Scrolla för att läsa mer

Starka strålar…

Hej på er!

Vårsolen, så underbart det är när den första vårsolen uppenbarar sig. Det är ju iofs samma sol på vintern med känslan av de lite varmare strålarna som når oss tinar upp den mest frusna själ. Vårsolen är dock lika farlig som den är underbar.  Den är inte alltid så varm men ack så stark! Jag minns en vår, en tidig förmiddag då jag var ute med vår hund och glömt smörja in mig med dagcreme med spf och  dessutom var jag gravid. När jag kom in såg det ut som jag spottat snus i motvind. Jag var fullkomligt prickig i ansiktet. När man är gravid är huden extra känslig och det är väldigt lätt att få pigmentförändringar. Tyvärr så är det som sagt lätta att få men svårare att bli av med.  Så mina vänner, här kommer lite nyttig läsning om vårsolens starka strålar inför kommande påskresor! Informationen är hämtad från strålsäkerhetsmyndigheten.

sol-bild-2

Se upp för vårsolen i fjällen!

Snön reflekterar 80 procent av solens UV-strålning. När vårsolen lyser i fjällen är det därför särskilt viktigt att skydda sig mot stark sol. Strålsäkerhetsmyndigheten tipsar om vad du ska tänka på i vårsolen.

När det är sol och klarblå himmel kommer ungefär hälften av UV-strålningen från himlen. Men i fjällen på våren och vintern finns dessutom en av naturens allra bästa reflektorer, snön. Den reflekterar upp till 80 procent av solens UV-strålning.

Under vintern har huden dessutom blivit van vid att inte behöva skydda sig mot solstrålning. Huden är tunn och har inte producerat ett skyddande pigment. Därför är det lätt att bränna sig i fjällen. Om du bränner dig ofta i solen ökar risken att drabbas av den allvarligaste formen av hudcancer, malignt melanom.

UV-index mäter skadlig solstrålning Ett sätt att ta reda på solens styrka är att kontrollera UV-index på SMHI:s webbplats. UV-index är ett mått på styrkan hos den skadliga delen av solens strålning. I fjällen när det är snö och sol samtidigt är UV-indexet ungefär det dubbla mot det redovisade indexet.

Om UV-index är under 3 behöver du inte skydda dig. Men under våren stiger UV-index över 3. Då bör du som har en ljus hudtyp tänka på att skydda dig när solen är som starkast mitt på dagen. Barn och ungdomar har känsligare hud än vuxna. Ju yngre barnen är desto viktigare är det att de skyddar sig. Även ögonen är känsliga för UV-strålning och kan ta skada av stark sol.

Så skyddar du dig Det bästa skyddet är kläder samt solglasögon med sidoskydd. Avstå också från att ”pressa” när solen är som starkast. Om du råkar bränna dig, tänk då på att låta huden vila helt från solen så att huden hinner läka.

Självklart ska du dra nytta av solen och ljuset, men njutningen försvinner inte för att du undviker den allra starkaste strålningen.

Njut av solen men bränn dig inte!

Fakta UV-index

UV- index är ett mått på styrkan hos den skadliga delen av solens strålning. Styrkan beror på årstid, tid på dygnet, väder, ozonskiktets tjocklek och hur högt man är över havet. Under sommaren i Sverige är UV-index ungefär 4–7 och runt medelhavet mellan 8–10. I Thailand är UV-index under april månad ungefär 12.

Jag tycker Decléor har en riktigt bra solserie. Jag gillar Protective  Anti-Wrinkle Cream  i spf 30 som skyddar bra och återfuktar.

När man applicerar solskydd är en viktig regel att applicera rikligt, de allra flesta applicerar för lite. Avgörande för hur skyddet blir är hur ofta du applicerar. Varannan timme rekommenderas. Nu längtar jag tills det blir så här varmt ute som på bilden nedan. Den är tagen i somras på bryggan på Grinda…åhhh ge mig sommar!

Väl värt att inverstera i är oxå ett par bra (och gärna snygga) solglasögon som ger bra UV-skydd åt den känsliga huden runt ögonen samt ögonen!

With love,

annica

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Allt om ceramider

Hudens bästa kompis den här årstiden är helt klart, trumvirvel, ceramider! Mångas hudbarriär har säkert räddats av denna hero men för er som inte har pejling på ingrediensen så ska jag berätta vilken grym verkan den har! Ceramider kan efterliknas murbruk i en tegelvägg. Tänker att våra alla lager av hudceller är tegelstenar och mellan […]

Se hela inlägget »

Kika in i badrumsskåpet hos Madelene

Halloj! Vet hur mycket ni har uppskattat att få kika in i badrumsskåpen hemma hos mina kollegor och att de kan berätta om sina smultron produkter. Och ge er sina absolut bästa tips! Så idag lämnar jag över ordet till Madde som jobbar på kundrelationer och som många av er säkert redan har varit i […]

Se hela inlägget »

Must haves för kroppen!

Hur många upplever att huden på kroppen känns torr och stram, räck upp en hand! Man glömmer lätt kroppen men trots varma kläder så blir huden på kroppen också väldigt torr och stram under vinterhalvåret. Två darlings från det franska märket Codage jag inte kan vara utan räddar min torra hud. Den här peelingen från […]

Se hela inlägget »

Meet the founder: Osmosis

Idag mina vänner bjuder jag på en riktigt MAFFIG och SÅ spännande intervju med Dr. Ben Johnson. Han som anses vara en av världens mest banbrytande medicinska estetiker. Osmosis har en modern syn på hur man behandlar huden för att upprätthålla en god hudhälsa. Här berättar han även varför inre hälsa måste vara en prioritet […]

Se hela inlägget »

Nyheter på hudvårdshimlen

Himlen är så stjärnklar med så många härliga nyheter nu, både för vårt yttre och inre, jag blir så peppad! Ni minns lanseringen av Osmosis? Jag skrev ett inlägg om märket och två produkter jag föll pladask för! Om ni missade det så kan ni läsa det HÄR. Jag är fortfarande lyrisk över detta fantastiska […]

Se hela inlägget »

Lansering av NeoStrata

Nyp mig i armen men rubriken talar sanning, vi har precis lanserat NeoStrata! Oily skin solution är en sån grymmis som alla borde ha! Så bra att kunna dutta på om man får en finne eller två. Det är det fina, man använder den partiellt i kombination med sitt ansiktsvatten. Har man acne/finnar så kan man […]

Se hela inlägget »

Elins favoriter i januari

Hej darlings! Idag lämnar jag över order till min kära kollega Elin Damlin som säkert många av er redan känner till. Hon är otroligt erfaren hudterapeut och (tillika chef över alla duktiga hudterapeuter på Kundrelationer!). Här nedan kommer hennes härliga tips och favoriter för att preppa huden med nu i vinter. CONCENTRATED CLEANSING FOAM Denna rengöring […]

Se hela inlägget »

Så gör du ansiktsbehandling hemma

Skäm bort huden med en ansiktsbehandling hemma, jag guidar er steg för steg! Steg 1 Rengör – Första och viktigaste steget i din rutin, rengöringen! Gärna en dubbelrengöring som rengör effektivt och grundligt, alla spår av makeup och orenheter som puts veck! Starta med en oljerengöring på torr hud och massera för att lösa upp […]

Se hela inlägget »

Best of skincare 2018 – del 2

Under förgående år fick vi minst sagt in flera härliga lanseringar.. Här kommer min del 2 med produkterna ni inte få missa. Ett märke som verkligen varit saknat och efterfrågat av både oss hudterapeuter och konsumenter det är PRIORI och jag är så glad att det är tillbaka på Skincity! Mineral Skincare SPF 25 är en gammal goding som […]

Se hela inlägget »