Rengöring av makup-borstar!

 • | Annica

Rengöring av makup-borstar

 

Ibland eller rättare sagt ganska ofta bör man faktiskt tvätta sina makeup penslar.  Förutom att borstarna drar på sig smuts, bakterier och hudavlagringar så ger en smutsig borste inte lika bra resultat när du applicerar din makeup.

En otvättad borste med sminkrester, smuts och annat kan göra resultatet ojämnt på huden.

Frågar man makeup-artister och hudterapeuter så rekommenderar vi att man rengör sina makeupredskap ofta. Förutom att resultatet inte blir lika bra så kan en smutsig otvättad borste ge upphov till finnar och plitor och irritationer på huden.

Vad gäller makeup borstar bör du tvätta dem åtminstone varannan vecka om det är redskap du använder dagligen. Borstar för flytande concealers och flytande foundations samt makeupsvampar ska tvättas oftare. Optimalt är efter varje användning, men det är knappast någon vanlig dödlig människa som hinner med det, så säg en gång i veckan i alla fall. Makeupsvampar drar lättare till dig bakterier än borstar.

makupborstar rengöring

Hur gör jag rent mina makeup-borstar?

Var noga med hur du tvättar dina borstar. Do it with love:)

 1. Massera försiktigt in rengöringen och skölj noga, noga tills allt är borta. Cirkulera gärna borsten mjukt i din handflata och tillsätt succesivt nytt vatten tills borsten känns helt ren. Undvik att dränka borsten i vatten. För mycket vatten kan göra att limmet i borsten släpper och borsten går sönder på sikt.
 2. Pressa sedan ur vattnet ut borsten med handen. Gnugga för guds skull inte med någon handduk eller liknande utan kraaaama ur vattnet från din kära borste eventuellt kan du även krama med en frottéhandduk
 3. Se till att alla strån på borsten ligger åt rätt håll och lägg sedan borsten på en handduk och låt den lufttorka på ett plant underlag. Ev. får du vända på borsten efter någon timme.
 4. När borsten väl torkat så förvarar den på ett bra sätt. Allra bäst är att ha sina borstar stående upprätt i en behållare med borsten uppåt.

 

Hur gör jag rent mina makeup-svampar?makeupborste

Makeup-svampar samlar som sagt åt sig mycket smuts och bakterier och bör därför rengöras oftare. Bra kvalitativa svampar tål många hur många tvättar som helst medan billigare svampar går sönder efter bara någon tvätt. Du rengör dem på samma sätt som med dina sminkborstar och låter dem lufttorka på en frottéhandduk.

Vad gör jag rent med?

För bästa rengörande och mest skonsamma effekt, som får din borste att hålla forever använder du speciellt anpassade borst Schampon tex DETTA från bareMinerals.

Om du känner att nej, jag kommer inte hinna, orka tvätta så mycket men vill ändå hålla borstarna lite fräscha så är Brush Spray Cleanser toppen. Det är en Snabbtorkande rengöringsspray med anti-bakteriell formula och fräsch doft. Rekommenderas för daglig användning och helst då som komplement till schampot som en snabbrengöring. ( min favvo, toppen för den som har lite brådis mellan varven:)

Den grundligare rengöringen gör du med tex bareMinerals Schampo. Båda produkterna passar för både syntet och äkta hår. Jag rekommenderar att man satsar på bra rengöring för att få borstarna att hålla länge. Då kan de faktiskt hålla en livstid.

Känner du att nej, jag vill inte lägga några pengar på det utan vill köra lite budget variant så funkar detta utan att förstöra borsten.

 makeupborste äkta hår, Makeupborste syntetiskt hår

Syntetisk borst: Borstar med syntetisk borst kan rengöras med ljummet vatten och diskmedel.

Äkta hår: Borstar med äkta hår kan rengöras med vanligt schampo och balsam.

 

It is your choice! Men hur du än gör det… iväg och tvätta borstarna nu:)

11 annica forsgren skincity.se

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

16 svar till “Rengöring av makup-borstar!”

 • (16) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Selma skriver:

  Hej Annica! beställde hem diverse produkter från Jan marini då jag hört så mycket bra om dem, men efter att jag använt dem i cirkus 3 dagar så har min hy blivit extremt torr och jag har börjat fjälla en massa. Så min fråga är ifall det är så produkterna ska göra, att de gör att det översta hudlagret ska ”bytas ut” och att balansen återställs efter det, eller om produkterna helt enkelt är för starka för min hy? 🙂 kram

  • annica skriver:

   Hej Selma, Din hud har reagerat helt normalt. Har du vant in produkterna? Läs gärna här generellt om invänjning: http://skincity.se/sv/content/view/tankapa#tankapa-invanjning. Vad gäller JM så börja lämpligen med steg 1,2 ,5 första 7-14 dagarna och öka därefter successivt upp. SÅ har du börjat med allt på en gång backa några seg och börja om. Fjällning och torrhet och även att finnar pluppar upp och en allmän försämring är helt normalt i början. Kram Annica

 2. Viktoria skriver:

  Hejsan! mitt namn är Viktoria och jag har ett ganska stort bekymmer. Jag har otroligt mycket finnar, plitor och blemmor i ansiktet, jag har haft de sen jag va 15 typ och jag har prövat nästan allt men inget verka funka. Min far har också problem med finnar och blemmor, kan de va så att jag aldrig kommer bli av med dom pga att jag har ärvt de av min far?

  Jag vill inget annat än att bli av med dessa finnar, plitor och blemmor i ansiktet, har ganksa svårt att låta bli att pilla och klämma på dom så det blir stora sår i hela ansiktet på mig. Har ganska mycket svarta pormasker också speciellt runt munnen, hakan och näsan sen lite på kinderna och pannan.

  Jag vet inte heller om jag har en fett eller torr hy, för på morgonen om jag ska ta på smink så måste jag ha någon salva i ansiktet innan jag sätter på mig smink för annars blir min hy väldigt torr och det ser förjävligt ut, men under dagen så blir den extremt fet min hy och det händer även om jag inte har någon salva på.

  Tänkte bara se om du vet något bra som kan hjälpa mig med dessa finnar, plitor och blemmor jag har? Jag vill känna mig fin och vacker, vill inte behöva dölja mitt ansikte varje gång jag går ut. Jag vill kunna visa mitt ansikte för min fästman utan att behöva känna mig äcklig, jag vill att han ska kunna pussa mig i pannan utan att behöva känna dessa saker i ansiktet.

  Jag gjorde ett hudtest på Skincity och fick rekommendationen att börja använde:

  * MD Formulations Facial Cleanser Sensitive Skin
  * MD Formulations Glycare Lotion
  * MD Formulations Moisture Defense Antioxidant Hydrating Gel

  Jag vill gärna veta om det är värt att börja testa de eller om du har något annant du kan rekommendera till min hy.

  Ojj, nu blev det väldigt mycket skrivade, men vill så gärna ha hjälp med mitt ansiktet, har testat i stort sätt allt men inget funkar:/

 3. septemberflikka skriver:

  Jag köpte för flera år sen Bareminerals schampo som jag alltid rengör borstarna med. Funkar bra tycker jag. Innan dess rengjorde jag dem aldrig….

  kram

 4. Evelina skriver:

  Håller helt med – bare minerals har bästa schampoot!
  Kanske känns onödigt och dyrt, men såå värt det! Är rätt drygt iaf!
  Det är bra att du skriver och påminner många därute 🙂
  Kram bästa Annica 🙂

  • annica skriver:

   Hej Evelina, Ja det är bra faktiskt tycker jag. Ja många tycker att det känns som en onödig grej men borstarna är ju dyra så det är ju lite synd att man inte tar hand om dem då. Då håller de ju faktiskt forever. Kram bästa du:) Annica

 5. Annika skriver:

  Tack för påminnelsen! Nu är mina borstar tvättade och det var verkligen dax

 6. Kristin skriver:

  Jag har tänkt på att man inte skriver om detta tillräckligt ofta när det gäller hudvård. Jag tvättade aldrig mina svampar när jag var yngre… Och jag fick ju alltid plitor. Nu tvättar jag borstarna till min mineralmakeup varje vecka och borsten till min flytande concealer varje dag innan jag ska använda den-en ngt fuktig borste är dessutom mkt bättre att fördela ut flytande foundation el concealer med!

  • annica skriver:

   Hej Kristin, Håller med, det är ett litet bortglömt ämne. Men nu tar jag upp det iallafall. Ja det är verkligen superviktigt. Speciellt om man har problem med finnar och kvisslor. Det är lätt att sprida bakterier och infektioner med smutsiga redskap. Kram annica

 7. Michaela skriver:

  Hej!
  Förra veckan beställde jag Dermaceutics K Ceutic kräm från er, men jag undrar lite hur jag ska använda den. Nu har jag lagt den under min make-up på morgonen. Kan man göra det? Går den att använda varje dag? Hjälper den också mot rodnad som uppkommer vid stress, blir generad osv?

  Tack på förhand!

  • annica skriver:

   Hej Michaela, absolut. Du använder den som en dagcreme. Den lugnar huden generellt på alla plan och den är riktigt, riktigt bra tycker de allra flesta som provar. Kram Annica