Poddavsnitt 133: Kompletta A-vitaminskolan med Madde

 • | Gäst

Hej!

Först vill jag säga att jag är så glad att Sara och Yasemin ville ha med mig i deras podd och tala om A-vitamin, stort tack för detta förtroende. 

För er som inte vet vem jag är så heter jag Madelene och är utbildningsansvarig på Skincity. Ett superkul och väldigt varierande jobb där man är lite spindeln i nätet när det gäller det dagliga arbetet med hudterapeuterna och alla fantastiska kunder.

A-vitamin är ett ämne jag brinner väldigt mycket för och har försökt nörda ner mig i detta så mycket det bara går, hoppas verkligen ni ska gilla avsnittet och känna att det lite lättare efter att hitta just er form av A-vitamin som passar dig och din huds behov bäst.  

Sara Madde och Yasemin i poddstudion

Olika former av A-vitamin: 

Det finns flera olika former av A-vitamin och de vanligaste just nu skulle jag säga är följande.  

Retinyl palmitat –Denna skapas när retinol och palmitinsyra reagerar tillsammans. Denna form behöver omvandlas 3 ggr innan den blir till tretinoin syra och först då kan tas upp av cellens receptorer.   

Beauté pacifique jobbar bland annat med denna form i sina A-vitamin produkter.  

Retinol alkohol – Denna form är den vanligaste och som man använt sig av längst. Den behöver omvandlas 2 ggr innan den blir till tretinoin syra och kan tas upp av cellens receptorer.  

SkinCeuticals och Dermaceutic för att nämna några av alla märken som använder denna form.  

Retinaldehyd – Mer känt som retinal och verkar 11 gånger snabbare än Retinol. Retinal är den enda formen av A-vitamin idag som är antibakteriell och angriper P. aknes bakterien och är 3 gånger mer effektiv än retinol. Denna behöver omvandlas 1 gång innan den kan tas upp av cellens receptorer och börja jobba mer aktivt i huden.  

Medik8 har fina produkter med denna form i sig och i olika styrkor för att kunna trappa upp.  

Produkter från Beaute Pacifique, dermaceutic och SkinCeuticals

Retinyl Retinoate –Skapades genom att korsa Retinol Alkohol och Tretinoin Syra. Denna kan man ha både morgon och kväll då den inte som vissa andra former blir känslig emot UV ljuset. Den behöver heller inte omvandlas då den redan är en inkapslad form av tretinoinsyra. 

Medik8 har även här en superfin produkt med denna form i sig som heter R-retinoate.  

HPR (Hydroxypinacolone Retinoate) – Det är en så kallad Tretinoinsyra ester (Estrar = kemisk förening) vilket betyder att den är direkt relaterad till tretinoin och behöver därför inte heller omvandlas i huden innan cellens receptorer kan ta upp denna.  

Instytutum och Skincity skincare jobbar med denna form av A-vitamin.  

Produkter från Medik8, Skincity Skincare och Instytutum

Komplett guide!

Pro Heal Serum advance +

Det finns också de som jobbar med A-vitamin ifrån en naturlig källa så som morot till exempel, så för de som vill ha det så är iS Clincials Pro-heal serum Advance+ ett superfint alternativ.

I podden går vi igenom vem som ska ha vilken form och hur man ska tänka när man väljer A-vitamin samt talar och hur viktig invänjningen är. Vi talar även om framtiden och vad som komma skall och där har nyligen Verso släppt en helt ny form av A-vitaminprodukt där man har tagit deras A-vitaminform och kapslat in den tillsammans med niacinamid i en molekyl och där då niacinamiden hjälper A-vitaminen att vara stabil. Denna behöver inte heller omvandlas i huden.  

Sara och Madde känner på produkter i poddstudion

Har själv provat Super Elixir serumet från Verso och fått mycket jämnare och finare hudton på bara 4 veckor samt att huden även känns lugnare och mer balanserad.  

Detta är som sagt bara en liten del av allt smarrigt vi går igenom i poddavsnittet så in och lyssna för att få hjälp med att hitta just din A-vitaminprodukt.  

Alla produkter som vi också talar om i avsnittet finns länkade HÄR! 

Kramar/Madde  

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 svar till “Poddavsnitt 133: Kompletta A-vitaminskolan med Madde”

 • (2) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Susanne skriver:

  Hej!

  Mycket intressant avsnitt 😊
  Undrar lite över följande 4 produkter, vilka tillhör dessa, av de olika former av A-vitamin som ni listar i avsnittet/inlägget?
  – PC RESIST INTENSIVE WRINKLE-REPAIR RETINOL SERUM
  – PC CLINICAL 1% RETINOL TREATMENT
  – PC CLINICAL 0,3% RETINOL + 2% BAKUCHIOL TREATMENT
  – SCSC RETINOATE REPAIR SLEEPING MASK

  Med vänlig hälsning, Susanne

  • Gäst skriver:

   Hej Susanne,

   Produkterna från Paula´s Choice innehåller retinol medan Retinoate Repair Sleeping Mask innehåller HPR (Hydroxypinacolone Retinoate) 🙂

   Kram
   Madde