Scrolla för att läsa mer

INTERVJU-Fukt och Lyster med Syror

Bild lånad från Expressen Hälsoliv

Idag tänkte jag bjuda på en Intervju jag gjort för Expressen Hälsoliv, jag berättar vad syror är och hur du använder dem för att maximera hudvårdsrutinen.  Ni kan läsa intervjun i sin helhet HÄR eller läsa det smarrigaste från intervjun nedan.

AHA-, BHA- och PHA-syror blir ett allt vanligare inslag i svenskarnas hudvård. Men vad är syror för något? Hudexperten Annica Forsgren Kjellman berättar mer om vad syror är och hur du använder dem på huden för att maximera lyster och spänst och samtidigt förebygga ålderstecken och akne.

Syra på huden? Det låter farligt, men faktum är att olika sorters syror länge använts inom hudvård. De finns i serum, ansiktskrämer, ögonkrämer och i peelingar och masker. Genom att använda produkter som innehåller de här kemiska föreningarna kan man ta ta bort döda hudceller och ge fukt och lyster till huden.

Vad är syror för något och hur används de i hudvård?

– Syror exfolierar huden och städar bort gamla gråa hudceller på det yttersta hudlagret och ger plats åt nya fräscha hudceller att komma fram. Syrorna ökar cellförnyelsen, så att dessa nya, friska och fina hudcellerna skapas snabbare, säger Annica Forsgren Kjellman, hudterapeut och grundare av Skincity.se.

AHA-syror jämnar ut hudton och ojämnheter

AHA är samlingsnamnet för de syror som är vanligast i hudvård. AHA är en förkortning av alpha hydroxy acid, alfahydroxisyra på svenska.

– AHA-syrorna är vattenlösliga och framställs av fruktsyror och mjölksyror och är mästare på att binda fukt och ge lyster, säger Annica.

– Glykolsyra och mjölksyra är vanligast. AHA hjälper till att ljusa upp huden och passar bra vid behandlingar av pigmenteringar, solskador och ojämn hudton. AHA ökar nybildningen av kollagen och jobbar så med rynkor, ojämnheter och ärr. AHA-syror, framför allt glykolsyra, har mycket små molekyler och penetrerar huden fint, det vill säga passerar det övre hudlagret och kan verka djupare ner i huden.

BHA-syra är bra mot akne och pormaskar

BHA är en förkortning för beta hydroxy acid, betahydroxisyra. Inom kosmetik är det salicylsyra man menar med BHA.

– BHA-syran har med sin salicylsyra en antiinflammatorisk egenskap, lugnar huden och dämpar rodnad. BHA-syra är fettlöslig och löser så upp fett i porerna och med sina stora molekyler rengör den både på hudens yta och inne i porerna. BHA-syra är främst bra för en lite fetare hud och av behandling av akne och pormaskar, säger Annica.

Retinol – inte en syra men slipar ändå

En annan ingrediens som ofta nämns i kombination med syror är retinol. Retinol är egentligen ingen syra, utan en form av A-vitamin. Molekylerna är små och når ner till det undre hudlagret.

– Retinol har en “cellkommunicerande” förmåga som får gamla celler att bete sig som unga celler igen.

Med andra ord: Retinol håller huden spänstig och ung.

Men är det en produkt för alla?

– Om man är en van användare av syror och har en hud som inte är allt för känslig så kan man uppgradera sin hudvårdsrutin ytterligare med att även addera in retinol. Då pratar vi verkligen hudvård 2.0! säger Annica.

Kan det vara farligt att använda syror i sin hudvård?

– Det finns några faktorer som man ska tänka på när man använder sig av syraprodukter i sin hudvård. Först och främst att välja rätt syrabehandling utifrån sin hud. Även tänka på att vänja in huden ordentligt och börja suggestivt och trappa upp användandet stegvis för att undvika reaktioner i huden. En annan viktig faktor är att alltid använda ett solskydd med en hög solskyddsfaktor då huden blir extra känslig vid användning av exfolierande syraprodukter. Solskyddet är superviktigt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

22 svar till “INTERVJU-Fukt och Lyster med Syror”

 • (22) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. SONJA skriver:

  SHEETMASK ERBJUDANDE TACK PLEASEEEEE

 2. Jenny skriver:

  Hej Annica! Jag har använt mild aroma peeling från Darphin länge och läste att den innehåller citronsyra. Tänkte börja med BR p50w nu och undrar om jag då ska lägga bort aroma peelingen helt?
  Hur ofta kan jag köra p50w om jag är känslig? Har provat en gång med fuktad bomullsrondell och det gick bra.
  Tack för en fantastisk blogg

  • annica skriver:

   Hej Jenny, Det räcker oftast med att använda Lotion P50 som den är, oftast behöver du inte peela mer än så 🙂 Önskar du använda Decléor Mild aroma peeling kan du göra det, inga exfolierande syror men tror inte att du har behovet. Lätt att huden annars kan bli överexfolierad.
   Kram Annica

 3. Johanna skriver:

  Hej Annica!
  Nu rör inte min fråga detta inlägg, men du kanske kan svara ändå 🙂
  Så här är det, jag har provat verkligen alla produkter, behandlingar osv men jag blir inte kvitt min acne.
  Åt Tetralysal en period och tyckte huden blev riktigt bra efter den kuren, dock fick jag så många biverkningar att det är inget jag skulle vilja äta igen. Några månader senare kom problemen tillbaka.. Jag jobbar själv i en butik där vi säljer skönhetsprodukter så du kan ju tänka dig vilket självförtroende man får när det är finnar fulla ansiktet.
  Det jag funderar över är om du hört/vet nånting konkret om Estroblock? Har läst på forum att det är jättemånga som är nöjd med dessa piller, dock så är jag och min sambo inne på skaffa barn, så det känns lite osäkert att börja knapra dessa. Har du nåt tips på tabletter man faktiskt kan ta fast man försöker bli gravid?

  • annica skriver:

   Hej Johanna, Jag svarar dig så gärna 🙂 Det låter som du har testat mycket och jag tycker att det är bra att försöka titta tillbaka och se vad som kan påverka din hud till dessa utslaa och se vad du kan göra. Gå till dietist, kolla allergier, hormonförändringar. Hudens signaler är ofta ett tecken på att något behöver ses över.
   Kram Annica

 4. Annika skriver:

  Hej Annica

  har en del pormaskar runt näsan som ser ut som vita små knottror. talg ? vad kan man ha för peeling till detta ? är torr, känslig för övrigt.

  Kram Annika

 5. Yasemin skriver:

  Hej hej, skriver min kommentar här igen då jag antar att du missade det 🙂 Tack! Är detta en handkräm? Är den bättre än den andra du skrev om här på kommentaren tidigare? Är denna jätte fet? Vill gärna använda den på dagtid också? Vill även tillägga att händerna ser lite mörkare ut än armarna pga torrheten vilket jag också vill få bort då jag inte hade det förut utan fick det mest nu pga torrhet bla av att jag tvättar händerna för mycket tror jag och sen att det varit vinter också & hur är doften på denna? Fräsch? Du skrev även att den andra är mer dagligen men skulle dock behöva en kräm för att använda både dag och kväll som på riktigt hjälper mot detta är torr på utsidan av handen men har lagt sig lite nu då vädret blivit varmare också så skönt! Men är fortfarande lite torrt att handen är lite mörkare än armarna pga torrhet 🙂 är med andra ord lite i akut behov av en handkräm som hjälper då jag vill få bort detta nu när man ska börja använda vårkläder också mycket fräschare med icke torra händer. Mvh Yasemin

 6. Anna skriver:

  Hej! Vill få in ett c-vitamin serum och någon form av retinol i min dagliga rutin. Vad skulle du rekommendera för produkter och när ska jag använda dom?
  Min rutin:
  1. PAULA’S CHOICE CALM REDNESS RELIEF CLEANSER
  2. PAULA’S CHOICE CALM REDNESS RELIEF TONER
  3. SKIN PERFECTING 2% BHA LOTION
  4. BEAUTÉ PACIFIQUE SUBMERSIVE SERUM PARADOXE
  5. PC SKIN BALANCING ULTRA-SHEER DAILY DEFENSE SPF 30 eller på inför natten CALM REDNESS RELIEF
  2gånger i veckan PC AHA10% och sedan hydrate masken från beaute pacifique.

  • annica skriver:

   Hej Anna, Superbra tillägg till din rutin och du har en bra grund för att addera både c-vitamin och retinol. Utifrån tidigare hudtest rekommenderar jag dig att titta på följande:
   https://skincity.se/sv/resist-c15-super-booster – Används efter leave-on exfoliering, med fördel till dagen. C-vitaminet boostar din dagcreme med SPF och skyddar din hud och bevarar de fina resultat som du uppnår med din fina rutin!
   https://skincity.se/sv/night-cream – används istället för din nuvarande nattcreme var tredje kväll till en början.

   Kram Annica

   • Anna skriver:

    Toppen! Men ska jag fortsätta med oljeserumet från Beaute efter c-vitamin serumet på dagen?
    Ska jag använda bha innan retinol nattkräm på natten?
    Guld värt att få så fina svar.

    • annica skriver:

     Hej Anna, Ja det stämmer 🙂 Du sååå rätt. Alternativ kan du addera C15 till dagen och Serum paradoxe till kvällen. När du vänjer in Night cream från Verso behöver du inte använda din BHA-exfoliering innan första veckorna.
     Kram Annica

 7. Kristin skriver:

  Kan du inte snälla skriva ett inlägg om infuzion? Behandlingen med hyaluronsyra som slussas ned med hjälp av ström

 8. Charlotte skriver:

  Hej Annica☺
  Tänkte höra vilket /vilka C Vitamin serum som motsvarar Transderma C . Det fanns tidigare i ert sortiment.
  Vill ha ett lättare serum på dagen som gå fint in i huden. Jag har testat Dermaceutic men den är nog lite för kraftigt för mig. Jag är lite känslig.
  Kan man säga att C vitamin även jobba antiage eller jobba serumet mest uppklarade och utjämnande.
  Vill ha ett serum som jobba antiage på dagen samt ett annat serum (antiage) gel/serum på kvällen.
  Har en mogen hy är lite känslig.
  Eller satsa enbart ett serum som reducerar linjer och motverkar. Jag har inga direkt pigmenteringar ännu. Men C vitamin överlag verka vara en toppen produkt med massor av viktiga ingredienser.
  Mvh
  Charlotte

  • annica skriver:

   Hej Charlotte, Transderma är jättebra. Jag tycker det är lika bra nu som jag alltid tyckt. Nu ett par år senare har vi 45 märken och när jag i mitt ständiga analyserande av vårt sortiment tittade på vilka serum vi nu har och vilken effekt de har på huden, vilken koncentration av aktiva ämnen och i förhållande på pris så kände jag att vi har i våra andra serier flera serum som har mkt mer eller likvärdigt innehåll som Transderma fast till en mycket bättre prisbild för er konsumenter. Gillar du Transderma C kommer du att älska Tri vita C30 från Dermaceutic med C-vitamin. Upplever du den för kraftfull rekommenderar jag dig att använda den ett par gånger i veckan och alltid tänka på att använda den tillsammans med ett fuktserum, när det är så hög koncentration C-vitamin räcker det inte med bara denna om du samtidigt önskar behandla torrhet. C-vitamin boostar solskyddet, stärker hudens protein elastin och kollagen och en fantastisk antioxidant!
   Kram Annica

   • Charlotte skriver:

    Aha tack snälla Annica för svaret☺
    Har du annars något mer C- vitamin serum som är likvärdig Transderma men för lite känsligare hud.
    Kan man även säga att ett C vitamin jobba antiage med att reducera, motverka linjer/rynkor.
    Eller är det då bättre att satsa på ett annat serum som jobba antiage.
    Mvh Charlotte

 9. Linda skriver:

  Jag använde ett serum med syra från the ordinary. I vanliga fall tror jag att jag har bland hy. Tvättar jag ansiktet blir det stramt men efter 2 timmar lite glansigt i pannan o hackan. Jag har även synliga porrer. Men iaf jag testade serumet från the ordinarie som ska göra huden ljusare och mot ålderstecken men nu efter 2 gånger är min hud så torr det gör ont i ansiktet känns obehagligt o strävt. Vad ska jag göra? Jag testat en Dag kräm som innehåller mera fukt men hjälper ej dessutom känns den så fuktig på huden. Tacksam för svar jag tror jag har blandhy enligt testet jag gjorde hos er

  • annica skriver:

   Hej Linda, Nu behöver huden fukt och i form av ett serum som blir mer djupgående och behandlande för din hud än cremen. Hydr8 B5 serum passar väl in på din beskrivning och är precis vad huden behöver nu. Har du även någon fuktmask hemma är det ett perfekt tillfälle att använda den lite flitigare nu.
   Kram Annica

 10. Bella skriver:

  Hej! Har du något tips hur man ska gå från ett syrarmärke( Exuviance) till ett annat?( PC)
  Vet ju att man helst inte ska blanda men jag har olika mycket kvar i produkterna från Exuviance.
  Kanske lite rörig fråga men hoppas du förstår hur jag menar:)
  Mvh

  • annica skriver:

   Hej Bella, Det behöver inte bli så rörigt faktiskt. Det du ska tänka på är att vänta lite med den bha(syra) du ska lägga till från PC. Övriga produkter akn du under en övergångsperiod kombinerqa. Ex låt säga att dagcremen tar slut fr Exuviance…bara köp och börja använd den från PC. Bha´n slutar du med först när dina Exuvianceprodukter är slut. Är du lite känslig så vänta ytterligare en vecka innan du börjar med bha´n. Lycka till! kram Annica

Så kul med nya BUS produkter, fyra produkter som jag är hooked på som är mina must haves i vår och sommar för flawless gyllene ton! Vita Liberata Body Blur Sunless Glow Hur smart med en foundation till kroppen? Body Blur Glow har dessutom uppdaterat sig med en ny produkt i Blur-familjen, Body Blur Sunless […]

Se hela inlägget »

Jag och mina kollegor på Skincity får ofta frågan om man kan använda retinol på dagen. Svaret är JA, du kan använda produkter med A-vitamin även på dagen men det finns regler, låt oss kika närmare vad som gäller. Som många av er redan vet så är ju A-vitamin en magisk ingrediens som ger effekt […]

Se hela inlägget »

SKINCITY CELEBRATION

Wihooo vilket firande! Skincity fyller 8 år och växer så det knakar, det är så kul och spännande. Otroligt kul att så många av er varit med så länge och gillar det vi gör! 😊 Självklart firar vi med fina erbjudande när vi fyller år. Våra ikoniska produkter får träda fram, men erbjudandet gäller bara […]

Se hela inlägget »

Tidigare i år var jag på en intressant föreläsning med KTF (Kemisk Tekniska Företagen)och KoHF (Kosmetik- och hygienföretagen) som hölls av Peter Jansson & Maria Brolin,  specialistläkare inom dermatologi. De tog upp de senaste rönen om våra solvanor kring solskydd och hudcancer. Våra solvanor Varje år görs en enkät av Kosmetik- och hygienföretagen där de frågar ett […]

Se hela inlägget »

SkinMedica – nu på Skincity!

Nu är märket här, ni har förstått vid det här laget att jag är EXALTERAD över att vi nu kan erbjuda ett av USAs mest erkända cosmeceuticalmärken SkinMedica på Skincity! Varumärket som har sina rötter i klinikvärlden – hos dermatologer och hudläkare – och som har så mycket kliniska studier och forskning bakom sig.  Det […]

Se hela inlägget »

Jag vet att många av er frågat och varit nyfikna på min rutin och vad jag använder för produkter morgon och kväll just nu. Som hudterapeut blir man ju lixsom aldrig riktigt nöjd och håller sig knappt trogen någon produkt men ibland slår hjärtat lite extra för vissa produkter som får stanna kvar på badrumshyllan […]

Se hela inlägget »