Scrolla för att läsa mer

Starka strålar…

Hej på er!

Vårsolen, så underbart det är när den första vårsolen uppenbarar sig. Det är ju iofs samma sol på vintern med känslan av de lite varmare strålarna som når oss tinar upp den mest frusna själ. Vårsolen är dock lika farlig som den är underbar.  Den är inte alltid så varm men ack så stark! Jag minns en vår, en tidig förmiddag då jag var ute med vår hund och glömt smörja in mig med dagcreme med spf och  dessutom var jag gravid. När jag kom in såg det ut som jag spottat snus i motvind. Jag var fullkomligt prickig i ansiktet. När man är gravid är huden extra känslig och det är väldigt lätt att få pigmentförändringar. Tyvärr så är det som sagt lätta att få men svårare att bli av med.  Så mina vänner, här kommer lite nyttig läsning om vårsolens starka strålar inför kommande påskresor! Informationen är hämtad från strålsäkerhetsmyndigheten.

sol-bild-2

Se upp för vårsolen i fjällen!

Snön reflekterar 80 procent av solens UV-strålning. När vårsolen lyser i fjällen är det därför särskilt viktigt att skydda sig mot stark sol. Strålsäkerhetsmyndigheten tipsar om vad du ska tänka på i vårsolen.

När det är sol och klarblå himmel kommer ungefär hälften av UV-strålningen från himlen. Men i fjällen på våren och vintern finns dessutom en av naturens allra bästa reflektorer, snön. Den reflekterar upp till 80 procent av solens UV-strålning.

Under vintern har huden dessutom blivit van vid att inte behöva skydda sig mot solstrålning. Huden är tunn och har inte producerat ett skyddande pigment. Därför är det lätt att bränna sig i fjällen. Om du bränner dig ofta i solen ökar risken att drabbas av den allvarligaste formen av hudcancer, malignt melanom.

UV-index mäter skadlig solstrålning Ett sätt att ta reda på solens styrka är att kontrollera UV-index på SMHI:s webbplats. UV-index är ett mått på styrkan hos den skadliga delen av solens strålning. I fjällen när det är snö och sol samtidigt är UV-indexet ungefär det dubbla mot det redovisade indexet.

Om UV-index är under 3 behöver du inte skydda dig. Men under våren stiger UV-index över 3. Då bör du som har en ljus hudtyp tänka på att skydda dig när solen är som starkast mitt på dagen. Barn och ungdomar har känsligare hud än vuxna. Ju yngre barnen är desto viktigare är det att de skyddar sig. Även ögonen är känsliga för UV-strålning och kan ta skada av stark sol.

Så skyddar du dig Det bästa skyddet är kläder samt solglasögon med sidoskydd. Avstå också från att ”pressa” när solen är som starkast. Om du råkar bränna dig, tänk då på att låta huden vila helt från solen så att huden hinner läka.

Självklart ska du dra nytta av solen och ljuset, men njutningen försvinner inte för att du undviker den allra starkaste strålningen.

Njut av solen men bränn dig inte!

Fakta UV-index

UV- index är ett mått på styrkan hos den skadliga delen av solens strålning. Styrkan beror på årstid, tid på dygnet, väder, ozonskiktets tjocklek och hur högt man är över havet. Under sommaren i Sverige är UV-index ungefär 4–7 och runt medelhavet mellan 8–10. I Thailand är UV-index under april månad ungefär 12.

Jag tycker Decléor har en riktigt bra solserie. Jag gillar Protective  Anti-Wrinkle Cream  i spf 30 som skyddar bra och återfuktar.

När man applicerar solskydd är en viktig regel att applicera rikligt, de allra flesta applicerar för lite. Avgörande för hur skyddet blir är hur ofta du applicerar. Varannan timme rekommenderas. Nu längtar jag tills det blir så här varmt ute som på bilden nedan. Den är tagen i somras på bryggan på Grinda…åhhh ge mig sommar!

Väl värt att inverstera i är oxå ett par bra (och gärna snygga) solglasögon som ger bra UV-skydd åt den känsliga huden runt ögonen samt ögonen!

With love,

annica

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ny naturlig serie från Priori

För några månader sedan lanserades nya uppdaterade Priori, har ni hittat några favoriter från märket än? Nu har de även lanserat en ny naturlig serie produkter, TTC. Med hjälp av den senast forskningen i bioteknik har de lyckats ta fram en resultatinriktad linje med rena ingredienser så som gurkmeja och dess aktiva element curcumin. Teknik […]

Se hela inlägget »

Behind the scenes plåtning

Förra veckan hade jag en plåtning för ett litet projekt ni kommer få se mer utav framöver, så stay tuned 😉 men idag får ni följa med behind the scenes och se lite av vad som komma skall! Bilder från plåtningen     Bilderna blev så fina tack vare fantastiska Ann sköld som ofta gör […]

Se hela inlägget »

Epionce har gjort det igen, nylanserade Purifying Wash och Purifying Spot Gel är verkligen något utöver de vanliga! En duo för alla med acne, till både ansiktet och kropp. Dessa två kliniskt bevisade produkter hämmar inflammation i huden utan att för den skull irritera eller torka ut hudens barriär, vilket gör att de passar alla […]

Se hela inlägget »

Ni vet sedan tidigare inlägg hur galet exalterad jag är över att iS Clinical finns hos oss på Skincity nu, ÄNTLIGEN! Någon som testat på något gottigt från märket än? iS = innovative skincare, därför älskar jag märket så mycket! Bara namnet säger sitt, men det tåls att upprepas att märket använder sig av det […]

Se hela inlägget »

Ungefär 1 gång i månaden fixar jag mina fossingar fina så denna vecka får ni hänga med på min fina-fötter-guide! Jag förbereder alltid med en peeling, lyxar jag lite extra myser jag en stund innan med ett varmt fotbad. Puts väck med all torrhet och fnasighet med Jan Marinis dubbelexfolierare Bioglycolic Resurfacing Body Scrub med […]

Se hela inlägget »

Nya borstar från MAKETHEMAKE

Hur många av er använder MAKETHEMAKEs borstar? Ni har väl inte missat att det tillkommit fyra nya borstar i kollektionen! 🙂 Sheer Foundation Brush En uppföljare av populära Foundation brush, hur många av er har testat? Till skillnad från Foundation brush har inte sheer foundation brush lika täta strån och är också mindre i omfång. Personligen […]

Se hela inlägget »

Tata Harper Resurfacing mask, jag blir speechless. Naturlig salicylsyra exfolierar och huden får en ny lyster och en mjukare känsla med färre tilltäpptheter. Ge huden en extra energikick och applicera masken ovanpå Tata Harper Regenerating Cleanser Dermaceutic Mask 15, ett kraftpaket av syror som djuprengör grundligt och effektivt i en bas av betonitlera. Denna masken […]

Se hela inlägget »