KTF stämmer Beauty Planet

  • | Annica

lagbok och klubba

Idag tänkte jag dela med mig av viktig bransch information. Nämligen den att, KTF (Kemisk tekniska leverantörsförbundet) stämmer kosmetikhandlaren Beauty Planet i Marknadsdomstolen.

Varför delar jag då med mig av detta?

Jo därför att jag brinner för att bedriva en seriös verksamhet inom  hudvård och kosmetik. Jag har bloggat om parallellimport, kopior etc förut.  Läs om andra webshoppar som varit i blås väder HÄR. Ett inlägg jag skrev för rätt länge sen för min branschorganisation men som fortfarande är högaktuellt och handlar om just detta med kopior och parallell import kan ni läsa HÄR.  Ett annat  inlägg  jag skrivit förut som handlar om hur du skyddar dig mot bluffsminket hittar du HÄR!

Många känner inte till det utbredda fusket som faktiskt pågår och den extremt stora grå handeln inom kosmetik. Jag tycker det är viktigt att upplysa er konsumenter och inte bara låta all  information om detta stanna i branschen.  Bland oss som jobbar i branschen är detta vida känt men ofta kommer inte informationen ut till de som faktiskt handlar…. jag vill ändra på det!

Här får ni informationen rakt av som KTF (Kemisk tekniska leverantörsförbundet) mailade ut tidigare i veckan).

KTF stämmer kosmetikhandlaren Beauty Planet i Marknadsdomstolen.

Beauty Planet är ett företag som säljer kosmetiska produkter över Internet. Trots påpekanden från både KTF och flera av KTFs medlemsföretag har Beauty Planet fortsatt med försäljning av felmärkta varor samt osanna påståenden på sin hemsida. KTF har därför beslutat att stämma Beauty Planet i Marknadsdomstolen.

Konsumentskyddet åsidosätts
Vi finner det särskilt allvarligt att Beauty Planet säljer kosmetiska produkter som manipulerats för att de inte ska kunna utläsas när och var de tillverkats. Detta är inte bara i sig direkt olagligt. Det görs heller inte av en slump, utan för att dölja något. De kan vara stulna, felaktiga, av utgånget datum etc., men Beauty Planet vill i varje fall inte att de ska kunna identifieras.
Andra allvarliga brister hos Beauty Planet rör till exempel:
– Felaktig märkning av brandfarliga produkter
– Åsidosättande av Konsumentkreditlagen
– Flera vilseledande påståenden om hur mycket konsumenten kan spara genom att handla på Beauty Planet

Konkurrens på lika villkor
Kosmetiska produkter omgärdas i dag av omfattande lagstiftning för att säkerställa ett starkt konsumentskydd. Att uppfylla dessa regelverk innebär påtagliga kostnader och administrativa bördor.
KTF representerar den seriösa branschen som sätter lagefterlevnad och konsumentskydd i det främsta rummet.

– Vi kan aldrig acceptera företag verksamma i vår bransch som systematiskt försöker kapa kostnader genom att bryta mot lagen och tulla på konsumentskyddet, säger Olof Holmer, VD på KTF.

KTF uppmanar fler att agera
De seriösa handlarna både i fysiska butiker på Internet dominerar i Sverige, men borde kunna göra mer för att särskilja sig från de som inte sköter sig. KTF hoppas också att den ansvariga myndigheten, Läkemedelsverket, ges resurser och befogenheter att granska hela marknaden, även den på Internet.

– Vi vill att alla berörda tar tag i dessa frågor, men det innebär inte att vi slutar här. Detta är ett långsiktigt projekt och vi är redan på gång att granska fler handlare, både butiker och internetsidor, avslutar Olof Holmer.

 

11 annica forsgren skincity.se

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

18 svar till “KTF stämmer Beauty Planet”

  • (18) Kommentarer
  • Visa alla kommentarer
  1. sandra skriver:

    Läste detta inlägg nu då jag funderade på att köpa jan marini via nätet. Älskar verkligen skincity och vill gärna beställa från er speciellt när märket finns hos er. Dock såg jag att dermastore hade mycket bättre pris, men jag visste faktiskt inte att vissa faktiskt kan sälja kopior eller oäkta varor, vilket gör en lite nojig, Ni på skincity är alltid säkert men ibland lockar ju bättre pris en men inte om de kan vara oäkta!

    • annica skriver:

      Hej Sandra, Tyvärr har jag inte insyn i andra märken så kan inte annat än svara för min bebis-Skincity. Vi har ofta Köp 5 betala för 4 vilket är en bra deal på Jan Marini tycker jag! Det jag brukar rekommendera är att man ringer upp leverantören, ställer frågan rätt ut vart man köper in märket man är intresserad av. Får man inget svar eller ett svävande så hade jag blivit misstänksam. Hos oss är inget sådant hemligt utan vi uppmanar osäkra förstagångsköpare att kontakta våra leverantörer som man får namn och nummer till, för att ta referenser om oss. Seriöst ska det va!!!

      kram Annica

  2. Pernilla S skriver:

    Läste på någon av länkarna till dina äldre inlägg, att det finns de sidor som har sina lager utomlands. Då undrar jag, om det gäller typ MAC cosmetics som skickar från… Tyskland? (Tror jag det var). Då menar jag när man handlar från Mac’s svenska hemsida 🙂 Tycker det är jättebra att sånt här tas upp, nu ska jag vara mer försiktig med vars jag handlar ifrån!

  3. Khaled skriver:

    Hej intressant inlägg men jag tror inte beauty planet söker oäkta varor dock har de kanske inget avtal med leverantörerna. Finns ju salonger som har avtal med vissa märken som säljer billigare på Tradera ex och jag har köpt från vissa märken som Jan marini Mene moy och alltid varit nöjd, sedan tar jag risken själv givetvis men det finns seriösa människor som inte är bad. Så visst finns det fula fiskar därute men det finns många seriösa sidor också som kanske är inköpare eller arbetar med hudvård. Tycker du är super bäst Annica och sä kunnig. Kommer vara en evig stammis.

    • annica skriver:

      Hej Khaled!
      Tack snälla du, vilka fina ord du ger : )))))) Vad vore jag utan era kommentarer, frågor… Bli så glad av din fina uppskattning.

      kram Annica

  4. Sofia skriver:

    Oj, hade ingen aning om att sånt förekom i Europa!? Verkligen skrämmande… man borde ju ana ugglor i mossen om någon kan sälja mycket billigare än andra men ofta är det ju också det som lockar. 🙁 Vet du om Nordicfeel också är ett sådant företag? Brukar köpa macadamia hårvårdsprodukter från dem eftersom de är så billiga där. Kanske inte lika ”allvarligt” med håret jämfört med något man lägger direkt på huden men ändå!? Hudvård är jag ju tryggad med hos er! 😉 Tack, för dina ärliga inlägg!! 🙂

    • annica skriver:

      Hej Sofia!

      Jag kan inte svara på andra aktörer eftersom jag inte ar någon insyn i deras verksamhet. Vet därför inte med företaget som du nämner. Hos oss är allt förstås äkta : ) Tack för att du följer bloggen!

      kram Annica

  5. åsa skriver:

    Jag har också haft en luddig mejlväxling med BP där de har ”garanterat” att produkterna är äkta och har ”högsta kvalitet” men inte kunnat förklara hur, eller var de kommer från. Jättebra att marknaden granskas. Det är klart att man vill spara pengar där det går, alla har vi olika tjocka plånböcker och olika smärtgränser, men själv väljer jag hellre bort. En hårspray eller stylingprodukt, fine, men att smörja in något i ansiktet som man inte vet vad det är eller var det kommer från – nej, det känns inte bra alls.

    • annica skriver:

      Hej Åsa,

      Bra att marknaden rensas upp. Nätet är bra till 99% men så finns det någon enstaka aktör som förstår. Så himla trist!!!

      kram Annica

  6. D. DeMarkey skriver:

    Tack för att du skrev om detta, för annars hade jag inte fått veta det. Jag brukar handla bland annat från SkinCity men även hos bland andra Beauty Planet då SkinCity inte har alla produkter jag behöver och inte alltid dom bästa priserna. 😉

    Tacksam för att du är ärlig och skriver så öppet.
    /Diana

  7. Hildes Closet skriver:

    Jag hurrade tidigare i veckan när jag läste detta första gången. I våras mailade jag BP och frågade hur de kunde sälja Rodial så billigt, och om de kunde garantera äktheten på sina produkter. Samtidigt ringde jag Spa Supply, och fick veta att de inte köpte produkterna via dem. Jag fick svar om att parallellimport var lagligt inom EU. Jag mailade igen angående äktheten på produkterna, och fick aldrig något svar på frågan. En annan butik jag hoppas snart granskas är Dermastore. Jag gjorde ett inlägg om Neostrata på bloggen när jag testade dem, och skrev att dessa produkter inte får säljas på nätet i Sverige. Man kan tycka vad man vill om orsaken till det. Oavsätt fick jag ett mail från Dermastore som i princip skäller ut mig för att jag gjorde blogginlägget. Det beviser igen att det är ugglor i mossen tycker jag.
    Kram

    • Dermastore skriver:

      Hej Hilde och Annica,
      Dermastore här. Hilde, jag ber om ursäkt om du upplevde svaret på din blogg som en utskällning, det var verkligen inte meningen, jag förklarade bara sakligt hur lagstiftningen ser ut och varför vi kan sälja NeoStrata helt lagligt här i Sverige. Ja det handlar om parallellimport (införsel), det är från andra EU-länder och faktiskt de officiella och auktoriserade distributörerna i dessa länder, inte från t.ex Kina. Tråkigt att du inte tillät mitt svar att visas på din blogg. Vi säljer alltså endast äkta produkter på dermastore och inte heller produkter med gammalt datum. Vi granskas gärna så att alla kan få veta att det är äkta vara 🙂

      Annica, jag hoppas att du tillåter detta meddelande här, även om vi är en konkurrent till er på Skincity. Eftersom vi säljer äkta varor är vi väl välkomna? 🙂

      Mvh
      Simon

      • Hildes Closet skriver:

        Hej Simon! Mitt blogginlägg handlade om auktoriserade återförsäljare, och jag kan inte se att ni är auktoriserade och därför valde jag att inte publicera ditt meddelande.

        Jag var även i kontakt med HBS Skandinavia just för att kolla upp varför Neostrata som mitt inlägg handlade om inte får säljas på nätet. Jag har valt att respektera detta, och vill inte att mina läsare ska leta runt och botanisera bland så aktiva produkter utan att få den konsultationen som behövs innan man sätter igång.

      • annica skriver:

        Hej Simon!

        Här är alla välkomna särskilt alla seriösa : ) Du har helt rätt att parallellimport är helt lagligt och inte behöver innebära kopior. Vad jag är emot är de som gömmer sig bakom detta och inte är öppna med om vart produkterna kommer ifrån. Varför ska man inte vara det kan jag tycka om man har ryggen fri. Skönt att höra att ni som vi är noggranna med äkthet och värnar om kundens hud och pengar. Önskar er lycka till!

        kram Annica

    • annica skriver:

      Hej Hilde!

      Så glad att över att marknaden granskas. Alla som säljer äkta varor är välkomna eller hur : ) Oseriösa aktörer oavsett marknad brukar falla bort för eller senare men trist att de förstör. Man undrar också hur de sover på nätterna när samvetet inte är rent. Vet ingenting om nämnda företag så de säger jag ingenting om.

      kram Annica