Håll magen i balans!

  • | Gäst

Sommaren för mig och många andra är den bästa tiden på året. Den är SÅ efterlängtad och förtjänas efter ett år av hårt arbete. Med sommarsolen kommer ledigheten och en chans för återhämtning samt slappare rutiner. En tid för god mat och dryck och kanske även ändrade kostvanor, något som kan leda till en mer känslig mage. Idag delar jag mina bästa tips för att hålla magen glad i sommar när ni ligger på stranden, utan att kompromissa med kosten.

TECKEN PÅ EN OBALANSERAD MAGE

En orolig mage har vi nog alla upplevt och jag är nog inte ensam med att säga att så fort min kropp känner en förändring i min omgivning, kost eller rutiner så uppstår en förändring i min mage. Dessa förändringar kan upplevas som följande symptom och är ofta tecken på att vårt matsmältningssystem behöver extra fokus och stöttning…

  • uppblåsthet
  • gaser
  • förstoppning
  • diarré
  • halsbränna
  • återkommande förkylningar/ infektioner

VAD MENAS MED MATSMÄLTNING?

Innan vi kan djupdyka i hur vi kan hålla magen i balans så är det viktigt att förstå vad som menas med matsmältning, dess funktion, samt hur vår matsmältningskanal fungerar.

Matsmältning är den fysiska och kemiska nedbrytningen av maten som vi äter, till mindre molekyler som kroppen använder som ’bensin’ för att utföra sina dagliga funktioner. Den fysiska delen inkluderar hur vi tuggar samt våra tarmrörelser. Den kemiska delen inkluderar det som produceras av kroppen för att hjälpa till med nedbrytningsprocessen samt upptag, och inkluderar enzymer, saltsyra och galla.

MATSMÄLTNINGSKANALEN

Vår matsmältningskanal inkluderar allt från vår mun, matstrupe, magsäck, tunntarm, tjocktarm till vår ändtarm. Matsmältningskanalen har även ’kompisar’ som assisterar med matsmältningsprocessen och inkluderar spottkörtlarna, levern, gallblåsan med gallgångarna samt bukspottkörteln. Detta ger oss en överblick kring hur stor del av vår kropp är involverad i vårt matsmältningssystem, för att den ska kunna utföra sin funktion.

MATSMÄLTNINGSKANALENS FUNKTION

Matsmältningskanalen har tre viktiga funktioner som bidrar till att hålla magen i balans. Funkar alla tre så har vi en harmonisk välfungerande maskin.

  1. Den fysiska och kemiska nedbrytningen av maten vi äter.
  2. Reglering och upptag av näring från maten vi äter.
  3. Reglering och filtrering av slutprodukter som kroppen vill göra sig av med. Dessa slutprodukter rensas i vår avföring, urin, hud, samt även våra lungor.

HUR GÅR MATSMÄLTNINGSPROCESSEN TILL?

MUN

Matsmältningen börjar faktiskt redan i munnen, i vår saliv. Redan vid första tuggan så släpps specifika enzymer som börjar att bryta ner maten vi äter. Just därför vill vi se till att verkligen tugga maten för att ge denna process tid att göra sitt.

MAGSÄCK

Magsäcken innehåller saltsyra som består av unika enzymer som fortsätter med nästa steg av matens nedbrytning. Saltsyran aktivera även hormoner som gör att signaler skickas till nästa steg av matsmältningsprocessen för att ytterliga enzymer ska aktiveras.

Saltsyran är även viktigt för att omvandla vitamin B12 till sin aktiva form som kroppen då senare kan ta upp. På grund av att vår saltsyra är så sur har den även en stöttande funktion i vårt immunsystem, genom att hjälpa till att bekämpa skadande bakterier, virus och svamp, som förekommit i maten vi ätit. Har vi därför en låg mängd saltsyra så överbelastar vi nästa steg i matsmältningskanalen, samt förhindrar alla dessa fördelar.

Saltsyraproduktionen påverkas till stor del av ålder, vissa vitamin- och mineralbrister, samt stress; för är vi stressade så vill kroppen inte lägga energi på att bryta ner maten.

TUNNTARM

I tunntarmen är fokuset till stor del på matsmältning, med hjälp av många olika enzymer, som finns i tarmslemhinnan. Här absorberas även cirka 90% av all näring in i blodet och lymfsystemet och därmed skickas det vidare runt om i kroppen. OBS! Har inte maten smälts ordentligt i tidigare steg så kan dessa näringsämnen inte tas upp på samma sätt.

TJOCKTARMEN

I tjocktarmen bör maten vara nästan helt nedbruten. I detta steg finns det därför inga tillgängliga enzymer. Här sker den sista absorberingen i matsmältningsprocessen med hjälp av vår tarmflora, innebärande att om vi inte har en god tarmflora så förhindrar vi även denna process.

Utöver att stötta vår matsmältning så har tjocktarmens integritet samt bakteriekultur en stor påverkan på hela vår kropp, och för mig är det alltid ett område som jag fokuserar mycket på. En god tarmflora stöttar bland annat vår(t)…

  • immunförsvar, som även kan motverka många inflammerade och irriterade hudtillstånd
  • näringsupptag
  • reglering av aptit-, sömn-, humör samt könshormoner
  • produktion av specifika vitaminer som biotin, viktigt för en normal hårväxt samt normal hud- och nagelkvalité.

För att hålla bakteriekulturen glad behövs ett bra intag av fibrer som bakteriekulturen använder som föda, samt för att bibehålla en hälsosam tarmslemhinna.

Stress, dålig kost, ej optimal matsmältningskanal samt en ohälsosam livsstil kan negativt påverka vår tarmflora och i och med det alla dess fördelar för vår kropp.

 ÄNDTARM

Här rensar vår kropp allt som den inte behöver. För att denna process ska ske smidigt behövs ett bra intag av fibrer och vatten; för en regelbunden tarmrörelse och utrensning.

SAMMANFATTNING

För en balanserad tarm finns det många saker att tänka på. Sammanfattningsvis är det följande områden vi först vill fokusera på att optimera…

  • magens saltsyra
  • kroppens enzymfunktion
  • tarmens hälsa
  • en god tarmflora
  • regelbundna tarmrörelser

MINA REKOMMENDATIONER FÖR EN MAGE I BALANS

Så att kroppen ska ha de bästa förutsättningarna för att smälta maten vi äter, samt absorbera näringen i matsmältningskanalen, har jag inkluderat mina bästa kosttips samt rekommendationsprodukter att kombinera för bästa effekt.

Prebiotic + Probiotic, The Nue Co.

Denna produkt stöttar vår tjocktarm och innehåller en unik blandning av bakterier i sporeform. Detta betyder att den aktiveras först när den är i tjocktarmen, där bakterierna sedan kan föröka sig. Produkten innehåller även fibrer som håller dessa bakterier glada. Detta är en favoritprodukt som jag vill rekommendera till alla, med tanke på hur mycket vår tarmfloras sammansättning kan påverka vår kropp och hud.

Debloat, The Nue Co.

För att ytterliga stötta matsmältningsprocessen rekommenderar jag även denna produkt. Den innehåller rotextrakt som stimulerar och sätter i gång kroppens egna matsmältningsenzymer. Den är även kombinerad med 16 unika matsmältningsenzymer som jobbar på samma sätt som våra egna enzymer, och ger därmed kroppen extra stöd vid matsmältningssvårigheter.

Collagen Premium, Nordic Superfood

Kollagen kopplas oftast till hudens barriär men har faktiskt samman funktion i vår tarmslemhinna. Den jobbar reparerande, motverkar inflammationer samt stärker och hjälper till att bibehålla en hälsosam tarmslemhinna. Detta är viktigt för har vid inflammation i tarmen så kan det även uppstå inflammationer i vår kropp och hud. Förutom att hjälpa tarmen så bygger den även upp strukturen i vår hud genom att öka hudens spänst samt stärka vårt hår och naglar.

Green- brännässla, grönkål, mynta, Nordic Superfood

Denna produkt har så många fördelar för magen, levern och hela kroppen och därför rekommenderar jag den ofta. I detta sammanhang rekommenderas den främst för att den är rik på fibrer och det är just dessa fibrer som främjar en god tarmflora. Som jag även tidigare nämnt så behövs dessa fibrer för en regelbunden tarmfunktion; som har betydelse för rensning av slaggprodukter samt oanvända hormoner som kroppen vill bli av med.

KOSTTIPS FÖR ATT OPTIMERA MATSMÄLTNINGEN

Kombinera gärna dessa produkter i samband med följande kostrådstips för att främja en hälsosam matsmältning.

  1. Inkludera en fiberrik kost med färska frukter, grönsaker, baljväxter samt fullkorn. Undvik att konsumera för mycket processad mat samt socker som kan påverka vårt matsmältningssystem negativt.
  2. Drick tillräckligt med vatten. Vatten hjälper till att underlätta tarmrörelserna. OBS! Dock ska vi undvika att dricka vätska i samband med måltid, då detta kan minska koncentrationen av saltsyra i magsäcken.
  3. Fokusera på stresshantering, speciellt vid måltider genom att ta några djupa andetag. Stress minskar magens saltsyraproduktion och förhindrar därmed vår matsmältning.
  4. Tugga maten ordentligt för att underlätta matens nedbrytning samt matsmältningen.
  5. Inkludera ett intag av äppelcidervinäger minst 20 minuter innan en måltid, något som kan stimulera utsöndringen av magsyra.
  6. Tänk på att ha några timmars mellanrum mellan måltider. Detta för att inte överbelasta matsmältningssystemet.

Jag hoppas att ni alla får en riktigt underbar sommar, med en glad och balanserad mage och kropp!

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.