Fermenterad hudvård – vi lär oss allt.

  • | Gäst

Trendspaning 2023.

Fermenterad hudvård har varit på tapeten ett tag, men vad innebär egentligen att produkten är fermeterad för huden? Idag ska vi lära oss allt om detta.

Bild på surkål

Surkål är fermenterad kål som är toppen för magen och immunförsvaret.

Fermentering är sedan 1000 tals år tillbaka vanligt förekommande i mat över hela världen. Yoghurten i frukosttallriken, osten på knäckebrödsmackan och surkålen. Kanske du även känner igen Miso och Kombucha från det asiatiska köket. Idag ser vi även fermenterad hudvård, inspirerat från den asiatiska matkulturen.

VAD ÄR FERMENTERING?

Fermentering eller jäsning är en naturlig konserveringsmetod vilket innebär en kontrollerad jäsningsprocess av ett ämne i en miljö som är syrefattig och där pH-värdet är lågt. I denna sura miljö frigörs ämnen vi är vana vid att se i hudvård: goda bakterier, antioxidanter, mjölksyra, peptider och aminosyror.

FÖRDELAR MED FERMENTERAD HUDVÅRD

  • Vid fermentering spjälkas ämnet till mindre molekyler vilket gör att produkten absorberas lättare av huden.
  • Har antiinflammatoriska egenskaper.
  • Balanserar hudens pH-värde.
  • Sitt rika innehåll på antioxidanter stärker hudens naturliga försvar.
  • Hjälper till att stärka hudens barriär.
  • Verkar utjämnande och lystergivande på huden.

PROBIOTISK, PREBIOTISK OCH FERMENTERAD HUDVÅRD

Rubrikens gemensamma nämnare, god bakteriekultur! Fermenterad hudvård har liksom biotisk hudvård de goda bakteriernas fina egenskap, såväl i kroppen som på huden. Att tillföra goda bakterier stärker hudens och kroppens försvar och stärker på sikt hudens barriär för en friskare och mer välmående hud.

 

Mina fermenterade favoriter.

Dr.Ceuracle – Vegan Kombucha Tea Essence.

En klassiker. Denna essence har funnits i min rutin sen jag fick testa den för första gången. Den har en mjölkig härlig textur som maxar huden med fukt och goda bakterier med hjälp av kombucha. Plumpet och lystern blir magiskt! Passar alla hudtyper.

Bild på produkten

 

Elemis – Superfood Kefir-Tea Mist

En uppfriskande spray som är en 4-i-1 produkt. Den är toppen som setting spray, återfuktande mist, primer eller toner. Stjärningrediensen är Rooibos te och fermenterad Kefir som hjälper till att lugna huden och ge ett super fint glow.

Bild på misten

Cliniccare X3M EGF Pure Serum

 

Ansiktskrämen för den aknebenägna huden. Det är en lätt, lugnande fuktcreme för en känslig och tilltäppt hud. Niacinamid har antiinflammatoriska egenskaper och hjälper även till att minimera stora porer. Fermenterande extrakt stabiliserar en irriterad hud.

 

Glöm inte att förstärka effekten inifrån. Detta tillskott från The Nue Co är en bästsäljare hos märket och är fullproppat av goda bakterier.

Bild på kosttillskott

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.