill komma under kontroll inte har egna lager i Sverige. I stället skickas varje enskilt paket direkt från utlandet till slutkunden. Eftersom den enskilda försändelsen är så liten slinker den nästan alltid igenom tullen.

I fallet med Vivamondo anklagar KTF näthandlaren bland annat för att olagligen ha fört in ansiktstvätt av märket Dermalogica från Kina. Enligt stämningsansökan har Vivamondo dessutom skrapat bort ursprungskoden på flaskorna för att dölja var produkterna kommer ifrån.Di.se har sökt näthandlaren Vivamondos ledning för en kommentar, dock utan framgång.

Christina Mattsson på KTF betonar att det finns både bra och dåliga aktörer i branschen och att man inte ska dra alla över samma kam. ”Vi gör det här för att statuera ett exempel. Det finns många som struntar i lagstiftningen eller rör sig i gråzonen och vi vill visa dem att det inte är ok”, säger hon. Läkemedelsverket är den myndighet som kontrollerar skönhetsprodukter som säljs i Sverige.

Susanne Zakrisson, chef på myndighetens enhet för kosmetika och hygienprodukter, bekräftar att den så kallade parallellimporten kan medföra att piratkopior och felmärkta produkter dyker upp i Sverige. ”Jag ser risker med att man kan ta in farliga produkter som är felmärkta eller rena kopior”, säger hon. I dagsläget är det dock oklart hur problemen kring internetförsäljning ska åtgärdas. ”Den här diskussionen finns inom hela EU. Den är ganska het där just nu men det finns inga färdiga förslag om nya åtgärder ännu. Det här problemet är en stor utmaning för oss”, säger Susanne Zakrisson.

Artikeln är skriven av Olle Aronsson.

———————————————————-

Jag bloggade även om detta för ett tag sedan på SHR- Bloggen, ni kan läsa inlägget här.

Det är fortfarande många konsumenter som inte känner till detta trots att det sen länge varit väl känt i branschen.

När du ska handla försäkra dig om att det är en seriös butik. Läs om butiken på hemsidan, googla på butiken. Du kan också alltid kontakta agenten för det märke som du vill köpa och fråga vilka som är auktorierade återförsäljare. De flesta märken har hemsidor där de lägger upp alla auktoriserade återförsäljare så att man lätt kan se att man köper från en butik med äkta produkter.

Självklart så har vi bara äkta produkter på  Skincity.

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 svar till “Köper du äkta eller kopior av hudvård och makeup?”

  • (3) Kommentarer
  • Visa alla kommentarer
  1. […] bloggat om parallellimport, kopior etc förut.  Läs om andra webshoppar som varit i blås väder HÄR. Ett inlägg jag skrev för rätt länge sen för min branschorganisation men som fortfarande är […]

  2. Theresa skriver:

    Ett bra och viktigt inlägg och jag blev helt chockad över att Vivamondo uppges ha gjort detta, eftersom de väl till och med säger sig sälja äkta produkter. Nu när jag googlar runt förstår jag dock att en hel del kunder uppfattar att Vivamondo i sin tur köper produkterna via Strawberrynet.com och då blir det ännu obegripligare hur Vivamondo arbetar, för att Strawberrynets tillförlitlighet är tveksam är väl de flesta hyfsat insatta medvetna om?

    Jag själv har varit misstänksam mot Beautyplanet eftersom de säljer MAC och Decleor etc utan att gå via den svenska agenturen. Konfronterade Beautyplanet med detta och de menade att det är positivt (för kunden) att de slipper gå via den svenska agenturen. Själv tycker jag att det är vansinnigt. Om jag är beredd att ta risken att få en kopia kan jag väl beställa produkter själv via Strawberrynet då. Men lever man i Sverige förväntar man sig att de produkter som säljs i Sverige ska uppfylla de krav som finns här!

    Det finns så otroligt många webbshoppar just nu och det är så svårt att vara kund och bedöma tillförlitlighet. Personligen känner jag dock att de shoppar som drivs av hudterapeuter litar jag på och det känns skönt 🙂

    • annica skriver:

      Hej Theresa, Tack för ditt inlägg! Man blir chockad… Det är många butiker jag trott var seriösa men som köper på annat håll. Det är nog med stor sannolikhet från Hong Kong baserade Strewberrynet en heldel….Du kan själv ringa återförsäljarna i Sverige och fråga om de t.ex. har Beauty Planet som kund. Det är säkraste och bästa sättet att få reda på om det är kopia/parallell import eller äkta och bra produkt. MAC skulle med största sannolikhet INTE sälja till BeautyPlanet tror jag.. men ring och hör med dem får du se! Att Beauty Planet själva tycker det borde vara positivt för kunden är ju ett skämt. Det är klart att du kan få en bra produkt, men det vet man aldrig. Varken de eller kunden har någon aning om vart och i vilka miljöer, tempraturskillnader etc produkten befunnit sig i. Kanske på pallar mitt i solen under längre tid, eller i varm förvaring, på båt från Kina under 3 månader, i vilken miljö?. Om det är kopior och det är ibland helt omöjligt att se, doft och känsla kan vara väldigt lika men man vet inte vad som är i och hur det tillverkats.. bakterier osv. Dessutom märks gamla produkter om … Men det är klart att köper och säljer man den typ av prodkter så kan man göra det billigt och sälja stora volymer..
      Det är en stor och läskig djungel. För min del och för kundernas säkerhet och verkligen för kundernas skull så köper vi på Skincity alltid från anvisad agentur för Sverige. Då vet vi att produkterna gått direkt från fabriken till agenten och sen till oss. Det tycker jag känns bra! KRAM Annica