Vinn kampen mot yttorrheten

 • | Frida

Är den bekanta stramheten tillbaka, den känslan i huden du kände tidigt i våras, innan de värmande solstrålarna, våren och sommaren swischade förbi. Låt oss ta upp hudtillståndet yttorrhet. Jag ger er mina bästa tips för att känna igen yttorrhet och att motverka den.

yttorrhet

Vad är en yttorrhet

En yttorrhet är ett hudtillstånd. Det finns hudtyper (Normal,blandad,fet och torr hudtyp) och så finns det hudtillstånd. Det är ett tillstånd huden befinner sig under en viss period beroende på årstid, livsstil eller hormoner som exempel.

När huden är yttorr är den torr på ytan av epidermis, vårt hornlager, stratum corneum. Det betyder inte att den är torrare längre ner i hudens lager. Huden luras av, vad som är vanligast – växlande väder och kraftfulla produkter. En direkteffekt för att motverka den strama känslan är ett fuktserum under din creme. På sikt kommer yttorrheten att elimineras. OSKIAs nyhet, Isotonic Hydra-Serum som jag använt en tid har förmågan att dessutom stimulera hudens naturliga produktion av hyaluronsyra. Dubbelt så mycket fukt helt enkelt!

yttorrhet

Ett förvirrande hudtillstånd

Att veta hur en yttorr hud fungerar gör allt så mycket lättare i val av hudvård och hur du ska lägga upp din hudvårdsrutin. Huden upplevs som oftast växlande mellan att kännas väldigt stram och torr men att även upplevas väldigt blank och oljig perioder under dagen. Ett förvirrande tillstånd och väldigt svårt i val av hudvård.

Felen man lätt gör

Här luras många av huden genom att arbeta med matterande produkter, djuprengörande produkter och exfolierande produkter – kanske mer ofta än vad man rekommenderas göra. Gillar du grejen att peela dagligen för den djuprengörande och uppfräschande känsla så satsa på en syra som gör jobbet men också binder fukt. Som första steg testa trappa ner på antal exfolierande tillfällen. Alternativt är mitt tips Kiehl´s Daily Refining Milk-Peel Toner med lipohydroxysyra, fettlöslig som BHA syran men går inte lika djupt ner i huden och därför supersnäll för huden. Mandelmjölk får huden att kännas så mjuk och återfuktad. Kul att den som namnet liknar en mjölk i konsistens.

yttorrhet

Mina knep mot yttorrheten

För att vinna över yttorrheten måste man vara listig. Huden är torr på ytan, du känner dig blank under dagen och du har troligtvis en hudtyp som är blandad eller fet. Alltså har du som grund en aktiv talgproduktion, därav att du blir blank! Inget fel på talgproduktionen. ”varför känner jag mig då stram? Det är ytan som är torr och anledning till detta är brist på fukt. Skifte mellan varmt/kallt, djuprengörande/exfolierande produkter kan rubba fukthalten i huden, väldigt lätt! Istället för att motarbeta din talgproduktion som försöker göra sitt jobb, samarbeta, förse med mer fukt så den torra ytan elimineras. Samtidigt kommer talgproduktion inte behöva arbeta extra skift för att frenetiskt försöka smörja hudens yta – vilket är talgproduktionen huvudsyfte. Känns det logiskt?

 • Exfolierar du huden dagligen, växla ner till varannan, gärna var 3e dag
 • Lägg till en fuktmask – absolut efter tillfället du exfolierat din hud
 • Dumpa din nattcreme för en nattmask i en kur av 3-4 nätter i rad, gärna skapa en rutin med nattmask 1-2 gång i veckan om du har lätt att bli yttorr. En av mina favoriter är SKINCITY skincare, Mellow Moisture Mask. En cremig härlighet, aldrig utan i min rutin!
 • Lägg till ett fuktserum morgon och kväll, något så litet kan göra stor skillnad i resultat.
 • Exfolierar du inte huden, exfoliera huden 1 gång i veckan. Man måste förutom att lägga till mer fukt hjälpa huden exfoliera bort den torra ytan så dina övriga hudvårdande steg kan nå på djupet och utföra sin magi. Den torra ytan hindrar annars det.
yttorrhet

Snart dags för en ny Mellow Moisture Mask!

Låt oss motarbeta yttorrheten i höst! 🙂

signatur frida

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 svar till “Vinn kampen mot yttorrheten”

 • (4) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Wilma skriver:

  Heeej!!

  Jag har en lite annorlunda fråga. Vad heter du på Instagram?!

  Kram Wilma!

 2. Walli skriver:

  Jättebra tips! exfoliering varann dag är något jag ska prova!