Poddavsnitt 174; Pigmenteringar och aktiva ingredienser i solen, vad är det som gäller?

  • | Gäst

Vår åsikt.

Vartenda år går vi igenom samma frågeställningar när det gäller aktiva ingredienser och solen. Hur ska man egentligen göra och tänka? I dagens poddavsnitt går vi igenom allt, AHA-syra, Retinol och BHA syra.
Både jag och Yasemin är sedan många år tillbaka utbildade hudterapeuter och har läst om huden på en ingående nivå och i dagens avsnitt ger vi vårat perspektiv på hur man ska tänka och hur vi själva tänker.
Det som jag tycker är absolut viktigast att adressera är att allting handlar om ”din egen relation till solen”. Jag tjatar mycket om det här men det är så viktigt för det finns inga rätt och fel när det gäller aktiva ingredienser och hudvård, det är extremt individuellt och allt börjar med just din egen relation till solen.

 

Vad lägger jag och Yasemin på hyllan?

AHA-syra? Ja! Vi båda lägger AHA-syran på hyllan. Varför?

AHA-syra gör huden mer solkänslig. Vi är båda väldigt noga med SPF men vi vet att vi kommer vistas i solen. Yasemin ska vara i Turkiet stora delar av sommaren och jag älskar också att vara i solen och det är oundvikligt att utsättas för UV-strålar.
Jag har börjat få pigmenteringar på kindbenen och Yasemins pigmenteringar aktiveras i solen så varför då fortsätta med AHA-syran under sommaren, enligt oss blir det kontraproduktivt och slöseri med produkt och pengar.

Satsa istället på en fin enzympeeling för att få en bra exfoliering som ger liknande effekt på huden som AHA-syran. Den här från Elementrē  tycker jag är super! 

Det är en mild men effektiv enzympeeling med Papain och återfuktande Glycerin.

Hur är det då med retinol?

Det här är också en bra fråga som vi pratar mycket om i avsnittet. Retinol är en typ av A-vitamin och kommer i många olika former och styrkor. Vi båda fortsätter med retinol under sommaren, om den är invand. Alltså, börja inte med en ny retinolprodukt inför eller under sommaren. Varför då?
Jo för att retinol ökar cellförnyelsen till en början och med en del produkter blir det en period av invänjning och huden kan upplevas som mer torr och känslig, det är inte ett hudtillstånd som är optimalt på sommaren då en intakt hudbarriär gör att huden blir mer mottaglig för yttre påfrestningar. Fokusera då hellre på min favorit trio; fukt, c-vitamin och solskydd! 

 

Det finns fina alterntiv till retinol, tex peptider eller bakuchiol. Turn Back Time Serum från Plantheque är ett magiskt serum med Bakuchiol.

Alla produkter från avsnittet hittar ni HÄR.

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.