Fuktmagneten hyaluronsyra

 • | Frida

Det här är hudens bästa vän, året om! Namnet förvirrar många eftersom ordet syra många gånger förknippas med exfoliering. Hyaluronsyra är ingen exfolierande syra trots namnet, detta är en fuktmagnet!

Jag i min favorit sheetmask, By Wishtrend Hours-Long Moisturizing Gauze Sheet Mask

Vad är Hyaluronsyra?

Denna sockermolekyl finns naturligt i vår hud och jobbar som en fuktbindare, den kan binda fukt upp till 1000 gånger sin egen vikt! Fuktmagnet kallas den också, med all rätt. Hyaluronsyra finns i hudens extracellulära utrymme, det är en gelsubstans som finns mellan våra celler och våra kollagena och elastina fibertrådar. Detta tillsammans bibehåller huden spänstig och hyaluronsyra motverkar att vårt kollagen och elastin blir torrt, skört och bryts ner.

Vad har hyaluronsyran för egenskaper i huden

 • Binder fukt
 • Stärker & bibehåller hudens barriär stärkt
 • Reglerar cellförnyelse
 • Positiv inverkan på immunologiska & inflammatoriska funktioner
 • Ökar hudens spänst & smidighet, motverkar linjer och rynkor

Medik8 Hydr8 B5 serum med Hyaluronsyra & fukt -och mjukgöraren vitamin B5

Varför ska vi använda hyaluronsyra i vår hudvård?

Hyaluronsyra eller HA som den också kallas har vi som nämnt naturligt i vår hud men med ålder minskas halten i huden. Solens strålar har också en bidragande minskning av hyaluronsyra i huden. Förlust av hyaluronsyra i huden bidrar alltså inte bara till en torrare hud utan även till hudens åldrande.

 • Mindre fukt
 • Cellproducerande fibroblaster minskas
 • Kollagen & elastin försvagas och bryts ner
 • Hudens spänst försvagas
 • Linjer och rynkor
 • Risk för solskador & pigmenteringar ökar

Olika molekylvikter

Just nu är ingrediensen en snackis på grund av sin molekylvikt. Den är stor och i sin normala storlek återfuktar den enbart på hudens yta, den är helt enkelt för stor för att kunna penetrera djupare ner i huden.

LMW

Benämns en produkt med en lågmolekylär hyaluronsyra (LMW) är molekylen liten nog att kunna penetrera djupare i huden & binda fukt i djupare lager av huden. En produkt arbetar sällan med bara 1 molekylvikt, utan med flera storlekar för att åtefukta huden på alla plan. Tyvärr syns det inte molekylstorleken i produktens inci lista, men som med all hudvård måste man se utefter produktens fulla sammansättning av ingredienser. Många av dagens produkter som innehåller hyaluronsyra arbetar också med andra fuktbindande & fuktgivande ingredienser för en återfuktning på flera plan.

Cliniccare är ett märke som lägger fokus på lågmolekylär hyaluronsyra i sina produkter

Vem ska använda Hyaluronsyra

Fukt behöver alla, hyaluronsyra passar alla, torr som fet hudtyp. En obalanserad hud behöver framförallt fukt, upplevs huden glansig eller stram -komplettera med hyaluronsyra.

signatur frida

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

7 svar till “Fuktmagneten hyaluronsyra”

 • (7) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. may-britt skriver:

  Hej.
  Jag skulle vilja använda c-vitaminer under ögonen
  Vad föreslår du har några känsliga ögon.
  Jag kolla på medik8 ?
  Jag har mörka ringar som jag försöka få bort
  Men de är mer öga krok än under ögat.
  Är det inte så att C-vitaminer skyddar huden under dagen mot sol?
  tror och har hört det någonstans.
  Undrar varför är det då så at c-vitaminer från Exuviance skal användas på natten?
  Jag använder också HELIOCARE
  360° OIL-FREE GEL SPF 50 för en fantastisk produkt.
  Ska man ha dagkräm under- eller hålla den med serum?
  Kram.

  • Frida skriver:

   Hej May-Britt, Medik8 c-tetra eye kan du använda skulle jag säga, men välj in produkten första tiden. Invänjningen är alltid viktig. 🙂 Skinceuticals Aox Eye Gel är också ett jättefint alternativ. Det stämmer helt korrekt att antioxidanten c-vitamin har en skyddande egenskap mot solen UV-strålar. Exuviance c-vitamin kapslar har en hög koncentration, appliceras dessa på kvällen skyddar de huden även efterföljande dag.
   Heliocare har fantastiska solskydd, kan användas som ensam produkt med serum under. Känns huden torr med gelen ensam kan man ha en dagcreme under. 🙂 Kram

 2. Ulla skriver:

  Kan det vara en bra ide att använda HA tillsammans med en skinroller?

 3. Erin skriver:

  Hej!
  Vilket bra inlägg om HA. En fundering nu i sommartider så vi vistas en hel del i solen. Går den bra att använda när man vistas i solen om man använder solskydd eller ska man pausa som med syror generellt?

  • Frida skriver:

   Hej Erin, Vilken dålig svartid jag har, förlåt! Hyaluronsyra är bara bra, året om gärna, men absolut sommartid. Huden behöver mycket fukt och inget som påverkar huden negativt i solen. 🙂 Kram Frida A