Ingrediensryttare..yes or no or maybe?

  • | Annica

 

Jag tänkte att jag gör (efter önskemål från er) ett inlägg som baserats på en fråga och svar i kommentarsfältet. Det kändes som många tyckte det var intressant så jag har vidareutvecklat mitt svar och förvandlat det till ett blogginlägg.

Frågan initialt löd ungefär så här:

Hur jag tänker när jag väljer märken till skincity? Vissa märken som Clarins kan uppfattas som ett Parfymerimärke, passar det då in på Skincity? Vi säger ju oss bara sälja salongsmärken. Samt, en del ingredienser i produkter som erbjuds på Skincity är inte ”bra” ingredienser som t.ex. mineraloljor och parabener. Vad säger du om detta?

Bra fråga ja, vad säger jag om detta?

Jag börjar med frågan angående i detta fall just Clarins, (men jag plockar med Kanebo här också för det kan i mångas ögon falla under lite samma kategori) det är ju märken som man främst på parfymerier här i Sverige. Det är helt enkelt för att de svenska agenterna primärt valt att marknadsföra de märkena på de säljställerna. Dock är det så med Clarins och även Kanebo att de från start är salongsmärken (d.v.s. märken man främst och först bara hittade hos hudterapeuter) Det var så dessa märken började och det är fortfarande så det är i flera länder. Båda koncepten har t.ex. cabinprodukter (vilket är det vi hudterapeuter jobbar med och vilket också visar att det är ett terapeutmärke). Agenturerna i Sverige till dessa märken har på senare år försökt ta sig in på salongsmarknaden även här i Sverige. Det är dock väldigt svårt att börja i parfymeriledet och sen komma och knacka på dörren hos salongerna. Vi hudterapeuter vill helst inte arbeta med det som hela Sverige tror är ett parfymerimärke och dessutom finns på alla kicks och åhlens etc. Så är det, tyvärr. Så det har inte gått så bra för dem att etablera sig hos hudterapeuterna. Detta vet jag då jag jobbat på den agenturen som saluför båda dessa märken i Sverige.

Så mycket handlar som med allt annat om hur märket/produkterna markandsförs och hur man väljer att profilera sig i ett visst land. Vill man verkligen veta vad det är för typ av märke får man titta lite längre bak i ledet  och läsa på om historian och konceptet.

Vad gäller mineraloljor högt upp på ingredienslistan, som var en annan fråga som kom i kommentarerna. Jag ser alltid till helheten på varje koncept som vi tar in på skincity. Helheten ingrediensmässigt är otroligt viktigt för mig precis som resultatet på huden. Jag vill självklart inte erbjuda ingredienser som är skadliga för någons hud och det gör vi inte heller men jag analyserar inte varje ingrediens i varje produkt då det är helt omöjligt.

En ingrediens kan göra en sak. Men i sällskap med andra ingredienser så får ingrediensen nya egenskaper. Sen just mineraloljor. Jag vet att jag skrev att jag ej gillar Ardens eight hour cream förut. Det gör jag inte nu heller. Har så många kunder som går hos mig som förut använde den till läpparna och de var så torra och hade så mkt pormaskar kring läpplinjen. Dock vad gäller Clarins lipbalm som tas upp i frågan som även den innehåller mineralolja. Trots innehåll av mineralolja även i den (som inte är farligt) så upplever jag inte alls detta med pormaskar. Dessutom blir huden mjuk å smidig av den. Det är skillnad.

Jag är som sagt väldigt resultatinriktad i mitt tänk av val av produkter. Att tro att man som vanlig dödlig kan tolka en ingredienslista rätt är tyvärr oftast fel. Man bör vara kemist och kunnig inom området (gärna inom varje märke) för att förstå olika ingrediensers effekt av varandra etc. Låt säga att det står innehåll av t.ex. ros. Det framgår ju då inte vilken del av rosen man utvunnit eller vilken typ av ros. Beroende på vilken del så kan det ha helt skilda effekter på huden. Decleor t.ex. deras Rose olja är lugnande medan Darphins är stimulerande. Litet sidospår här men viktigt att förstå. Sen Mineraloljor kan renas olika grader detta framgår inte heller av ingredienslistorna och är ingen info man vanligtvis kan få fram lätt.

Därför är jag en testa och se resultat människa. I min värld (observera att detta är mina tankar baserat på mina 13 år i branschen) så känner jag ingen ”vanlig” människa som kan tolka en ingrediensförteckning helt och RÄTT. Det är så mkt bakom som vi inte ser. Detta spelar även leverantörerna på…på gott och ont. Även de helt ekologiska och som bara har allt helt naturligt etc. Det finns de som blåser upp saker helt i onödan för att dra vinning av det. Det är inte alltid så snyggt tycker jag. Det är inte helt ovanligt att man får reaktioner på huden av naturliga ingredienser. Missförstå mig inte jag gillar naturlig hudvård mycket, men det är inte alltid det som är snällast mot huden som många tror.

I mitt liv generell både privat och i arbetslivet så anser jag att det sunda förnuftet är en av de viktigaste ingredienserna för att lyckas med det man gör. Oavsett om det handlar om att driva ett företag, bedöma någons hud, välja en produkt, uppfostra sina barn, ja you name it.

Detsamma gäller att lyfta blicken, det är också en jätteviktig ingrediens. D.v.s. tunnelseende är något jag undviker i största möjliga mån, titta upp och se helheten. Detta anser jag lika så är viktigt i allt som sker i livet. Allt ifrån att jag har en kund framför mig som jag ska behandla och ge en rekommendation. Det enda kunden kanske ser är en stor finne på kinden. För henne blir det just då att hon har massor av finnar, nästan acne men det kanske egentligen handlar om en finne eller två och inte så mkt mer. Självklart tar jag hennes ord på allvar men min uppgift blir ju att lyfta blicken, både min och hennes och se helheten på hennes hud. För om jag bara punkt behandlar just den finnen, visst den blir bättre men sen då, om en vecka kommer en ny lika på ett annat ställe, och veckan efter en ny igen. Nej, istället då lyfter man blicken och ser över hela hennes hud och satsar på en behandling som balanserar upp och ökar hela hennes hudhälsa så att uppkomsten av dessa finnar elimineras.

Det var ett exempel, men det kan lika väl handla om en enskild ingrediens i en produkt, lyft blicken se till helheten. (så till vida det inte är någon farlig ingrediens av något slag).

På ett företag, alla har sin roll men alla medarbetare måste se till helheten av företaget. Om jag gör så här/inte gör så här, vad innebär det då för hela företaget?! Inte bara det faktum som sker just där å då.

Detta är för mig liksom nyckeln till allt. Nu svävar jag ut lite…. Detta handlade egentligen om ingredienser men för mig är det faktiskt samma princip oavsett om det handlar om att välja ett märke till skincity eller uppfostra mina barn… låter kanske märkligt… men tänk på det… allt är egentligen bara sunt förnuft…

Alla ni kanske inte tycker jag har rätt. Men så är det ju här i livet. Det finns inget som är rätt eller fel i detta, alla har rätt till sin egenfilosofi och detta är min.

Vill ni veta vad jag tycker om Parabener som är en annan het potatis så kan ni läsa mer HÄR!

11 annica forsgren skincity.se

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

42 svar till “Ingrediensryttare..yes or no or maybe?”

  • (42) Kommentarer
  • Visa alla kommentarer
  1. åsa skriver:

    Jag håller helt med Annie ovan – sunt förnuft, kritiskt tänkande och en förmåga att se helheten kommer man långt med. Tyvärr verkar det vara en bristvara i dag. Jag blir helt matt när jag hör människor prata och resonera ibland. Och hela den här drevet går-mentaliteten, där folk hakar upp sig på en enda detalj (pga upphaussad i medier) och glömmer allt annat gör mig galen.
    Intressant inlägg och intressanta svar bland kommentarerna, jag älskar att jag lär mig så mycket på den här bloggen! Gott nytt!

    • annica skriver:

      Hej Åsa, Ja visst så tycker jag me! Håller med dig fullt ut. Sånt orkar jag inte med. Varför hänga upp sig på badness? Antingen gör man något åt det (väljer annan produkt om det nu har med hudvård å göra eller med världsgrejer, skänk någon krona…att klaga och tjöta hjälper inte någon…bara några fler inklusive en själv som man gör deprimerad;)) Hoppas du hakar på under hela 2014 med! KRAM Annica

  2. Lena skriver:

    Hej
    Jag vill ha tips på en bra ögoncreme som dämpar mörka ringar och påsar under ögonen,jag är 40 så gärna för rynkor också. 🙂 Mvh Lena

  3. Annie skriver:

    Jag håller med. Oavsett situation i livet (mat, hudvård, yrkesutövning, hälsa, uppfostran, relationer , informationsflöde mm) så gäller det att lyfta blicken – se helheten, använda sitt sunda förnuft och kritiska tänkande. Nuförtiden tenderar vi i samhället i stort att drabbas av hysteri över de mest märkliga saker. Tycker även råd över tid varierar – ibland får man äta fisk, sen får vi inte äta fisk pg.a miljögskäl, sen ska vi äta fisk pg,a omega, sen ska vi inte äta fisk igen för risken kring alla miljögifter. Ja, vad ska en säga. Ska man följa alla råd & varningar för minsta lilla blir man nog väldigt begränsad i sitt liv. Men upp till varoch en förstås.
    Gott nytt år Annica! Må 2014 bli bästa året ever! Tack för året som gått, vi ses i övermorrn igen här på bloggen, eller hur 🙂 KRAM

    • annica skriver:

      Hej Annie, Visst är det så! Kloka ord från dig! God fortsättning och tack själv!! Hoppas du hänger med hela 2014 också! KRAAAAM Annica

      • Annie skriver:

        Klart jag hänger med 2014, och 2015, 2016, 2017 och framåt. Jag är här för att stanna helt enkelt! 😀 Kram

        • annica skriver:

          Hej Annie,, åhhhh härligt.. då vet jag att jag har en läsare i alla fall:))hehe… Bra..jag e med här för att stanna;)! Kram annica

  4. Karin skriver:

    Hej,
    Jättebra skrivet. Men jag har en fråga om det som heter tex PEG 100, eller likanade. Är det det som är mineraloljor? Det är ganska vanligt i olika cremer.

    • annica skriver:

      Hej Karin, Nej det är inte mineralolja. PEG 100 hjälper vattnet att blanda sig med oljan i en produkt. Den fungerar kortfattat som en emulgerare. Kram Annica

  5. Jenny skriver:

    Jag hakar på Viktoria. Har också läst på ”cosmetic cop”’s sida. Har haft mkt funderingar. Detta inlägg klargjorde en hel del. Bla dissar hon dermalogica daily microfoliant som alla hyllar och som jag är sugen på att köpa. Jag förstår att ingredienserna påverkar varandra och att man inte kan se till varje ämne separat.sedan får får man vara medveten om att hon säljer sitt eget märke. Min fråga nu gäller hennes uttalande om att ögonkräm är helt onödigt och bortkastade pengar. Hon verkar ha koll på forskningen och menar att det finns inga studier i världen som pekar på att huden kring ögonen behöver annorlunda behandling jämfört m övriga ansiktet. Jag tycker själv det känns känsligare runt ögonen m hon tycker man ska ha samma kräm i hela ansiktet. Har funderingar kring det och hennes sida. Går det få hjälp m att bena upp även detta? Tack!!!!

    • annica skriver:

      Hej Jenny, Jag håller inte med henne. Tycker inte det krävs forskning för att se det med blotta ögat att huden är annorlunda runt ögat. Den är faktiskt 10 gånger tunnare där än på vissa andra ställen på kroppen. Dessutom har vi mkt förre talgkörtlar där. Dvs vi blir sällan feta eller ser acne/finnar runt ögonen. Däremot är det ett ställe vi blir rynkiga på först. dels pga detta men också på den konstanta miminska rörelse vi ar runt ögonpartiet. Man har heller inte samma typ att madrass (underhudsfett) runt ögat utan huden är mkt skörare och lättare att rynka/röra sig. En specifik ögoncreme är också formulerad att inte bli lika tung på ögonområdet för att inte orsaka svullnad. Även om den är rik för en torrhy så är den finare i sin formula mot en fet ansiktscreme. Hopps detta gjorde dig lite klarare;)kram annica

      • Jenny skriver:

        Å jag undrar hur många välgjorda randomiserade kliniska studier med tydliga inklusions- och exklusionskriterier det finns att luta sig mot. Men jag kanske har fel (-: Har också läst hennes sida en del, är det ngot hon tycker är bra? Väljer nästan uteslutande att fokusera på det negativa med varje produkt!
        Gott nytt år från en annan Jenny (har konstaterat vi är många!)

  6. Brownsugar skriver:

    Alltså SÅ BRA skrivet!!

  7. Marita Brådenmark skriver:

    Hej! Vilken färg motsvara Bare Minerals medium tan i Jane Iredals Pure pressed base? TAck för bra service 🙂

  8. Josefin skriver:

    Hejsan!
    Skulle du rekommendera Bliss Clog Dissolving Cleansing Milk till acne benägen hy? Jag behöver en produkt som rensar upp min äckliga hy en gång för alla! Min hy är kombinerad och har blivit känslig efter alla misslyckade försök med starka medel. Eller har du något annat tips på produkter som verkligen FUNGERAR och inte kostar skjortan??

    • annica skriver:

      Hej Josefin, Alltså en enda produkt kommer inte göra under, tyvärr. Du behöver ha en bra daglig hudvårdsrutin och vara konsekvent med den. Jag vill tipsa dig om att göra hudtestet på skincity.se, Du får svar av mig eller mina duktiga kollegor inom 48h och tips på en komplett rutin. Kram Annica

  9. Jenny skriver:

    Hej igen
    På jakt efter en ögonmask. Vilken rekommenderar du en snart 35-åring med mkt lite rynkor men tendenser till torrhetslinjer (har dermalocias nya ögonserum samt total care alt total repair beoende på torrhetsgrad)?!

  10. Linda skriver:

    Otroligt bra inlägg. Ingredienshysterin går väl till överdrift ibland och precis som du skriver är sunt förnuft grunden. På det kommer man långt.

  11. Viktoria skriver:

    Bra skrivet! Ramlade in på Paula Begouns sida där hon recenserar en massa hudvårdsmärken och dess ingredienser. Där får bl.a. Decleor och Dermalogica en del skit för att deras produkter innehåller en del, enligt Paula irriterande växtämnen som tex lavendel. Vad har du för syn på det?

    • annica skriver:

      Hej Viktoria, Tack! Alltså nej så tycker inte jag alls man kan säga bara så. Men som sagt alla är vi olika men det får stå för henne. Det beror ju helt på en mängd saker om en ingrediens är bra i en creme eller inte. jag släpper det nog här lite.. då jag föredrar att fokusera på det jag tycker är bra än allt jag tycker är dåligt. Som ni märker skriver jag sällan typ fan jäkla skit creme bla bla bla;) hehe lite överdrivet men ni hajjar. Jag lyfter upp det jag tycker bäst om istället. Det betyder dock inte att allt jag inte skriver om tycker jag inte om. Nej, men jag väljer att lyfta sånna produkter etc som lyser extra starkt i min värld. Lite filosofiskt igen.. men det gäller allt.. fokusera på det som är bra, det man vill ha mer av, det man föredrar. Inte på allt som man inte vill ha. Det drar med sig negativ energi..Kramelikram Annica

  12. Jenny skriver:

    Åter igen ett helt fantastiskt inlägg 🙂 jag har blivit helt fast i den här bloggen och vill bara lära mig mer och mer. Är relativt ny på det här med bättre hudvård och denna bloggen är en guldgruva om man är en rookie 🙂
    Sunt förnuft har man alltid kommit långt med och det ska nog funka även för hudvård på 2000-talet. Bra skrivet!
    Gott nytt år till dig Annica och dina kollegor på Skincity!

    • annica skriver:

      Hej Jenny… stort tack! Verkligen kul att ni gillade det så:) Härligt att du e fast.. överge mig inte;). Kram å gott nytt till dig! Annica

  13. Tack ännu en gång för en superintressant post om detta aktuella ämne, för mig speciellt. Jag vidarebefordrar dina inlägg till mina klasskamrater nu när vi sitter och pluggar till apotekstekniker och egenvårdstentan. Läste även ditt inlägg om parabener och även det är så bra skrivet och jag håller verkligen med dig, folk ifrågasätter inte vad företagen haft i för ämne istället för parabener. Det är som du säger en sån ytterst liten mängd att det inte orsakar stor skada. Bra jämförelse med p-piller.
    Tack Annica! Jag ser fram emot dina inlägg.
    Gott Nytt År!

    • annica skriver:

      Hej Ann-Sofie, Tackar;) kul att du delar med dina kursare;)Ja, detta är ju så här jag tycker. Men alla kanske inte håller med mig, men det är ok. Alla tycker som de vill å jag som jag vill:). ja man måste ju sätta saker i relation ibland… men medier etc är ju extrem duktiga på att skrämma livet ur folk för att få sälja lösnummer och få läsare..Kram Annica

  14. Hilde skriver:

    Åh vad glad jag blev för detta inlägget. Jag läser mycket om hudvård, och då speciellt på nätet. Kan grotta ner mig i timmar, och några gånger blir jag mörkrädd. Ett tag var jag faktisk på väg att slänga allt med mineralolja, för jösses vad farligt det är. Som tur är hade jag vett nog att fråga dig om just detta, och under tiden läste jag på själv en del med. När du då svarade var det precis som jag själv listat ut, lite lätt överhysteri 🙂 Jag tror man märker ganska snabbt om man använder något huden inte tycker om, samt att alla reagerar olika..
    Gott slut till dig Annica!
    Kram

    • annica skriver:

      Hej Hilde, kul att höra! Jag vet du läser… du är ju värsta proffset och expert hjälp här på bloggen som jag uppskattar mycket:)! Ja alltså man får andas ibland och bara vänta nu…rensa informationen, lyfta blicken och ta till det sunda förnuftet. 🙂 kram annica

  15. Linda skriver:

    Hej! Jag är ute efter en enzympeeling som går att kombinera med ett syra märke och som passar en 23 åring. Jag vill främst att den jobbar på hudstrukturen och ger huden en kick.
    Kram

    • annica skriver:

      Hej Igen linda, nu tipsade jag om microfoliant nyss men vill du ha en som går med syra märken så satsa på babororganics enzyme cleanser.. riktigt bra! Kram Annica

  16. Sofia skriver:

    Hej! Du skriver att man kan fråga dig om man undrar något. Jag har en fråga! 🙂
    Kan du tipsa om ifall det finns något kosttillskott som är bra att äta för att hjälpa huden dra ihop sig? Jag har nu efter min andra graviditet ganska mycket lös hur. I samband med att jag nu börjar gå ner i vikt (gick upp mycket) så tänkte jag att det kunde vara bra med ett kosttillskott som hjälper huden lite extra, om det finns? Ni kanske t.o.m. säljer något på Skincity? Jag tar tacksamt emot tips kring vad som skulle vara ett lämpligt tillskott för mig nu.

    Tack för en bra blogg!

    mvh/Sofia

    • annica skriver:

      Hej Sofia, det går så bra så!:) Alltså jag skulle ljuga om jag sa att det fanns kosttillskott som drog ihop huden. Ledsen att säga men det finns inte. Däremot kan du ju äta bra fetter som olika omega som gör att huden blir mjukare och följsammare Beyond Wishes Omega är jättebra och vi har dem på skincity.se. Kul du gillar min blogg:))) kram annica

  17. Jenny skriver:

    Hej
    Intressant! Klargjorde lite för mig som faktiskt också undrat över detta! Älskar själv Kanebo men är inget fan av Clarins då jag just upplevt det som parfymerimärke (jag är inte konsekvent jag vet(-:)
    Har själv lite samma problem med Bliss, vet det är stort salongsmärke i usa (har till och med gjort behanlingar i NY på salong) men tycker det känns lite ”billigt” – mkt pga deras kartonger. Får väl ge de ett försök till (-: Har också betällt en eye pencil från clarins så vi får se, blir kanske omvänd (-:
    Tack för superhärlig blogg och gott nytt år!!

    • annica skriver:

      Hej Jenny, tack! Bliss är också ett bra exempel. Jag älskar deras lekfulla uttryck och förpckningar men tyvärr så misstolkas de lätt. Sen att man valde att sälja det på en stor kedja i Sverige istället för att vara mer det coola spa märke som man älskar det för är enligt mig grymt synd. För jag tror 99% av Sveriges befolkning som inte känner till bliss från utomlands spa osv tror att det är något konsummärke. Synd.. men jag hoppas på en mindset vändning;) kram Annica

  18. AnnaKaize skriver:

    Så bra skrivet! Är så less på alla ensidiga artiklar om ingredienser hit o dit som ser allt i svart och vitt och som moraliserar och ger ett allmänt skitnödigt prettointryck. TACK för att du inte är sådan