Vad gäller för graviditet och avancerad hudvård?

 • | Annica

IMG_1694-e1351458829329-500x666

En bild från min första graviditet för 9 år sen. Jag var med i ett reportage i föräldrar och barn tror jag det var.

Jag får många frågor från gravida och ammande vilka produkter som är okej eller snarare inte okej att använda under denna period i sitt liv.

Alla märken säger faktiskt olika vad gäller produkter med mer kraftfulla ingredienser som syra, A-vitamin i kombination med graviditet och det finns faktiskt inga klara regler eller riktlinjer vad som gäller. Detta beror tillstordel på att det inte finns tillräckligt med forskning kring det.

Jag skulle säga att vad gäller hudvård och dessa ingredienser så finns denna försiktighet främst för att det händer så mycket hormonellt med den blivande mammans (och ammande mammans) egen hud att man under denna relativt korta period i livet bör undvika för kraftfulla produkter på huden och låter den tiden ha sin gång lite. Självklart ska man absolut inte sluta med hudvård men kanske satsa på lite mer bara balanserande, återfuktande produkter och vara supernoga med UV-skydd.

En del syra-märken menar att man kan använda alla deras syrabaserade produkter, en del rekommenderar inte att man använder deras produkter alls och en del har vissa restriktioner. Dock finns som sagt ingen dokumentation så vitt jag vet på att något skulle vara skadligt för barnet/forstret. Anledningen är som sagt ofta främst för att det händer så mycket med huden rent hormonellt när man är gravid. Man kan bli extra känslig få kraftiga pigmenteringar, plitor, torrhet etc. Klart man känner att man vill behandla det på stört då men dessa mer aktiva ingredienser kan också bli to much under denna period att det ofta är klokare att satsa på det som jag nämnde ovan och efter dessa månader sätta in en mer aktiv behandling.

Beslutet ligger dock alltid hos mamman. Jag som hudterapeut kan inte rekommendera någon att använda märken vid graviditet om märket själva avråder från det. Även om jag inte alltid instämmer utan faktiskt anser att vissa produkter/märken är hur bra som helst även under graviditet och inte för ”aggressiva”.

Det finns märken som menar att man måste avstå från alla deras produkter vid graviditet/amning trots att vissa produkter ej innehåller syror. Ofta kan detta handla om att man är rädd att bli stämd för något och vill hålla ryggen fri åt alla håll. Även om det egentligen inte föreligger någon risk. Detta är så som jag upplevt det ofta amerikanska märken.

Specialvård-2-500x334

När det gäller produkter med A-vitamin så gäller eg. samma som med syror. Dvs det handlar inte om att barnet kan ta skada utan främst om att  det händer mycket med huden på den som är gravid och man kan även bli extra känslig, därav restriktionerna. Vi applicerar ju dessutom produkterna på ett väldigt litet område på kroppen, ansiktet. Visst man kan ha body produkter med dessa ingredienser också men det är väldigt sällan man har det på hela kroppen från topp till tå.

Så här säger Karin Strååt som är läkare, specialist i allmänmedicin. Detta är hämtat från 117.se och jag kan inte annat än att instämma.

”Under de tre första månaderna i graviditeten när organen utvecklas ska man som gravid vara försiktigt med olika läkemedel. När det gäller receptfria krämer som används på mindre hudytor och inte på hela kroppen, är det mycket osannolikt att någon mängd att räkna med kommer ut i blodet. 

Det finns ingen forskning som visar att livsmedel med högt innehåll av A- vitamin kan orsaka fosterskador. Det finns beskrivet i några fall att mycket stora intag av kosttillskott som innehåller A-vitamin skulle kunna ge fosterskador, men det är inte klarlagt om det finns ett verkligt samband.

Det finns syntetiskt framställda A-vitaminpreparat som heter isotretionin och tretinoin. Isotretionin finns i Roaccutan, tabletter som kan skrivas ut mot akne av hudläkare. Detta är ett läkemedel som inte ska tas av gravida eftersom de kan vara fosterskadande. Tretinoin  finns i den receptbelagda krämen Aberela, som också används mot akne.”

Så, ni får dra era egna slutsatser och ta era egna beslut huruvida ni vill göra med användande av denna typ av produkter vid graviditet.

Eftersom många av er undrar efter min personliga åsikt och hur jag gjorde när jag var gravid så delar jag med mig av den:’

Jag tycker så här, känner man minsta oro över detta så avstå helt från mer aktiva ingredienser under perioden. Då slipper man fundera mer på det under dessa 9 månader, man har tillräckligt att tänka på och oroa sig över ändå så det är bara hoppa över utan tvekan tycker jag. Gäller allt  som man känner sig tveksam till att göra, äta etc. när man är gravid. Är man osäker gör det inte.

Det jag främst rekommenderar att vänta med är framförallt produkter som behandlar pigment och starkare produkter med kraftig exfolierande effekt på huden ( kan vara både syror och A-vitamin). Jag tycker man kan vänta till efter graviditet när huden stabiliserat sig lite efter alla hormonsvängar. Huden förändras mycket under graviditeten så det är bättra att vänta några månader med de mest aktiva sakerna. Mest för hudens skull, inte för att jag tror det har någon risk på barnet. Det var så jag själv resonerade när jag var gravid.

Som jag inledningsvis sa så gäller olika för olika märken och produkter. Det är helt omöjligt att rada upp allamärken och produkter och vad som gäller. Ibland är det också så att kombinationen av produkter samt frekvensen, dvs hur ofta du använder dem avgör hur man rekommenderar. Likväl som vilken hudtyp/tillstånd man har..Dvs det är inte alltid svart eller vitt.

En verkligen viktig sak är MÄNGDEN. Alltid när man pratar om olika ämnen i hudvård, mat etc etc så handlar det ju ofta om i vilken MÄNGD. Vissa produkter kanske innheåller såååå lite lite lite att det är helt betydelsefullt även för en känslig gravid hud att man rekommenderar den ändå.. Ni vet ju.. allt kan vara olämpligt i fel mängd.. både vad gäller mat, dryck och olika ingredienser.

Om du vill ha hjälp med vad som gäller för just dig/ dina produkter så är du varmt välkommen att ställa frågor i kommentarsfältet så guidar jag gärna.

11 annica forsgren skincity.se

 

Vill du lämna en kommentar?

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

116 svar till “Vad gäller för graviditet och avancerad hudvård?”

 • (116) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Frida skriver:

  Jag är gravid i vecka 10 men har bokat en ansiktsbehandling om några dagar. Bör jag avboka eller bara meddela min hudterapeut att jag är gravid så hon anpassar behandlingen?

 2. Linda skriver:

  Hej!
  Vad skulle du säga om dermapen behandling under graviditeten? Jag gör dermapen hemma själv och är väldigt noggrann med hygien, nya nålar osv, men har hittills avstått under graviditeten. Nu har de tre första månaderna gått och jag är sugen på att göra en (mild) behandling. Har googlat men inte riktigt hittat något vettigt svar..

  Tack på förhand!

  • annica skriver:

   Hej Linda, Under denna tiden i livet kan huden vara extra känslig och då råder jag och mina kollegor till att vara försiktig med aktiva ingredienser och i detta fallet behandlingar. 🙂 Mitt råd är att ta kontakt med företaget där du köpt din dermapen för att höra deras råd kring användning av redskapet. 🙂 Kram Annica

 3. Annie skriver:

  Hej!
  Jag är gravid i vecka 18 och fick Elizabeth Ardens Retinol Ceramide Capsules Line Erasing Night Serum i julklapp. Jag hann använda den tre kvällar innan jag insåg att det kanske inte är bra när man är gravid. Nu är jag jätteorolig att barnet kan ha tagit skada!
  I vanliga fall använder jag Filorga Sleep and Peel som nattkräm. Kan jag fortsätta använda den?

  tack snälla för svar!
  Mvh Annie

  • annica skriver:

   Hej Annie, Det är inte någon produkt som jag har någon större kunskap om då den finns i ”vanliga” Elizabeth Arden, så kolla med den butik där du köpt den för bästa hjälp 🙂 Men generellt under graviditet kan det bara bra att backa bandet något och endast använda skonsamma och återfuktande produkter. Plus viktigast av allt, alltid SPF30 eller mer dagtid. De lite mer aktiva produkterna kan få vänta om man känner sig osäker eller lätt får pigmentförändringar som det är.
   Kram Annica

 4. Terese Jakobssln skriver:

  Hej!

  Jag har använt Origins GinZing Refreshing Eye Cream första tre månader av graviditeten. Tänkte inte på att det var ginseng i den som man ska undvika som gravid. Har googlat runt på amerikanska sidor och hittat info om att man inte ska inta det oralt, men jag kan inte hitta någon info om det också kan vara skadligt att använda den lokalt i en ögonkräm. Vet du något om det? 🙂

  Tack på förhand!

  • annica skriver:

   Hej Terese, Stort grattis! vilken fantastiskt härlig period du går igenom nu. 🙂 Helt riktigt, det är skillnad att inta ett visst ämne oralt eller att använda det lokalt på ett visst område av huden. Du ska inte vara orolig, så länge det känns bra på huden kan du fortsätta använda produkten. Oftast blir huden mer känslig under denna tiden och av den anledning kan man behöva justera sin rutin utefter känsligheten. 🙂 Kram Annica

 5. Isabella skriver:

  Hej!

  Jag ser att detta inlägg är väldigt gammalt men prövar ändå 🙂
  Jag är gravid i v8 och innan jag blev gravid började jag använda kollagentillskott från Oslo skin lab. Jag slutade med det när jag blev gravid för jag var osäker på om det var ofarligt att använda. Vad tror du angående detta, kan jag använda det genom graviditeten? Kollagen är ju något vi har i kroppen men som blir sämre ju äldre vi blir. Jag är 32 år och tänker att det nog även kan vara bra för att förhindra bristningar i huden som man kan få under en graviditet?

  Mvh Bella

  • annica skriver:

   Hej Isabella, Vilken härlig tid du har framför dig, stort grattis! Det har du helt rätt i, det är naturligt förekommande i kroppen men för att vara på säkra sidan är mitt råd att kontakta företaget om hur de ställer sig i den frågan. 🙂 Kram Annica

 6. Isabella skriver:

  Hej!

  Jag ser att detta inlägg är väldigt gammalt men prövar ändå 🙂
  Jag är gravid i v8 och innan jag blev gravid började jag använda kollagentillskott från Oslo skin lab. Jag slutade med det när jag blev gravid för jag var osäker på om det var ofarligt att använda. Vad tror du angående detta, kan jag använda det genom graviditeten? Kollagen är ju något vi har i kroppen men som blir sämre ju äldre vi blir. Jag är 32 år och tänker att det nog även kan vara bra för att förhindra bristningar i huden som man kan få under en graviditet?

  Mvh Bella

  • annica skriver:

   Hej Isabella, Vilken härlig tid du har framför dig, stort grattis! Det har du helt rätt i, det är naturligt förekommande i kroppen men för att vara på säkra sidan är mitt råd att kontakta företaget om hur de ställer sig i den frågan. 🙂 Kram Annica

 7. Terese Jakobssln skriver:

  Hej!

  Jag har använt Origins GinZing Refreshing Eye Cream första tre månader av graviditeten. Tänkte inte på att det var ginseng i den som man ska undvika som gravid. Har googlat runt på amerikanska sidor och hittat info om att man inte ska inta det oralt, men jag kan inte hitta någon info om det också kan vara skadligt att använda den lokalt i en ögonkräm. Vet du något om det? 🙂

  Tack på förhand!

  • annica skriver:

   Hej Terese, Stort grattis! vilken fantastiskt härlig period du går igenom nu. 🙂 Helt riktigt, det är skillnad att inta ett visst ämne oralt eller att använda det lokalt på ett visst område av huden. Du ska inte vara orolig, så länge det känns bra på huden kan du fortsätta använda produkten. Oftast blir huden mer känslig under denna tiden och av den anledning kan man behöva justera sin rutin utefter känsligheten. 🙂 Kram Annica

 8. Annie skriver:

  Hej!
  Jag är gravid i vecka 18 och fick Elizabeth Ardens Retinol Ceramide Capsules Line Erasing Night Serum i julklapp. Jag hann använda den tre kvällar innan jag insåg att det kanske inte är bra när man är gravid. Nu är jag jätteorolig att barnet kan ha tagit skada!
  I vanliga fall använder jag Filorga Sleep and Peel som nattkräm. Kan jag fortsätta använda den?

  tack snälla för svar!
  Mvh Annie

  • annica skriver:

   Hej Annie, Det är inte någon produkt som jag har någon större kunskap om då den finns i ”vanliga” Elizabeth Arden, så kolla med den butik där du köpt den för bästa hjälp 🙂 Men generellt under graviditet kan det bara bra att backa bandet något och endast använda skonsamma och återfuktande produkter. Plus viktigast av allt, alltid SPF30 eller mer dagtid. De lite mer aktiva produkterna kan få vänta om man känner sig osäker eller lätt får pigmentförändringar som det är.
   Kram Annica

 9. Linda skriver:

  Hej!
  Vad skulle du säga om dermapen behandling under graviditeten? Jag gör dermapen hemma själv och är väldigt noggrann med hygien, nya nålar osv, men har hittills avstått under graviditeten. Nu har de tre första månaderna gått och jag är sugen på att göra en (mild) behandling. Har googlat men inte riktigt hittat något vettigt svar..

  Tack på förhand!

  • annica skriver:

   Hej Linda, Under denna tiden i livet kan huden vara extra känslig och då råder jag och mina kollegor till att vara försiktig med aktiva ingredienser och i detta fallet behandlingar. 🙂 Mitt råd är att ta kontakt med företaget där du köpt din dermapen för att höra deras råd kring användning av redskapet. 🙂 Kram Annica

 10. Emma Ekman skriver:

  Hej! Skulle du kunna rekommendera något märke jag kan använda under graviditeten? Är det bra att köra på Eko? Tack på förhand! /Emma

 11. Emma Ekman skriver:

  Hej! Skulle du kunna rekommendera något märke jag kan använda under graviditeten? Är det bra att köra på Eko? Tack på förhand! /Emma

  • annica skriver:

   Hej Emma, Ekologiskt går utmärkt att använda under sin graviditet, faktiskt de flesta varumärken, eko eller ej. Men som jag skrivit i mitt inlägg så är det framförallt sin egna känslighet man ska ta störst hänsyn till som kan ändras under den här tiden i livet. Av den anledning kan vissa ingredienser och produkter bli alldeles för aktiva vilket vissa varumärken har restriktioner om att avstå från under graviditet och amning. Maila mina fina kollegor på info@skincity.se så hjälper dom dig med rekommendationer på produkter utefter din hudtyp, tillstånd och som du kommer känna dig trygg med. 🙂 Kram Annica

 12. Sara skriver:

  Går de bra med paulas choice 2% BHA?

 13. Sara skriver:

  Går de bra med paulas choice 2% BHA?

  • annica skriver:

   Hej Sara, Paula’s Choice lämnar inga restriktioner kring denna produkt och graviditet 🙂 Så det går bra. Glöm bara inte dagligt solskydd, precis som man alltid ska avsluta sin hudvårdsrutin med till dagen.
   Kram Annica

 14. Sara skriver:

  Kan man använda paulas choice BHA 2 %?

 15. Sara skriver:

  Kan man använda paulas choice BHA 2 %?

 16. Sara skriver:

  Kan man använda paulas choice BHA 2%?

 17. Sara skriver:

  Kan man använda paulas choice BHA 2%?

 18. Adelin Johansson skriver:

  Hej! Jag använder Exuviance och undrar om dessa produkter är ok under graviditet. Det
  Innehåller ju AHA men är det a- vitamin?

 19. Adelin Johansson skriver:

  Hej! Jag använder Exuviance och undrar om dessa produkter är ok under graviditet. Det
  Innehåller ju AHA men är det a- vitamin?

  • annica skriver:

   Hej Adelin, Det är inga konstigheter att använda Exuviance under sin graviditet, men vissa produkter avråder varumärket från att använda, just för att de är lite kraftfullare på huden. Kontakta vår kundtjänst så hjälper dom dig om det är någon produkt i din rutin som du kanske ska vila från just nu. 🙂 Kram Annica

 20. Charlotta skriver:

  Hej! Ser att detta är ett gammalt inlägg men var det första som kom upp när jag sökte 🙂 Hoppas på svar ändå. Jag är gravid i vecka 12 och har slutat använda en del av de produkter jag använt tidigare. Använder främst produkter från Lush då de är de enda som fungerat på min dåliga hud. Jag upplever att min hud bara blir sämre och sämre och skulle vilja gå tillbaka till en ansiktsmask som verkligen fungerar: Cosmeric warrior med bland annat tea-tree oil, vindruvor, ägg, kaolin mm. Endast naturliga ingredienser. Är denna riskfri att använda?

  • annica skriver:

   Hej Charlotta, Det går alldeles utmärkt att kommentera tidigare inlägg 🙂
   Huden får ofta ett ändrat behov vid graviditet. Mycket hormoner som kan skaka om hudens tillstånd och behov något. Skicka gärna in mitt hudtest så får du hjälp att hitta något som passar dig! Till hudtestet!
   Kram Annica

 21. Rigona skriver:

  Hej!

  Vilken produkt kan jag använda efter graviditet som förbättrar utseendet på min spruckna mage? MVH Rigona

  • annica skriver:

   Hej Rigona, Bristningar kan vara lite knepiga att bli av med, ofta arbetar man i förebyggande syfte. Men har de kommit upp ganska nyligen ger detta bra möjlighet att kunna förbättras. En olja som är helt fantastisk för en gravid mage är Elemis Japanese camellia body oil 🙂 Eller för en mer behandlande effekt efter graviditet, Creme reparatrice från Biologique recherche. Kram Annica

 22. Fanny skriver:

  Hej!
  Jag undrar över produkter från codage i samband med graviditet, deras Antiage-ögonkräm, ögonserum 10 och serum 1 och 3, innehåller ju retinyl och salisylsyra, samt deras pre-treatment toning water. Bör jag låta bli dessa, och vad kan jag då byta ut mot? Byta hudvårdslinje helt till något snällare? I övrigt använder jag även micellar water, nattkrämen och mattifying daycreme men dessa hittar jag inget farligt i? Vidare rengör jag med klairs Gentle Black Deep Cleansing Oil och Rich Moist Foaming Cleanser men dessa verkar också vara ok?
  Tack!

  • annica skriver:

   Hej Fanny, Samtliga av Codage produkter går bra att använda vid graviditet, iallafall ansiktsvård. Mer uppstramande kroppsprodukter ska du kanske helst vänta med tills efter graviditet. Tycker att du har en mycket fin rutin och produkter. Glöm inte att alltid avsluta med dagligt SPF 🙂 Kram Annica

 23. Jennie skriver:

  Kan man använda tebiskin hyal cream och tebiskin gly clean under graviditet?

 24. Caroline skriver:

  Hej!

  Anser du att man bör avstå från a-vitamin helt under graviditet eller är det endast starkare produkter? Har ett serum och en ögonkräm från exuviance (vespera och hydrating eye complex) som båda innehåller vitamin A. Är dessa ok att använda?
  /Caroline

  • annica skriver:

   Hej Caroline, Det handlar mer om högre koncentration av retinol som du ska vara försiktig med. Dessa produkter som du funderar på har en mer antioxidant effekt på huden vilket gör att du kan använda dessa under graviditet. Men som jag rekommenderar till alla gravida, glöm inte solskydd 🙂 Kram Annica

 25. Angelica skriver:

  Jag ammar. Är det okej att använda paulas choice Skin perfecting 2% bha liquid dagligen?

  • annica skriver:

   Hej Angelica, Ja det går bra! 🙂 Glöm bara inte att använda dagligt SPF. Hormonella pigmenteringar efter en graviditet kan verkligen vara envisa att arbeta bort. Kram Annica

 26. Malin skriver:

  Hej Annica. Detta är något som jag inte ens funderat på!
  Jag använder Dermalogica: Active moist, total eye care, daily microfoliant. Och rengöring: ultra calming cleanser.
  Solskydd: solar defense booster.
  Jag har två frågor:
  1. Kan jag fortsätta med produkterna under graviditet?
  2. Jag skulle vilja använda Exuviance evening restorative complex. Har testat den några gånger och tycker den ger bra resultat bara efter någon gång. Är den ok att använda ihop m Dermalogica, och kan man använda den under graviditet?
  Tacksam för svar.

  • annica skriver:

   Hej Malin, Alla dom produkterna du nämner går bra under graviditet. Ögoncremen går jätte bra att kombinera också.
   Kram Annica

 27. pia skriver:

  Hej,

  Jag är gravid och har tidigare använt mene&moy produkter som jag varit väldigt nöjd med.

  Jag fick nyligen veta att man inte ska använda phytic cream om man e gravid, och undrar om detsamma gäller rengöringen och stand by c cream?

  • annica skriver:

   Hej pia, Rengöringen och din creme kan du fortsätta använda 🙂 Glöm inte att alltid avsluta med ett solskydd i din dagliga hudvårdsrutin. Så lätt att få pigmenteringar under graviditet som sedan kan bli svåra att behandla efteråt. Kram Annica

 28. Anonym skriver:

  Hej! kan jag använda dess produkter under graviditet?
  Har nyligt köpt nytt hos er:)
  Paulas Choice:
  Radiant renewal mask
  Resist 10% niacinamide booster
  Skin recovery hydrating treatment mask
  Skin balancing super antidoxiant serum
  Redness relief toner+cleanser+natt och dagkräm med spf 30
  Skin perfecting 2% BHA gel
  Clinical 1% retinol treatment

  Darphin:
  Skin mat masque

  Tack på förhand för svar:)

  • annica skriver:

   Hej, Clinical 1% retinol treatment ska du unvika under graviditet och amning, övriga produkter kan du fortsätta med 🙂 Men tänk på att huden föändras ofta under en gravidtet och kan få ett annat tillstånd. Återkom gärna om huden får en förändring och du behöver ändra om i din rutin! Kram Annica

 29. Sara skriver:

  Hej, har också en fråga relaterat till ämnet. Kan man fortsätta använda Exuviance Heel&Elbow Dry Skin Repair under graviditeten?

  • annica skriver:

   Hej Sara, Ja det är inga problem att fortsätta med denna under graviditet 🙂 Oftast precis vad fötterna kan behöva under en graviditet. Kram Annica

 30. Majken skriver:

  Hej!
  Jag har en fråga relaterat till inlägget och fantastiska paulas choice! Kan jag använda produkterna från PC under graviditet? Bl.a. Bha-syra, retinol 1% serum, spot-treatment etc? Jag har rengöring och lotion i redness-serien! Är de någon produkt från PC jag bör undvika r/t barnet?
  Tack för en superbra blogg

  • annica skriver:

   Hej Majken, Inget som påverkar fostret men huden kan lätt få pigmenteringar och bli mer stressad under graviditet. Även användning av aktiva ingredienser kan lätt göra huden mer solkänslig. Inga retinolprodutker från Paula’s Choice rekommenderas under graviditet med restirktioner från Paula’s Choice. Men BHA-syra kan du fortsätta med om du önskar 🙂 C-vitamin är bara bra att använda då det skyddar huden mot fria radikaler och skyddar din hud. Kram Annica

 31. Nadia skriver:

  Hej!

  Jag planerar att bli gravid om ett par månader och undrar om Dermalogicas produkter är säkra att använda?
  Jag använder Special cleansing gel, skin smoothing cream, skin hydrating mask, overnight repair serum, intensive eye repair och daily microfoliant.
  Finns någon mask som är exfolierande/djuprengörande som är ok att använda?

  Med vänlig hälsning

 32. Kristina skriver:

  Hej! Jag undrar om det är ok att använda Dermalogicas skin renewal booster under graviditet?

 33. Rbecca skriver:

  Hej. Är gravid i v 25 och har använt Nimues produkter hela graviditeten med AHA-syror och enzympeeling. Har inte ens tänkt på att det skulle kunna vara dåligt under graviditet, men så slog tanken mig, jag har försökt googla och hamnade här.. Har du någon koll på hur deras produkter funkar som gravid? Cleansern och dagkrämen har AHA-syra (1.4%) som mest och peelingen är en enzympeeling. Supertacksam för råd.

  • annica skriver:

   Hej Rbecca, Kolla gärna med leverantör för att få deras restriktioner om vad som gäller 🙂 Men generellt sätt blir huden ofta mer solkänslig när man arbetar med AHA-syra och eftersom huden redan är så utsatt med hormoner under graviditet är det bra att vara lite försiktig. Så du inte behöver arbeta med pigmenteringar efter graviditet och amning. Men däremot om du använder solskyddsfaktor, varje dag året runt, brukar det gå bra 🙂 Kram Annica

 34. Sofie skriver:

  Hej Annica!
  Jag är gravid och har precis beställt hudvårdsprodukter från body bazar (african black soap, rosenvatten och arganolja), tänkte att de skulle va bra då de är ekologiska och naturliga. Sedan läste jag att african black soap och rosenvattnet innehåller a-vitamin. Är de ok att använda eller kan det vara skadligt för fostret?

  • annica skriver:

   Hej Sofie, Du ska inte behöva vara orlig för fostrert. Anledningen till att undvika retinol/syror är ofta främst för att det händer så mycket med huden rent hormonellt när man är gravid. Man kan bli extra känslig få kraftiga pigmenteringar, plitor, torrhet etc. Så brukar vara bäst att satsa på fukt och lugande produkter 🙂 Sällan en rengöring och ansiktsvatten är så pass exfolierande, men kolla gärna med butiken där du köpt produkterna för bästa svar. Kram Annica

 35. tina skriver:

  Hej,

  Jag är gravid och undrar ifall det går bra att använda exuviance optilight 6 serum och Exuviance vitamin c+ antiaging booster.

  • annica skriver:

   Hej Tina, Ja det går bra. Glöm inte dagligt solskydd varje dag, året om 🙂 Då huden blir mycket käsnlgi för pigmenteringar under graviditet. Kram Annica

 36. Tina skriver:

  Hej,

  Jag är i gravid v 14, undrar ifall man kan använda
  1)Peter Thomas Roth blue marine algae
  2)Peter Thomas Roth Pumpking Enzyme mask
  3)Elizabeth Arden PRO- High definition radiance peel pads

  Jag har faktiskt använt dessa någon enstaka gång, annars använder jag exurviance dagcreme och nattcreme vilket jag läste var ok men dom andra är jag helt osäker på?

  Tacksam för svar
  /Tina

  • annica skriver:

   Hej Tina, Det är ingen fara i sig att använda PTR’s produkter under graviditet och amning, alltså, man utsätter inte kroppen eller fostret för någon fara. Däremot brukar vi rekommendera att undvika syre-produkter under denna period då hormonerna spelar sådana spratt med huden och kan orsaka pigmenteringar osv istället för den önskvärda effekten. Sedan är det upp till var och en, men Pumpkin Enzym är ingen fara, det är så låg syrehalt så det skall nog inte kunna vara några problem. Elizabeth Arden PRO rekommenderar inte deras produkter vid graviditet då nästan alla steg innehåller syra som gör huden mer ljuskänslig. Så bättre att vänta till efter sommaren och efter graviditeten. Ett stort grattis till graviditeten! 🙂 Kram Annica

 37. Alexandra J. skriver:

  Hej! Undrar om man kan använda Akademiklinikens pure repair night samt deras pure active serum eller jan marinis bioclear lotion när man är gravid ? Om inte vilka produkter skulle du rekommendera ? Själv använda ? Tack för en underbar blogg! ☺️ Kramar Alexandra !

 38. Christine skriver:

  Är OptiLight serumet för aktivt under graviditet, dvs kan det ”trigga” hormonerna så att de går bananas och ger en ÄNNU mer pigmentförändringar än de man redan har?
  Jag skulle precis börja behandla min befintliga pigmentfläckar och röda ärr efter finnar som jag fick under min sista graviditet och vips så var jag visst gravid igen…

  Jag är noga med att använda SPF, och vill verkligen göra något åt min fläcka och ”smutsiga” hud (är mörk i ansiktet och superljus på halsen, ser helt galet ut) men vill ju inte använda något som är för aktivt och ger mig ännu mer pigmentförändringar, om det är nu är det som kan hända om man använder något som är aktivt under graviditet.

  Använder Exuviance i övrigt, så därav att jag tänkte börja med OptiLight serumet om det nu är okej och inte för aktivt.

  • annica skriver:

   Hej Christine, serumet ska inte trigga och kan inte ge pigmenteringar. Docka kan man ibland rekommendera att avvakta med behandling av pigmenteringar i samband med graviditet då hormoner kan ge mer pigmenteringar och då kan effekt av en pigmentprodukt utebli. Ge fläckar kan den dock inte. Skulle ud uppleva det så är det snarare dina hormoner som ”ger” mer fläckar : ) Slösa med spf det är mitt bästa tips. kram Annica

 39. Sara skriver:

  Hej! Hittade hit idag och är redan fast..
  Sen när jag såg på indragen att du skrivit om graviditet och amning gjorde det min dag!

  Jag har alltid slarvat extremt med min hud, det är inte alls alltid jag tvättar bort sminket på kvällen utan sminkar över dagen efter.
  Då har jag alltid lyckats på något magiskt sätt blivit av med de få finnar jag haft innan med hjälp av ”vichy-normanderm hyaluspot”, då det försvunnit på någon dag..

  Jag har väl bättrat mej i den mån man orkar och hinner nu, men nu mer och sista tiden under graviditeten så är det sällan man orkar sminka sig.
  När jag väl ”slutade” med makeup och faktiskt började tvätta av ansiktet med det som fanns hemma (Oliva), så började problemen..?!

  Finnar har börjat dyka upp från det att jag va gravid sista två månaderna och håller fortfarande på, och då hela t-zonen och även mycket.
  Det jag haft innan fungerar inte alls på samma sätt!
  Varför reagerar de när man försökte sköta om huden, jag gissar på hormoner (:P typiskt)?
  Och Vad kan ja göra åt det!?!?

  God fortsättning!!

  • annica skriver:

   Hej Sara, Det låter helt klart som att hormonerna spelar huden ett spratt. När man fått en liten sover man dessutom oregelbundet och man får en helt annan inre stress. Vanlig tvål kan fungera till händer och kropp men det är aldeles för uttorkande för huden i ansiktet. Torkar du ut så trivs bakterier lättare i huden. Jag tycker att du ska välja en enkel rutin. Tänk rengöring och creme morgon och kväll. Sedan brukar det vara så att när man märker resultat av dessa så vill man bygga på med mer och då hade jag valt en peeling eftersom du lätt får plitor. Testa tex:

   http://skincity.se/sv/product/1241/cicamed-cleanser-antioxidant

   http://skincity.se/sv/product/5031/cicamed-24h-cream-balance

   Att du hittat hit till bloggen tyder trots allt på ett intresse ; ) Vem vet om några månader så kanske du är en flitig användare av hudvård. När hudvården gör skillnad på huden så brukar man bli fast! kram Annica

 40. Lin skriver:

  Hej Annica!

  Jag läste ovan ang Jan Marini och har två frågor eftersom jag är gravid + JM-addict!

  1. Jag beställde just en Bioglycolic Cream på Skincity efter att jag läst på en del om syror. Denna kräm innehåller ju glykolsyra vilket jag kommit fram till är ok i kombination med graviditet.

  Bioclear lotion (som du nämner ovan) däremot innehåller en kombination av glykolsyra, salicylsyra och azelaicsyra, och är därav inte ok i kombination med graviditet.
  Det vill säga;
  glykolsyra =ok
  salicsyra= ej ok
  Har jag fattat rätt?

  2. Varför säger JM att Bioglycolic Cleanser EJ är ok om andra produkter med glykolsyra är ok? Innehåller den något annat man bör se upp med som gravid?

  Stort tack på förhand?
  /L

  • annica skriver:

   Hej Lin, olika märken säger olika och det man i Sverige vill att man ska undvika är Retinol, ren A-vitamin. Sedan säger vissa märken avstå helt från Aha medan andra godkänner det. Oftast är det de amerikanska märkena som är extra varsamma för att man kan stämma företag lite hur som helst. Samma sak med salicylsyra. Det jag brukar säga är att man ska undvika retinol och sedan följa märkets rekommendationer. Dessa ska undvikas enligt Jan Marini när man är gravid:

   Bioglycolic cleanser, Bioglycolicked oily cleansing gel, BioClear Lotion, BioClear Cream, Bioglycolic cream, Retinol plus, Enlighten plus, Retinol mask, Bioglycolic hand and body lotion, Bioglycolic body scrub

   Alltid bra att ta det säkra före det osäkra : )

   kram Annica

  • Emilia skriver:

   Undrar precis samma, tacksam för svar!

 41. Linn skriver:

  Hej 🙂

  Jag är gravid i v 7 och min rutin består av:

  Paulas choice Recovery rengöring, toner, serum, dagkräm, mask samt clinical ultra rich som nättkräm. PC aha 5% dagligen + 10 % weekly/2 ggr per vecka.

  Är detta en rutin jag kan fortsätta med? Serumet innehåller ju retinol men tänker själv att det är så lite? Tror du exfolieringarna blir för starka? Jag älskar dom och vill helst inte sluta!
  Kram 🙂

  • annica skriver:

   Hej Linn, Bra fråga! Serumet som du har innehåller en form av A-vitamin som ger en antioxidant-effekt det är inte rent A-vitamin som man annars rekommenderar att undvika. Det går därför fint att använda även som gravid.De peelingar du har kan användas men jag brukar avråda från starka exfolieringar då huden lätt får pigmenteringar i samband med hormonomställningen. Så av den anledningen kan det vara klokt att låta bli. Pigmenteringar som fått fäste kan bli svåra att bli av med. kram Annica

 42. Emelie skriver:

  Hej, hur är det med märket exuvience? Jag använder hela serien, dag/nattkräm, ögonkräm, ansiktsvatten, serum och exfolierande ansiktsmask. Är den ok under graviditet?

  Mvh Emelie

  • annica skriver:

   Hej Emelie, det enda du behöver undvika är Retinol koncentratet, Blemish treatment gel och Skin Brightening gel. Övriga produkter går bra att använda. kram Annica

 43. Marie skriver:

  du ser så mycket annorlunda ut idag, plastikkirurgi?

  • annica skriver:

   Hej Marie, ingen plastikkirurgi utan jag har som man göra ändats med åren. På bilden var jag tokgravid och därav det lite rundare ansiktsformatet ; ) kram Annica

 44. Rebecca skriver:

  Hej!
  Tack för ditt inlägg. Jag hade slut på min dermalogica när jag blev gravid och har nu under 4 månader tänkt att jag skulle köpa nytt. Under tiden har jag (trots att jag vet att det inte är bra för ansiktet) använt tvål. Ska jag satsa på något annat märke mina kommande 5 månader eller kan jag använda dermalogica för normal hud (istället den som är för torr hud som jag haft under tiden). Har du något annat alternativ för mig då jag inte känner mig direkt hemma i hudproduktsdjungeln? ☺️

  Tack på förhand!
  Rebecca

 45. Elin skriver:

  Har använt jan marini hela graviditeten o är nu i v 38.
  Är de nått du inte skulle gjort? Innehåller de nåt som jag borde undvikt? 🙂

  Tack för en bra blogg!

  • annica skriver:

   Hej Elin, det ska inte var någon fara : ) JM är ett amerikanskt märke och där är man extremt försiktiga med alla syror, något man inte är i andra delar av världen. Det som JM säger att man ska undvika är Bioclear lotion som du förmodligen har i din rutin samt Bioglycolic cleanser. Även A-vitamin ska man hoppa över. Jag följer JM´s rekommendationer så undvik dessa from nu men som sagt det ska inte vara någon fara. kram och lycka till med liten bebis : ) kram Annica

 46. Sofia skriver:

  Hej och tack för ett toppenbra (för mig 🙂 inlägg! Var just i färd med att beställa hem några Paula’s choice produkter av er (bla ”Resist Daily smoothing treatment Aha 5%), men ska jag vänta med att använda hennes ”Resist”-linje till efter graviditet råder du? Kan du i sådana fall snälla ge några andra förslag på bra arbetande och återfuktande krämer jag kan köpa hos er under tiden? Har hittills inte haft några problem med huden under graviditeten och min hudterapeut har endast gjort portömning och undvikit syrabehandling etc under denna tid, men jag vill GÄRNA ha så mycket lyster som möjligt. Tusen tack på förhand och även för en kanonbra blogg! God jul och gott nytt år!

  • annica skriver:

   Hej Sofia, kul att du gillar bloggen. Det finns ingen restriktion som avråder från den aha-produkten, dock är den ganska aktiv och med tanke på det så skulle du kunna välja ett lugnare alternativ. Det för att hormoner i sig kan spela huden ett spratt. Välj en bha exfoliering istället som passar din hudtyp, de är betydligt mer lugnande. God Jul! kram Annica

 47. BigMami skriver:

  Jag har en fråga som inte heller rör ämnet

  Kan man skydda huden i ansiktet mot kyla? 🙂

 48. singh skriver:

  Hej
  Vill investera i ett kraftfullt serum, är inne på Transderma. Men vet ej vilken. Det ja vill behandla långsiktigt är torrhets(?)-rynkor i pannan och ögon, mina lätt svarta ringar runt ögon samt röda ärr från finnar. Får lätt en mild irritation på kinder och vid näsvingar. Upplever inte problem med torr hy men fett emellanåt vid typiska zoner.
  Använder för övrigt PC rengöring, kräm, transforming multicorrect och serum som jag ser resultat ifrån och är nöjd. Men vill ha lite extra grädde på moset. Transderma eller kanske något annat märke? Är 26 år btw.
  tacksam för hjälp

  mvh 🙂

  • annica skriver:

   Hej Singh, Transderma är sååå bra!!! Eftersom du har en lätt rodnad på kinderna så skulle jag välja M. Det för att R och C innehåller mycket c vitamin som kan trigga en känslig hud. M är fantastiskt nu till vintern. Min egna fuktfavorit! kram Annica

 49. Sofia skriver:

  Hej Annica och tack för ett jätte bra inlägg!

  Jag var tidigare i våras hos en hudterapeut då hon sa att jag har rosacea i ansiktet. Har dock inga problem med konstant rodnad eller några plitor utan kan bli röd av olika produkter eller t.ex. Efter jag duschat. Använde under hela sommaren dermaceutic men upplevde inte att det hjälpte min torra hud. ( är även gravid nu i v 32.)
  För 3 veckor sedan började jag använda rengöring, ansiktsvatten, en exfolierande kräm man bara lägger på och låter vara, serum oil och dag samt nattkräm från Paulas choise som jag köpte hos er med super bra service!! Min hud är dock fortfarande så torr så den fjällar varje dag, börjar bli så trött på detta! Finns det något jag kan göra mer? Och är det okej att använda Skin Perfecting 1% BHA Lotion under graviditet?

  Kram
  Sofia

  • annica skriver:

   Hej Sofia, vad tråkigt att huden inte nöjer sig och återfuktar sig som sig bör. Att lägga till Lotion 1% är en jättebra idé tycker jag. Tänk på att vänja in den långsamt dvs en gång varannan dag till en början. Nu ser jag inte vad du har för serie hemma men den jag hade velat se att du använder rakt igenom är Recovery från PC då den är bäst ämnad för en känslig torr hud som du beskriver. kram Annica

 50. Elinore skriver:

  Hej Annica!
  Är verkligen behov av din hjälp, har en fråga som inte handlar om ditt inlägg.
  Jag är jätte torr under ögonen, där huden är som tunnast. Känner hur det stramar. Nu har jag även fått någon ”skorpliknande” fläck under ena ögat. Jag använder Elemis Pro collagen, vad kan jag komplettera med? Mask, serum?
  Jätte tacksam för hjälp och svar 🙂
  Hälsningar
  Elinore

 51. Mikaela skriver:

  Hur lång tid efter att man avslut amningen bör man vänta innan man börjar använda bleknade preparat?

  Jag tänker då främst på Exuviance Skin Brightening gel (använder i övrigt bara Exuviance).

  • annica skriver:

   Hej Mikaela, Det finns ingen exakt tid utan man brukar säga efter amning bara. Slutar du på måndagen så varför inte börja på tisdagen…ungefär så…. kram Annica

 52. Johanna skriver:

  Jag började använda jan marini BioG serien för kanske 3 månader sedan och jag ammar. Min bebis är snart 6 månader och tycker min hy känns som förut igen så jag ”chansade”. hade nog inte valt just de produkterna kanske i graviditeten då hyn verkligen gick bananas. läste att det är sån liten mängd som går ut i kroppen så hoppas inte det är negativt för barnet.

  • annica skriver:

   Hej Johanna, Det är en försiktighetsåtgärd att man ska undvika vissa ingredienser så det ska inte vara någon fara. Hade det varit livsfarligt så hade man haft otroligt strikta restriktioner kring detta. Har inte hört någon kompis som fått veta av sin barnmorska att man ska undvika viss hudvård. Säger ett märke att man ska undvika vissa produkter så följ deras restriktioner from nu. Gosa nu vidare med din bebis! kram Annica