Arbutin är den nygamla snackisen…

 • | Annica

Arbutin

BEHANDLING AV OJÄMN HUDTON

C-vitamin, kojicsyra och lakrits är några av de mest kända och mest effektiva, naturliga hudutjämnade ingredienserna, men det finns ett par anledningar till varför arbutin går om dem med hästlängder.

Arbutin

Produkter med Arbutin.. Missa inte att behandla handryggen som ofta får fula fläckar..

Arbutin är ett botaniskt utvunnet ämne som återfinns i vissa växtarter, såsom mjölon, tranbär, blåbär, vete, och päron. Ämnet bryts ner i kroppen till glukos och hydrokinon. Arbutin är alltså en naturligt förekommande ’kusin’ till syntetiskt hydrokinon. Sett i världen är syntetiskt hydrokinon är ett och är det mest använda hudblekande ämne för behandling av olika typer av pigmentfläckar och hyperpigmenteringstillstånd, med över 50 års forskning i bagaget.

Men på grund av sin styrka, effektivitet och vissa biverkningar är syntetisk hydrokinon receptbelagt i Europa och återfinns alltså inte i hudvårdsprodukter som säljs utan recept. Eftersom hydrokinon frisätts långsamt ur arbutin, är användning av arbutin i hudvård mindre irriterande än direkt applicerad syntetisk hydrokinon. Arbutin är alltså en botaniskt baserad förening som har liknande hudblekande fördelar som syntetiska hydrokinon – men utan biverkningar eller risker. Detta gör arbutin till ett bra men effektivt val för dem med känslig hud och ojämn hudton.

IMG_6069

Mumsiga masker med arbutin! Måste säga att PC´s Renewal mask verkligen ljuset upp mina pigmenteringar på mkt kort tid. Impad av det faktiskt!

BROMSAR PIGMENTPRODUKTIONEN

Medan hydrokinon verkar genom att helt eliminera de celler som producerar pigmentering och melanin (hudens pigment), hämmar arbutin de enzymer som stimulerar pigmentproducerande celler utan att ta död på dem helt, vilket ger en mildare effekt. Arbutin fungerar alltså genom att bromsa aktiviteten hos tyrosinas. Tyrosinas är den process som bildar vårt melanin när det stimuleras av UV-ljus. På så sätt hindras bildandet av melanin redan från början så att pigmenteringar både förebyggs och minimeras.

IMG_6070

Produkter med Arbutin..

ALFA-ARBUTIN OCH EFFEKTER PÅ HUDEN

Arbutin finns i två former; alfa-arbutin och beta-arbutin. Forskning tyder på att alfa-arbutin ger högre stabilitet och effektivitet jämfört med beta-formen. Den främsta källan för alfa-arbutin är från busken mjölon. Arbutin är gjord av bladen från mjölon på grund av dess melaninhämmande egenskaper. Alfa-arbutin är en ren och vattenlöslig form av arbutin och anses vara en av de mest avancerade, naturliga ingredienserna i hudvård, sett till dess pigmenthämmande effekt. Ämnet har visat sig ha goda effekter på alla hudtyper och hudtoner.

Medicinsk forskning har visat att arbutin har mycket goda effekter på pigmenteringar, åldersfläckar och kan också hämma de negativa effekterna av UV-strålning i förebyggande syfte. Ämnet jämnar ut hudtonen och har även effekt på acneärr. Vissa studier visar också att Arbutin (alfa-arbutin) har viss effekt på hudrodnad, även känd som erytem. Arbutin kan också kombineras med andra hudvårdande ingredienser för att maximera dess effekt, exempelvis en alfa-hydroxisyra (AHA) för att exfoliera huden och göra att penetrationen av arbutin underlättas. Tillsammans med C-vitamin ger den en jämn hudton med förbättrad lyster.

 • Arbutin är en beprövad ingrediens som kan eliminera åldersfläckar och andra typer av hyperpigmentering på huden.
 • Botaniskt baserad ingrediens, främst utvunnet ur mjölon (bearberry).
 • Liknande effekt som hydrokinon, utan några kända biverkningar och påstås vara luktfri.

Arbutin

Exempel på några produkter hos oss på Skincity som innehåller Arbutin är:

Peter thomas roth Camu-Camu Sleep Mask

Paulas Choice Resist Brightening Essence ( LANSERAS 15/11 HÅLL UTKIK!!!!)

Paulas Choice Radiance Renewal Mask

Jan Marini Luminate Hand Cream

Medik8 White Balance Qlick OXY

Jan Marini Luminate Face Mask

Peter Thomas Roth CC Cream

signatur

 

Vill du lämna en kommentar?

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

36 svar till “Arbutin är den nygamla snackisen…”

 • (36) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Alexandra skriver:

  Jag vill beställa peter thomas roth camu camu sleeping masque, men jag undrar om arbutin gör så att man har svårare att bli brun sedan? Då det reglerar melanin produktionen.

 2. Felicia skriver:

  Hej!

  På innehållsförteckningen PAULA’S CHOICE
  RESIST BRIGHTENING ESSENCE kan jag inte se att den innehåller arbutin, går den under annat namn?

  Tack!

 3. Carolin skriver:

  Hej Annica!

  Inspirerande inlägg som alltid! Håller med ”Caroline” om att man blir extremt sugen på att handla nya produkter när man läser bloggen.

  Jag undrar om någon av produkterna du nämner ovan med arbutin kan användas tillsammans med Excuviances produkter? Jag vill gärna bli av med pigmentetingar på kinderna, men har också en del acneärr. Får fortfarande en del finnar och vill därför inte heller använda produkter som kan förvärra detta.

  Ha en fin dag!

  • annica skriver:

   Hej Carolin, Alltid roltigt att få inspirera 🙂 Camu camu från Peter Thomas Roth kan du kombinera med Exuviance. Även Paula’s Choice Radiance renewal mask! Kram Annica

 4. Ida skriver:

  Hej,

  Är dessa typer av produkter bättre mot pigmentfläckar (melasma) än BP produkter?

  • annica skriver:

   Hej Ida, Arbutin är mer för att förhindra nya pigmenteringar. Retinol, som BP innehåller mer är för att behandla den skadade huden, pigmenteirngarna. Vitkigt att komma ihåg vid just Melasma att detta ofta brukar avta med tiden och under perioden som huden har denna typ av pigmenteringar är det viktigt med ett högt solskydd, minst SPF30 varje dag, året runt. Kram Annica

 5. Caroline skriver:

  Hej Annica,
  Dina inlägg är såå bra men samtidigt helt livsfarliga för plånboken då de skapar ett väldigt ha-begär. Finns det något bra serum innehållandes arbutin som du skulle rekommendera till en yttorr och ngt känslig hud? Har nämligen en del pigmentfläckar som jag skulle vilja jobba på.
  Tack för hjälpen!

 6. KajsaMarie skriver:

  Hej Annica,

  Tack för en fantastisk blogg! Jag tänkte jag skulle slå till på ett essence water, men sen hittade jag emulsion vad är egentligen skillnaden mellan dessa?

 7. Anne Karlsson skriver:

  Hej,jag undrar om det finns en vårdande ögoncreme med lite pigment typ concealer i samma produkt?Har kikat runt på Skincity men inte hittat något eller har jag missat tro?
  Är 57 bast så det vore bra om det var en produkt med extra allt hihi.Gärna mot svullna ögon.
  Tänk om de fanns,vad glad jag skulle bli och unna mig själv i julklapp.
  Ha en fortsatt fin vecka!

 8. Christine skriver:

  Jisses vilka krav folk har. Blir förundrad varje gång jag läser kommentarerna och man ber om eller kräver personlig konsultation och omedelbara svar . Skulle aldrig orkat med det, heja dig, hehe.

 9. Yasemin skriver:

  Ps hoppas du svarar idag ☺️

  • annica skriver:

   Hej Yasemin, Du kan absolut använda den varje dag, precis som namnet låter Daily 🙂 Använder du den dagligen är det inte säkert att du behöver någon mer exfoliering än så. Men det är helt beroende på vad du har för behov i huden. Innan använder du din rengöring, precis som vanligt. Ansiktsvatten får huden i balans efter rengöring så det kan du använda innan serum och creme. Multi-active toner passar verkligen alla och bra att använda ett ansiktsvatten med lite fukt om du ska börja med daglig exfoliering. Lycka till nu! 🙂 Kram Annica

 10. Yasemin skriver:

  Hej! Har hört så mycket om dermalogica daily microfoliant de flesta säger att de använder denna som rengöring dagligen? Kan man göra det? Är det ingen peeling man använder i veckan? Undrar hur man använder denna produkt samt vad man använder före alltså om man använder en vanlig rengöring från dermalogica? Sedan undrar jag om man bör använda ansiktsvatten efter dessa två eller bara en återfuktande kräm? Isåfall undrar jag om du kan rekommendera en som är riktigt bra kanske från dernalogica? För blandhy? Tacksam för svar ☺️

 11. Camilla skriver:

  Undrar om man ska vara försiktig med produkter som innehåller arbutin när man är gravid?

 12. Julia skriver:

  Åh, ser fram emot boostern från PC!
  Har en fråga, nu när det är bra pris på Peter Thomas Roth har jag kikat på glycolkrämen med 10%. Har torr hy och har läst att den ska passa då, men samtidigt står det att den reglerar överskottsfett, hur blir det för en torr hy?
  Så måste jag passa på att fråga, är extremt torr runt ögat, liksom på locken och precis under. Känns som att jag prövat allt.. kör just nu med antioxidantserumet från PC (den röda) som väl även ska funka runt ögonen? Blir speciellt fult när man använder concealer, och då använder jag touche veloutee, men den sätter sig konstigt hur jagn gör. Nu blev det lång det här..
  Julia:)

  • annica skriver:

   Hej Julia, Om det är PTR Glycolic acid 10% hydrating gel så tycker jag absolut att du kan använda denna. Har du andra syramärken ska du helst inte kombinera den med PTR Glycolic acid 10% moisturizer. Du kan absolut använda Skin recovery serumet kring ögonen så länge du har behovet. Håller tummarna och hoppas på att det lägger sig. Tänk på att klappa in din concealer och lägg gärna lite mer concealer än vad du kanske tror behövs. Hoppas du får concealern att fungera bättre 🙂 Kram Annica

 13. Ellie skriver:

  Hej! Så intressant inlägg. Har en fråga jag verkligen skulle önska svar på, men som inte är relaterad till det ovan. Just nu är det SÅ populärt att köpa hem olika syreblandningar och testa, i mitt kompisgäng obsessar de flesta över PC 2% BHA just nu, tidigare var Pixi Glow Tonic en favorit och jag vet inte hur många gånger jag blivit rekommenderad PTR’s peeling pads av folk som älskar vad syra kan göra för ens ansikte. Kan man peela för mycket? Hur vet man om man peelar för mycket? Och viktigast av allt: Vad gör man om man ”överpeelat”? Sååå tacksam för svar – och tack för en fantastiskt bra blogg!

  • annica skriver:

   Hej Ellie, Det går jättebra att även ställa andra frågor 🙂 Huden kan överexfolieras och få ofta då motsatt effekt som torrhet, ojämn hudsturktur, stressad. Du ska också tänka på att inte blanda syror från olika märken. Så peela är bra men lagom är bäst! Kram Annica

 14. Lena skriver:

  Ok. Men om det nu hämmar produktion av melanin, som ju bildas för att skydda huden vid solexponering, kan det då öka risken för hudcancer? Såklart att spf används dagtid, men efter en sommar har de flesta av oss en lite mörkare hudton vilket vittnar om att vi trots allt utsatts för sol. /Lena

  • annica skriver:

   Hej Lena, Solskydd med SPF30 eller högre skyddar huden mot solens skadliga strålning och ska alltid användas för ett bra skydd. Den som däremot vill arbeta på att minska pigmenteringar eller minska risken för att gammal skada i huden ska börja bli aktiv och bilda melanin fungerar detta toppen för. Är man riktigt känslig eller reaktiv i huden ska man helst undvika så mycket sol som möjligt. Hoppas att detta gav svar på dina funderingar 🙂 Kram Annica

 15. Beatriz skriver:

  Glömde nämna på min tidigare kommentar ☺️ Många säger att Paulas Choice är hur bra som helst men vet riktigt inte om det stämmer då många säger olika saker samtidigt som de enbart rekommenderar något just för att man bars ska köpa och så är den tyvärr inre det.. du anat inte hur lycklig jag skulle bli om du kunde hjälpa mig god kan knappt beskriva med ord… så hoppas sååå på att du kan hjälpa mig fina du!! Väntar på ett svar ifrån dig hehe… hoppas att jag snart kan börja med en hudvård som verkligen är bra för mig och som kan hjälpa min hy att bli bättre…

  Kram

  • annica skriver:

   Hej Beatriz, Jag hjälper dig gärna med rekommendationen här under kommentarer om du har funderingar. Du får ananrs gärna jättegärna maila in bilder och information om din hud till info@skincity.se så hjälper någon av mina fantastiska kollegor dig. Du får även gärna nämna vad du har haft tidigare och beskriva din hudtyp och vad du vill arbeta på. I ditt mail kan du även nämna att vi har haft kontakt så kan jag se över ditt mail, om du vill 🙂 Vi hoppas på att kunna hitta en hudvårdsrutin som hjälper dig och arbetar på det resultat som du önskar. Det är precis vad vi hudterapeuter finns till för!

   Kram Annica

  • Josefine skriver:

   Och jag rekommenderar verkligen jan marini! Dyrare produkter men har gjort skillnad för min hud på bara tre veckor! Har också testat paulas choice en längre tid innan, funkade bra vissa perioder men höll aldrig huden i balans. Nu har jag som sagt bara använt jan marini tre veckor men har aldrig fått så snabba resultat innan! Men beror ju helt på vad för typ av hud man har.. inte lätt att hitta grejer som passar ens hud. Jag önskar att paulas choice hade funkat som jan marini, då hade man sparat in en del pengar i alla fall! Jaja, lycka till! Hoppas du hittar nåt som passar dig 🙂

  • Daniella skriver:

   Hej!

   Jag har haft jätte problem med enstaka finnar och provat ungefär 20 olika hudvprdsmärke i olika prisklasser. Allt från Jan Marini, Exuviance, dermalogica, bioline, mens & moy, Akademikliniken, murad, Sisley, decleor mm. Inget funkade på mina enstaka finnar som mest dök upp på kinderna och käkpartiet.
   Provade även b vitamin, zink, d vitamin, och probiotika, PRO comb, utan resultat.
   Var så desperat till slut att jag besökte Akademiklinikens hudläkare som skrev ut creme och tabletter. Pga alla biverkningar så vågade jag inte pröva dem utan bestämde mig för att göra ett sista försök och pröva med Paulas choice.
   Jag är så glad att jag gjorde det!
   Det har gått ca 7 veckor nu och jag är i stort sett fri från finnarna, min hudton är jämn och inte röd längre och porerna på kinderna har mer än halverats!

   Rekomenderat dig därför att testa Paulas Choice dem är grymma!

 16. Beatriz skriver:

  Hej Annica,

  Jag skulle så gärna velat mejla dig istället för att lämna en kommentar här då jag har lite frågor vilket känns lite personligt.. men jag skriver de vanliga frågor jag nu har i huvudet här… jag har blandhy och skulle vilja beställa lite produkter ifrån er och hur än osäker jag än är på om jah kommer att få de rätta produkterna samt en skillnad så undrar jag om jag kan få göra hudtestet per mejl alltså skicka iväg ett mejl till dig så du kan kolla samt rek mig de produkter som skulle vara bäst för mig… skulle bli så evigt tacksam och glad om detta var möjligt för vill gärna ha en rek av just dig… känns tryggare.. nu menar jag inget illa mot de andra som du jobbat med men av någon anledning känns det bara tryggare ifall du skulle kunna titta på de samt rek mig produkter som jag bör köpa med mig 🙂 har läst lite inlägg som du gjort där olika personer skickat in bilder på deras resultat så jag hoppas verkligen att jag med kan få ett bra resultat… skulle glädja mig så!!!

  Jag hoppas du kan svara snarast skulle bli riktigt tacksam… vill börja med en hudvård så fort som möjligt känner jag…

  Massa Kramar