Syror i solen, funkar det?

 • | Annica

Solen och syra

Allt fler av oss använder någon form av syra-produkter i sin dagliga hudvård. Fler och fler upptäcker de många fördelarna och vilken skillnad de kan göra med syra i sina hudvårds produkter. En del använder helt och hållet produkter med syra i och tycker det är toppen vissa väljer någon eller några produkter i sin hudvårdsrutin med syra i.

Som ni alla säkert vet vid det här laget är det extra viktigt att använda UV-skydd dagligen ovanpå sin avslutande dagcreme eller inbakat i sin creme om man använder syra.

Jag känner att de flesta har förstått att man ska ha det. Men vet ni varför man bör ha ett avslutande UV-Skydd varje dag??(kallar det UV-skydd istället för solskydd för man skall ha det även om solen inte lyser, solskydd är lite missvisande tycker jag)

Känner också att många är osäkra på om man kan fortsätta med sina syra-produkter när man ska på solsemester eller nu till sommaren…. Så jag tänkte helt enkelt ta och reda ut detta och vad som gäller.

 

Varför bör man ha UV-skydd när man använder produkter med syra?

Jo, för att syran gör huden något mer till mycket mer (beroende på vilken syra och vilken styrka) solkänslig. När huden är mer solkänslig så betyder det att man har lättare för att bränna sig. Bränner man sig så ökar risken för solskador på huden och det kan även ge upphov till pigmenteringar. Solskador kan i sin tur leda till hudcancer.

Där har ni det! Kort och gott! DOCK rekommenderar jag ALLA att ALLTID ha UV-skydd dagtid.

Även när solen inte skiner undrar ni då? Även när jag sitter på mitt kontor?

Ja, svarar jag på det! Även fast det är mulet ute så utsätts vi för UVA-strålar. Även kallade UV Ageing strålar. UVA går djupare i huden och är de som gör att vi åldras i förtid och de som kan ge cellskador, hudcancer och andra skador i huden. UVA påverkas bara lite av hur högt solen står, av breddgrad, årstid och tid på dagen. UVA strålningen tränger även rakt igenom fönster glas. Så sitter du på ditt jobb med ena sidan ut mot glaset så matas din hud med UVA strålning hela dagen. Kanske slutar det så HÄR om det vill sig illa…

Så ALLTID UV-skydd på även om det INTE är sol alltså;) Extra viktigt om man använder syra produkter…. Nu vet ni varför oxåJ!

 

Så till nästa fråga… Kan man använda sina syra produkter när man ska på solsemester eller när det är sommar?

Svaret är JA! Det kan man! (Nu pratar jag bara om försäljningsprodukter för hemma bruk.) Detta för att ni nu just lärt er att man alltid ska ha UV-skydd och har man det så är det ingen fara. Dock rekommenderar jag om man är ute under längre stunder i direkt sol mitt på dagen mellan ca kl. 11-15 att man dessutom skyddar sig med en keps/hatt eller under ett parasoll. Dessutom är åter applicering jätteviktigt samt att man inte applicerar för lite creme. Applicerar man för lite av sin creme kan plötsligt ens SPF30 bara vara SPF15….

Många av syra produkterna som vi använder här i Sverige har ju sitt ursprung och är som störst i länder där det är soligt året runt..

Om man nu vet med dig att man ändå kommer att sola sitt ansikte av någon av någon super konstig anledning som jag inte kan förstå så bör man sluta med sina syra produkter absolut minst 1 månad innan. Helst minst 2 månader innan. Många undrar om det är ok att bara använda syran på natten. Men nej, det är det inte. Man måste låta huden ”återställa sig” och avstå från alla syror helst under minst två månader innan. Använder man på natten så får huden en exfoliering hela tiden ändå.. så det kvittar.

Hoppas ni hängde med! Så på med UV-skyddet nu och låt huden få vara fin, fräsch, spänstig och frisk all life long!

 

 

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

50 svar till “Syror i solen, funkar det?”

 • (50) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Linnea skriver:

  Hej! Jag är extremt solkänslig, har en dagkräm året om med spf 15 och syrar inte på sommaren! (Använder maria åkebergs AHA peeling) jag är superrädd att få solskadadhy/hudcancer, är typ aldrig i solen utan spf osv. Lägger mig aldrig heller ner och solar. Anser du att jag kan fortsätta med AHA eller bör jag byta till någon lättare enzympeeling? Hälsningar Linnea

 2. Linnea skriver:

  Hej! Jag är extremt solkänslig, har en dagkräm året om med spf 15 och syrar inte på sommaren! (Använder maria åkebergs AHA peeling) jag är superrädd att få solskadadhy/hudcancer, är typ aldrig i solen utan spf osv. Lägger mig aldrig heller ner och solar. Anser du att jag kan fortsätta med AHA eller bör jag byta till någon lättare enzympeeling? Hälsningar Linnea

  • annica skriver:

   Hej Linnea, Det är bra att du har respekt för solen och skyddar dig väl! Syror kan man fortsätta att använda även sommartid så länge du skyddar din hud mot solens UV-strålar med spf, solhatt, solglasögon och njuter i skuggan. 🙂 Kram Annica

 3. Anna skriver:

  Hej Annica, jag har en fråga angående syror och spf. Jag kör Paulas choice 2% bha, samt The Ordinary’s 30% AHA (i ca två veckors tid nu). Har använt paulas choice spf 50 nu när sommaren kommit. Jag har varit noggrann med att inte exponera mig för direkt sol och smort med spf 50 varje dag, men upplever ändå att jag blivit solbränd, alltså röd i hyn. Ska jag sluta använda syran helt på sommaren eller varför har jag ändå lyckats bli bränd? Förstår att jag är känslig för solen första soldagarna när jag inte hunnit få en grund samt extra känslig i och med syrorna, men behöver jag en annan solskyddsfaktor eller sluta med syrorna? Tack för grym info!

  • annica skriver:

   Hej Anna, Vad bra att du tänker på att skydda dig från solen. Syrorna gör vår hud extra solkänslig helt klart, tänk på att solskyddet ska appliceras RIKLIGT på huden, ett tunt lager är inte längre de skydd som förpackningen säger. Är du ute längre perioder i solen så är även återappliceringen oerhört viktig. Blir du lätt bränd råder jag dig att ställa dina syror på hyllan och skydda din hud mot solstrålarna med mer än bara solskydd, till exempel med keps eller hatt. Skuggan är ju så härlig också! Kram Annica

 4. Lotta skriver:

  Hej jag använder mig av hela hudvårdsserien Exuviance
  Rengör med Cleansing Cream morgon o kväll, använder därefter av ansiktsvatten. Serum som jag blandar med vitamin C både morgon och kväll.
  Gör ansiktsmask varannan till var tredje dag.
  Använder Bionic Oxygen 1-2 ggr i veckan. Även använder jag mi utav Triple Microdermabrasion Face Polish 2 ggr i veckan. Morgon o kväll används Targeted Wrinkle Repair (en extra fråga på den, ska den användas före el efter serum? Jag har den efter serum) ja jag har hela kitet av Exuviance. Även syra 20%
  Köpt på mig sheer Daily protector som ligger på 50 PA++++ och använder mig utav brun utan sol paulas Choice och ansiktsvatten brukar jag byta ut till essens Water innan serum varannan dag ca.
  Använder Peter Thomas Roth CC Cream och använder nu mest dagtid Day Repair med SPF 30.
  När jag känner mig torr ibland används ultra restorative Cream istället för annan dag el nattkräm.
  Behöver jag mer solskydd än de jag angivit att jag använder?
  Kör en fråga mitt i om man använder sig utav Babors ampuller under en vecka (multi vitamin) ska jag endast då använda ampullerna och inget mer till natten som nattkräm el ögonserum något? Eller ska jag bara använda ampullerna under denna vecka då?

  Hoppas på svar/trogen kund.

  • annica skriver:

   Hej Lotta, Targeted Wrinkle Repair används med fördel som ett sista steg och bara precis där du önskar arbeta på linjer/rynkor. Du har bra solskydd och tänk på att återapplicera ditt solskydd under dagen för bästa effekt. Då kan det vara lättast att återapplicera Daily protector SPF50 som är lättare i konsistensen. Bra med Ultra restorative creme de dagar huden behöver mer fukt till dagen. Du kan använda ampullerna som en kur(då behöver du inget serum) till kvällen så applicerar du ditt vanliga serum till dagen 🙂 Multivitamin kan du köra 7 dagar på rad för extra mycket vitaminer nu inför sol och värme. Kram Annica

 5. […] SYROR I SOLEN, SÅ FUNKAR DET? […]

  • Sabina skriver:

   Hej!
   Jag har Exuviance Multi-Protective Day Creme SPF 20 på dagen samt Exuviance Evening Restorative Complex på natten. Räcker det med en Foundation eller bb/cc Cream med spf över eller ska jag ha en solkräm också över? Vilken spf behövs 20 eller 30 eller mer?
   Kram Sabina

   • annica skriver:

    Hej Sabina, Eftersom din Multi Protective Day Cream innehåller solskydd så behöver du inte lägga på en till. Har en produkt solskydd så har den det..om du förstår hur jag menar : ))) Bra att du tar hand om din hud med ett UV-skydd! kram Annica

    • Sabina skriver:

     Hej! Tack för svar =) Då behöver jag inte tänka alls på mer skydd nu höst/vinter/vår? Hur ska jag tänka på sommaren? Räcker den spf:en jag har i krämen då eller behöver jag ha en bb/cc/ren solkräm med spf i då? Kan jag sola ansiktet alls när jag använder exuviances produkter som bas?

     • annica skriver:

      Hej Sabina, hörde av tjejerna på SC att du fått svar från dem redan. Har man en creme md spf så ger den det skydd som är angivet. Att tänka på är att återapplicera och att om man vistas i sol verkligen tar ordentligt med creme ett tunt lager ger för lite skydd. kram Annica

 6. P skriver:

  Hej jag undrar om jag kan använda serumet ”EXUVIANCE
  VESPERA BIONIC SERUM V.B.S FACE-LIFT” nu när jag åker utomlands och kommer vara bortrest länge + vistas mycket i solen?
  Jag änker avsluta med resterande exuviance produkter efter din upplysning om syror i solen.
  Men innehåller serumet några starka syror som t.ex. AHA/PHA osv?
  Och kan jag då använda den i kombination med en mildare kräm + mycket solskydd? Tacksam för svar!

 7. Alexandra skriver:

  Hej!

  • annica skriver:

   Hej hej Alexandra 😉 KRAM Annica

   • Alexandra skriver:

    Hej ; ) Vad konstigt att min fråga inte kom med ? Jag använder just nu ögoncreme och serum från md, men jag får väldigt torra och irriterade ögon, undrar om du kan rekommendera något bra och effektivt ? =)

    Min andra fråga ; ) Har inhandlat varenda mask från MD, kan man blanda hursom eller ska man använda en mask i veckan ? Tänker på om huden blir irriterad ? Samma med serum, kan man använda olika serum beroende på huden ”mår” ? Tex ett serum för acne under pms perioden och ett annat serum när huden behöver mer lyster ?

    Jag har blivit hooked på hudvårdsprodukter ! = )

 8. Linda videquist skriver:

  Hej Annica! detta rör dock inte just detta inlägg men måste bara säga att jag har precis fått mitt första paket från Skincity och det lär inte vara sista gången jag beställer. Snabb leverans, super kul med en liten prydnadsdocka och lite prover med i paketet, blev så glad och kul med prover då man många gånger undrar vad man ska ha i denna ljungel av produkter. Har fastnat för Decleors och md formulations just nu. Tusen tack, gulliga du och ni som jobbar på Skincity. Tipsa mig gärna om en bra primer att ha under sminkningen som inte kostar allt för mycket då jag inte vet om det .r något för mig men det låter som det då jag läst ett tidigare inlägg på din blogg. Måste testa. Blir 40 i år om det har någon betydelse på vilken sort-:)). Ha en fin dag och tack för alla tips på din blogg och nyttigt läsande om man gillar bra produkter och månar om sitt yttre. Kram Linda

 9. Maria skriver:

  Hej Annica !

  Använder mene & moys produkter. Nattcremen enhanced creme och endless mousterizer har jag hört att man inte ska använda i solljus, brukar ha en bb creme eller id bare mineral som ju är solskyddsfaktor i över till vardags. är det tillräcligt solskydd tror du ?
  Om man nu vill sola till sommaren, är det ändå farligt att sola om man har en ännu högre solskydd över sina M&M produkter? man kanske sitter nån timme i solen.. eller ska man ha ett uppehåll med dom då ? Älskar ju att sitta i solen men är mer försiktig nu.. Tack för en bra blogg ! Mvh Maria
  .

  • annica skriver:

   Hej Maria, Til vardags, dvs från och till jobbet så är det OK. Men inte om du tex ska sitta i solen en lunch nu i vår. Om du vill sola ansiktet så måste du sluta med syra produkter 1-2 månader (gärna 2) innan. Du bör ha minst SPF30. Jag har förklarat i mitt inlägg ”syror i solen” varför du bör skydda dig när du använder syror .. kika på det! Köp en bra brun utan sol istället tex bM Faux Tan. Så kan du va lie brun men inte skada eller förstöra din hy! KRAM Annica

 10. Mirre skriver:

  Hej Annica!
  Jag har en liten fråga om Jan Marini..jag har under ett par månader använt deras produkter och jag älskar dem!men inte priset dock..men men..man kan ju inte få allt 😉 men min fråga är vad är det för skillnad på Skin Research Bioclear Lotion som jag blev rekomenderad nu när jag gjort ett hudtest (efter att ha köpt och använt upp en hel serie..smart tjej!)och Bioglycolic Bioclear Face Cream som jag förbrukat en hel burk och tycker funkar kanon för mina porer,rynkor och kvisslor..

  • annica skriver:

   Hej Mirre, Det är precis samma produkt bara det att lotion är lättare i konsistensen och cream lite rikligare. Dessa kan du variera och anpassa beroende på hur torr du känner dig och om det är sommar eller vinter tex. Kram Annica

 11. Erika skriver:

  Det som jag alltid har undrat är om man kan applicera SPF på SPF eller slår det ut varandra?
  På vintern använder jag aldrig någon dagkräm med SPF utan ser alltid till att använda foundations med SPF, men nu när det går mot ljusare tider vill jag ha lite högre. Har Origins Brighter By Nature SPF 30 här hemma som jag alltid använder på sommaren så hur blir det om jag använder den som dagkräm och sedan en foundation över som också innehåller SPF? Slår de ut varandra eller ger de fortfarande ett bra skydd?
  Ha en bra kväll, Erika 🙂

 12. linda skriver:

  Hej. Jag anv exuviances produkter. Rengöring toner vespera serum ögoncreme bionic.. dagcreme uv skydd 15 och ultra restorative night creme. Kan jag använda detta året runt sommar solsemester etc. Behövs extra solskydd el räcker den i dagcremen om det ”fylls på ” under solvistelse eller anv den i morgonrutinen och annat skydd under dagen? Får så dålig hy av de solskyddsfaktorer jag anv till ansiktet 🙁

  • annica skriver:

   Hej Linda, Jag tycker högre SPF än 15 om du ska vara ute mer än till och från jobbet. TIPS! Jan Marinis SPF33 riktigt bra och ger dig INTE dålig hy! KRAM Annica

 13. Viane skriver:

  Hej! Nu är jag kanske jag är blind, men jag har försökt hitta på sidan om det står vilken klinik/salong du jobbar på för att kunna boka tid för behandling hos dig men hittar det inte. Finns det ngt sätt att komma till dig på behandling?

 14. Mona skriver:

  Hejsan!

  Jag har en undran över det här med syra i hudvården. Jag använder JM och är väldigt nöjd efter två månader. Längtar tills det gått sex-åtta mån för att se vilka resultat jag fått då med samma rutin! Dock undrar jag detta: kan man använda ett så pass aktivt märke som JM med syror hur länge som helst? Vad händer med huden om man gör detta i åratal? Eller bör man tänka att det här är något jag gör i 1 – 2 års tid – får ordning på min hud och sedan går över till något ”snällare” märke? Vad händer då med den fina struktur min hud håller på att få? Behåller den det eller går den tillbaka till det ’gamla’? Knasiga frågor kanske men ändå nått jag funderat över 🙂

  Ha en fortsatt bra vecka!

  Kram Mona

  • annica skriver:

   Hej Mona, Tack för ditt inlägg, förstår din tanke. Men du kan använda JM livet ut om du vill. Dock kanske man justerar programmet med åren. Vill man inte kan man anvönda det några år och sen använda något utan syror… det är tycke och smak. Men när du börjat med ett så bra märke med JM som ger så fina resultat så kommer du inte vilja sluta tror jag 🙂 KRAm annica

   • Mona skriver:

    Hi hi! Det var det jag misstänkte! Är förresten så nöjd med mitt glam stick – finns det snyggare förpackning än den? Och alla round the clock pennan från id – med ditt smink tips om att sminka innanför övre fransraden huja – vad fin jag blir! 🙂 Tusen tack för det! Kram

    • annica skriver:

     Hej Mona, Så kul att du är nöjd med Glam stick från Rodial…ja vet.. gud Rodials förpckaningar är super snygga… Ja vad roligt att du testat så med Pennan! Man får en helt annan fransrad.. eller hur?! Mega täta;)) Kram Annica

 15. Felicia skriver:

  Jag behöver precis som flera andra ett solskydd till ansiktet som man kan använda på vardagar när man använder alla sina ”vanliga steg” fuktkräm, primer, foundation osv. Jag har lätt för att få små blemmor av solkräm (även de som är för ansiktet). Så hög solskyddsfaktor som möjligt såklart.. 🙂

 16. Linn skriver:

  Hej!
  Skulle du kunna rekommendera nåt bra UV-skydd som man kan komplettera sin dagkräm med? Jag har Laura Merciers tinted day cream med spf20 men jag antar att det inte räcker…

 17. åsa skriver:

  Jag använder Exuviance och är lite trött på att deras dagkräm bara har spf 15, det räcker ju inte långt. Vad rekommenderar du att jag har över som dagligt solskydd för vardagsbruk? (Dvs uv-skydd som funkar med smink, på jobbet osv och inte blir blankt eller klibbigt eller lämnar en hinna – som jag tycker att de flesta av de uv-skydd jag har testat gör.)
  Och kan man använda alla solskydd för ansiktet vid ögonen? Där måste man ju också dutta lite, har jag kommit på.

  • annica skriver:

   Hej Åsa, Kika på Jan MArinis Daily Face Protectant SPF33. Den är super! Til ögonen.. du kan dutta lite med denn alängs ögonbenen. MEn vill du ha en ögoncreme med SPF rekommendarar jag Dermalogicas total eye care eller Caritas protecting and correcting eye contour sun. KRAM Annica

   • åsa skriver:

    Det ska jag göra! Låter topp. Finns det någon bra produkt med högre spf som också funkar bra med vardag och smink? Jag är rätt ljus i mig själv och har några pigmentfläckar som håller sig i schack nu på vintern, men blir synligare så fort solen kommer fram, så jag tänkte bli duktigare med hög spf. Tänker framåt sommaren när man kanske hamnar i solen under lunchen, efter jobbet, eller i andra lägen när man inte kan/vill undvika sol, men ändå ska se lite presentabel ut.

    Och hur är det nu, primer/foundation måste jag väl ta ovanpå JM:s spf 33 (men alla krämer och serum under)? Har för mig att du skrev att en foundation ”sänker” spf-skyddet när man lägger det ovanpå.
    En hel vetenskap detta!

    • annica skriver:

     Halloj Åsa, här kommer ett bra tips på SPF som funkar bra till vardags under smink: Jan Marini Daily Antioxidant SPF33. Jag skulle dessutom om jag var du addera denna: http://skincity.se/sv/product/993/peter-thomas-roth-instant-mineral-spf30. Transparant SPF30 som du kan borsta på när som helst under dagen ovanpå makeup! Dessutom mattar den ner lite, perfekt då man lätt blir glansig efter en lunch i solen. Ja Primer efter SPF. Precis.. kan sänkas något. Dock är inte primers feta utan utan en helt annan konsistens som mer lägger sig på ditt SPF och inte blandar sig på samma vis som tex en foundation. Så den lägger sig mer ovanpå ditt SPF, men ev någon milli% sänkning. Men det skulle jag inte oroa mig för så länge du har applicerat generöst med ditt SPF. KRAM Annica

 18. anna j skriver:

  Jag använder exuviance, gillar dem jättemycket, hur ska jag bete mig om man ska sluta med syraprodukter 1-2 månader innan man ev. ska utsättas för sol. Vilja produkter ska jag använda istället?

  • annica skriver:

   Hej Anna, Välj en serie utan syror. Gör gärna hudtestet på skincity så får du en komplett rekommendation. Skriv att du önskar en serie utan syror! KRAM ANNICA

 19. Kristina skriver:

  Bra inlägg för detta undrade jag nämligen då jag precis börjat med syror. Tur jag gjorde som du föreslog och köpte på mig UV skyddet oxå:-)
  Kram Kristina

 20. Ellen skriver:

  Hej!
  Jag undrar om det spelar någon roll NÄR i sin hudvårdsrutin man sätter på UV skydd. Jag ser att du skriver efter sin dagkräm, men jag har hört att när man använder ett kemiskt solskydd (som jag gör för tillfället) så ska man sätta på det direkt efter sin rengöring och sen sin fuktkräm.

  Jag är lite förvirrad och känner att jag behöver en experts kommentar.

  • annica skriver:

   Hej Ellen, Generellt så appliceras UV skydd ovanpå sin avslutande creme. Men du får alltid läsa instruktionerna på just ditt UV-skydd vad som gäller. Kram Annica

 21. Hilde skriver:

  Bra inlägg! Jag använder Exuviance age reverse day repair med SPF30, samt mineralfoundation från Priori eller Glominerals. Räcker det, eller bör jag ha mer UV-skydd till sommaren, och vilket passar bäst i så fall?
  Kram

  • annica skriver:

   Hej Hilde, Det räcker! Ska du vistas ute en hel dag i solen (även om du skyddar dig med keps) så hade jag kanske smackat på ett rent och skärt solskydd som extra skydd.. just om man ska vara ute en hel dag. Annars räcker det gott och väl. Räcker säkert på sommarn med men lite extra säkerhet skadar inte… Kram Annica