Dags att bli sams med våra goda bakterier

  • | Gäst

Hej på er!

Under sommaren så är det många som tar en paus från aktiva syror och ingredienser som gör huden mer solkänslig. Så nu är det perfekt tid för fokus på hudens mikrobiom och för dig som vill korta ner rutinen.

Vad är då mikrobiom? Hudens mikrobiom är en sammansättning av tusentals olika mikroorganismer, dessa funkar ungefär som ett immunsystem. Har man ett sänkt immunförsvar så ökar även risken för inflammation, detsamma gäller även för huden.

Mikrobiom

När hudens mikrobiom är i obalans så försvagas hudbarriären och bakteriefloran störs, gifter utifrån kan då lättare tränga in i huden. Detta kan i sin tur påverka huden negativt och leda till olika hudtillstånd. Vi behöver därför se till att hudbarriären är stark och motståndskraftig! Det kan vi göra genom att mata huden med goda bakterier för att se till att vår skyddande hudbarriär funkar som den ska.

När vår huds mikrobiom är i balans så håller dem dåliga bakterierna sig borta, därmed kan då goda bakterier (probiotikan) göra sitt jobb på hudytan.

Pre- och Probiotika

Probiotika är en grupp goda levande bakterier, dessa är gynnsamma för hälsan och även huden. Vår hudyta består av miljontals goda bakterier och sammansättningen av de kallas för mikrobiom.  För att hjälpa huden att bibehålla sitt mikrobiom intakt och motståndskraftig så kan vi addera produkter som innehåller just probiotika. Prebiotika är näring för probiotika, man kan se det som föda för bakterierna, för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för de goda bakterierna på hudytan så att de kan må bra och växa.

Minimalism

Sapienic är ett fantastiskt hudvårsmärke som består av ett litet sortiment med hudegna ämnen och probiotika. Produkterna ifrån Sapeanic är perfekta för mig nu när jag vill fokusera på att mata hudens mikrobiom och främja en sund hudhälsa.

Sapeanic - Maria

Många överbehandlar huden med aktiva ingredienser så huden blir mer skör och känslig, hudbarriären blir svag. Vilket i sin tur leder till att man blir mer mottagliga för yttre påfrestningar.

Om vi går tillbaka i tiden så levde människan i 1.9 miljoner år utomhus nära naturen. Man anpassade sig efter detta och huden anpassade sig efter att möta miljarder av mikrober dagligen. I dagens moderna samhälle så spenderar vi mindre tid utomhus och vi använder en hel del aktiv hudvård. Jag tänker att det är dags att få tillbaka det som gått förlorat. Nedan kan ni läsa om produkterna jag använder just nu!

 

Probiotic Mist

Den här misten skyddar vår hud under dagen och är verkligen unik av sitt slag. Probiotic Mist innehåller 10 miljoner levande probiotika per ml. Den verkar reparerande och stärker huden. Applicera pulvret som du ser på bilden från den lilla glasflaskan i den stora flaskan. Skruva på pumpen och skaka ordentligt i minst en minut så aktiveras den.

 

Lipids Phase 1

Kvällstid så tycker jag om att ha en lättare ansiktsolja efter misten, Lipids Phase 1 är så himla mjukgörande och imiterar hudens sebum med olika fina effektiva oljor. En härlig kombination av squalane- ximenia och jojobaeolja.

Serum Phase 2

Sen har vi  Serum Phase 2 som hjälper Lipids Phase I att lättare penetrera huden. Den är lätt i sin formula och skyddar huden med antioxidanter. I denna hittar vi även prebiotika och hylauronsyra.  Lactobacillus-bakterier per ml kommunicerar med våra hudceller för att stärka hudbarriären. Serumet återfuktar och skyddar huden från fria radikaler, vilket förhindrar oxidativ skada i och på huden.

Sun Emulsion SPF 50+

Sist men inte minst så vill jag tipsa om ett super bra solskydd som jag börjat använda på dagen från ett annat märke, nämligen Skinome. Sun Emulsion SPF 50+  har en kombination av mineral- och organiska filter, ett unikt färskproducerad solskydd med spf50+. Den innhehåller ingredienser som ceramider, lecitin och karbamid bland annat. Men också den fantastiska prebiotikan alfaglukan oligosackarid. Dessa tillsammans vårdar, stärker och återfuktar vår hud.

 

Jag hoppas att ni fick lite inspiration från mitt inlägg idag. Kommentera gärna om ni har några funderingar!  ❤️

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.