Hur vänjer man in nya produkter och vad händer egentligen vid en utrensning?

 • | Anna

Alla kan nog mer eller mindre känna igen sig när man äntligen fått hem den där produkten som man länge velat prova. Jag kan bara referera till mig själv, jag blir som barn på julafton, exalterad till tusen och längtar tills jag ska få göra min hudvårdsrutin. Den känslan är ju magisk i sig (jag erkänner jag är lite yrkesskadad) och vanligt är att man kör på för fullt från dag ett för att det känns så bra… tills att efter några dagar, nån vecka signalerar huden att vänta lite… jag hinner inte med. Vikten att vänja in huden väger alltså stort, oavsett hur van man är vid aktiva produkter eller hur tålig hud man har så gör man sig själv en tjänst att introducera nya produkter till huden i lagom takt.

invänjning av nya produkter

Gör dig själv och huden en tjänst genom att vänja in nya produkter på huden, det gäller främst dom mest aktiva produkterna som normalt sett brukar vara exfoliering och serum.

Invänjning på huden, en generell guideline

Det finns en enkel regel som man kan följa för att vänja in huden. Alla har såklart olika förutsättningar, hudtyper och tillstånd som skiljer sig åt sen hur vi påverkas och reagerar är väldigt olika men genom att följa denna guideline så brukar det kunna fungera för mångfalden. För en känslig hud så tycker jag det här speciellt är en bra riktlinje att följa, har man en mer tålig hud kan man känna efter lite vecka 2 och 3, skulle huden reagera så vet man att det bästa är att backa bandet något och börja om. Dom produkterna som man oftast pratar om vid invänjning är exfoliering och serum eftersom dom jobbar mer djupgående men kan även innefatta en rengöring och creme eftersom det är något man använder dagligen. Det viktiga är att man känner efter och inte är så het på gröten, utan bättre att skynda långsamt som man säger.

Vecka 1 Använder du dom mest aktiva produkterna, varannan eller var tredje dag 1 ggr/dag.

Vecka 2 Kan du öka på användningen till varje dag 1 ggr/dag (om du upplever att huden är redo för det,) annars varannan dag morgon och kväll.

Vecka 3 Har huden troligen hunnit introducerats och du kan börja använda produkterna varje dag morgon och kväll.

Hyaluronsyra

SKINCITY skincare Rich Moisture Second Concentrate är ett fuktgivande serum som innehåller bland annat hyaluronsyra. Ett serum som passar in i alla hudvårdsrutiner som är i behov av att förse en fukttörstande huds behov.

Utrensning

Vad händer egentligen i huden om finnar ploppar upp, kanske du även upplever att den stramar och är torrare än innan? Det som sker är inte något man ska bli rädd för egentligen, det är snarare bra för att huden rensas ut, en detox/utrensningsprocess som kan vara några veckor tills det stabiliseras. Det bästa man kan göra är att försöka ha tålamod och vara noggrann med just invänjningen. Slutar du tvärt och går direkt över till att prova en ny produkt kan det skapa en stress i huden och den reagerar ännu mer.

Om man känner sig mer känslig och torr kan också ha att göra med att hudbarriären är lite rubbad, att man behöver bygga upp den med mycket fukt och barrärstärkande produkter, kika på ingredienser som ( hyaluronsyra och ceramider.) Är hudens barriär rubbad och där med skör så är det högsta prioritet att vänja in produkterna.

24h Creme

Den här cremen, Akademikliniken Cure Recovery Creme fungerar som ett läkande bandage, så otroligt tacksam creme som bygger upp huden med hjälp av ceramider så den behålls stark.

Huden aktiveras

Upplever man att det sticker i huden, att huden blir lite blossig tillfälligt men att det sedan lägger sig? Det är oftast ett tecken på dels att man är yttorr, och att huden aktiveras av ingredienserna. Det är vanligt förekommande och brukar i dom flesta fall vara övergående ju längre tid man använder produkterna. Lägg en lugnande och svalkande mask 2ggr i veckan eller flera kvällar i rad om det behovet finns, som hjälper huden att återhämta sig. Man ska aldrig vara rädd för att maxa med fukt till huden.

Mask

Skinceuticals Phyto Corrective Mask…En SOS-behandlare, som lugnar en irriterad hud samtidigt som den fyller på med fukt, passar väldigt bra efter estetiska behandlingar. Jag brukar använda den flitigt efter microneedling. Fungerar också toppen som en after-sun.

Hoppas att detta gav lite mer tydlighet i hur du ska tänka vid invänjning av nya produkter och hur huden kan reagera, tveka inte ställ dina frågor i kommentarsfältet. Kram på er!

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

8 svar till “Hur vänjer man in nya produkter och vad händer egentligen vid en utrensning?”

 • (8) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Catharina skriver:

  Hej! Tack för jättebra inlägg! Kommenterar nu några månader senare dock… 🙂
  Ville fråga dig om Exuviance, de har ju syra i alla sina produkter, blir inte det för starkt för huden? Eller är syran i så liten dos?

  Känns ovant för mig att ex. Sheer refining fluid spf 35 har syra i sig samtidigt som den ger solskydd.

  Anledningen att jag frågar är då jag haft just SRF spf 35 under några mån nu och älskat den. Köpte små prover av exuviance och började nu testa nattcreme och nattmask. Upplever nu det du beskriver med lite finnar och stramande hud. Så bra veta att det kan bli så! Ska trappa ned lite på nattcreme igen och se.

  Mvh
  Catharina

  • Anna Klaesson skriver:

   Hej Catharina!
   Så bra att du frågar och jag förstår verkligen att du blir fundersam. Exuviance har nästan genomgående PHA-syra i sin produkter vilket är en mild syra som varsamt exfolierar huden samtidigt som du också får återfuktning till huden, den syran passar väldigt många även den känsliga huden. Sheer Refining Fluid har ingen syra i sig men dom som har det i solskydd är det väldigt liten dos. Bra att du backar lite om du påbörjat nya produkter så att huden kan komma ifatt lite, och det är inte helt ovanligt att man får en och annan finne när man börjar med en ny produkt, huden behöver bara lite tid att bekanta sig med ingredienserna. Skulle det vara någon mer fråga så hör av dig igen. Ha det gott!
   Kram Anna

 2. Emily Nilsson skriver:

  Hej Anna
  Jag har gjort erat hudtest på skincity några gånger då jag nu ”känner” min hy lite bättre. Jag kan dock gå all in och sedan tröttna och inte orka alla stegen. De är främst rengöringen tycker de är skönt att bara dra av med bomull och ansiktsvatten.

  Jag undrar vilka steg du tycker är viktigast.
  Har känslig hy och upplever den torr i t zonen.
  27 år och har problem med väldigt blå ringar under ögonen och lite fina linjer inte jättemycket.

  Mvh Emily

  • Anna Klaesson skriver:

   Hej Emily!
   Om du vill hålla rutinen kort men ändå effektiv skulle jag satsa på att du använder, rengöring, serum och creme. Om du föredrar att använda en rengöring i form av ett micellarvatten så går det utmärkt men tänk då på att svepa med pads kanske 2 omgångar om du bär makeup för att avlägsna allt.
   Tips på produkter till dig är dom här, även för ögonpartiet 🙂
   Rengöring
   Serum
   Creme
   Ögoncreme
   kram Anna

 3. Sofia skriver:

  Tack för detta inlägg!!!

 4. Anna skriver:

  Är det ditt badrumsskåp? Vad tycker du om Instytytums nya produkter? Är sugen på att testa dom.

  • Anna Klaesson skriver:

   Hej Anna!
   ja det är mitt badrumsskåp hemma 🙂 Har kört Instytutums produkter nån vecka bara men är supernöjd så här långt. Känns väldigt stabila i sin form utan att irritera min hud.
   Kram Anna