Scrolla för att läsa mer

Invänjning av produkter – Så gör du!

Inom hudvården finns det så många olika produkter och så många märken att kombinera. Visst är det fantastiskt och spännande och alldeles alldeles…..komplicerat.

Nääh.. det är inte alltid helt enkelt eller hur? Så har vi alla olika hudtyper, hudtillstånd, årstider och dagsformer…….vår hud kan påverka oss på olika sätt från både invärtes och utvändigt.. Det finns många olika faktorer MEN med härligt många möjligheter. Ja det är riktigt häftigt när jag tänker på vad vi kan åstadkomma om vi använder våra produkter på rätt sätt.

För att maxa resultaten finns ett par key-points, som ni alltid ska ha med er innan ni kickar i gång med nya produkter eller ett nytt märke.

Välj RÄTT hudvård….VÄNJ IN huden och ha TÅLAMOD för att se resultatet…….

Hudtest

Vilken hudtyp har jag? Det är en vanlig fråga och för att välja rätt produkter utefter din hudtyp och hudtillstånd så gör gärna ett kostnadsfritt HUDTEST. Då få du en väl anpassad rutin som är framtagen av en diplomerad hudterapeut på Skincity.

Om du redan har en fungerande rutin på en sisådär 5 steg och verkligen vill uppgradera till fler steg med layering etc, för att maximera å optimera på alla håll å kanter ja då finns HUDTEST PRO. Nu när det är nytt år så kanske det är dags att ta sin hudvård till nästa nivå. 🙂

Invänjning

Invänjning av huden är super viktigt, men det går inte att ge helt enkla och allmänna regler eftersom vår hud ser olika ut. Ha alltid med i tankarna att det finns så många olika variationer, hudtyper och hudtillstånd, produkter och märken, som gör att huden tar emot produkterna på olika sätt. Jag ska guida er hur ni kan tänka för att underlätta när ni ska testa något nytt eller addera in en ny produkt.

Först och främst är det bra att känna sin hud och följa hur huden reagerar och svarar på de nya produkterna.

Börja gärna med en rengöring och creme och addera de aktivare ingredienserna i form av serum, syror eller andra aktiva produkter först efter någon vecka. Med de riktigt aktiva ingredienser ta det lugnt i början och utöka hellre efter hand. Blir det ändå för aktivt, (ni ser rodnad, torrhet, plitor och finnar etc) backa då bandet lite och sedan vänj in på nytt.

Ett annat vanligt förlopp är att allt ser bar ut första veckan, men vecka 2 eller 3 kommer reaktionen. Då är det själva utrensningen och reningsprocessen, som har satt igång. Det gäller särskilt om du använder syror, retinol (A-vitamin) eller C-vitamin. En del av er kanske inte märker någon reaktion alls och andra kan få mer.

Om besvären är bestående avbryt då och kontakta en hudterapeut.

Exempel på invänjning och applicering:

Vecka 1: Vänta 3 dagar efter första appliceringen. Därefter varannan dag en gång om dagen.

Vecka 2: Varannan dag morgon och kväll

Vecka 3: Varje dag morgon och kväll

Vissa märken och produkter har sina specifika invänjnings rekommendation och ni hittar dem på Skincity under respektive produkt.

Tålamod

Det kan ta sin tid för huden att vänja sig vid nya produkter allt från 2 veckor upp till 3 månader. Det gäller att hålla ut framför allt om det blir en försämring, vid utrensningen, som kan komma redan efter ett par veckor. Då är det lätt att ge upp och missa själva resultatet av behandlingen. Så här gäller tålamodet..

Det gäller också att vänta ut produkterna så de får chansen att visa maximal effekt. Det kan dröja upp till 6 månader innan ni har nått dit, men oftast går det betydligt snabbare än så. Förstås beror tiden också på vad det är som vi vill behandla. Ju större problem… ju längre tid och ju mer tålamod… 🙂

Lycka till och hör gärna av er om det skulle dyka upp frågor!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

38 svar till “Invänjning av produkter – Så gör du!”

 • (38) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Birgitta skriver:

  Hur gör man med alla prover och små förpackningar, när man ska använda en produkt ganska länge för att veta hur den fungerar? Känns som prover inte är något att ha?!

  • annica skriver:

   Hej Birgitta, Ett bra sätt att hjälpa andra i din närhet att få möjlighet att testa på nya produkter 🙂 Även ett jättebra tillfälle om du är nyfiken på någon produkt men inte vill börja köpa en fullsize! Kram Annica

  • Em skriver:

   Jag testade/testar prover för att se om jag tål produkten (känslig mot parfym i mitt fall), om jag gillar känslan av den, hur lätt den går in i huden osv. Tror det är så man får tänka, själva resultatet tar ju tid 🙂 Prover jag fått som jag inte är intresserad av eller är av fel märke ger jag bort

 2. Tina skriver:

  Så viktigt! Och jag är en sån där som får reaktion vid varje ny produkt, även om det är i samma serie som det jag använder..

  Vad jag däremot inte får bukt med är min näsa, där jag får torrflagor i perioder.. jag använder Paulas choice och deras exfolieringar, men just när det blir så där skulle jag så gärna haft en ”scrub” för jag inbillar mig att det skulle bli bättre.. nåja, jag kämpar vidare och hoppas det går över 🙂

 3. Malin skriver:

  Jag har märkt att min hud börjar tunnas ut, bli torrare … Är snart 43 år. Jag använder versos Retinol , och har en c-vitamin serum efteråt. Är det dumt när jag upplever huden tunn ? Gör det huden tunnare? Vill verkligen inte skynda på uttunningen Sen blir jag så torr på dagarna nu i vintertid!! Vilken fuktmist rekommenderar du att fukta ansiktet med under dan? Jag vill ha den bästa!! Å vilken fuktmask är bäst?? Tacksam för svar Älskar skin city och er otroliga service och engagemang ! Ni är bäst!!!!

  • annica skriver:

   Hej Malin, Huden kan upplevas något tunnare eftersom du exfolierar hudens yttre lager med gamla hudceller men så länge du har bra hudvård är detta inget negativt för din hud 🙂 Retinol och c-vitamin är även otroligt stärkande ingredienser för huden. NCTF mist är en mist jag absolut tycker du ska testa på! Skyddande antioxidanter och fuktbindande hyaluronsyra. Fuktmask har jag många.. men utifrån dina övriga produkter tycker jag verkligen att du ska börja med Hours long moisturizing gauze sheet mask från by Wishtrend! Tack för dina fantastiska ord och Skincity 🙂 BLIR SÅ RÖRD!
   Kram Annica

   • Malin skriver:

    Tack fina Annica för ditt svar!! Du/ni är otroliga på Skin City!! Service deluxe!!! Jag beställer sheetmasken direkt!!! Å fortsätter med Retinolen!!! Kram/Malin

 4. Caroline skriver:

  Hej Annica!

  Jag har både PTR Pumpkin enzyme mask och BP clinical exfoliator. Vilken av dessa masker skulle du säg är mest effektiv över lag? Jag vill jobba med pormaskar och jämna ut hudton 🙂
  Tacksam för svar!
  //Caroline

  • annica skriver:

   Hej Caroline, Då har flera ingredienser som är en fördel för din hud i dessa så båda passar ditt tillstånd. Men en av mina absolut favoriter av dessa är Pumpkin! Kram Annica

 5. Victoria skriver:

  Hej Annica! Detta var verkligen ett behövligt inlägg för mig! Jag ska nämligen börja vänja in Super Retinol Concentrate från Exuviance i min kvällsrutin! Jag har en ganska tålig hud, och har aldrig (ta i trä) märkt av några reaktioner hittills, när jag infört exempelvis c-vitamin eller syror!

  Utifrån vad jag har förstått, så är det bra att undvika att använda syror i samband med invänjning av retinol. Fungerar det däremot att använda en mild exfoliering utan syror? Om ja, finns det någon sådan du kan rekommendera som passar en kombinerad hud?

  I min kvällsrutin använder jag PC Resist Brightening Treatment, som jag applicerar innan min creme. Går det bra att fortsätta använda den då jag ska vänja in Super Retinol Concentrate, eller bör jag flytta den till min morgonrutin istället?

  Tack för en jättebra och inspirerande blogg!

  • annica skriver:

   Hej Victoria, tack för feedback om nytt inlägg 🙂 🙂
   Om du använder Exuviance PHA-produkter kan du använda dessa tillsammans med din nya reitnolprodukt 🙂 Men de lite kraftfullare produkterna från Exuviance med AHA-syra ska du vara lite försiktig med. För att vara på den säkra sidan. Eftersom samtliga av Exuviance produkter är exfolierande behöver du inte addera något mer i din rutin. DEt går jättebra att kombinera Paula’s Choice RESIST Birghtening treatment tillsammans med den nya produkten. Du applicerar först retinolen! Lycka till!
   Kram Annica

 6. may-britt skriver:

  Hej.
  Hur ofte kan man bruka SKINRISE BIONIC TONIC, PADS?
  Noen gångar i veckan eller en gång om dag?
  Jag försöker nu lägga till Collagen Triple Boost Serum och Age Reverse Day Repair SPF 30.
  På dagen så försök med annan vär dag .
  Vad tycker du?
  Padden Jag har använt några månar så huden är van vid dom.
  På natten använder jag vespa-serumet.
  Kan jag använda vespa under den här Deep Hydration Treatment natten?
  och sedan min nattkräm Age Reverse HydraFirm över.
  PS: Jag har nu använt Verso ögonserum i 5 dagar en gång om dagen
  Och tur ingen reaktion alls
  Så nu undrar jag om jag skal köpa Verso nattkräm och försöka eller serumet.
  Selv med retinol, verkar det mildt?
  Sen Exuviance retinol har jag svår med
  då blir min hud väldigt röd
  Har försökt en gång i veckan.
  Kram.

  • annica skriver:

   Hej May-britt, Du använder dessa underbara pads efter behov och kan användas dagligen om du önskar 🙂 Jättebra att du adderar Vespera bionic serum innan din mask till kvällen och du kan med fördel avsluta med din nattcreme om du önskar.

   Har du nyligen börjat addera Super retinol concentrate är det bra att börja med denna innan du adderar mer retinol från Verso 🙂 Bra att du inte använda Exuviance Super retinol concentrate mer än en gång i veckan nu till en början. Glad att ögoncremen fungerar som den ska för dig från Verso!

   Kram Annica

 7. may-britt skriver:

  Kan Jeg legge vespa serumet under retinolen til exuviance så kansje det fungerer bedre?
  Kram

 8. may-britt skriver:

  Hej.
  Jag undrar vad jag gör fel
  När jag smörjer denna EXUVIANCE
  MULTI-PROTECTIVE DAY CREME SPF 20
  så det smular eller rulle den av huden.
  Så det ser ut som jag har fjällning.
  Vad gör jag fel?
  Det ser inte riktigt fint ut
  Finns det något speciellt sätt jag skal ta den så detta inte händer?
  Kram.

 9. Johanna skriver:

  Har nyligen bytt rutin från Jan marini till BR – nu har finnarna lagt sig som ploppade upp och min hud ser jämnare ut! Och stramheten är bättre – så skönt! Glad att jag vågade byta 🙂 även fast Jan marini är toppen produkter också, känns det som att huden ändrats senaste året och produkterna kanske inte längre gav det mjukare resultatet jag önskat. Så glad att ha hittat BR! Yey! Men är fortfarande i bytes fasen så hoppas det håller i sig. Kommer fortfarande någon finne här och där.

  • annica skriver:

   Hej Johanna, Åh vad glad jag är att du delar med dig av din nya rutin och hur du upplever fantastiska Biologique recherche 🙂 Kram Annica

 10. Rebecka skriver:

  Hej

  Jag har en bra rutin som jag är nöjd med, har u köpt nytt serum som jag ska lägga till, kan jag köra det varje dag? C-vitamin serum
  Sedan fick jag det underbara gåvan i förra veckan med massa roliga produkter att testa. kan jag bara köra på och testa lite nya produkter jag fick i den? körde både nytt serum och ansiktskrämen igår kväll. kommer de ge nått eller ska jag aderra det varje dag och testa?
  Tack för en underbar blogg och en underbar hudvårdssida som jag älskar 🙂 du har fått mig väldigt intresserad av hudvård

  • annica skriver:

   Hej Rebecka, Berätta gärna mer om din nuvarande hudvårdsrutin och vad det är för C-vitaminserum du önskar att addera till din rutin. Nya produkter är generellt sätt bra att försöka vänja in med huden.

   Produkterna från gåvan går bra att testa för att du ska få möjlighet att hitta nya favoriter 🙂 Iallafall de återfuktande produkterna och make-up produkterna. Om du däremot använder exfolierande syror i din rutin ska du vara lite försiktig med de produkter som innehåller syror från gåvan om det inte är från samma märke eller är för ett annat tillstånd.

   Kram Annica

   • Rebecka skriver:

    Hej
    Idag använder jag dagtidefter
    SKIN BALANCING OIL-REDUCING CLEANSER
    paulas chioce RESIST WEIGHTLESS ADVANCED REPAIRING TONER, ,
    SKIN PERFECTING 2% BHA LIQUID,
    KLAIRS RICH MOIST SOOTHING SERUM
    RESIST 10% NIACINAMIDE BOOSTER ( denna tänkte jag nu börja använda på kvällen ist)
    resist-skin-transforming-mult-correction-treatment
    VITA PROPOLIS AMPOULE
    VITA PROPOLIS CREAM
    SPF PROTECTION BOOSTER
    Tänkte nu byta ut de två sista stegen när spf är slut till
    MID-DAY BLUE SUN LOTION

    PÅ kvällen
    DECLEOR
    MICELLAR OIL
    PAULA’S CHOICE SKIN BALANCING OIL-REDUCING CLEANSER
    paulas chioce RESIST WEIGHTLESS ADVANCED REPAIRING TONER
    CLINICAL 1% RETINOL TREATMENT ist för bha
    KLAIRS RICH MOIST SOOTHING SERUM
    resist-skin-transforming-mult-correction-treatment
    VITA PROPOLIS CREAM

    Nu har jag köpt paulas c-vitamin booster som jag tänkte börja ha på dagtid, hur vänjer jag in min hy med denna?

    Använder även idag masker
    KLAIRS
    FRESHLY JUICED VITAMIN E MASK ( använder denna som nattkräm ca en gång i veckan)
    ELEMIS
    HERBAL LAVENDER REPAIR MASK
    lite blandade sheet maskar från klairs och LJH LEEJIHAM
    Sedan är frågan MID-DAY BLUE SUN LOTION ska jag använda denna endast som dagkräm elelr ska jag lägga till ngon annan dagkräm som verkar lite antiage eller så? Är 31 år

    • annica skriver:

     Hej Rebecka, Vad bra att du återkommer med din rutin 🙂 Så roligt att få se vad ni har hemma i era badrumsskåp. Vilken fantastisk steg och förstår varför du gillar dessa!! 🙂 🙂
     Du använder C15 booster från Paula’s Choice innan Vita propolis ampolue. Eftersom produkten har en hög koncentration av c-vitamin rekommenderar jag dig att börja med den ett dagar dagar i veckan, 2-3. Eller så använder du den direkt i din creme. De produkter du fick i gåvan går alldeles utmärkt att kombinera med dina nuvarande steg i din rutin.

     Du har många bra anti-age steg i din rutin och eftersom du har ett högt SPF i din dacgreme gör detta att det även blir en bra anti-age produkt!

     kram Annica

 11. Eira skriver:

  Hej Annica! Stort tack för alla grymma råd du ger här på bloggen, det är verkligen uppskattat:) Det hade varit kul med ett inlägg om vilka ingredienser som är bra att mixa och vilka man helst inte ska kombinera! Kanske har du redan skrivit om detta men om inte – ett tips! Kram på dig

 12. Clara skriver:

  Hej!

  Jag känner mig så torr efter min AHA-pensling för 7 dagar sedan. Är det normalt? Har i samband med aha-penslingen köpt en helt ny serie -Dermaceutic (k Ceutic och trivita samt foamer 5) som jag använt varje dag. Känner att det stramar i ansiktet.

  Väldigt bra inlägg ovan! 🙂

  • annica skriver:

   Hej Clara, Eftersom Foamer 5 även innehåller AHA-syra så kan det kännas något aktivt till en början, något som brukar kännas bättre över tid. Men efter en kraftfullare peeling på salong är det inte helt ovanligt att huden blir lite torrare till en början. Så länge det inte känns obehagligt fortsätt som du gör men sov med någon fuktmask någon gång i bland för att hjälpa till lite på traven!
   Kram Annica

 13. Aida skriver:

  Hej Annica!
  Jag har insett nu att vatten och vanlig hudkräm inte räcker och att jag måste lägga till fler produkter, så det här inlägget var mycket välkommet! Ska nu börja beta av din blogg har jag bestämt.
  Jag undrar om invänjningen även ska innefatta rengöring eller kan jag använda den varje dag direkt? Kan jag börja med två rengöringsprodukter direkt (olja- och vattenbaserad enligt koreansk metod) eller ta först en och sedan lägga till den andra efter någon/några veckor? Vilken ska jag börja vänja in i så fall? Olja eller vatten? Ska jag behålla min gamla kräm medan jag vänjer mig vid rengöringen för att sen kanske byta ut den?
  Kram

  • annica skriver:

   Hej Aida, Jag hjälper dig så gärna att hitta något som passar dig och jag är så glad att du har hittat hit. För att verkligen komma igång med en bra rutin har jag tagit fram ett hudtest som finns online. Du svarar på några frågor om din hud och du får en rekommendation skräddarsytt för just din hud. Till testet: https://skincity.se/sv/test/hudtest
   Kram Annica

The Skincare Calendar 2018

Äntligen! Imorgon släpps Skincitys exklusiva julkalender The Skincare Calendar 2018! Visst är den fin!! Med ett värde på hela 3750kr får man 25 vårdande överaskningar att få njuta och upptäcka varje dag ända fram till juldagen! Pris: 1299 kr. Kalendern har en unik design i sober svart, glittrande guld och vintervitt. Bakom varje lucka gömmer […]

Se hela inlägget »

Före & efter-Paulas Choice

Måste visa er en helt fantastisk hudvårdsresa. Jag är så tacksam till alla er som vill dela med er av era hudvårdsresor i syfte att hjälpa andra med samma problem. Det är ledsamt när jag hör hur flera berättar hur de tappat hoppet över sin hud. Hur mycket de skäms och knappt vill gå utanför […]

Se hela inlägget »

Min höstrutin!

Ni är många som har efterfrågat att få se hur min rutin ser ut just nu och speciellt nu när det har blivit kallare ute. Jag försöker hålla mig till denna rutin som ni ser nedan, just nu, men självklart byter jag och testar lite olika produkter på sidan om som vanligt.  😉 Tycker att […]

Se hela inlägget »

Innan sommaren frågade jag om vad ni önskade läsa mer av, här på bloggen….så roligt att få massor av härliga tips från er. Ni skrev att ni var nyfikna på att spana in vad mina kollegor använder för produkter hemma och hur deras rutiner ser ut. Så därför lämnar jag över ordet till min hudterapeut […]

Se hela inlägget »

Meet The Founder: Kerstin Florian

Idag tänkte kicka igång ett helt nytt koncept här på bloggen som jag hoppas att ni kommer att gilla och jag har döpt det till “Meet The Founders“. Som namnet avslöjar så kommer jag intervjua några av grundarna av våra hudvårdsmärken som vi har här på Skincity. Hoppas att ni kommer gilla att läsa lite […]

Se hela inlägget »

Superhydrate

Nu är det verkligen kallare ute och huden lixom törstar efter fukt. Håller ni inte med?! Man kan lätt bli torr och fnasig.. så det är därför är det extra extra viktigt att hjälpa till att fylla på med fukt. Söndag till ära..här kommer ett riktigt smarrigt tips. En törstsläckare som hjälper din hud att maxa fuktnivån […]

Se hela inlägget »

För er som missade senaste LIVE-sändningen i onsdags med Elin och Yasemin, kan nu se det i efterhand. 🙂 De pratar nyheter, must-haves och massor av annat spännande…så låt er inspireras en hel härlig timme tillsammans med mina grymma hudterapeut kollegor. Här hittar ni även alla produkter som de pratade om under kvällen.

Se hela inlägget »

Ikväll klockan 20.00 är det dags igen för en efterlängtad Live-sändning med en hel timme hudvård! Mina kollegor Elin och Yasemin kommer prata Nyheter, ingredienser  och must-haves inför en spännande höst samt visa våra senaste tillskott på hudvårdshyllan. Så boka upp kvällen i soffan, applicera din favorit ansiktsmask och njut av en riktigt matnyttig LIVE-sändning […]

Se hela inlägget »

Vinnarna av Paulas nya serie!

Åhhh så roligt att det var så många som vad med och tävlade! Jätteroligt att ni är så sugna på Paulas nya linje, jag har testat produkterna och kan inte annat än att säga att de är grymma! Nu finns även dagcremen, för ni som var sugna på att testa den, tillgänglig på siten HÄR! […]

Se hela inlägget »