Naturlig hudvård..vad betyder det?

  • | Annica


I morse när jag var på nyhetsmorgon var ämnet ”farliga ingredienser i naturlig hudvård.  Ni kan se klippet ovan. Funkar det inte så KLICKA HÄR för att se den!

Tiden gick mega-super-asfort och jag hann inte säga alls så mkt som jag upplevde var relevant att lyfta i denna viktiga fråga. Innan vårt inslag så tog man in några programledare från TV4 som sa vad dom använde och försökte undvika vad gäller ingredienser i hudvård.

Jag förväntade mig att få bemöta deras påståenden, som var tex:

-Parabener är farligt och hormonstörande så det ska man inte använda

-Den här produktens förpackning har starka färger så den verkar farlig

Jag vet inte riktigt i vilken ände jag ska börja det är så många olika saker jag ville berätta för tittarna men hann bara säga två saker och de kan ni höra på inslaget ovan. Men för att börja in en ände så ger jag er bakgrunden till dagens inslag…

Hela inslaget idag var en reaktion av en artikel i går i GP. Ni hittar artikeln HÄR!

Kemisk Tekniska Leverantörsförbundet ger sin reaktion/syn på saken utifrån denna artikel i GP HÄR!

Vad gäller min syn på Parabener så hittar ni det HÄR!

Vad gäller mineralolja och mitt tänk om ingredienser generellt så hittar ni min syn på saken HÄR!

Så, då har vi kommit en bit på vägen. Nu betar jag av resten piece by piece

 Annica Forsgren TV4, nyhetsmorgon Annica forsgren

Vad betyder det när det står Naturlig/Ekologiskt hudvård på produkter?

Jag hade också velat prata om vad man kan förvänta sig av en produkt som i dagsläget marknadsförs som naturlig och eller ekologisk. Det sanna svaret är INGENTING. Att det står på en produkt naturlig, ekologisk, ren, from nature, etc, etc. Ger inga som helst garantier för dig som kund att något av innehåller är just det. Visst är det sjukt!

Som jag ser det så krävs ett större ansvar från producenterna hur man marknadsför sina produkter. Som det är idag så är det extremt vilseledande för konsumenter.

I Praktiken skulle jag kunna starta en hudvårdsserie som heter Annicas Ekologiska hudvård och bara t.ex. låta en ingrediens i hela serien vara ekologisk och resten något annat. Nödvändigt vis inte något annat som är dåligt men något annat som inte är ekologiskt. Känns det seriöst? Okej? Bra? NEJ! Det är förskräckligt och väldigt vilseledande.

Organic skincare

Producenter av märken som är seriösa och professionella jobbar givetvis inte med grundinställningen att nu ska vi lura konsumenten.  Många ekologiska märken som finns idag levererar t.ex. mkt mer och bättre än t.ex. vad de olika certifieringarna (som jag kommer in på strax kräver). Men det finns dock företag som spelar på detta att konsumenter idag mer och mer söker sig efter ekologiska alternativ och vänder då och vrider på sina namn och formuleringar på burkar och kartonnage för att locka till sig mer kunder.

Som jag ser det så är detta ett problem framförallt på produkter som är utanför kategorin professionell hudvård. Framförallt skriver jag då vilseledande ord kan förekomma inom ”mitt” område med. Men de produkter som lyftes fram idag i inslaget var ju främst märken som inte är några som jag har speciellt höga tankar om. Så jag var inte så förvånad även om jag tycker det är bedrövligt att vilseleda kunder. Men observera för att man skriver att en produkt har naturligt innehåll och det visar sig att inte allt är naturligt behöver det inte betyda att resten av innehåller ät dåligt. Även om jag så klart anser att det är jätte fel att skriva så.

Eco cert

Certifieringar

Om du tänker att om man kollar upp så att produkten har certifieringar så är man på den säkra sidan så är jag ledsen att meddela att så inte är fallet.

I morse på nyhetsmorgon pratades det om vissa certifieringar som bedömde hur bra produkterna var ut miljösynpunkt framförallt. Bl.a. lyfter man upp Bamse Schampo som en mkt bra produkt, ur just miljösynpunkt. Innan inslaget hade vi en diskussion om detta, då jag absolut inte ansåg att det var det bästa man kunde tvätta sitt barn med. Tvärtom en mindre bra hudvårdande produkt i mina ögon.

Så här är det… För att få namnet Bamse som varumärke så måste man betala hiskeligt dyra Royalties, även certifieringarna som produkten har kostar mycket pengar. Så att sälja en produkt för ynka 35kr så kan ni själva räkna ut att det inte blir många kronor kvar för att ta fram en kvalitativ produkt. Visst ur miljöhänsyn så är ämnena i produkten lätt nedbrytbara av naturen och rättfärdigar därför dessa certifieringar. MEN rent hudmässig så finns det andra mycket bättre produkter för som i detta fall våra barns hud som också innehåller ingredienser som är lätt nedbrytbara av naturen. Man har i princip spätt ut alla ingredienser med så mkt vatten som möjligt för att få en så billig produkt som bara går. Hade det varit bra grejer i hade den inte kostat ca 35kr och kunnat ha namnet BAMSE samt en massa olika certifieringar på sig. Den ekvationen går inte ihop. Sorry..

Den vanligaste certifieringen bland ekologiska produkter i Sverige i dag något som heter ECO-Cert.  Kravet för att en produkt ska få EKO-Cert symbol på sig är att 10% av innehåller i produkten ska vara ekologiskt……. Det är ju ett skämt!  Så om du går efter denna markering för att du bara vill ha ekologiska produkter så är du fel ute tyvärr.

 Naturliga hudvårdsprodukter?

Hudirriterande ämnen

Kosmetiska produkter går igenom många koller och är strikt kontrollerade på många vis. Läs gärna mer på Kemisk Tekniska Leverantörsförbundets hemsida som jag länkade till inledningsvis.

När det påstås att hudprodukter innehåller hudirriterande ämnen, så är det ett väldigt svart/vitt uttalande. Många ämnen kan vara hudirriterande i för hög dos och det kan ju vara så att en ingrediens även har en hel del goda egenskaper men kan också vara hudirriterande vid höga halter. I bra kosmetiska produkter då t.ex. så används kanske ingrediensen för sina goda effekter och aldrig ens i närheten av de halter som gör att den utvecklar hud irriterande egenskaper.

Samt det som är hudirriterande för en person är inte det för en annan osv. också en aspekt.

Det är lite som att säga att drick inte vatten, det är giftigt. Ja det är ju faktiskt sant! I för stora mängder är det jättegiftigt. Sen visst det finns såklart vissa ämnen som fler reagerar på än andra.

Alltså återigen som jag ofta påpekar i dessa sammanhang så måste man sätta saker i ett större sammanhang. När man bara tar lösryckta exempel som det blev p.g.a. kort tid i morse så är det lätt att man får en sned vriden bild.

Sen, pratar vi lågkvalitativa produkter så förekommer ingrediens sammansättningar som jag inte är imponerad av. Detta kan gälla både billiga och dyrare produkter. Men i mitt fall och i det stora hela så tittar jag ofta på helheten av produkten och RESULTATET, som ni vet.

produkt djungel

Hur hittar man rätt i produktdjungeln?

Jo, som jag alltid säger man pratar med ett proffs i branschen, en kunnig hudterapeut som kan guida och ge råd!  Man kan också själv läsa på om de olika koncepten som man är intresserad av och som man tror kan motsvara ens förväntningar och krav.

Min rekommendation är att man:

  1. Pratar med en hudterapeut och talar om vad man är ute efter. Vad som är viktigt när man väljer märke för just dig och vad du vill ha för effekter. Förhoppningsvis får du då 2-3 bra tips på märken.
  2. Läser på om dessa märkens koncept, värderingar, filosofi etc., etc.
  3. När man hitta det som känns som det mest överensstämmer med ens egna värderingar så låter man en hudterapeut plocka ut lämpliga produkter och ge svar på eventuella specifika ingrediens frågor.

 

Sammanfattningsvis tycker jag så här:

  • Producenterna av varumärken bör ta ett större ansvar framåt hur man kommunicerar och marknadsför sina produkter.
  • Olika farmaceutiska butiker (ingen nämnd ingen glömd) som har ett extremt förtroende hos svenska folket bör också ta ett större ansvar för sitt sortiment (se exempel om bamse schampot)
  • Är du osäker vad du ska välja för produkter och vill säkerställa innehåll, börja med att rådfråga en hudterapeut
  • Om du nu skyr Parabener som pesten, Var noga med att säkerställa vad man använder i stället och varför det är ett bättre alternativ.

Glömde jag något? Hör av er i så fall!

Sist men inte minst.. Lite backstage bilder;)

bild 3 bild 2 Annica forsgren nyhetsmorgon tv4

 

11 annica forsgren skincity.se

 

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

53 svar till “Naturlig hudvård..vad betyder det?”

  • (53) Kommentarer
  • Visa alla kommentarer
  1. Adreanna skriver:

    Hej
    Min kosmetolog rekommenderade den här produkten till mig – https://www.beautyworldsweden.se/hudvard/yellow-rose
    kanske någon använt och har recensioner?

  2. Beatrice skriver:

    Tack Annica! Ska pröva den. Om du känner till fler rengöringar och hudkrämer som passar den typen av hy med ytliga kärl och som inte tål citronsyra etc får du gärna ge fler tips. Tack snälla! ❤

  3. Beatrice skriver:

    Hej! Önskar tips om rengöringar, gärna naturliga, som inte alls innehåller citronsyra eller mjölksyra. Pga tidigare incident bleks huden på ett litet område även om bara lite syra ingår. Önskar rengöring som stärker överhuden, fungerar vid ytliga kärl och inte täpper till porerna. Tacksam för tips!

  4. Mikaela skriver:

    Hej Annica!
    Jag har varit väldigt kluven gällande ”naturlig” och ”konventionell” hudvård väldigt länge. Jag har använt massa produkter från apoteket mot min problemhy, men inget har hjälpt. Gick sedan till en hudterapeut som rekommenderade Exuviance (som jag varit väldigt positiv till) men blev väldigt torr av produkterna. Sen har jag blivit uppskrämd av närstående och av vänner att produkter med syror i är dåligt för ung hy. Stämmer det att huden endast kan förnya sig x antal gånger i livet och att användandet av syror (och antirynkkräm) påskyndar detta? Är inte produkter med syror i för ”starka” för känslig hy?

    Hur som helst gick jag sedan över till Weleda, ett naturligt hudvårdsmärke jag hört mycket bra om. Har du några åsikter om märket? Har testat det länge men är inte 100% nöjd. Vågar man testa Maria Åkerberg eller Exuviance igen eller borde man fortsätta på naturligt?

    Förlåt för långt inlägg 😉
    Kram

    • annica skriver:

      Hej Mikaela, njaaa det är inte sant att du förbrukar din hud genom att använda syror. Förr blev huden mer tunn men väljer man rätt syror för rätt hudtyp så skulle du tex kunna använda Exuviance hela livet. Jag hade valt den vägs som du mest känner för Eko eller syror. Väljer du Exuvaince så ta hjälp av oss hudterapeuter så att det blir rätt produkter. Blev du torr sist så tyder det på att du ska välja Gentle serien och tex alltid ha Vespera serum under dag och nattcreme. Det ger otroligt mycket fukt och du bygger upp huden snarare än tunnar ut. Upplevelsen med ett naturligt märke kan för många vara den att resultatet tar lite längre tid, men å andra sidan så kan man förstås tilltalas av att det är just ekologiskt : ) kram Annica

  5. Bitte skriver:

    Jag är besviken ingen textat pga hörselskadad. Jag undrar om Rituals är giftig? Fundersam? Hör av dig tack. Mvh Bitte

    • annica skriver:

      Hej Bitte, Jag kan inte tänka mig att Rituals serie är giftig på något sätt, men tyvärr känner jag inte till deras innehåll närmare då jag inte arbetat med dem.

      I min butik så kan man läsa om alla produkter vi säljer. Allt ifrån vilken effekt de ger till hur de används samt vad de innehåller. Kika här om du är nyfiken: http://www.skincity.se

      kram Annica

  6. Linnea skriver:

    Hej! Jag såg bland produkterna i videon att duschkrämen från rituals var med, som jag faktiskt precis har köpt mig.. Är den en av de dåliga? Har ju tidigare bara använt sånt som går att köpa på Ica (typ dove), så den kan väl ändå inte vara sämre än det va? 😉

    • annica skriver:

      Hej Linnea, Ja det var produkter från Tilde och Peters egna badrum så det var bara slumpen att just dessa stod där. Rituals vet jag för lite om för att uttala mig. Inget AA märke enligt min mening dock. Men inte sämre än dove:) Kramar Annica

  7. Fanny skriver:

    Hej!
    Jag har en fråga till dig vad du rekommenderar för rengöring för dagligt bruk för normal hud? Jag använder just nu Estée Lauder – Perfectly Clean och den är jätte skön mot huden och jag känner mig inte alls uttorkad efteråt osv men jag blir fortfarande orolig om den verkligen är bra eller om det också bara ”är ett märke” om du förstår vad jag menar 🙂 Tacksam för svar 🙂

    • annica skriver:

      Hej Fanny, Åhh det finns jättemånga bra att välja på men här kommer två tips: Exuviance Gentle Cleansing Cream och Dermalogica Special Cleansing Gel. Kam Annica

  8. Miranda skriver:

    Hejsan! Jag har en liten fråga ang http://nyheter365.se/swiss/swissclinic/lakaren-arr-och-rynkor-forsvinner-fran-huden

    Är det på riktigt eller bara dyrt humbug?

    MVH M

  9. weronica skriver:

    Hej!

    Tack för att du tar upp ett väldigt intressant område. Själv är jag väldigt noga med att använda bra krämer till mina barn. Jag har använt sheabalm från maria åkerberg innan men så sa en hudläkare till mig att ringblomsextrakt som finns i sheabalmen kan ge kontaktallergi och rekommenderade inte att använda detta på barn, så nu vågar jag inte det längre, vad anser du om detta??

    Varma hälsningar W

    • annica skriver:

      Hej Weronica, Alltså alla har olika tankar om detta som du säkert märkt om du googlar runt och som när du besökte en läkare. Antar att han inte hade en susning om hur mkt den innehåller av det aktuella ämnet vilket är viktigt. Som sagt mkt kan skapa allergier etc. i för höga eller fel doser. Är man överkänslig mot ringblomma så bör man undvika produkter med det, men i övriga fall anser jag det vara sällsynt med reaktioner mot det. Shea Balmen är super tycker jag till hela familjen. Kram annica

  10. Anki skriver:

    Hej
    Har underar en längre tid använt decleor produkter men känner inte att jag är så jätte nöjd och funderar att testa Md formulations men är lite osäker vilka produkter som skulle passa mig.
    Tänkte göra hudtest på skincity men kommer inte in på sidan:(
    Har torr och någorlunda känslig hud,ibland har jag reagerat på nytt produkt med små röda utslag som försvinner inom några dagar.
    Är lite rädd och osäker att det även händer med md:(
    Vad tror du??

    Tack!!

    • annica skriver:

      Hej Anki, Testa igen vi får in många hudtest varje dag. Kanske behöver du uppdatera din webbläsare.? Svårt att säga vad och vad du inte kommer reagera på om du inte själv vet vad du är allergisk mot. Men viktigt är att du verkligen vänjer in produkterna. Satsar på dem för känslig hud. Kram Annica

  11. Linn skriver:

    Hej Annica! Jösses vad kort inslaget var! Du fick ju knappt en syl i vädret att bemöta alla frågetecken! Hur kommer det sig att vissa märken som t.ex mitt älskade Jan Marini är så pass dyrt jämfört med andra märken? Vad är det liksom som gör dem dyrare? Jag såg något klipp på youtube där en tjej tipsade om billigare serum och sa att det är bra att gå på billigare märken ur en stor koncern, t.ex Loreal för att de trycker in massa pengar i forskning och att man kan vänta sig samma bra ingredienser i billigare märken under Loreal som man också kan se i t.ex Lancomes produkter. (inte för att jag tror så gott om Lancome men..) Senaste dagarna har jag googlat serum 24/7 för att se om det finns ett lika bra som c-esta serum men snäppet billigare men blir inte klokare 😛 Är det ens möjligt att billigare hudvård kan mäta sig med lite dyrare rent resultatmässigt? Väldigt luddig fråga kanske men är så nyfiken på hur märken och märken arbetar 🙂 Tack för ditt grymma inlägg och din ärlighet! Kram! /Linn

    • annica skriver:

      Hej Linn, ja helt galet! :)) Jag som laddat så;). Alltså det är faktiskt svårt att ge ett kort och helt rakt svar. Det kan vara många olika ingredienser som bidrar till ett högre pris på en produkt/märke. Dels hur mkt forskning som görs/har gjorts, koncentrationen i produkten, marknadsföring, namn p produkten (som bamse exemplet med royalties), olika certifieringar. för att nämna nåra exempel. Vad gäller många sjukt stora lite mer mainstream märken utan att nämna någon men tex de som du nämner ovan så kan de tex ha en ingrediens i sig men så låg koncentration och vara en relativt utspädd produkt. vilket kan påverka priset. Det ser ut som det innehåller samma som ”dyra cremen” men koncentrationen av ämnena är så lite så det blir liksom inget på huden.. men dock finns det i produkten och man kan använda det som marknadsföring. Ja alltså om man tänker Chanel och Exuviance. Chanel är mkt dyrare men Exuviance mkt bättre. Chanel tar ju sjukt mkt betalt bara för att det är Chanel och har även en massiv marknadsförings budget. Medans Exuviance satsat på innehåll och inte snyggaburkar etc etc. Så ja….billigare kan vara bra… sen är det ju relativt vad som är billigt… Hoppas det gav lite svar på din fråga, återkom annars!

  12. åsa skriver:

    Superbra, intressant och relevant!

  13. Marie skriver:

    Hej Annica.
    Jag är 34år och blir väldigt torr runt ögonen vilket resulterar i små linjer. Jag undrar vad du skulle rekomendera för ögoncrem och ev serum. Jag använder nu JM ansiktsprodukter och skinrenu serum till ögonen, men ingen kräm ovanpå. Det behöver inte vara från JM men gärna ngt som verkligen hjälper.
    Mvh Marie

  14. JJ skriver:

    Hej!
    Vad tycker du om Emma S produkter? Jättetacksam för svar.

    • annica skriver:

      Hej JJ, Nja… har inte provar så himla mkt så jag låter det vara osagt. Men inget jag i första hand skulle välja..:) Kram Annica

  15. Michaela skriver:

    Annica jag måste bara säga… Hudspecialisten, du gör verkligen skäl för ditt namn! Jag läser bland kommentarerna och dem är förutom inläggen bra sätt att lära sig. Ibland stöter man på saker man själv undrat över och aldrig fått svar på hos någon annan hudterapeut. Du är så fantastiskt kunnig och har världens bästa affärsidé att inneha så många olika märken i ditt sortiment. Det blir opartiskt och ökar chansen att varje person får just vad hon/han behöver. Tack för att ni finns och inte tummar på kunskap eller kvalitet! Min hy har varit i obalans sen förra våren och jag har gått till en fantastisk salong som säljer Caritas produkter. Dock såg jag ingen effekt men dem fortsätter att rekommendera mig samma, samma. Bytte till Exuviance för jag tänkte jag går tillbaks till ett gammalt tips från er och voila! Huden har fått en sån lyster och pormaskarna är som borta. Har alltid gillat hudvård men nu är hudproceduren morgon och kväll roligare än någonsin. Tack!!

    • annica skriver:

      Hej Michaela, men du…TACK!!! Så roligt att du tycker det! Ja visst, kommentarsfältet här är som ett litet hudvårdsforum, vilket är toppen roligt! Kan bara säga stort tack för all beröm som du ger mig…verkligen!! Roligt att du skriver just kunskap och kvalitet..de orden tillsammans med service är våra tre led ord;) Vad roligt att din hud har fått en ny start!! Tack för att du läser min blogg och väljer skincity! kramar annica

  16. Matilda skriver:

    Hej Annica!
    Jag läser till hudterapeut och har läst din blogg ett tag och även följt dig på TV4 jag blev irriterad att du inte fick säga i stort sätt någonting imorse!! Jag tycker att du är så duktig, du skriver så bra och har så mycket att dela med dig av och att någon som inte har koll tar tv tiden och orsakar ännu mer hysteri om vad som är allergiframkallande. som du själv säger att ta bort parabener och tillsätta något som man kanske inte forskat lika mycket på, är det verkligen bra? De är tråkigt att parabenhysterin fortsätter..Jag hoppas jag ser dig i tv rutan snart igen då du själv får förklara hur det ligger till..
    Hur som helst det är kul att följa dig och att jag också kommer få jobba med det roligaste som finns!
    //Matilda

    • annica skriver:

      Hejsan Matilda, Vad roligt! Grattis till bra och fantastiskt roligt yrkesval! haha ja, jag hade gärna velat prata mer…hade så mkt att säga.. som tur e kan jag skriva av mig här på bloggen:). Ja ibland blir allt väldigt snedvridet…ROligt att du följer mig på bloggen och på 4:an:) Varmt lycka till med dina studier! Kram annica

  17. Helena skriver:

    Jag studerar till hudterapeut och besöker din blogg nästan varje dag. Tack för alla fina, intressanta, kunniga och informativa tips och råd du ger! Du är verkligen en förebild. Såg på inslaget imorse på Tv4 och det var mycket bra!

    • annica skriver:

      Hej Helena, Åhh vad roligt att du pluggar till terapeut!!Välkommen till en fantastiskt rolig värld!! STORT tack för de fina orden! Jag blir riktigt rörd:)). Stor kram annica

  18. Sara skriver:

    Hej!
    Jag är snart 15 år & lite hudproblem har jag haft länge så de beror nog inge på det.
    Jag har en oljig hy med lite små finnar & nån större. Har vanligtvis inte så mycket trots att jag kan ha väldigt oljig hy. På sistone har jag haft en liten utbrottsperiod & de tror jag faktiskt kommer lägga sig, de största problemet är att finnarna lämnar ett märke efter sig när de försvunnit som inte vill försvinna!! Så har de inte varit förut för mig även om jag har fått nån större finne oså. Märkena är röda, lite åt de mörka hållet. Fick för nån månad sedan svarta pormalsar på näsan vilket jag inte heller haft förut. Har de bara på sidan på näsan men de syns ju ändå ganska bra.. Sedan har jag även nån pigmentering & fräknar och gillar inte alls de.
    De jag letar efter då är masker, serum, nermattande , punktbehandlqre eller liknande för dessa problem.
    Använder
    Sensai mud soap
    Sensai Silk emulsion light
    Glopressed base
    Vilket jag ändå gillar

    Tack på förhand!

    • annica skriver:

      Hej Sara, Jag skulle rekommendera dig Jan Marini. Gör vårt hudtest online på skincity.se så får du en komplett rekommendation. Ange att du vill ha tips på JM och ladda gärna upp en bild på din hud som gör det mkt enklare för oss att ge dig en bra rekommendation kram Annica

      • Sara skriver:

        Hej igen!
        Vill gärna ha kvar grundprodukterna från sensai & bara lägga till de special produkter, spelar ej någon roll vilket märke. Är så svårt att ange detaljer på hudtestet också …

  19. Gina skriver:

    Hej! Riktigt bra blogg! Min fråga har inget med detta inlägg att gör men jag undrar om man kan använda Dermalogicas precleanse dubbelrengöring både morgon och kväll?

    Hälsningar Gina

    • annica skriver:

      Hej Gina, tackar:)! Yes det kan du ! Dock behövs det kanske mest precleanse på kvällen när man tvättar bort makeupen. Kram Annica

      • Gina skriver:

        Hej igen och tack för ditt svar! Jag använder både precleanse och ultra sensitive cleansing gel plus daily microfoliant på morgonen men då blir det kanske för mycket? Undrar också om man använder barrier repair under eller över super sensitive shield spf30? Blir det för mycket att använda skin smoothing cream och sheild spf30 när jag även använder barrier repair och dess serum? Kram Gina

        • annica skriver:

          Hej Gina, Det är så du gör, så kan du se om du vill använda microfoliant varje dag eller några gånger i veckan bara. Barrier Repair kan användas på 3 sätt:
          1. Under creme (efter serum) för en behandlande och reparerande effekt på huden
          2. Mixad i creme eller ovanpå creme för förebyggande och skyddandeeffekt om man tex vistas mycket i torrmiljö.
          3. Användas ensamt på huden, istället för dagcreme om man har en fetare hy.
          Kram annica

  20. Helena skriver:

    Hej!
    Jag har en fråga ur allergisynpunkt. Jag har märkt att det kliar på min hud när jag smörjt in mig med hudlotion. Jag har då tänkt att jag är allegisk mot parfym i produkter. Jag funderade då att köpa en lotion som är märkt av Astma- och allergiförbundet. Vad tror du om det, är deras produkter dåliga? Har du i så fall några andra tips för en kliig hud?

    Hälsningar Helena

  21. Ida skriver:

    Hej Annica! Har en liten fråga.. Jag använder bare minerals puderfoundation och undrar om jag behöver använda precleanse från dermalogica innan jag tar special cleansing gel? Känns mer som att man bör använda det när man har ”riktig” foundation som är svårare att tvätta bort. Tack för en superbra blogg!
    Hälsningar Ida

    • annica skriver:

      Hej Ida, Du behöver inte, det är smaksak. Jag gillar dock att ta bort makeupen med olja, typ precleanse och sen göra rent huden med en rengöring typ special cleansing gel! Kram Annica

  22. Hilde skriver:

    Hurra och amen!! Vilket bra inlägg! Jag måste länka hit från mitt inlägg från i morse 🙂
    Kram

    • annica skriver:

      Heeeyyyy Hilde, Thanks darling;) Tack ska du ha! Roligt att du gillar… var tvungen att göra en avhandling… måste liksom få det uuuurrr mig:) kram Annica

  23. Emelie skriver:

    Vilken ”kroppsvård” typ duschcreme, shampoo, badolja är bra för barn? Mina barn är 2 o 5 år och blir lätt torra.
    Hälsningar Emelie

    • annica skriver:

      Hej Emelie, Kolla in Maria Åkerbergs och Neals Yard som är riktigt bra ekologiska produkter. Maria Åkerbergs shower and bathoil är toppen för hela familjen i duschen och badet! På extra torra partier sätter du på lite sheabalm! Kram ANnica

  24. Vilket bra inlägg! Jag skrev också ett igår om GP’s artikel.