Solens vitamin!

 • | Gäst

Hello igen!

Sommaren är äntligen här och jag är nog inte ensam om att känna att jag blir så inspirerad av allt som den levererar… solsken, färska bär och grönsaker, aktiviteter utomhus och träffar med vänner och familjen. Det här är en tid då det känns så naturligt att vara ’one with nature’ och jag blir alltid så inspirerad att ta hand om min kropp lite extra och ta vara på sommarens alla fördelar. Just därför så pratar jag idag om solens vitamin, nämligen D-VITAMIN.

VAD ÄR VITAMIN D?

Det är många som känner till D-vitamin och dess koppling till solens sken. Men vad är D-vitamin egentligen?

D-vitamin är faktiskt ett samlingsnamn för två typer av D-vitamin, nämligen vitamin D2 och vitamin D3. Den klassas som en fettlöslig vitamin, vilket betyder att den bäst tas upp tillsammans med fett, och lagras i kroppen fettvävnader.

Av dessa två typer av D-vitamin så är vitamin D3 två till tio gånger mer potent än vitamin D2. Med andra ord behövs det alltså en mindre mängd av D3 för att uppnå samma effekt. D-vitamin är även unik och skiljer sig från andra vitaminer i och med att den även klassas som ett prohormon. Detta betyder att när den aktiveras i kroppen så omvandlas den till ett hormon som kallas för kalcitriol och det är just kalcitriol som kroppen använder för att utföra olika funktioner.

D-VITAMIN KÄLLOR

Som tidigare nämnts så får vi D-vitamin från solen, men vi kan även få i oss D-vitamin via kosten, speciellt från ekologiska livsmedel som vi kan äta för att upprätthålla en bra nivå. Mer om detta nedan.

Vitamin D2 (ergocalciferol)

KOSTEN

Denna typ får vi endast från kosten i vegetabiliska livsmedel. En bra källa är svamp som kantareller och Karl Johan eftersom D-vitamin bildas i dem av solens strålar på liknande sätt som det gör i oss människor när vår hud exponeras för solen. Till hösten tipsar jag därför er alla att gå ut i skogen och plocka svamp, ni får gratis D-vitamin som skogen bjuder på!

D-vitamin finns även i:

 • Andra sorters svamp än kantareller och Karl Johan
 • Chlorella; en grön mikroalg

Vitamin D3 (cholecalciferol)

KOSTEN

Denna variant är den mer ’kända’ av de två, och återfinns ofta i kosttillskott, primärt för att den är mer potent jämfört med vitamin D2, samt mer tillgänglig i vårt dagliga liv. Vitamin D3 finns främst i animaliska livsmedel som fet fisk, exempelvis lax, makrill och sill.

Andra källor:

 • Ägg, speciellt i äggulan
 • Lever
 • Mjölkprodukter samt växtdrycker som berikas med D-vitamin
 • Vissa alger som oftast finns i veganska kosttillskott

SOLEN

När vi exponerar vår hud för solen så utsätts den för UVA/UVB strålar, men det är endast UVB som behövs för att bilda vitamin D3. UVB tar sig genom vår hud och in i blodcirkulationen och skickas där vidare till andra organ i vår kropp för aktivering. Det sägs att vi får ungefär 90% av vårt totala D-vitaminintag från solen och 10% från kosten, så det är ju förståeligt att den kallas för solens vitamin! OBS! Även fast solens strålar ger oss välbehövligt D-vitamin, så ska vi alltid vara rädda om vår hud och använda ett solskydd i samband med exponering.

D-VITAMINETS FUNKTION I KROPPEN

D-vitamin har många funktioner i kroppen, som möjliggörs genom att det visats att det finns D-vitamin receptorer i nästan varje cell i vår kropp. Receptorer är som en på och av knapp på utsidan av en cell, som när de kommer i kontakt med D-vitamin gör så att cellens aktivitet slås på och dess speciella funktion i kroppen kan utföras, HÄFTIGT tycker jag!

D-vitamin bidrar till:

 • immunförsvarets normala funktion
 • en normal muskelfunktion
 • ökat upptag av kalcium och fosfor i kroppen som tillsammans är viktigt för att bygga upp samt stärka våra tänder och vårt skelett

Det har även visats att den:

 • kan positivt påverka vår kognitiva funktion och nervsystem
 • har en koppling till vår psykiska hälsa genom reglering av våra sömn- och humörhormoner melatonin och serotonin
 • kan främja nyttiga bakterier i vår tarm samt stärker tarmslemhinnan

MINA REKOMMENDATIONER

Det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin endast från kosten, och är man bosatt i Norden så behövs D-vitamintillskott under vinterhalvåret då solen står för lågt för att vi ska kunna tillgodogöra oss D-vitamin från den. Här rekommenderar jag perfekta kombinationsprodukter för att upprätthålla en hälsosam D-vitaminnivå!

Vitamin D, The Nue Co.

Denna produkt tycker jag är helt fantastiskt! Den innehåller D-vitamin i sprayform som tas direkt under tungan. Fördelen med denna produkt är att D-vitaminet tas upp direkt i munslemhinnan och går sedan direkt in i blodcirkulationen. Detta betyder att den skippar matsmältningskanalen vilket är bra då absorberingsförmågan i matsmältningskanalen inte alltid är optimal. Med sprayflaskan är det även lätt att själv välja hur mycket du och din familj vill ta.

Green- brännässla/grönkål/ mynta, Nordic Superfood

Den här produkten är den PERFEKTA kompisen för D-vitamin, just för att den innehåller bladgrönsaker, en naturlig magnesiumkälla. Magnesium är en mineral som behövs för att hjälpa aktiveringen av D-vitamin i kroppen. Med andra ord säkerställer den att vi uppnår bra D-vitaminnivåer, som därmed också lagras i kroppen. Pluspoäng är också att produkten innehåller antioxidanter som hjälper till att neutralisera fria radikaler som vi utsätts för dagligen, samt fibrer som håller vår mage glad och kroppen i balans.

Håll gärna ett öga öppet de kommande veckorna då jag kommer att djupdyka ännu mer i ämnet och dela mina bästa tips på hur ni kan maximera er sommarladdning inför den skandinaviska vintern.

Njut av sommarens vitamin!

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.