ANNICAS SOLSKOLA DEL 5 – Så ofta måste du smörja in dig med solskydd

 • | Annica

solskydd

Du har säkert läst och hört att jag och andra säger att du bör återapplicera ditt solskydd varannan timme. Du kanske oxå har känt när du läst och hört dessa rekommendationer att du tycker det känns som en omöjlighet för dig i ditt liv.

Om man sminkar sig tex.. ska man då tvätta bort det varannan timme för att återapplicera solskyddet och sen sminka om sig igen. Det finns väl ingen människa i världen som gör det? Förutom möjligtvis när man är på solsemester och är på stranden.

Hur kan då experter rekommendera något som ingen ändå kommer göra?

Jag vet att ni mina kära läsare vet massor om SPF och hur det funkar med SPF. Vet man det så kan man ta denna rekommendation och addera på sin kunskap och få mer exakt vad det är som gäller för sin hud när det kommer till återapplicering. Om du känner att du inte inte vill grotta in dig i detta så kan du sluta läsa nu och återapplicera varannan timme, det blir inte fel utan är en bra allmän rekommendation tycker jag. Har man smink kör man ju enkelt återappliceringen med ett transparant SPF i puderform som man bara borstar på. Finns flera bra Glominerals med SPF30 och Sensais (Sensais är dock ej transparant).

Tänkte idag guida dig igenom allt du behöver veta så att du kan få maximalt skydd mot skadliga strålar och åldrande och inte behöva applicera UV-skydd varannan timme hela livet;).

Hur ofta ska man återapplicera?

För att bestämma vilket SPF nummer en produkt ska ha så testar man och bedömer produkten baserat på hur länge den kommer skydda dig innan din hud bli röd om den appliceras RIKLIGT. (Observera Rikligt!) Denna något komplicerade uträkning fungerar enkelt så här:

Om man använder SPF15 och det vanligtvis tar 20 minuter innan din hud blir röd i solen om du inte använder någon solcreme alls och sedan applicerar rikligt med SPF15 så kommer denna solcreme att skydda dig från att bli bränd i 300 minuter (15×20) eller 5 timmar.

Om du istället använder SPF30 frikostigt och om din hud vanligtvis blir röd efter 20 minuter i solen utan solcreme så multiplicera produktens SPF (d.v.s. 30) med 20 och du får en egen personlig skräddarsydd tid för när du bör återapplicera. SPF 30 x 20 = 600 minuter / 10 timmar.

Nu kanske ni tänker men varför talar man inte oftare om detta? Oftast pratar vi experter ju om detta med återapplicering varannan timme. Anledningen till att vi gör det är baserat på följande tre skäl.

solskydd

Därför rekommenderas återapplicering varannan timme

 1. De flesta människor applicerar inte rikligt av sitt solskydd. Jag vill påstå att i princip alla jag ser använda solskydd tar för lite. Om du inte applicerar rikligt kommer du inte att få det solskydd / den SPF som står på etiketten. (exakt hur mycket solskydd du ska ha kommer i en annan Solskola inom kort).
 1. Om du svettas, (inte bara tränar och svettas utan även som t.ex. en riktigt varm dag på stranden) svettas kommer ditt solskydd inte vara mer än 2h oavsett SPF nummer. Detta även om den är märkt med water resistant eller tom very water resistant. Står det bara water resistant håller skyddet typ 40 minuter efter det att du blivit blöt/badar.
 1. Etiketterna på solskyddsprodukter kan vara riktigt vilseledande då man ibland använder ord som ”skyddar hela dagen ” eller ”kontinuerligt skydd”. Ni vet nu att hur länge ett SPF skyddar beror helt på din hudfärg, vilken nummer på SPF som står på etiketten samt hur rikligt / lite man applicerar. Ett solskydd kan inte veta din hudton eller anpassa sig till din hudton eller ge ett bättre skydd om du snålar in på mängden. Tyvärr.

Annica forsgren

Baserat på detta finns det ( anser jag) anledning att ge den allmänna rekommendationen om återapplicering varannan timme men det är ingen regel.

Att förstå sig på solskydd är inte lätt men om du siktar på att använda en SPF 30/50 varje dag som innehåller skydd mot både UVA + UVB så är du bra på det. En extra heads up när du är på solsemester och svettas mycket och badar. Återapplicera ofta och gör det frikostigt.

Enligt mig är det ett av de viktigaste recepten för ung och frisk hud länge!

11 annica forsgren skincity.se

Vill du lämna en kommentar?

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

61 svar till “ANNICAS SOLSKOLA DEL 5 – Så ofta måste du smörja in dig med solskydd”

 • (61) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Matilda skriver:

  Tar det längre tid att bli brun, ju högre SPF man använder?
  Eller har SPF enbart en skyddande egenskap för att man inte ska bränna sig?

  Nu var det ju ett tag sen du skrev detta. Men kanske läses det ändå 🙂

  • annica skriver:

   Hej Matilda, Jag ser alltid över tidigare inlägg och svarar även på dessa 🙂 Det kan vara svårt att säga exakt hur lång tid det kommer att ta. Men det tar längre tid eftersom huden inte bränner sig. Bränner huden sig så blir man ofta röd och sedan kommer färgen efter några dagar. Med solskydd bränner sig huden inte sig lika lätt och huden bygger successivt upp ett försvar som ger dig den ökade melaninproduktionen, att du blir brun 🙂 Kram Annica

 2. Hina patel skriver:

  Hej jag undrar hur ofta man ska applicera hudkräm med spf 50 på en indisk hud under en dag/ hina

 3. Cecilia skriver:

  Tillägg till sminkfrågan:

  Jag upplever att solvarm hud är betydligt mer svårsminkad, foundation blir strimmig och svår att applicera (torkar för fort trots extra ansiktskräm) och sminkningen blir lätt fulare än vanligt. Vad är hemligheten här? Vilka produkter kan passa mig?
  Ds.

  • annica skriver:

   Hej Cecilia, Hm….det beror lite på vilken creme och foundation du har. Jag hade tvättat av ansiktet med rengöring, lagt på creme för att få en nystart. Då kommer sminket sitta snyggt. Sedan är ett puder on top ett måste för att fixera makeupen då den lättare smälter i värmen. Pudret jag tipsade om et toppen till det.

   kram Annica

 4. Cecilia skriver:

  Hej Annika, vilken UNDERBAR blogg du driver och du verkar otroligt duktig, wow och tack för alla ovärderliga tips. Det här blir min nya dagsläsning 🙂

  Jag och syrran ska åka till palma i nästa vecka och jag är orolig för min hud. Jag är väldigt blek, blond och bränner mig lätt. Ganska torr/normal hud. Jag är 29 år och har egentligen inga rynkor alls.

  Vet att du säkert skrivit spaltmeter om detta men vore så tacksam för tips så jag hinner beställa rätt solskydd före torsdag. Jag ska vara ärlig och erkänna att jag avskyr solkrämer, kladd på huden är det värsta jag vet. Så drar mig för solskydd in i det längsta men 38 gradig Spanien värme.. Jag är inte dum och skönheten och inte få åldra hud går före. Så en kladdfri kräm till kroppen önskas tips på minst 30. Sen en kräm till ansiktet, och vill så gärna känna mig snygg även vid poolen så gärna om det finns någon Mirakelkräm 😉 samma sak här, köaddfri ett måste.

  Kan man även ha samma kräm under sminket?

  Eller finns någon grym kräm som man kan byta ut primer, foundation och mineralpuder? (Jag är nog rätt kass på smink inser jag nu..)

  Eller om det inte går kanske ett transparent puder att lägga överst?

  Jag använder faktiskt body shops rosa vitamin E kräm och deras ögonkräm nutruganic. Provat runt massor men slutar alltid med finnar och jag byter tillbaka och huden blir i det närmsta perfekt.

  Slutligen har du tips på vad man mer kan göra för att inte se så ful ut vid poolen i fejjan? Färga ögonbryn och göra framsgörlängning? (Några tips på var i stan?)

  Ledsen att det blev så långt, hoppas på svar.
  Stor kram/Cissi

 5. Kajsa skriver:

  Hej
  Har en fråga hoppas du kan hjälpa mig,
  Jag kör den röda serien från PC är torr men nu när det blir varmare är jag torr normal, men vill ha något mot mina små små röda ärr från gammal acne och även ibland får finnar då och då, av dessa två vilken tycker du passar? (är 28 år)

  Paula’s Choice
  RESIST Skin Transforming Mult-Correction Treatment

  eller

  Paula’s Choice
  CLEAR Daily Skin-Clearing Treatment Azelaic Acid + BHA

  och kör man dem innan sitt serum?

  Tack snälla!

  • annica skriver:

   Hej Kajsa, de produkter du frågar om har faktiskt exakt samma innehåll. Man har bara döpt de olika. Det som kan vara förvirrande är att den första benämns som ett serum och den andra som en creme. Anledningen till det är för att man kan ha dem antingen som ett serum eller som en creme. Är man blank och fet i huden så tar man Clear som en creme (solskydd på om man har den dagtid). Är man mer normal, blandad eller torr i huden så tar man Transforming under sin favoritcreme.

   Till dig rekommenderar jag RESIST Skin Transforming Mult-Correction Treatmen

   Lycka till, det är verkligen en produkt som många upptäckt och som ger superfint resultat!

   kram Annica

 6. Thessa skriver:

  Hej Annica, intressant. Själv applicerar jag efter en lite annan teori, men den kräver ju då att man applicerar rikligt. Kan tyvärr inte länka filmen (minns ej) men en hudläkare på You Tube förklarade att det räcker att applicera solkräm med hög SPF två gånger per dag och då går metoden ut på att man till att börja med applicerar sitt solskydd rikligt och sedan väntar i ca 15 minuter och därefter applicerar man solskyddet IGEN och först därefter är man preppad för solen en hel dag och då behövs alltså ingen återapplicering.

  Jag som lätt blir röd hur ofta jag annars än smörjer, tänkte att detta med bara två närliggande insmörjningar på en dag funkar ALDRIG för mig, men det GÖR det, fast jag har solstift för känsliga delar av ansiktet och Kanebos puder! Kram Thessa

  • annica skriver:

   Hej Thessa, Det ger absolut ett bra skydd. Det blir lite samma effekt dvs att man lägger solskyddet lager på lager. Båda funkar bra. Sen tycker jag att badar man, svettas osv så är det bättre att smörja efter som… Det viktiga är att man smörjer sig igen…vilket många missar.

   kram Annica

 7. BigMami skriver:

  Här är ungatna kritvita när vi gått loss med solkrämen 🙂 Har alltid på ett rejält lager & speciellt på axlar, nacke och ansikte. Köper inte lägre än faktor 50 heller fast vi håller oss i Sverige. Applicerar flera gånger när vi badar. Själv har jag också ungarnas solskydd och gömmer mig i skuggan..

  • annica skriver:

   Hej Bigmami, du gör dina barn en björntjänt. Bra! Ut och lek i solen på med spf!!! Gillar också skuggan : )

   kram Annica

 8. annelie skriver:

  Ifall man är inomhus behöver man då solskydd? Jag använder det inte då jag alltid får utslag finnar utav det

  • annica skriver:

   Hej Annelie, Skulle du tex sitta vid en dator så är det en bra idé eftersom det ger ett skydd. Samma sak om man tex sitter vid ett fönster där solen strålar in så skadas faktiskt solen huden. Tex en lastbilschaufför som mesta delen sitter inne i sin bil skulle jag absolut rekommendera solskydd. De sitter många timmar i sol som även med stängt fösder skadar huden. kram Annica

 9. Karin skriver:

  Hej, bra med din sol skola. Nu funderar jag på vad som är bäst: om man inte har tillgång till sina bra solkrämer som tex paulas choice ska man använda en solkräm av apoteketet eget märke eller inget alls? Och kan man ta ansiktssol kräm på kroppen och på halv stora barn.? jag hörde nån som sa att solkräm inte var bra för det kunde ge cancer, vet inte om det var några speciella sorter de menade som var farligast.

  • annica skriver:

   Hej Karin, Alla solcremer är inte dåliga på apoteket, det finns de som är bra. Fråga i butiken vilken de rekommenderar mest innehållsmässigt. En spf för ansiktet kan absolut användas på kroppen. Att tänka på till barn är att de oftast behöver en som sitter ordentligt dvs en som är vattenresistens. De svettas och badar mer än vad vi gör ; ) Vet inte vad det var för solcreme som skulle ge cancer…..det låter skumt och vad hade de stoppat i den!? Solen kan dock ge cancer om man inte skyddar sig eller om man bränner sig som allt för många gör. Lär barnen från start hur viktigt det är med spf så kommer vi få ner hudcancer-fallen i framtiden säger jag. De är sjukt höga nu för att vi inte visste bättre eller för att våra föräldrar inte fått den infon när vi var yngre.

   kram Annica

 10. Kajsa skriver:

  Hej
  Har en fråga hoppas du kan hjälpa mig,
  Jag kör den röda serien från PC är torr men nu när det blir varmare är jag torr normal, men vill ha något mot mina små små röda ärr från gammal acne och även ibland får finnar då och då, av dessa två vilken tycker du passar? (är 28 år)

  Paula’s Choice
  RESIST Skin Transforming Mult-Correction Treatment

  eller

  Paula’s Choice
  CLEAR Daily Skin-Clearing Treatment Azelaic Acid + BHA

  och kör man dem innan sitt serum?

  Tack snälla!

  • Kajsa skriver:

   Väntar på svar fina Annica?

  • Nanne skriver:

   Annica jag vill också veta lite om dessa 2 produkter vet inte vilken jag ska beställa?!

   en fråga till:)
   i vilken ordning använder jag dessa ifall jag även har ett serum från pc! har en hel serie från pc och ska man använda dem varje dag?

 11. Nina skriver:

  Förr hade ni små storlekar man kunde köpa av olika produkter, meni inga l
  Längre VRF:( Så bra att testa innan man slår till på full size

  • annica skriver:

   Hej Nina, Tyvärr blev jag tvungen att ta bort porvrummet så man ändrade regler kring ompaketering av produkter. Kika på de resestorlekar som finns från bla Pualas Choice, Maria Åkerberg, Dermalogica och Murad..

   kram Annica

 12. Sandra skriver:

  Hej, vad är skillnaden mellan solskydd för barn och vuxen, kan man som vuxen använda samma som på sitt barn?

  • annica skriver:

   Hej Sandra, som vuxen kan man absolut använda barnens. Barnens är ofta fysikaliska dvs har ett skydd där solens strålar ”studsar bort” från hudens yta. De för oss vuxna har lite mer aktiva ingredienser som vårdar huden mer anti age osv. De kan vara både fysikaliska och kemiska. I ett kemiskt skydd oskadliggörs strålarna i huden.

   kram Annica

   • Kio skriver:

    Min observation är att det numera säljs ganska få barnsolkrämer med enbart partikelfilter. Anledningen kan vara att zinkoxid inte blivit godkänd än som solfilter, samt att det finns bra kemiska filter som inte orsakar hormonstörningar och dessutom är fotostabila osv.

    Apolosophy för barn 50+ SPF har t ex enbart kemiska filter och det var för övrigt den som vann solkrämstestet utförd av Testfakta 2015, som blockerar enligt testerna +95% av både UVA och UVB.
    Annars tycker jag inte att innehållsteckningen visar några större skillnader mellan barnkräm och vuxenkräm (i detta fallet, Apolosophy). Solkrämen för barn innehåller aloe vera extrakt men vuxenkrämen gör inte det. Sen finns det barnkrämer som innehåller allergener osv så jag har börjat bli lite misstänksam när jag ser att en given kräm är speciellt gjord för barn, det finns inga garantier att krämen är ok.

    Partikelfilter i nanoform har dessutom visat sig orsaka rätt kraftiga oxidationer i huden när solstrålarna interagerar med dessa och frågan är om dessa verkligen skyddar oss mot solen eller orsakar/ förvärrar en skada.

    Sen tycker jag att man även bör ägna mer fokus på UVA strålningen eftersom det är den som orsakar förtidsåldrande. SPF säger ju egentligen ingenting om hur bra krämen skyddar mot just UVA.

    Enligt EU lagar ska UVA skyddet vara minst 1/3 av SPF skyddet för att få UVA märkningen.
    Dvs om du har köpt en kräm med 30 spf, ska uva skyddet vara minst 10 i styrka : 1/10 = 90% av UVA ska blockeras.

    • annica skriver:

     Hej Kio, du har så rätt : ) Det är en djungel och bara för att det står barn på så betyder det inte att det är det bästa. Man får läsa på och testa. Tack för att du delar med dig här på bloggen. Uppskattas verkligen och kunskap kan i ämnet kan inte spridas nog! kram till dig, Annica

     • kio skriver:

      Tack för kommentar! Ja, det är verkligen en djungel och inte alls lätt att hitta en bra kräm som skyddar bra, är ok för en känslig hud osv. Själv har jag testat Apolosophy för barn 30 spf och är nöjd med en.

      Det vore desto intressant om man kan få lite mer forskningsresultat kring partikelfilternas potentiella risker. Nu pratar man om att nanopartiklar (som faktiskt inte penetrerar frisk hud) klumpar ihop sig i krämen och reflekterar solstrålarna sämre. Så det är verkligen svårt för en konsument att veta vad man ska använda. Kemisk eller partikelbaserad kräm. Själv tror jag att man som konsument normalt ryggar tillbaka bara för att ordet ”kemisk” finns med, men jag tror att oron i många fall är obefogad. Partikelfilter kan också förstöra miljön exempelvis.

      Någon i kommentarsfältet nämnde att solskyddet hade en sån ”gul färg” och det skulle vara mindre attraktivt, men ju gulare färg på solskyddet (om man utgår från kemiska skydd), desto bättre UVA skydd.

      * Jag märkte att det smugit in lite faktafel angåene Apolosophy 50 spf – mot UVA skyddar den ca 94-95%, UVB 99-100. ^^

     • annica skriver:

      Hej Kio, så kul att du följer bloggen : ) Mycket händer på nano-sidan och det blir kul att följa. kram kram Annica

 13. Desiré skriver:

  Hej Annica!
  Jag mejlade dig förra veckan ang mina hudproblem efter att ha slutat med p-piller. Jag skulle verkligen behöva få tag i en bra hudterapeut som kan ta sig en titt på min hud men har ingen aning om vilka som är bra och inte. Har du något tips i Stockholm?
  Vore magiskt bra!
  Tack.
  Hälsningar Desiré

 14. Anna skriver:

  Hej Annica,

  Först vill jag tacka för en toppenblogg och Skincity, ja vad ska man säga. Heaven! Jag har en fråga som eg. inte rör ovan inlägg. Jag känner att min hud sista året blivit dels ”grå” (småbarn, heltidsjobb, 36 år ja osv…), dels att den är oren med pormaskar som aldrig blir finnar dock. Jag skulle verkligen vilja gå till en bra salong och få hjälp men hittar ingen som jag känner att jag ”kan lita på”. Har du några tips? Och när kommer Skincitys egna salonger;)

  Mvh Anna

  • annica skriver:

   Hej Anna, vi får se om det blir egna salonger framöver. Vi har ju en på huvudkontoret men tiderna är få där tyvärr, vi skulle behöva mer plats.

   Hör dig för hos Ulrica på http://www.skinmedical.se hon är jätteduktig : )))

   kram Annica

   • Michaela skriver:

    Hej Annica,

    Vart ligger ert huvudkontor och hur bokar man in sig på en ansiktsbehandling hos er? Och kan man få DIG eller du har anställda som utför ansiktsbehandlingarna?

    Annan fråga:
    Du har tidigare skrivit att du är PRO att inte använda produkter på barn så långt det är möjligt att faktiskt undvika det. Jag håller helt med men blir lite vilsen av all info jag läser och får från olika håll. Det jag vill veta är: Vilken produkt/produkter är ”hudvänligt” att använda på en 1-åring i ansikte/kropp? Vad är det en SPF-produkt intr får innehålla? Nya rön har ju kommit fram till att det är innehåll i solprodukterna som ger hudcancer och kanske inte alltid själva solen. Har du ngn kunskap om detta?

    Sista frågan:
    Hindrar Solprodukter (som ska skydda mot UVA/UVB) huden att tillverka D-vitamin?

    Mvh
    Michaela som tycker du är fantastiskt pedagogisk och kunnig!!!

    • annica skriver:

     Hej Michaela,

     Vårt kontor ligger i Täby norr om Sthlm och vi har en salong här. Tyvärr är dock tiderna få då vi bara har plats för ett rum. Vi hoppas att vi kan utöka den delen framöver. Jag gjorde till en början behandlingar men nu är min tid mer än knapp så jag hinner tyvärr inte med den biten. Det får istället mina duktiga kollegor sköta. En del av dem har arbetat som hudterapeuter i lika många år som jag så kompetensen är tip top.

     Se svar om solprodukter och cancer i din tidigare fråga : )

     När det kommer till barn och hudvård så skulle jag säga så här. Att dagligen använda en hudvårdsrutin på sitt barn så som rengöring, creme osv är överkurs. De har inte behovet förrän efter det att de kommit i puberteten, då talgproduktionen tar fart osv. Sedan bör de få vara barn och inte bry sig om utseende så som vi vuxna gör. Att man behöver smörja ibland när deras hud är torr eller att man väljer en skonsam dushtvål så att de inte blir torra eller att man väljer en bra olja till badet osv.. Det är omtanke och för många barn med känslig torr hud eller tom eksem ett måste.

     Det stämmer att solskydd hindrar produktion av D-vitamin men ett skydd skyddar inte till 100% och jag brukar låta övrig hud insupa lite sol utan solskydd vissa dagar. Då menar jag inte på stranden eller när solen är som starkast så att det finns risk att bränna sig utan det är då och då men inte i timmar. En stund i solen mår vi bra av men mitt ansikte är jag alltid noga med, där finns det spf från morgon till kväll ; )

     kram Annica

 15. Felicia skriver:

  Hej Annica!
  Jag har funderat lite på spf och ögonkräm. Jag har använt dermalogicas total eye care ett tag nu, men det börjar bli dags att köpa en nu. Utbudet av ögonkräm med spf är ju inte jättebrett, vilket är tråkigt. Men paulas choice ansiktskrämer kan man ju även ha runt ögonen, så hur skulle det funka att använda den som ögonkräm (tänker främst på skin recovery)? I övrigt så använder jag Exuviance och är 25 år, om det gör någon skillnad 🙂

  • annica skriver:

   Hej Felicia, Vill du ha en ögoncrem med spf så kan man köra på Paulas absolut. Tycker dock att man ska välja en sådan som du tänkt dvs en som är mer rik i sin konsistens. De lättaste dagcremerna tycker jag blir för lätta kring ögonen. Fukt, fukt, fukt förebygger linjer och skyddar huden och det behövs kring ögonen eftersom den huden inte producerar så mycket egen smörjning, talg. Recovery blir superbra!

   kram Annica

 16. Ella skriver:

  Hej vad rekommenderar du för ögonremover vattenfast ?till känsliga ögonlock mest ovanför franskantraden, rodnad svullna ,

 17. Jenny skriver:

  Gillar att jag lär mig något nytt vid nästan varje inlägg här! Ska räkna ut min återappliceringstid nu. Så himla bra!

  Och har ju upptäckt att jag kan förutom alla inlägg också läsa alla kommentarer också bakåt i tiden. Oj, vilken härlig inspiration och massor av kunskap. Jag hinner några inlägg bakåt i tiden varje dag. Rena kvällsnöjet! Har hunnit till december 2013 nu 🙂

  • annica skriver:

   Hej Jenny, vad kul att du inspireras så. december 2013….du har jobbat på bra. Snart fullfjädrad hudterapeut ; ) Hör av dig om det är något som du saknar. Gillar att få idéer till ny inlägg. kram Annica

 18. Alexandra skriver:

  Hej. Blir man brun fast man använder solskydd? Jag vet att man inte bränner sig lika lätt med solskydd men får man ändå en snygg brun färg? 🙂 kram

  • annica skriver:

   Hej Alexandra, Man blir absolut brun men det kan ta någon extra dag. Färgen blir dock mer jämn och sitter längre. kram Annica

  • Lovisa skriver:

   Ja man blir brun, och man får en mycket snyggare och jämn färg om man använder solskydd!! 🙂

   • annica skriver:

    Hej Lovisa, Håller med dig och färgen sitter längre och blir jämnare. Det värsta är den där sönderbrända looken. Dels för att det är farligt i hälsosynpunkt och sen för att man blir 10 år äldre genast. Huuuuu….

    kram Annica

 19. Liselotte skriver:

  Jag är nog rätt bra på att smörja ofta (älska krämer! 🙂 ) – däremot blir det svårt med mängden, i alla fall i ansiktet – och speciellt om krämen har lite färg. Älskar t.ex. PC:s Super-Light… 30 SPF, men den inser jag att jag använder mycket som en lätt BB-kräm – och då vill jag ju inte ha tjocka lager (även om ”färgen” är tunn)…
  Bör jag ha både SPF och sedan den…? (eller blandar jag ut skyddet och gör det sämre ändå då?)

  Tack för en superbra ”skola” som jag länkat till och säkert kommer återvända till fler gånger 🙂

  • annica skriver:

   Hej Liselotte, Förstår hur du menar och så är det med alla BB, CC…att de är underbara men inte i lager på lager för då kan de se kakiga ut eller så blir färgen ALLDELES för mörk ; ) Jag brukar köra de färgade till vardags och ska jag vara ute en längre stund så att det krävs återapplicerings å blir det en vanlig creme. Vill du så kan du lägga en annan ofärgad under och sedan din PS Light ovanpå för bättre skydd.

   kram Annica

 20. Sofia E skriver:

  Innehåller By terrys hyalyronic puder spf faktor? Helt ute inom detta…jag har spf 30 i min dagcreme så jag brukar inte återaplicera under dagen om det inte är så att jag är hemma elle vid stranden.. Men sällan går jag utan smink eftersom jag har blemmor och finnar jag gärna döljer… 🙁

  • annica skriver:

   Hej Sofia, By Terrys puder har inte något solskydd utan kika på Glominerals och sensais istället, de jag tipsat om i inlägget. De har ett skydd mot solen : )

   kram Annica

 21. Johanna skriver:

  Jag köpte PTRs puder med SPF men den var så himla gul/hälften av pudret låg i locket istället för burken så nu står den bara här. Ska testa Glominerals när translucent finns i lager igen.

 22. Mona Lindström skriver:

  Hej !!
  Mitt problem för tillfället är att jag uppnått den ljuva varma åldern så bara jag rör mig så svettas jag kopiöst. Och jag lovar, jag överdriver inte. Problemet blir då att solskyddet rinner av och svider i mina ögon vilket inte är speciellt skönt. Vilket solskydd skulle du rekommendera till ansiktet vid dessa problem ? Finns det någon som sitter bättre än andra? Kan nog jämföra det med att jag skulle utföra någon idrottsutövning.
  Hälsningar Mona