Peptider, vad är det?

 • | Annica

Peptider

Peptider hit och peptider dit, det är så bra och det står på nästan alla nya moderna cremer, serum m.m. Leverantörerna lovordar det, alla skönhetsjunkies (inklusive mig själv) älskar det.. men varför? Vet ni? Om inte så reder vi nu ut varför peptider är så bra i hudvård.

Vi har uppdaterat vår hudguide på Skincity med en hel del nya spännande artiklar om ingredienser i hudvård så ta en kik. Till Hudguiden!

Serum med peptider

Serum med peptider

Här får ni ett utdrag från hudguiden om just Peptider!

Peptider är delar av proteiner, vilka är långa (eller ibland korta) kedjor av aminosyror.

Alla peptider fungerar som ”budbärare” och inom hudvård har de en viktig cellkommunicerande förmåga. De överför information till cellerna om hur de ska fungera på bästa sätt.

Peptider är uppbyggda av naturligt förekommande aminosyror. Peptiderna är oftast ganska små, om strukturen består av fler än 50 aminosyror kallar man det istället för ett protein. Man kan också tänka att Peptider är delar av ett protein.

Peptidernas viktiga funktioner i kroppen är att de kommunicerar med kroppens celler. Peptider i hudvård hittas ofta i olika former av Anti-Age produkter, då de hjälper huden att producera kollagen, vilket gör att huden lättare kan reparera sig själv och återfår sin elasticitet & spänst. Smarta små grejer va? 🙂

Dagcreme & nattcreme Peptider

 

Dagcreme & nattcreme med peptider

Olika peptider som används i hudvård är som sagt främst kända för att stimulera kollagenproduktionen i cellerna vilket i sin tur ger ökad struktur åt bindväven – resultatet blir då en fastare hud.
Peptider minskar också inflammationer i huden och reparerar skador uppkomna av t.ex. uv-ljus. Alla peptider hjälper som sagt till att förhindra minskad kollagenproduktion och minskar uppkomsten av fina linjer.

ögoncreme med peptider

 

Ögoncreme med peptider

Peptider är även fuktbindande i hudvårdsprodukter. De har många spännande fördelar, men man vet sedan länge att de behöver andra aktiva ingredienser att samverka med, t.ex. antioxidanter för att få maximal effekt. Därför är kombinationen av aktiva ingredienser i en produkt viktig.

Booster/serum med paptider

Booster med peptider!

Denna från Jan Marini är en riktigt GULD produkt även om dess förpackning är i silver. En Booster. Dvs du har den UNDER ditt ordinarie serum och den kan kombineras med ALLA andra märken. Den reparerar  LÄS MER OM DENNA HÄR! Jag citerar mig själv: ”Denna ger tillbaka känslan av en mjuk välmående hy med klarhet, lyster  och någon magisk ”smooth out” känsla på huden.

Hoppas ni lärde er lite nytt idag om denna spännande ingrediens som vi ser mycket av i hudvården idag och mer kommer vi se framöver för denna lilla goding är på frammarsch.

11 annica forsgren skincity.se

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

25 svar till “Peptider, vad är det?”

 • (25) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Majed skriver:

  Hi

 2. Alida skriver:

  Hej!
  Jag undrar om en foundation med peptider (t.ex. Skin Tint från Rodial) går att applicera ovanpå en dagkräm med a-vitamin (nämligen Verso nr 2)

  Tack för svar!

  /Alida

 3. Ann-Charlott Johansson skriver:

  Vill gärna bli uppdaterad med inlägg etc.

 4. S skriver:

  Hej Annica!
  Har en fråga, en konstig fråga tror jag haha. Men jag undrar, jag anvönder 4a steg ur jan marini serien. Hur länge skall man vänta innan man applicerar nästa produkt efter serumet som är andra steget? Alltså, känns som att alla krämer inte hinner åka in i huden om man kör alla krämer direkt efter varandra.

  Ha en fin helg, tack för att ni på skincity är så hjälpsamma!

  • annica skriver:

   Hej S, Bra fråga och det är många som ställer den. Det viktigaste när man använder JM är att man bara tar ETT pump av steg 2 och 3, det räcker. För de flesta så absorberas de in på en gång och då lägger man efterföljande produkter på en gång. Ligger de kvar en stund så kan det tyda på en fetare hud eller att man har mycket döda hudceller som inte riktigt släpper igenom serumet, vänta då ca 30 sek skulle jag säga, sen på med nästa. Borsta lite tänder osv.. kram Annica

 5. Katarina skriver:

  Hej,Jag har känslig hy och mild rosacea undrar om ni kan rekommendera en bra dagkräm gärna med antiaging också.

  Kram Katarina

 6. Hanna skriver:

  Hej! Jag undrar vad det kan stå i innehållsförteckningen när en produkt innehåller peptider? Kanske står det bara ”peptider” men ofta är det svårt att veta vad som är vad i hudvård. Tack för ett jättebra blogg Annica!

 7. Dominique skriver:

  Hej Annica! När jag läser om BHA i er hudguide så uppfattar jag det som att BHA gör huden mer känslig för solen än AHA. Stämmer detta? Finns det en skillnad?
  Är AHA, BHA och BHA likvärdiga närdet kommer till att öka hudens känslighet för solen?

  • annica skriver:

   Hej Dominique, BHA är den som är mest avskalande på hudytan om man kan beskriva det så. Av dessa 3 skulle jag därav säga att den gör huden mest ljuskänslig. Sedan följer AHA och sist PHA. Att ha i åtanke är förstås att en produkt kan ha jättelite Bha i sig och en annan jättemycket Aha, så inte sagt att just den mycket milda Bha-produkten gör huden mer ljuskänslig…men det hänger du säkert med på : ) kram Annica

  • Dominique skriver:

   Det ska stå AHA, BHA och PHA 🙂

 8. fia skriver:

  hej!
  Tänkte fråga vad du rekommenderar att använda för våtservetter på bebisar på deras känsliga hy?

  • annica skriver:

   Hej Fia, Åhhh..nu var det länge sedan mina var bebisar och jag tyckte att det var en djungel med servetter hit och dit på den tiden. Parfymfritt stod det oftast och så var de ändå inte bra att använda. Jag tycker att de torra servetter som man kunde köpa var bäst och tryggast, något slags förstärkt papper. Bara att fukta upp med vatten så blev de jättemjuka och så nån bra basolja som rengjorde skonsamt. Vet faktiskt inte vilka märken som anses bäst i dag av de klassiska wipsen. Kanske någon annan här med bebis som kan svara på det? kram Annica

 9. Millis skriver:

  Hej Annica
  Finns det något inlägg el klipp där du visat hur du fyller dins ögonbryn med penna? Tänker främst på Sensais penna
  Tycker det är så snyggt med ifyllda bryn men tycker inte att jag får till det bra
  Har du hört talas om märket ClinicCare?
  I så fall vad tycker du om det?
  Kram Millis

  • annica skriver:

   Hej Millis, Ett sånt klipp har jag inte lagt upp men det finns en hel del tips om hur jag färgar dom : ))) Här är några:

   https://hudspecialisten.se/?s=%C3%B6gonbryn

   Ang märket så vet jag att det är ett medicinskt sådant men jag har inte gått in på ingrediensnivå så noga. Hör med någon som jobbar med det om du vill få en djupare inblick.

   kram Annica

 10. Hildes Closet skriver:

  Vad jag gillar dess inlägg måste jag säga. Det är som att sitta på en lektion i frisörskolan och lite till. Peptider, aminisyror och protein lärde vi otroligt mycket om, men det är lite annorlunda när det gäller huden och dess produkter. Sen är det bra med en uppfräschning av gammal kunskap 🙂

  Just nu läser jag Paula Begouns Beauty Bible så någon kontakt med omvärlden finns knappt. Jag ska erkänna att jag var lite anti till vad jag tyckte var besserwisser takter, då jag tycker att många märken som inte är som hennes har gett bra resultat på min hy. Nu förstår jag mer av hur hon tänker och suget på att testa bara för att börjar bli stort.

  Jag har även läst på en del om fransserum som det frågas om här ovan. Vad jag förstått stimulerar de hårväxten samtidigt som de förlänger hårets växtfaser. Alltså att fransen stannar kvar längre i växtfasen och ramlar inte av så snabbt som det brukar?

  Kram och trevlig helg

  • annica skriver:

   Hej Hilde, du kan hårets anatomi…förstås! Det stämmer att många serum påverkar växtfasen så att de bli längre och håller kvar stråt en längre tid. Kul att du håller på och plöjer ”Bibeln” den är bra och givande men för egen del så tar jag också vissa bitar med en nypa salt. Vi är många experter där ute men du vet ju hur det kan vara med ett resultat. Hos någon funkar det och hos någon annan inte. Hon är helt otrolig Paula, känns faktiskt lite overkligt att jag träffat henne : ) kram Annica

 11. Ann-Charlotte skriver:

  Riktigt roligt att du har så fin blandning av inlägg i din bligg Annica! Jag uppskattar verkligen dina små lektioner och lär mig väldigt gärna mer om hur olika produkter fungerar och varför! Bra jobbat! 🙂
  Jag vill oxå haka på Emmas fråga ovan här ang fransserum. Jag provade först Revitalash, den som sen blev förbjuden. Och Ojojojjj vilka fransar jag fick! Makalöst att få se ett sånt resultat! Men sen fick jag köpa ett nytt eftersom detta inte fanns kvar. Valde Xlash som inte gjort ett smack åt mina fransar fast jag använt upp hela tuben. Nu är jag inne på en ny igen, Nouriche och hoppas verkligen på denna.
  Varför är det så olika? Och kan man på något vis veta vad som fungerar på just mig? Varför så olika resultat??
  Kram och trevlig fredag!

  • annica skriver:

   Hej Ann-Charlotte, Tänk om svaret hade varit enkelt. Då hade det bara funnits ett märke på marknaden när det kom till fransserum och till hudvård generellt. Det bästa! Sanningen är den att vi svarar olika på olika produkter, det hör jag om dagligen. Du vet hur det kan vara en mask som någon älskar, finner en annan som verklös. Nu har jag inte koll på innehållet i de fransserumet som varit verkningslöst på dig men de som vi har tagit in på SC brukar ge resultat. Håller tummarna nu att den nya tuben funkar på dig. Lååånga fransar är trevligt!!! kram Annica

 12. Emma skriver:

  Hej!
  Jag är nyfiken på hur och om fransnäring funkar? Går det att få fylligare/längre fransar?

  • annica skriver:

   Hej Emma, Det kan man absolut få. Jag har själv testat och de fungerar verkligen. Mer om varje näring kan man läsa om under varje specifik produkt. Olika märken har olika ingredienser men det som sammanfattar alla är att man ger stråt näring som gör att miljön blir optimal. Fransen får då en skjuts och har lättare för att växa. Känner en tjej som fick klippa sina fransar för att de blev föööör långa. Lyxproblem ; ) Sen är det som alltid att man kan få olika resultat. kram Annica